juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Ommadawn

#8151 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

stakasa wrote:[
Mislim da si otiso na pokojnog Bajdu Vukasa, stani da Fudo potvrdi
Enver Sadinlija je pisao pjesme.
https://www.discogs.com/search/?q=enver ... a&type=all
dječak sa šibicama

#8152 Re: juga 1950.-1990.

Post by dječak sa šibicama »

Nekako u svim tim nostalgicnim sjecanjima, ljudi se najmanje sjete Mome i Uzeira. A meni su oni prvo sjecanje u zivotu, kao djecak dok sam se igrao na podu onim PEZ figuricama, a nana na radiju slusa Cik Cak jel bjese tako se emisija zvala, i glas Rejhana Demirdzica.
radostan dan

#8153 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

blagojevićka, šipka, potpara, golubović, oljača, memija, guzina, šagolj...onako, na prvu.
Banksy

#8154 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

dječak sa šibicama wrote:
Sindrom Hatunic ili igrac zadatka, jako popularna uloga u ex YU fudbalu, igrac koji je zaduzen da najboljem igracu protivnika polomi obje, a moze i samo jednu nogu.
i u dječijim igrama, hatunić je bio sila, jel neko vikne hatunić, znaš da stiže marisana :lol:
dječak sa šibicama

#8155 Re: juga 1950.-1990.

Dubravka Kenic
radostan dan

#8156 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

dječak sa šibicama wrote:Nekako u svim tim nostalgicnim sjecanjima, ljudi se najmanje sjete Mome i Uzeira. A meni su oni prvo sjecanje u zivotu, kao djecak dok sam se igrao na podu onim PEZ figuricama, a nana na radiju slusa Cik Cak jel bjese tako se emisija zvala, i glas Rejhana Demirdzica.
meni su uvijek bili bezveze...bh mija i čkalja. a i oni mi nisu bili smiješni.
radostan dan

#8157 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

dječak sa šibicama wrote:Dubravka Kenic
uuu, koji faul, nju sam zaboravio. daj još...
Tomahawk11
Globalni moderator

#8158 Re: juga 1950.-1990.

Post by Tomahawk11 »

radostan dan wrote:blagojevićka, šipka, potpara, golubović, oljača, memija, guzina, šagolj...onako, na prvu.
2000. sam sreo Šipkinu sestru u CG...bio kinder, 3. srednje, ali lijepa žena :thumbup:
uglavnomja

#8159 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

Ommadawn wrote:
stakasa wrote:[
Mislim da si otiso na pokojnog Bajdu Vukasa, stani da Fudo potvrdi
Enver Sadinlija je pisao pjesme.
https://www.discogs.com/search/?q=enver ... a&type=all
on je vodio muzicke emisije, mislim djerdan na radiju zajedno sa zoranom k.
i nesto na tv meraklije? ili je to bio vehid gunic?

mama je to pratila, samo sevdalinke
Ommadawn

#8160 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

radostan dan wrote:blagojevićka, šipka, potpara, golubović, oljača, memija, guzina, šagolj...onako, na prvu.
Sta je bilo sa Duskom Oljacom? Gdje je on?
Sipku vidjeh u "Titovoj" 2000-te godine, kada sam prvi put poslije rata dosao u Sarajevo, isto onako lijepa i graciozna, obucena u neku zelenu haljinu. Obradovao sam se kao da sam vidio nekog svog bliznjeg, uljepsala mi je dan.

Guzina - zna se, sve je receno i nema se tu sta ni dodati ni oduzeti.
Sagolj - isti kurac ko i Guzina.
Golubovic - otisao uoci rata u Banjaluku, osnovao TVBL, pocetkom rata sklonjen sa televizije, nije bio dovoljno radikalan a ni imao ni "lepo mu je ime".
Banksy

#8161 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Ommadawn wrote: Golubovic - otisao uoci rata u Banjaluku, osnovao TVBL, pocetkom rata sklonjen sa televizije, nije bio dovoljno radikalan a ni imao ni "lepo mu je ime".
:?
Ako je to Rinko Golubović...
https://www.slobodnaevropa.org/author/17265.html
https://avaz.ba/vijesti/intervju/391127 ... prezivjeti
Ommadawn

#8162 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

uglavnomja wrote: on je vodio muzicke emisije, mislim djerdan na radiju zajedno sa zoranom k.

Pa napisao sam par stranica ranije da je Sadinlija vodio "Djerdan" sa Zokom.
Zoka je kasnije vodio "Folk filigran" na TVSA.
Vehid Gunic je vodio Meraklije.

Kod mene u ulici postoji jedna mala anegdota poslije koje smo mjerili vrijeme na "prije" ili "poslije" Folk Filigrana.
uglavnomja

#8163 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

Ommadawn wrote:
uglavnomja wrote: on je vodio muzicke emisije, mislim djerdan na radiju zajedno sa zoranom k.

Pa napisao sam par stranica ranije da je Sadinlija vodio "Djerdan" sa Zokom.
Zoka je kasnije vodio "Folk filigran" na TVSA.
Vehid Gunic je vodio Meraklije.

Kod mene u ulici postoji jedna mala anegdota poslije koje smo mjerili vrijeme na "prije" ili "poslije" Folk Filigrana.
promakao mi post :oops:

:thumbup: za info
cuj folk filigran :lol: :lol: dje to izvuce
Ommadawn

#8164 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Banksy wrote:
Ommadawn wrote: Golubovic - otisao uoci rata u Banjaluku, osnovao TVBL, pocetkom rata sklonjen sa televizije, nije bio dovoljno radikalan a ni imao ni "lepo mu je ime".
:?
Ako je to Rinko Golubović...
https://www.slobodnaevropa.org/author/17265.html
https://avaz.ba/vijesti/intervju/391127 ... prezivjeti
Rinko Golubovic je osnovao TVBL, negdje pocetkom 1992. I kako se sjecam tokom rata se nije pojavljivao na TVBL vise.
radostan dan

#8165 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

nije to loša emisija bila, folk filigran....bilo je tu -bisera- od pjesma (bez ironije).

ja sam mislio da je rinko ostao u sarajevu tokom rata.

kovinjalo, kovačević, sportski dio.....
Ommadawn

#8166 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

uglavnomja wrote: promakao mi post :oops:

:thumbup: za info
cuj folk filigran :lol: :lol: dje to izvuce
Bio jedan lik u mojoj zgradi, onako malo blesav, zivio samo s majkom. Ne znam iz kojeg razloga ali smo se vjecito nesto svadjali i tukli sa njim. Ili on nesto bas zasere da ga moras marisati ili te izazove da se potuces. Jedan dan da se on sa nama igrao sasvim normalno - to je moralo biti nesto posebno.

Moglo je to biti negdje 1991, tako nesto, mi napolju, igramo klikera, on sa nama takodjer i samo se ceka momenat da se nesto desi. Taman on bacio kliker, idemo mi, kad ce on "Koliko je sati?", Ado pogleda na sat i veli "Petnaest do pet" na sta ce on "Uh jebote, sad ce Folk Filigran!!" i pokupi lik klikere i otrca kuci. Mi smo jedno 15 minuta se valjali po zemlji od smijeha. I od tada smo poceli mjeriti vrijeme "prije Folk Filigrana" i "poslije Folk Filigrana".

Inace, lik je danas biljka - droga ga je potpuno unistila.
radostan dan

#8167 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

folk filigran
folk parada
hit meseca
video...kako se zvala ona slovenačka muzička emisija prije rata, videorama, videogodba???
LongDong

#8168 Re: juga 1950.-1990.

Post by LongDong »

stakasa wrote:
radostan dan wrote:htio sam nastaviti sa vladankom, ali mi je pažnju privuklo nešto drugo -

to je ta muška igra, a ne ona prevara od ragbija što je fudu prodaju po amerikama...
Sjecas li se radosni kad sudija opuca glavom Zeljinog igraca? Neka 88-a, nije mu se svidila odluka, agresivno nastupio, previse se primako - fis celom u nos. Ko lezi ne bjezi
rahmetli bekir kravić iz tuzle nabode srećka ilića iz želje... mislim prvi i jedini takav slučaj u onoj ligi
dječak sa šibicama

#8169 Re: juga 1950.-1990.

Dzarovski, namjestao od Prve FSJ do izbora za Miss Makarske rivijere.

Fanovi Mome i Uzeira su umrli, nesto mi na um pade, njih je gotivila raja koja bi danas imala oko 100 ili tek koju manje godinu.
Fudo387

#8170 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

dječak sa šibicama wrote:Nekako u svim tim nostalgicnim sjecanjima, ljudi se najmanje sjete Mome i Uzeira. A meni su oni prvo sjecanje u zivotu, kao djecak dok sam se igrao na podu onim PEZ figuricama, a nana na radiju slusa Cik Cak jel bjese tako se emisija zvala, i glas Rejhana Demirdzica.
Jest,
Bio je i onaj Oliver Mlakar. :thumbup:
dječak sa šibicama

#8171 Re: juga 1950.-1990.

Oliver Mlakar, Lazo Goluza i Kviskoteka, i onaj cuveni tercet Dodig, Pauletic i pokojni Mirko Miocic.
Fudo387

#8173 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Ma ono je bila stela, mislim, ta kviskoteka.
Lik otvori jedno polje, tamo pise nesto bezze, kao npr krava i sl, i on ko iz topa, imam konacno rjesenje, Kristofor Kolumbus!?
Mlakara sav ushicen, tooooooocccnooooooo!!! A realno, nidje veze...
megaman4

#8174 Re: juga 1950.-1990.

Post by megaman4 »

radostan dan wrote:folk filigran
folk parada
hit meseca
video...kako se zvala ona slovenačka muzička emisija prije rata, videorama, videogodba???
Ja se sjecam Folk filigrana i Zorana Kapetanovica koji je isti vodio na nekadasnjoj tvsa.

Malo slabije se sjecam Folk parade koja je ugasena krajem 80-ih godina proslog vijeka, cini mi se 1988 godine?
detroit-mercy

#8175 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:
dječak sa šibicama wrote:Meni licno Juga bila sto puta bolja nego ovo sranje danas, rodjen u velikom gradu, dobili veliki stan od firme mislim roditelji, vikendica na Palama, vikendica na moru jeste mala ali za umociti noge u jadran dovoljno, francusko auto nije nesto posebno ali kotrljalo se, bili smo ponosni pioniri i titovi omladinci, 29. novembar se slavio ali bas slavio jeste da je uglavnom padao na kolinje pa je razlog slavlja bio alkoholne i mesne prirode ali slavilo se, prvomajski uranci, sletovi za titin rodjendan, solidan sport, solidna umjetnost, nekakva prava radnika kakva takva ali postojala su, jest bilo da jedan radi trojica sjede i inflacija izmisljenih radnih mjesta ali moglo se, bilo je para. Drzava nista specijalno ali bar smo bili sila za Tanzaniju i Mozambik, gledali nas ko mi Ameriku.

Ali mnogima nije bilo dobro, bar ne onim milionima koji su pobjegli na "privremeni rad u Njemacku". Od dobra niko ne bjezi.

Hocu reci, ne pije vode romantizirana istorija, a da je bilo bolje nego danas jeste. Mada i tu kako kome, ko je tada vozio taljige na selu i ustajao u 4 da nahrani krave, danas vozi novog BMW-a i ysjedi u upravnom odboru, kako kome jebiga.
Sve manje-vise isto i kod mene. :D :thumbup:
I mojima je bilo dobro. I vise nego dobro.

Ali mi je jasno da mnogima nije, i mislim da to mnogi ne shvataju. Prave gresku da porede nase najbolje sa necim najgorim iz vana.
No eto taj sto je isao kao gastarbajter, on je barem imao tu opciju. I nije sigurno zivio ko indijski nadnicar u zemljama Zaliva .

Onaj u Cehoslovackoj, Madjarskoj, Poljskoj ili DDRu (sve zemlje sa daleko sofisticiranijim kulturnim, historijskim i ekonomskim nasljedjem od nas), pa makar bio i visoko obrazovan, nije mogao nigdje, niti puno postici u zivotu.

Moje je misljenje da je nama Jugoslavija dala puno vise toga nego sto bi dobili bez nje. I puno vise od toga nego sto je dala recimo Sloveniji ili Hrvatskoj. I opet se vracam na ono iz pocetka - mnogi brkaju "sistem", tj. socijalizam ili sta vec smo imali, sa uopste cinjenicom da smo bili u zajednici sa ekonomski naprednijim zemljama i regijama (ovdje bih ukljucio i sjever Srbije). I zato pitam se, koliko smo imali prednosti od samog "sistema", a koliko je od toga cisto puki fakat da smo bili u zajednickoj drzavi? Ja mislim da su te dvije stvari razdvojive.
Zajednicka drzava, vece trziste, geopoliticke prilike i slicno. Glede Ceske, Poljske, Madjarske ni smo mi bili za njih Amerika zbog nas samih nego sto je njih Rus totalno ugusio. Pogledaj zato gdje se danas nalaze oni a gdje mi. Ili razlike u bivsoj drzavi, koje se opet i danas ogledaju u kvaliteti zivota. Slovenija, najcistija drzava u svijetu, Ljubljana najzeleniji grad Evrope :roll:, nema masovnog egzodusa stanovnistva. Srbija dobila Vojvodinu i od jedne od najacih regija uspjela ju je sjebati do daske.
Bilo je svega.
Locked