dječak sa šibicama wrote:Uz odlaske u Trst po farmerke, bilo je popularno ici u Pecuj po hranu i stosta. Ovi sto svercuju, kupovali tamo krpe, gace, pa preprodavali raji. Bilo jeftino.
Mamu jednom nagovorile kolege sa posla da odu njihovim sluzbenim autom od firme, donijela Vajkrem onaj pravi, dimljeni sir neki sto je urolan kao u rolnu, neke dimljene ribe, ne znas sta je ukusnije bilo. Ko kad je nesto novo pa ti se svidi.
Otisli mi u Madjarsku na odmor, negdje 1985 u grad Gyulö. Tamo su bile neke banje i kupalista. Bilo nas tri-cetiri familije iz Banjaluke i jedna iz Novog Sada. Ja sam u to vrijeme bio pekmezav po pitanju hrane ali u Madjarskoj sta god bih pojeo mi je bilo ekstra. Jedino nisam pio Koka-Kolu ili neki slican njihov derivat ali bio je neki dobar sok od visnje. Stara me odvela u prodavnicu igracaka, sjecam se da sam kupio nekakav ogroman kamion, kaubojsku pusku, nekakvih autica - znaci bilo je toliko jeftino da smo i ja i sestra mogli birati.
Stari me opet odveo u prodavnicu hrane gdje je bilo nekakvog sira i on i prijatelj kupe nekakav sir koji je bio najskuplji u toj prodavnici. Sjeli oni kasnije u dvoriste (najmili smo privatno nekakve apartmane), raspalili rostilj, nekakva riba bila, oni udri po vinu... Ja kad otvorise onaj skupi sir pa pojedose a on smrdi. Stari je bukvalno trljao jezik sapunom da se rijesi smrada, umalo ga stara nije izbacila iz sobe
Mi smo tad imali Citroen Dyane, sto je u Madjarskoj bila prava atrakcija jer nije ih bilo tamo. Vrisnu nam guma u povratku kuci, rezervna je bila nedajBozenikome, a tih dimenzija guma za Dyane nije bilo kupiti u Madjarskoj jer znam da su svi nasi prijatelji promijenili gume na autima (Lada i dva Stojadina) a stari nije uspio naci za svoje auto. Cini mi se da su svi uzeli neke dobre gume za male pare. Uspjeli smo dopeljati do Jugoslavije i u Subotici zamijenimo gumu.