Judaizam
-
luna09
#1 Judaizam
Evo me već se crvenim al ne ružite me. Istorija a pogotovo istorija religija nikad mi nije bila omiljena tema.Al evo sveti mi se
Ako efendija kaže "Ako budeš dobar ići ćeš u dženet", fratar i pop kažu "Ideš u raj" šta bi rabin rekao na tu temu

- A1fa
#2 Re: judeizam
Valjda ovo isto, i jedan i drugi i treći u suštini vjeruju i propovjedaju isto, razlike su samo u nijansama.luna09 wrote:Evo me već se crvenim al ne ružite me. Istorija a pogotovo istorija religija nikad mi nije bila omiljena tema.Al evo sveti mi se![]()
Ako efendija kaže "Ako budeš dobar ići ćeš u dženet", fratar i pop kažu "Ideš u raj" šta bi rabin rekao na tu temu
![]()
![]()
- Teta Macheta
#3 Re: judeizam
Dobro si primjetilaluna09 wrote:Evo me već se crvenim al ne ružite me. Istorija a pogotovo istorija religija nikad mi nije bila omiljena tema.Al evo sveti mi se![]()
![]()
![]()
- Not My Idea
#4 Re: judeizam
koja tema..
jel cilj samo da ti dobijes odgovor na pitanje il ima i nesto dalje?
- ljubav_aha
#5 Re: judeizam
tacno,Tora i Talmud nemaju detaljan tekst o zivotu poslije smrtiTeta Macheta wrote:Dobro si primjetilaluna09 wrote:Evo me već se crvenim al ne ružite me. Istorija a pogotovo istorija religija nikad mi nije bila omiljena tema.Al evo sveti mi se![]()
![]()
![]()
, u judaizmu nemaju jasnu predstavu o životu poslije smrti.
- NIN
#6 Re: judeizam
Insinuacije tipa moja vjera je jedina ispravna implicirajuci da su alternativne i sestrinske (zapravo roditeljske) religije manje vrijedne necu da vidim!
Obzirom da je pitanje jasno, odgovor zasluzije da bude konkretan. Svako ko nema konstruktivan odgovor neka se suzdrzi od pisanja na ovoj temi.
Obzirom da je pitanje jasno, odgovor zasluzije da bude konkretan. Svako ko nema konstruktivan odgovor neka se suzdrzi od pisanja na ovoj temi.
- derion
#7 Re: judeizam
Kod Jevreja koncept "Raja" se vrlo rijetko diskutuje.
Međutim, Jevrej treba da poštuje 613 zapovijesti iz Tore, od kojih je, čini mi se, manje od 200 relevatno danas.
Za ne-Jevreje je potrebno da žive prema 7 Noahinih Zakona da bi bili smatrani "ispravnim krivovjernicima" (Ger toshav).
1. Ne ubij!
2. Ne služi drugim bogovima! (idolatrija)
3. Ne varaj!
4. Ne jedi meso žive životinje!
5. Ne psuj Boga!
6. Ne kradi!
7. Osnuj pravednu i iskrenu sudnicu.
Međutim, Jevrej treba da poštuje 613 zapovijesti iz Tore, od kojih je, čini mi se, manje od 200 relevatno danas.
Za ne-Jevreje je potrebno da žive prema 7 Noahinih Zakona da bi bili smatrani "ispravnim krivovjernicima" (Ger toshav).
1. Ne ubij!
2. Ne služi drugim bogovima! (idolatrija)
3. Ne varaj!
4. Ne jedi meso žive životinje!
5. Ne psuj Boga!
6. Ne kradi!
7. Osnuj pravednu i iskrenu sudnicu.
-
luna09
#8 Re: judeizam
iskreno temu sam postavila spontano. razgovarali smo o vjerama i različitostima pa kako niko nije znao odgovor na postavljeno pitanjeNot My Idea wrote:koja tema..
- ljubav_aha
#9 Re: judeizam
najbolje je upoznati nekoga iz doticne religijske grupe,ali naravno da poznaje svoju vjeru;odlazak u sinagogu preporucujem;iz koje se drzave javljas,u SAD je nejverovatno lako dobiti informacije i posjetiti lokacijuluna09 wrote:iskreno temu sam postavila spontano. razgovarali smo o vjerama i različitostima pa kako niko nije znao odgovor na postavljeno pitanjeNot My Idea wrote:koja tema..
jel cilj samo da ti dobijes odgovor na pitanje il ima i nesto dalje?![]()
![]()
eto teme.A voljela bih sve koji znaju o običajima, vjerovanjima i općenito o judaizmu da napišu jer me sve živo zainteresovalo.
- VeriBizi
#10 Re: Judaizam
Prema 13. načela Judaizma, Jevreji su duzni vjerovati u božansku nagradu i kaznu.luna09 wrote:Evo me već se crvenim al ne ružite me. Istorija a pogotovo istorija religija nikad mi nije bila omiljena tema.Al evo sveti mi se![]()
![]()
![]()
U Talmudu stoji da je ovaj svijet nešto kao hodnik u budući svijet i savjetuje se da se ljudi dobro pripreme u tom hodniku kako bi mogli ući u "glavnu odaju".
Duše pravednika i iznimno dobrih ljudi (hodajućih svetaca) idu direkt u Gan Eden, što predstavlja nešto slično raju/dzenetu. A duše onih ne tako pravednih i savršenih idu u Gehinom. To je nešto najbliže paklu/džehenemu, iako se nigdje ne opisuje kao mjesto gdje će duše biti vječno fizički mučene od strane rogatog stvorenja i njegovih pomoćnika (karikiram).
Postoje različita tumačenja istog. Neki smatraju da je Gehinom mjesto strašne kazne, nešto slično prženju na vječnoj vatrici. Neki ga opet vide kao čistilište u kojem duše mogu vidjeti posljedice svojih djela, propuštene prilike, koga su sve povrijedili, kako su njihove odluke i djela uticale na okruženje ... te osjetiti jačinu svih tih emocija i posljedica i pokajati se. Najduži period u kojem se duša nalazi u Gehinomu je 12 mjeseci. Nakon toga ide u budući svijet, ka višem nivou.
Samo najveće zloće neće otići na viši nivo tokom perioda od 12 mjeseci. Postoje različita vjerovanja o tome šta se dešava sa dušama tih nepopravljivih zloća nakon 12 mjeseci. Neki vjeruju da slijedi njihovo uništenje a neki opet da te duše nastavljaju egzistirati u nekom stanju svjesnog kajanja.
- aux
#11 Re: Judaizam
Židovski filozof iz srednjeg vijeka Moses Maimonides (1135 - 1204) napisao je trinaest točaka vjere, koje se uglavnom smatraju sažetkom temeljnog židovskog vjerovanja.
1 Postojanje Stvoritelja.
2 Njegova jedinstvenost.
3 Njegova bestjelesnost (Bog je duh).
4 Njegova vječnost.
5 Obveza služiti mu i samo njega štovati.
6 Postojanje proročanstava.
7 Mojsije je iznad svih ostalih proroka.
8 Objava Zakona Mojsiju na brdu Sinaj.
9 Nepromjenjljiva narav Zakona.
10 Bog je sveznajući.
11 Nagrada ili kazna na ovome ili budućem svijetu.
12 Dolazak Mesije.
13 Uskrsnuće mrtvih.
11 i 13 govori da vjeruju u drugi svijet
2 Njegova jedinstvenost.
4 Njegova vječnost.
10 Bog je sveznajući.
12 Dolazak Mesije.
13 Uskrsnuće mrtvih.
- alternativna
#12 Re: Judaizam
Sto bi mene u ovom kontekstu sad zanimalo je sljedece: 12 ovosvjetskih mjeseci ili ce racunanje vremena biti neko drugo, nama nepoznato i 12 tih nepoznatih mjeseci?tridesete wrote: Najduži period u kojem se duša nalazi u Gehinomu je 12 mjeseci. Nakon toga ide u budući svijet, ka višem nivou.
Samo najveće zloće neće otići na viši nivo tokom perioda od 12 mjeseci. Postoje različita vjerovanja o tome šta se dešava sa dušama tih nepopravljivih zloća nakon 12 mjeseci.
Znam npr. iz islama da ce na onom svijetu racunanje vremena biti nesto sasvim drugo, nego racunanje ovosvjetskog vremena.
Et', ako znas...
- VeriBizi
#13 Re: Judaizam
Ne znam zaista, mada i ja mislim da se računanje vremena "gore" i ovdje ne podudara.
- Nisrin
#14 Re: Judaizam
[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ce=message[/youtube]
Da li neko zna da li ovo zaista pise u Talmudu ili je u pitanju neka manipulacija internetom?
Nevjerovatno mi je da jedna monoteisticka religija podrzava kradju, ubistva, isijava mrznju...
O judaizmu ne znam previse, imala sam historiju religija- predmet, ucili smo ali ne u detalje...ono sto mi je bilo OK kod Jevreja jeste sto zenu/majku stavljaju na prvo mjesto...
Ali ovo na ovom videu, tzv. citati iz Talmuda mi se nikako ne svidjaju!
Da li neko zna da li ovo zaista pise u Talmudu ili je u pitanju neka manipulacija internetom?
Nevjerovatno mi je da jedna monoteisticka religija podrzava kradju, ubistva, isijava mrznju...
O judaizmu ne znam previse, imala sam historiju religija- predmet, ucili smo ali ne u detalje...ono sto mi je bilo OK kod Jevreja jeste sto zenu/majku stavljaju na prvo mjesto...
- NIN
#15 Re: Judaizam
Upravo slicne stvari se mogu naci i u Kuranu!Nisrin wrote:[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ce=message[/youtube]
Knjigu u sake i bit ce ti jasnije!
- harač
#16 Re: Judaizam
to mi je zanimljivo jer se sjećam da sam čuo da u judaizmu nema pakla... ako je vjerovati wikipediji:aux wrote:Židovski filozof iz srednjeg vijeka Moses Maimonides (1135 - 1204) napisao je trinaest točaka vjere, koje se uglavnom smatraju sažetkom temeljnog židovskog vjerovanja.
2 Njegova jedinstvenost.
4 Njegova vječnost.
10 Bog je sveznajući.
12 Dolazak Mesije.
13 Uskrsnuće mrtvih.
Judaism does not have a specific doctrine about the afterlife, but it does have a mystical/Orthodox tradition of describing Gehenna. Gehenna is not Hell, but rather a sort of Purgatory where one is judged based on his or her life's deeds, or rather, where one becomes fully aware of one's own shortcomings and negative actions during one's life. The Kabbalah explains it as a "waiting room" (commonly translated as an "entry way") for all souls (not just the wicked).
- Nisrin
#17 Re: Judaizam
NIN wrote:Upravo slicne stvari se mogu naci i u Kuranu!Nisrin wrote:[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ce=message[/youtube]
Citala sam- nisam nigdje nasla da se odobrava ubiti nekoga niti da pise da su ostali nemuslimani zivotinje, da se smije krasti od bilo koga i da se zene smatraju zivotinjama...da se ne smije sjediti sa vjernicima drugih konfesija!
A to isto ne vidjeh ni u Bibliji...
- harač
#18 Re: Judaizam
Nisrin wrote:NIN wrote:Upravo slicne stvari se mogu naci i u Kuranu!Nisrin wrote:[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ce=message[/youtube]
Citala sam- nisam nigdje nasla da se odobrava ubiti nekoga niti da pise da su ostali nemuslimani zivotinje, da se smije krasti od bilo koga i da se zene smatraju zivotinjama...da se ne smije sjediti sa vjernicima drugih konfesija!
A to isto ne vidjeh ni u Bibliji...

- asurbanipal
#19 Re: Judaizam
Moj NIN ne može se sve ni iz knjiga naučiti...Šta ćemo sa životnim iskustvom ?NIN wrote:Upravo slicne stvari se mogu naci i u Kuranu!Nisrin wrote:[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ce=message[/youtube]
"Da sam te pitao nešto o umjetnosti, dao bi mi iscrpno izvješće pročitano iz knjiga.
Michelangelo ? Znaš mnogo o njemu ?
Životno djelo, političke aspiracije, on i papa, seksualnu orijentaciju, sva djela.
Ali ne bi mi znao reci kako miriše u Sikstinskoj kapeli, nikad nisi tamo stajao i gledao taj divan plafon." (citat iz filma Good Will Hunting)