Jugonostalgija: All about

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

DebelinJoe

#1 Jugonostalgija: All about

Post by DebelinJoe »

Kaže Wiki ovako

https://hr.wikipedia.org/wiki/Jugonostalgija
Jugonostalgija označava društveni fenomen u zemljama nastalim raspadom druge Jugoslavije, te sociološki pojam novijeg nadnevka. Označava prvenstveno stav koji idealizira[1] ekonomsku, kulturnu i sigurnosnu situaciju u socijalističkoj Jugoslaviji od 1945. do 1991. godine.[1] Neki nostalgičari za ovom jugoslavenskom i komunističkom prošlosti, žale zbog nestanka onog što se naknadno smatra "zlatnim dobom".

S vremenom se - kako realnost novih sedam država nastalih raspadom jugoslavije postaje očitijom, a nove geopolitičke stvarnosti prezentnijima - elementi jugonostalgije vezuju uz nove težnje poput želje za što jačim suživotom zemalja tzv. "zapadnog Balkana" kao svojevrsnog političkog limba na ulazu u idealiziranu Europsku uniju.[2]

Fenomen jugonostalgije privlači stanovitu međunarodnu pažnju, kod novinara i socijalni istraživača. Poljska politologinja Anna Jagiełło-Szostak, tako, piše 2013. godine o jugonostalgiji kao fenomenu koji je u velikoj mjeri povezan uz socijalne i s njima povezane emocionalne tegobe koje se i inače mogu prepoznati u društvima koje doživljavaju propast socijalističkog društvenog ustroja, zatim za osobe koje kao osobe iz etnički miješanih obitelji imaju poteškoća u prihvaćanju etničkih identifikacija, te naposljetku ukazuje na postojanje tzv. konzumerističkog jugoslavenstva, gdje se idealizira standard življenja u Jugoslaviji; kod svih tih kategorija se uočava stanovito zanemarivanje realnosti i vraćanje na idealizirane predodžbe o prošlosti.[3]
Ovo je tema za nas malo starije, ali je i mlađarija dobrodošla.

Dakle, postajte i pišite i postajte ono što vam se iz Jugoslavije sviđa i što vam se ne sviđa.

Evo Brena, osoba koja narodu prodaje lošu muziku čudnu priču, posebno onu šta je radila uniformisana u Brčkom 1993.

Ali ima noge i dalje za 10.

Eto, čega se sjećate iz Juge...Pišite...
Danguba

#2 Re: Jugonostalgija: All about

Post by Danguba »

Pola zivota zivio tamo pola amo.

Iz ove perspektive i kada sve sagledam, ljudi su bili fenomeni.
Izasli iz rata kaljavi, usljivi, poderani u svakom smislu...i iskolovali kadrove, upregli svu moc na izgradnju zemlje i u tome uspjeli.
30 god. poslije rata imali su industriju za proizvodnju svega i svacega do aviona.
Nuklearni institut u Vinci vec se formira i radi...

...danas, 30 god. poslije rata, skoro sve unisteno sto su oni izgradili. Zemlja ide samo dole i zavisna je od kredita i uvoza.
Sve diplomirano a blage veze od zivota nema.
HelaS

#3 Re: Jugonostalgija: All about

Post by HelaS »

Danguba wrote: 01/11/2025 20:36 Pola zivota zivio tamo pola amo.

Izasli iz rata kaljavi, usljivi, poderani u svakom smislu...i iskolovali kadrove, upregli svu moc na izgradnju zemlje i u tome uspjeli.
30 god. poslije rata imali su industriju za proizvodnju svega i svacega do aviona.

...danas, 30 god. poslije rata, skoro sve unisteno sto su oni izgradili. Zemlja ide samo dole i zavisna je od kredita i uvoza.
Tačno tako :thumbup:
DebelinJoe

#4 Re: Jugonostalgija: All about

Post by DebelinJoe »

Nismo imali tržne centre, ali smo imali robne kuće. Nije bilo mnogo robe za kupiti, ali se nabavljalo.

Dva kanala na televiziji. Ljetovanje preko firme, skoro džaba. Stan od firme, stvar danas potpuno nezamisliva.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#5 Re: Jugonostalgija: All about

Post by PreWiBa »

Smatram je problematičnom. Ne toliko jer smatram Jugoslaviju negativnom, koliko mislim da koči napredak u današnjem vaktu.
Danguba

#6 Re: Jugonostalgija: All about

Post by Danguba »

PreWiBa wrote: 01/11/2025 21:48 Smatram je problematičnom. Ne toliko jer smatram Jugoslaviju negativnom, koliko mislim da koči napredak u današnjem vaktu.
Trebalo se raditi reforme a ne raditi na ugrozenosti i nacionalizmu.
DebelinJoe

#7 Re: Jugonostalgija: All about

Post by DebelinJoe »

Živjelo se i tada skromno, barem je obični, radni narod živio skromno, dok je političarima, kao i danas, upala kašika u med. Visoke plate, limuzine i meza i veselje na račun države.
Danguba

#8 Re: Jugonostalgija: All about

Post by Danguba »

DebelinJoe wrote: 01/11/2025 22:36
Živjelo se i tada skromno, barem je obični, radni narod živio skromno, dok je političarima, kao i danas, upala kašika u med. Visoke plate, limuzine i meza i veselje na račun države.
To je opet posebna prica pa se sjetih jednog direktora firme(a.r.). Bio je obican radnik u toj firmi ali po partijskoj liniji postavljen je na mjesto direktora tog OOURa.
Njegovo je bilo da nadje trziste za te proizvode, da obezbijedi repromaterijal i sve to uveze. Digao je taj oour iz pepela i prodavalo se diljem Jugoslavije proizvodi tog ooura.
Radnici imaju dobre plate, direktor se vozika meckom, vodi ''poslovne'' ljude na vecere, rucke...ali posao ide, cvjeta.
Na kraju kada se i drzava raspala pitaju ga sta je za sebe i svoju djecu obezbijedio, veli NISTA. I bas tako, nista. Sto je pojeo i popio to je sve sto je iskoristio od firme koju je izdigao.
Pogledajte danas rukovodioce bilo gdje(politika ili r. sektor), i praunucad su obezbijedili za par godina.
dječak sa šibicama

#9 Re: Jugonostalgija: All about

Post by dječak sa šibicama »

Radnicka klasa ko i uvijek, skromno. Mada je u SFRJ radnik bio posebno cijenjen i zasticen, makar sluzbeno.

Samoupravni socijalizam je podrazumjevao da radnici odlucuju. Naravno, u praksi, mucke petljavine podobni i "sposobni" drugovi.

Vladajuca klasa imala sve privilegije, nije li predsjednik svih naroda i narodnosti, dozivotni, zivio ko mali Bog. Covjeku pticije mlijeko izmisljali da jede, Brijune privatizovao, imao svoj brod, voz, 300 automobila, lovista i zimista.

Iako on njih nije niti posjecivao, kazu da je u Bugojnu ili na Stojucevcu bio mozda jednom ili dva puta. Tamo su orgijali partijski celnici.
Kaze pokojna mater, odu oni na neku prezentaciju knjige u Bugojno, tamo cijela svita KP SKBiH, imali neki ogromni rostilj u kompleksu valjda par metara u precniku a okolo secije sa kozama od zivotinja. Otvorenog tipa, pokriveno ali bez zidova i kao, ogromna vatra pa ti nije hladno. A na rostilju od domacih do divljih zivotinja, samo se zderalo i cugalo. Vina iz cijele Jugoslavije, gajbe i gajbe.

Mada dobro je to vrijeme bilo koliko se ja sjecam, ipak dijete bio. Nekako se rahat zivjelo.
DebelinJoe

#10 Re: Jugonostalgija: All about

Post by DebelinJoe »

Sanjarko

#11 Re: Jugonostalgija: All about

Post by Sanjarko »

Kolike su penzije vodećih tada bile? Jutros čitam da su im sada 3 000 maraka, a najniza penzija je 600 maraka, a najniža invalidnina samo 300 i nešto maraka. Plate vodećih su 5 000 i više bez ispod stola šta pokradu ili dobiju u vidu koverti.

Ne kažem, sada je bolje za običnog čovjeka ako ima bilo kakvo primanje od plate pa nadalje, ali to je zbog tehnološkog napretka, skok smo u tome imali od oko 1990 godine do danas. A mi svi zbog rata i poračja zaostajemo i slično za ostatkom svijeta.

Manje po meni pohlepe tada bilo i više smo se držali skupa, a sada smo se otuđili dosta, a u vezi pohlepe to sami prosudite.
kakavdanakneiskustvu

#12 Re: Jugonostalgija: All about

Post by kakavdanakneiskustvu »

što će reći da imaš minimalno 65 godina?
DebelinJoe

#13 Re: Jugonostalgija: All about

Post by DebelinJoe »

Mene je ovih novčanica bilo strah kada sam bio mali...Long, Long time ago...
stubrijez

#14 Re: Jugonostalgija: All about

Post by stubrijez »

PreWiBa wrote: 01/11/2025 21:48 Smatram je problematičnom. Ne toliko jer smatram Jugoslaviju negativnom, koliko mislim da koči napredak u današnjem vaktu.
U danasnjem vaktu nas koce danasnji problemi. Napredak ne moze kociti nesto cega nema vec 35 godina. Jugonostalgija je pojam koji su skovali ti koji su se urotili da je sruse i pokradu a nisu bili cak ni to u stanju za svo to vrijeme a kamoli nesto novo da stvore. Ti isti ce sklepati naziv za novu nostalgiju kada i ove drzave vise ne bude... ni moj ni tvoj post veze nema sa temom, osjecam se duznim kratak reply kao neko ko je zivio i tamo i vamo i 4 godine izmedju.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#15 Re: Jugonostalgija: All about

Post by PreWiBa »

stubrijez wrote: 13/11/2025 18:16
U danasnjem vaktu nas koce danasnji problemi. Napredak ne moze kociti nesto cega nema vec 35 godina. Jugonostalgija je pojam koji su skovali ti koji su se urotili da je sruse i pokradu a nisu bili cak ni to u stanju za svo to vrijeme a kamoli nesto novo da stvore. Ti isti ce sklepati naziv za novu nostalgiju kada i ove drzave vise ne bude... ni moj ni tvoj post veze nema sa temom, osjecam se duznim kratak reply kao neko ko je zivio i tamo i vamo i 4 godine izmedju.
Ima itekako, jer sa sobom veže neke maksime koje ne važe u današnjem vremenu.

Ideja da se država treba brinuti o svemu i svačemu na primjer, da ne treba sam u išta ulagati.
stubrijez

#16 Re: Jugonostalgija: All about

Post by stubrijez »

DebelinJoe wrote: 02/11/2025 19:50

Fali ti 20ka.. brod. Negdje 80te bili mali cevapi za nju. Ozbiljne su pare, i jest posebno 100ja i 50ka izaziva neko strahopostovanje, ne znam zasto i jel Mestrovic ali definitivno slican stil, kao na zgradi CB u Sa slicno...
DebelinJoe

#17 Re: Jugonostalgija: All about

Post by DebelinJoe »

Vrijedi pogledati...

TheMule

#18 Re: Jugonostalgija: All about

Post by TheMule »

dječak sa šibicama wrote: 01/11/2025 22:56 Radnicka klasa ko i uvijek, skromno. Mada je u SFRJ radnik bio posebno cijenjen i zasticen, makar sluzbeno.

Samoupravni socijalizam je podrazumjevao da radnici odlucuju. Naravno, u praksi, mucke petljavine podobni i "sposobni" drugovi.

Vladajuca klasa imala sve privilegije, nije li predsjednik svih naroda i narodnosti, dozivotni, zivio ko mali Bog. Covjeku pticije mlijeko izmisljali da jede, Brijune privatizovao, imao svoj brod, voz, 300 automobila, lovista i zimista.

Iako on njih nije niti posjecivao, kazu da je u Bugojnu ili na Stojucevcu bio mozda jednom ili dva puta. Tamo su orgijali partijski celnici.
Kaze pokojna mater, odu oni na neku prezentaciju knjige u Bugojno, tamo cijela svita KP SKBiH, imali neki ogromni rostilj u kompleksu valjda par metara u precniku a okolo secije sa kozama od zivotinja. Otvorenog tipa, pokriveno ali bez zidova i kao, ogromna vatra pa ti nije hladno. A na rostilju od domacih do divljih zivotinja, samo se zderalo i cugalo. Vina iz cijele Jugoslavije, gajbe i gajbe.

Mada dobro je to vrijeme bilo koliko se ja sjecam, ipak dijete bio. Nekako se rahat zivjelo.
Sad vladajuce stranke imaju mnogo vise od toga jel de?

Tito jeste bio kao Kralj, ali ovi ostali, sumnjam da im je bilo bolje od ovih danasnjih "tajkuna".

U ostalom, Tito je to bio i zasluzio.
Urchin

#19 Re: Jugonostalgija: All about

Post by Urchin »

TheMule wrote: 26/12/2025 00:53Tito jeste bio kao Kralj, ali ovi ostali, sumnjam da im je bilo bolje od ovih danasnjih "tajkuna".
Sve je relativno. Razlika u životnom standardu između današnjih tajkuna i tebe je puno manja nego između negdanjih partijskih funkcionera i radničke klase.

Moj djed je 1960-ih bio općinski načelnik u maloj kasabi u BiH, a u jednom navratu i narodni poslanik u skupštini SFRJ. Nije Sarajevo, a ni grad tipa Zenice, ali u ta vremena je položaj opet pravio veliku razliku.

Moj otac pamti osnovnu školu i seosku djecu koja su dolazila gladna u školu. Moj otac glad nije iskusio jer je djed bio glavešina. Moj otac se sjeća kako se rane 1966. njegov otac njegov otac vratio iz Beograda s mali televizorom u rukama. Prvi TV u privatnom vlasništvu u čitavoj općini, i taman pred prvo svjetsko prvenstvo prikazano na TV-u.

Šestoro djece iz provincijske kasabe rođenih između 1942. i 1955. i svi s najmanje višom školskom spremom. Već ranih 70-ih su stričevi išli u Trst po garderobu. Ljetovanje na Jadranu pod normalno, kupovina gramofona i ploča isto tako. Mnogo, mnogo sličnih priča iz vremena kad je 99% stanovništva općina živjelo u bijedi.

Mogu samo zamisliti kako je bilo većim funkcionerima u većim sredinama. A još je moj djed bio prilično skroman i relativno iskreno vjerovao u komunizam i te priče. Odbio plac na moru.
Danguba

#20 Re: Jugonostalgija: All about

Post by Danguba »

stubrijez wrote: 13/11/2025 18:23
DebelinJoe wrote: 02/11/2025 19:50

Fali ti 20ka.. brod. Negdje 80te bili mali cevapi za nju. Ozbiljne su pare, i jest posebno 100ja i 50ka izaziva neko strahopostovanje, ne znam zasto i jel Mestrovic ali definitivno slican stil, kao na zgradi CB u Sa slicno...
Drzao ih u rukama ali sam izgubio osjecaj vrijednosti. :roll:

Vise sam cijenio one Markoviceve.
stubrijez

#21 Re: Jugonostalgija: All about

Post by stubrijez »

Pricamo o rasponu cca.15ak godina. Denominacije sa slike su vec pocetkom 80ih izgubile skoro svaku vrijednost... poslije Titove smrti i njega su stavili na neku paru iako do tada nije bila praksa (da lik i djelo marshala ne bi devalviralo)... ipak su ove sa slike (do Tesle-Niagara)graficki i kvalitetom najbolje i najljepse. Meni.
DebelinJoe

#22 Re: Jugonostalgija: All about

Post by DebelinJoe »

https://www.instagram.com/reels/DTIzsHMDLzG/

Ko drukčije kaže, taj kleveće i laže...
dr_Evil

#23 Re: Jugonostalgija: All about

Post by dr_Evil »

Urchin wrote: 02/01/2026 22:38
TheMule wrote: 26/12/2025 00:53Tito jeste bio kao Kralj, ali ovi ostali, sumnjam da im je bilo bolje od ovih danasnjih "tajkuna".
Sve je relativno. Razlika u životnom standardu između današnjih tajkuna i tebe je puno manja nego između negdanjih partijskih funkcionera i radničke klase.

Moj djed je 1960-ih bio općinski načelnik u maloj kasabi u BiH, a u jednom navratu i narodni poslanik u skupštini SFRJ. Nije Sarajevo, a ni grad tipa Zenice, ali u ta vremena je položaj opet pravio veliku razliku.

Moj otac pamti osnovnu školu i seosku djecu koja su dolazila gladna u školu. Moj otac glad nije iskusio jer je djed bio glavešina. Moj otac se sjeća kako se rane 1966. njegov otac njegov otac vratio iz Beograda s mali televizorom u rukama. Prvi TV u privatnom vlasništvu u čitavoj općini, i taman pred prvo svjetsko prvenstvo prikazano na TV-u.

Šestoro djece iz provincijske kasabe rođenih između 1942. i 1955. i svi s najmanje višom školskom spremom. Već ranih 70-ih su stričevi išli u Trst po garderobu. Ljetovanje na Jadranu pod normalno, kupovina gramofona i ploča isto tako. Mnogo, mnogo sličnih priča iz vremena kad je 99% stanovništva općina živjelo u bijedi.

Mogu samo zamisliti kako je bilo većim funkcionerima u većim sredinama. A još je moj djed bio prilično skroman i relativno iskreno vjerovao u komunizam i te priče. Odbio plac na moru.
Hvala ti popravio si mi dan kako se ismijah:
Zivotni standard mene, inzinjer sa XX godina radnog iskustva u razlicitim krajevima svijeta, te danasnjih BH tajkuna je nebo i zemlja. Ja za citav zivot necu biti u stanju zaradit sta oni za mjesec obrnu.

To sta ti opisujes sa svojim stricevima i slicno je sasvim normalno bilo za taj vakat. Islo se u Trst, Stambol, Budimepstu, Prag. Kakva crna visa klasa. Bilo je razlike selo grad, time se i jeste stanovnistvo pomaklo iz sela u grad, a vecinom i zadrzalo posjede u istom.

Bilo kakav privid kvalitetnog zivota danas je iskljucivo zato sto jos uvijek smo nekretninski jaki zahvaljujuci Jugoslaviji i gradnji na crno iza rata, monetarnoj politici vezanja za euro, te polozaja prema Europi. Ali proci ce i to.
Urchin

#24 Re: Jugonostalgija: All about

Post by Urchin »

dr_Evil wrote: 06/01/2026 11:33 Zivotni standard mene, inzinjer sa XX godina radnog iskustva u razlicitim krajevima svijeta, te danasnjih BH tajkuna je nebo i zemlja. Ja za citav zivot necu biti u stanju zaradit sta oni za mjesec obrnu.
Mi ovdje govorimo o kvalitativnim i kvantitativnim razlikama. Taj tajkun nema ništa više od tebe, ima samo bolje. I ti imaš i auto i kompjuter i kuću i odmor u Grčkoj. I on ima sve to samo 50 puta skuplje i bolje od tebe.

Nije moj stari imao TV a njegovi kolege jeftiniji TV. Nisu imali TV i nisu mogli ni sanjati o TV-u 1966. Kao što nisu mogli sanjati o većini stvari koje je moj stari imao i mogao raditi. Nisam siguran da ti je jasno kako je izgledao život u Bosni. Kažeš svi su išli po inostranstvu? Pa nisu ni 1980-ih svi išli, čovječe. Ne možeš porediti srednju klasu iz Sarajeva s čitavo državom.

Priznaješ eto bila je razlika selo grad. Pa 1961. je po popisu stanovništva 20% BiH živjelo u gradovima a 80% na selu. A i ti gradovi nisu svi Sarajevo.
dr_Evil

#25 Re: Jugonostalgija: All about

Post by dr_Evil »

Urchin wrote: 07/01/2026 00:09
dr_Evil wrote: 06/01/2026 11:33 Zivotni standard mene, inzinjer sa XX godina radnog iskustva u razlicitim krajevima svijeta, te danasnjih BH tajkuna je nebo i zemlja. Ja za citav zivot necu biti u stanju zaradit sta oni za mjesec obrnu.
Mi ovdje govorimo o kvalitativnim i kvantitativnim razlikama. Taj tajkun nema ništa više od tebe, ima samo bolje. I ti imaš i auto i kompjuter i kuću i odmor u Grčkoj. I on ima sve to samo 50 puta skuplje i bolje od tebe.

Nije moj stari imao TV a njegovi kolege jeftiniji TV. Nisu imali TV i nisu mogli ni sanjati o TV-u 1966. Kao što nisu mogli sanjati o većini stvari koje je moj stari imao i mogao raditi. Nisam siguran da ti je jasno kako je izgledao život u Bosni. Kažeš svi su išli po inostranstvu? Pa nisu ni 1980-ih svi išli, čovječe. Ne možeš porediti srednju klasu iz Sarajeva s čitavo državom.

Priznaješ eto bila je razlika selo grad. Pa 1961. je po popisu stanovništva 20% BiH živjelo u gradovima a 80% na selu. A i ti gradovi nisu svi Sarajevo.
Druze nema to mnogo veze sa uredjenjem nego sa polaznom tackom drzave, jedan sistem koji je zemljoradnicku drzavu pretvorio u industrijsku za manje od 30 godina.
Post Reply