Ne postoji Bosnjacko drzavljanstvo. Postoji naravno Bosansko, dok je etnicka pripadnost proizvoljna kategorija. Mozes se preko novina odreknuti cega hoces, no nema pravnu posljedicu.tandmand wrote:Nema tu ništa smiješno. Onaj ko se dokumentom, odrekne braka, porodice, imena svog naroda, državljanstva, je zvanično tj. na papiru raskinuo sa onim što je prije bio. Ko se dokumentovano izjasni Hrvatom islamske vjeroispovjesti, on je zvanično Hrvat, šta bi drugo bio.Connaisseur Karlin wrote:tandmand wrote: Zašto toliko brineš o narodu kojem ne pripadaš? 2 miliona građana BiH se izjašnjava kao Bošnjaci, to nije brojka koja je zanemariva i ostali ima da je poštuju. Oni koji sebe smatraju etničkim Bosancima, neka se interno popišu i formiraju stranku koja će imati za cilj da ih se prizna u ustavu. Tako će i zvanično brakovi u kojima je jedno Bosanac a drugo Bošnjak, postati - mješani. Također tražite nacionalnu zastupljenost pri zapošljavanju, vlastiti nastavni plan u školama, TV kanal ... ali prođite se više Bošnjaka i njihovog identiteta.
Nisam neki vjernik, ali da te upozorim da muslimani nisu "muhamedanci". Taj naziv je još jedna kajla Bošnjacima da su vjerskom smislu nekakva sekta.
Jug je naša sveta strana...
- madner
#701 Re: Jug je naša sveta strana...
- GeeTnT
#702 Re: Jug je naša sveta strana...
...na tribinama je razum uticajem adrenalina jako smanjen, a klubovi su jos jedini koji su u stanju svakog vikenda skupiti odredjeni broj ljudi na jednom mjestu..nije to za zajebanciju, pogotovo ne za neozbiljne forumske teme i teoreticare..
- tandmand
#703 Re: Jug je naša sveta strana...
Niko nije govorio o bošnjačkom državljanstvu ... niti o odricanju preko novina. Nego o dokumentima u kojima piše šta si, ko si, državljanstvo i slično tj. ono što je zvanično. Oni koji su se na popisu izjasnili kao Bosanci, neće biti sadržani u broju onih koji su se izjasnili kao Bošnjaci i to će biti zvanični podatak a oni mogu uzalud govoriti "i mi smo, svi smo mi isto". Kad je u pitanju dokument, ne možeš i biti i ne biti. Ako se neko odrekne njemačkog državljanstva on više nije državljanin Njemačke, neće imati njene dokumente iako je i dalje "Hans". Jedan manje u statistici. Ako se neko dokumentovano izjasni kao etnički Bosanac, valjda je jasno da ZVANIČNO nije više ni Srbin, ni Hrvat, ni Bošnjak. Jbg. drugi narod, narodnost, šta li već.madner wrote: Ne postoji Bosnjacko drzavljanstvo. Postoji naravno Bosansko, dok je etnicka pripadnost proizvoljna kategorija. Mozes se preko novina odreknuti cega hoces, no nema pravnu posljedicu.
-
Fudo387
#704 Re: Jug je naša sveta strana...
Ne postoji ni Bosansko.madner wrote:Ne postoji Bosnjacko drzavljanstvo. Postoji naravno Bosansko
- 512MB
#705 Re: Jug je naša sveta strana...
@tandmand: Il ako se etnicki izjasnis ko Mickey Mouse onda si to, i nesmije ti niko reci da nisi. Al ustvari zaboli svakog k..a kako se osjecas, druge stvari su relevantne.
- madner
#706 Re: Jug je naša sveta strana...
Ja ti fino kazem da se u dokumentima samo pisu kategorije koje nisu proizvoljno promjenjive. Etnicka pripadnost je stvar tvog licnog izbora, mozes je promjeniti svaki dan. Drzavljanstvo pak predstavlja nesto sto ima pravne posljedice za gradjanina i za drzavu i ne moze se poredit isa tim kategorijama licnog izbora.tandmand wrote:Niko nije govorio o bošnjačkom državljanstvu ... niti o odricanju preko novina. Nego o dokumentima u kojima piše šta si, ko si, državljanstvo i slično tj. ono što je zvanično. Oni koji su se na popisu izjasnili kao Bosanci, neće biti sadržani u broju onih koji su se izjasnili kao Bošnjaci i to će biti zvanični podatak a oni mogu uzalud govoriti "i mi smo, svi smo mi isto". Kad je u pitanju dokument, ne možeš i biti i ne biti. Ako se neko odrekne njemačkog državljanstva on više nije državljanin Njemačke, neće imati njene dokumente iako je i dalje "Hans". Jedan manje u statistici. Ako se neko dokumentovano izjasni kao etnički Bosanac, valjda je jasno da ZVANIČNO nije više ni Srbin, ni Hrvat, ni Bošnjak. Jbg. drugi narod, narodnost, šta li već.madner wrote: Ne postoji Bosnjacko drzavljanstvo. Postoji naravno Bosansko, dok je etnicka pripadnost proizvoljna kategorija. Mozes se preko novina odreknuti cega hoces, no nema pravnu posljedicu.
Popis nije zvanicni dokument za pojedinca, dok pasos to jeste. Dakle mjesas totalno pojmove.
Za drzavu to moze imati posljedice, no za pojedinca nikako.
-
Bodkin
#707 Re: Jug je naša sveta strana...
A za sta je to vezano? Mislim kakve veze ima za diskusiju? A kad je u pitanju dokument, upravo mozes biti oboje. Svi u bosni imaju BOSANSKI pasos i BOSANSKO drzavljanstvo. To kako se ti interno osjecas nema nikakve veze. Ima za tebe naravno i za one na temi o popisutandmand wrote:Niko nije govorio o bošnjačkom državljanstvu ... niti o odricanju preko novina. Nego o dokumentima u kojima piše šta si, ko si, državljanstvo i slično tj. ono što je zvanično. Oni koji su se na popisu izjasnili kao Bosanci, neće biti sadržani u broju onih koji su se izjasnili kao Bošnjaci i to će biti zvanični podatak a oni mogu uzalud govoriti "i mi smo, svi smo mi isto". Kad je u pitanju dokument, ne možeš i biti i ne biti. Ako se neko odrekne njemačkog državljanstva on više nije državljanin Njemačke, neće imati njene dokumente iako je i dalje "Hans". Jedan manje u statistici. Ako se neko dokumentovano izjasni kao etnički Bosanac, valjda je jasno da ZVANIČNO nije više ni Srbin, ni Hrvat, ni Bošnjak. Jbg. drugi narod, narodnost, šta li već.madner wrote: Ne postoji Bosnjacko drzavljanstvo. Postoji naravno Bosansko, dok je etnicka pripadnost proizvoljna kategorija. Mozes se preko novina odreknuti cega hoces, no nema pravnu posljedicu.
- SkyLimit
#708 Re: Jug je naša sveta strana...
Jugosloveni i Bosanci u nacionalnom smislu su pojava kao i psi lutalice, ima ih samo tamo gdje su Bosnjaci vecina da unose nemir
-
pemanapemani
#709 Re: Jug je naša sveta strana...
Sto pokazuje koliko su Bosnjaci tolerantni prema zivotinjama. Naravno, uvijek postoji mogucnost da nekome pukne film i da se ponovo aktiviraju sintori. Ovako, vecina lutalice, a manjina udomljena.SkyLimit wrote:Jugosloveni i Bosanci u nacionalnom smislu su kao i psi lutalice, ima ih samo tamo gdje su Bosnjaci vecina da unose nemir
Kazes, prioritet je BiH, nasa jedna jedina, a ljudi koji se primarno identificiraju sa istom i koji sebe smatraju iskljucivo Bosancima i Hercegovcima su poput cuka lutalica.
Ako je ovo u vinklu, jebo me svako.
-
hizo ramidovic
#710 Re: Jug je naša sveta strana...
...и зато је најбоље решење за тзв. бих подела земље на три етничке јединице у којима ће сваки народ-етнија биди домаћин и где ће моћи несметано да таслаћи остале мањинске скупине. давно су тај модел предлагали др. караџић и м. бобан али неки нису хтели да га усвоје. подела територије по принципу србима-49%, хрватима 31% а муслиманима 20% делује као најправедније решење: сви задовољни и нема више ратова.
- GeeTnT
#711 Re: Jug je naša sveta strana...
Nikad ne bih pravio slicna poredjenja, cak sta vise meni su oni super...pogotovo Besim Spahic. Samo im zamjerim sto svoju energiju ne trose na povezivanje razlicitosti, a ne na ubjedjivanje Bosnjaka da su izabrali pogresan put...pemanapemani wrote:Sto pokazuje koliko su Bosnjaci tolerantni prema zivotinjama. Naravno, uvijek postoji mogucnost da nekome pukne film i da se ponovo aktiviraju sintori. Ovako, vecina lutalice, a manjina udomljena.SkyLimit wrote:Jugosloveni i Bosanci u nacionalnom smislu su kao i psi lutalice, ima ih samo tamo gdje su Bosnjaci vecina da unose nemir
Kazes, prioritet je BiH, nasa jedna jedina, a ljudi koji se primarno identificiraju sa istom i koji sebe smatraju iskljucivo Bosancima i Hercegovcima su poput cuka lutalica.![]()
-
pemanapemani
#712 Re: Jug je naša sveta strana...
Govorim u svoje ime - nista ne ubjedjujem Bosnjake. Zivim u sredini u kojoj su Bosnjaci vecina jer me nisu projerali, kao sto su BiH Srbi u vecoj i BiH Hrvati u manjoj mjeri ucinili sa onima koji se smatraju Bosancima.
Ovdje citam da sam srpski radikal, cuko lutalica i neki ubaceni element koji razjedinjuje Bosnjake, kojima je kao prioritet BiH, sa kojom se ja iskljucivo identificiram.
Onda, ko tu koga jebe?
Ovdje citam da sam srpski radikal, cuko lutalica i neki ubaceni element koji razjedinjuje Bosnjake, kojima je kao prioritet BiH, sa kojom se ja iskljucivo identificiram.
Onda, ko tu koga jebe?
- House
#713 Re: Jug je naša sveta strana...
Znaš Bošnjače, nije davno bilo
Sveg' mi svijeta nema petnaest ljeta
Kad u našoj Bosni ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata
A danas se kroza svoje hire
Oba stranca ko u svome šire
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsvetije blago
Naše ime ponosno i drago
prelijepo.
Sveg' mi svijeta nema petnaest ljeta
Kad u našoj Bosni ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata
A danas se kroza svoje hire
Oba stranca ko u svome šire
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsvetije blago
Naše ime ponosno i drago
prelijepo.
- tandmand
#714 Re: Jug je naša sveta strana...
Tako je Hizo, Bošnjacima 20% bivše Jugoslavije, knap se uklapa u Avnojevske granice. Dobro si ti to izračunao.hizo ramidovic wrote:...и зато је најбоље решење за тзв. бих подела земље на три етничке јединице у којима ће сваки народ-етнија биди домаћин и где ће моћи несметано да таслаћи остале мањинске скупине. давно су тај модел предлагали др. караџић и м. бобан али неки нису хтели да га усвоје. подела територије по принципу србима-49%, хрватима 31% а муслиманима 20% делује као најправедније решење: сви задовољни и нема више ратова.
-
radostan dan
#715 Re: Jug je naša sveta strana...
cyprus wrote: Pa, moram priznat da me anketa i dosadašnja diskusija ohrabrila... Vidio sam da još uvijek ima veliki broj razumnih ljudi sa kojima je moguća izgradnja normalne države i normalnog društva... Naravno, veliki je broj i ovih drugih, ali nisam od jučer na Balkanu, ni u BiH, pa mi to nije ništa novo i znam nositi i sa tom činjenicom...
A nevezano za ovu anketu, ja bih rekao da bošnjački nacionalisti nisu još dostigli razmjere srpskog i hrvatskog nacionalizma, ali mnogi među njima pokazuju takve tendencije, odnosno stremljenje... Vidjećemo kako će se situacija u budućnosti razvijati...
Optimistično, optimistično...
- House
#716 Re: Jug je naša sveta strana...
Neke naše komšije vrlo se ljute, što se dičimo i ponosimo našim starim imenom, jezikom i običajima i što pod živu glavu nećemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas složne su naše komšije, koje ćemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi traži od nas nešto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o živu glavu – da se slože. Prijatelj Jovo poručuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, “jok Bošnjače, ti si moj i moraš prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez našega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svađe, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo već odavna tome priučili, mi bi se morali od čuda kameniti kao kulašinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitaćemo naše prijatelje, koji se bave perom i štampom: za što se tako svađate za nas, kad dobro znadete, da je Bošnjak od starine privikao dičiti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drži tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) naše mile domovine sjeća nas onih vremena, kada se je naša domaća vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajući se ponosnim i junačkim imenom Bošnjak.
- SkyLimit
#717 Re: Jug je naša sveta strana...
Ma niste vi bitni, glasna manjina, a svakako vec vasa djeca ce biti nasa, a tek unuci ce biti veci Bosnjaci od Alije Izetbegovicapemanapemani wrote: Sto pokazuje koliko su Bosnjaci tolerantni prema zivotinjama. Naravno, uvijek postoji mogucnost da nekome pukne film i da se ponovo aktiviraju sintori. Ovako, vecina lutalice, a manjina udomljena.
Kazes, prioritet je BiH, nasa jedna jedina, a ljudi koji se primarno identificiraju sa istom i koji sebe smatraju iskljucivo Bosancima i Hercegovcima su poput cuka lutalica.![]()
- fakat
#718 Re: Jug je naša sveta strana...
GeeTnT wrote:Nikad ne bih pravio slicna poredjenja, cak sta vise meni su oni super...pogotovo Besim Spahic. Samo im zamjerim sto svoju energiju ne trose na povezivanje razlicitosti, a ne na ubjedjivanje Bosnjaka da su izabrali pogresan put...pemanapemani wrote:Sto pokazuje koliko su Bosnjaci tolerantni prema zivotinjama. Naravno, uvijek postoji mogucnost da nekome pukne film i da se ponovo aktiviraju sintori. Ovako, vecina lutalice, a manjina udomljena.SkyLimit wrote:Jugosloveni i Bosanci u nacionalnom smislu su kao i psi lutalice, ima ih samo tamo gdje su Bosnjaci vecina da unose nemir
Meni smeta sto umjesto da po vas dan pokusavaju prepoznati fasizam kod Bosnjaka uloze barem dio tog truda da se bore sa fasizmom tamo gdje ga nije nimalo tesko prepoznati.
-
Drinski
#719 Re: Jug je naša sveta strana...
E to ne mogu, uvrijedice se komsija i susjed.
- supercali
#720 Re: Jug je naša sveta strana...
sanjaj by indexiSkyLimit wrote:Ma niste vi bitni, glasna manjina, a svakako vec vasa djeca ce biti nasa, a tek unuci ce biti veci Bosnjaci od Alije Izetbegovicapemanapemani wrote: Sto pokazuje koliko su Bosnjaci tolerantni prema zivotinjama. Naravno, uvijek postoji mogucnost da nekome pukne film i da se ponovo aktiviraju sintori. Ovako, vecina lutalice, a manjina udomljena.
- supercali
#721 Re: Jug je naša sveta strana...
prvo se cisti svoja avlija pa onda tudjafakat wrote:GeeTnT wrote:
Nikad ne bih pravio slicna poredjenja, cak sta vise meni su oni super...pogotovo Besim Spahic. Samo im zamjerim sto svoju energiju ne trose na povezivanje razlicitosti, a ne na ubjedjivanje Bosnjaka da su izabrali pogresan put...![]()
Meni smeta sto umjesto da po vas dan pokusavaju prepoznati fasizam kod Bosnjaka uloze barem dio tog truda da se bore sa fasizmom tamo gdje ga nije nimalo tesko prepoznati.
- tandmand
#722 Re: Jug je naša sveta strana...
Kad su u pitanju avlije, dvorišta i dveri:
Matej 7. poglavlje
Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?
Ili kako možeš reći bratu svomu: `De da ti izvadim trun iz oka`, a eto brvna u oku tvom?
Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!
Zbog stanja u Sandžaku, Bošnjačko nacionalno vijeće se obratilo Vijeću bezbjednosti. Također su tražili da Evropska unija, Vijeće Evrope i OEBS "hitno uspostave svoje posebne posmatračke misije za sjeverni dio Sandžaka koji se nalazi pod upravom Srbije".
Sulejman Ugljanin tvrdi da je u Srbiji došlo i do vrhunca porasta nacionalizma, zbog čega se BNV i obratilo Vijeću bezbjednosti.
Vlada je, kako navodi, 3. marta "sačinila akcioni plan manjima iz kog su izbacili sve moguće zločine nad Bošnjacima".
"Vlada je svjesno poslala poruku Bošnjacima, a i onim četnicima koji su činili zločine nad Bošnjacima: Ko je god činio zločine nad Bošnjacima neće biti kažnjen, ili će biti nagrađen", mišljenja je Ugljanin.
Ljajić i Vučić ću nam doveli organizovano, uz pratnju 2.000 specijalaca, četnike na stadion (u Novom Pazaru, na utakmicu sa Zvezdom), oni su uvedeni na stadion sa svim svojim rekvizitima, slikom Draže Mihailovića, gdje su uzvikivali "Oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice", kaže Ugljanin. Navodi da postoji snimak svega toga, ali da nijedan medij, nijedna televizija nije htjela to da objavi.
-
Patriotska_Liga
#723 Re: Jug je naša sveta strana...
Pa vi Jugosloveni (Bosanci, Bosanci i Hercegovci, insert whatever u like) čistite svoju avliju, što čistite bošnjačku?supercali wrote: prvo se cisti svoja avlija pa onda tudja
- supercali
#724 Re: Jug je naša sveta strana...
bosanci i hercegovci bosna i hercegovina nam avlijaPatriotska_Liga wrote:Pa vi Jugosloveni (Bosanci, Bosanci i Hercegovci, insert whatever u like) čistite svoju avliju, što čistite bošnjačku?supercali wrote: prvo se cisti svoja avlija pa onda tudja
koja ej bosnjacka avlija?
bosnjakistan od bascarsije do marijin dvora?
-
Patriotska_Liga
#725 Re: Jug je naša sveta strana...
A tooooooooo.supercali wrote: bosanci i hercegovci bosna i hercegovina nam avlija
koja ej bosnjacka avlija?
bosnjakistan od bascarsije do marijin dvora?
Pa hajde onda prvo čisti Banja Luku, i to je onda tvoja avlija. Onda Široki Brijeg, i to je takođe tvoja avlija.
A na Baščaršiju dođi kad završiš tamo.