Svaki dan smo svjedoci kako zrtve prepoznaju zlocince na ulici, na radnom mjestu, na televiziji...na sahranama (kao obezbjedjenje koje ne treba). Kako se ponasati, kako odreagovati, kome se obratiti kada znamo da su se isti duboko uvukli u sve pore kako politickog zivota tako i u sigurnosne agencije ( SIPA, OSA, lokalne policijske strukture).
Sta mozemo mi forumasi uraditi i na koga pritisak izvrsiti, kako izvrsiti pritisak na tuziteljstvo da radi svoj posao, kako doci do spiskova u kojima se neko spominje kao zlocinac ili saucesnik u zlocinu ?
Na kraju, kako dati do znanja zlocincima da nece imati mira dok ih ovozemaljska kazna ne stigne za sve ono sto su pocinili ?
Zločinci na slobodi
- Uhvatili su me i doveli ovdje u školu. Bila sam ranjena, samo su mi stavili flaster i ništa više. Nanino tijelo ostalo je u kući i ni danas ne znam gdje su joj kosti - kaže Mirveta.
Kemal Pervan, predsjednik Udruženja "Istina - Kalinovik 92", u ime žrtava je izrazio nezadovoljstvo zbog odluke Suda BiH da se osumnjičeni ratni zločinci Neđo Zeljaja i Đorđislav Aškraba brane sa slobode.
- Policajci iz ove škole danas rade u policijskim snagama, SIPA-i, Ministarstvu odbrane. Lice koje je bilo pomoćnik komandanta za bezbjednost radi u Odjelu za ratne zločine u SIPA-i - ističe Pervan.
Poznate ubice
Dževad Mahmutović došao je identificirati oca Mustafu. Ispričao nam je da su identificirana i trojica braće Hamidović te četveročlana porodica Salihović - Osman, Fatima i djeca Edin i Edina.
- Nažalost, oni koji su pobili mještane Zaklopače danas mirno žive i rade u Vlasenici, Milićima, Zvorniku. Ja nisam tu bio, ali postoje svjedoci koji znaju da su ubice dovezene kolima lokalne policije. Zna se ko je tada bio komandir u Vlasenici i Milićima, ali to, izgleda, nikoga ne zanima - navodi Mahmutović.
Ovo sto sam nasao je samo dio od onoga sto se moze svakoga dana cuti i procitati.Postoje svjedoci, preživjeli očevici, i danas su živi sudionici ovog zločina i svjedoci ih prepoznaju, ali se sporo dolazi do pravde – rekao je Dževad Mahmutović, potpredsjednik Organizacionog odbora dženaze i zajedničkog ukopa žrtava zločina u Zaklopači na jučer održanoj konferenciji za novinare u Tuzli.