Pa šta je onda taj isti narod za koji pričaš da i danas hvali Tita je pokrenulo da rasturi Jugoslaviju? Blagostanje?dale cooper wrote: Opet jedan od prožvakanih argumenata. Pa Amerika ti je danas jedna od najzaduženijih država
svijetu. Ne vidim baš da se raspada. Postojalo je nekontrolisano štancanje para, ali je Marković
počeo polako stajati tom problemu u kraj, dok ga nisu zaustavili srpski nacionalisti.
JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Moderator: anex
- avicena
#251 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
-
Bodkin
#252 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
iako se slazem da su bili pametniji vise sam uzeo cesku za danasnje poredjenje. dakle bili bi neka sredina u evropi sto je opet bolje od supka evropedetroit-mercy wrote:Samo moras napisati da i se je Ceska u vrijeme Juge zvala CheoslovackaBodkin wrote:
nije mogao ostati ali mogao se reformirati. nismo mogli niti cemo ikada biti austrija ali smo mogli biti danasnja ceska i vise od toga. sada samo mozemo ganjati albaniju ali je nikada necemo stici i o tome se radi.
meni je jasno da ima ljudi koji objektivno ne vole jugu ( ovi ciji su argumenti paljenje svjetla ne racunam:D) ali poenta je da je U PROSJEKU puno bolje bilo i puno bolje bi bilo. znaci koliko god da je bilo lose, bolje je bilo nego danas. od ovoga danas sve je bolje...kada vec pravis usporedbe. A to sto su bili pametniji od nas pa se mirno razisli je drugi par opanaka.
- poznanik
#253 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
detroit-mercy wrote:Ne, urusio se zbog toga sto jugoslovenstvo nije izgradjeno kao nacija odnosno nije nikada potisnulo Srpstvo, Hrvatstvo i Makedonstvo i td. Na to dodaj i ne bas tako sjajne ekonomske prilike i gubitak geo-politickog znacaja i to ti je to.poznanik wrote:Da li ti smatraš da se državotvorni sistem YU jednostavno urušio voljom kleronacionalizma i njihovim pokličom za samostalnost i nezavisnost (mada mi je neshvatljiv smisao "nezavisnosti"... od koga?)?detroit-mercy wrote:... da li mislis da se takav sistem mogao odrzati na duze staze?
Izbaci emocije iz price, jednostavno sagledaj sve faktore i reci je li sistem mogao opstati i ako jeste zasto.
Ja Jugu gledam kao nekadasnje karavanske gradove, tako u Sahari si imao gradove u kojima je cvjetao zivot i napredak sve dok su se nalazili na glavnim karavanskim putevima, karavanski put mrdne na neku drugu stranu. Eto problema.
Tako ti je nekako bilo i sa Jugom.
Jugoslavija nikad nije izgubila geopolitički značaj, jer da jeste - ne bi bila zanimljiva ni pola sata. Upravo njen položaj je bio mnogo puta jedan od njenih strateških pregovaračkih aduta. Zbog tog geostrateškog položaja su velikim dijelom i nastali problemi njenog stanovništva, i, uvjeren sam, zbog njenog geostrateškog položaja se i raspala.
Paralelno sa prestankom YU, prestala je moć Nesvrstanih, i "nastao je mir" u svijetu, počev od Zaljevskih ratova do današnje slobode i blagostanja stanovništva Magreba i bliskoistočnih država. Rahatluk, što bi rekli mnogi
Danas je BiH preuzela djelomičnu geostratešku poziciju, ali ne u odnosu Zapad-Istok, već u nadmetanju tri globalne religijske zajednice za dominaciju nad ovim prostorom, koje je ujedno most za sve strane, u čemu, trenutno, prednjači Islam.
- dale cooper
#254 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Znači da ako nema socijalne sigurnosti, država se automatski raspada?avicena wrote:
Dobar primjer. Zašto Švicarska kao konfederacija još postoji, a Jugoslavija se raspala? Ma trpio bi naš narod i to da šuti samo da je bilo socijalne sigurnosti, a u Jugoslaviji je nije bilo ni u jednom periodu u potpunosti. U najboljim godinama po ulicama se ovo dešavalo. Pogledaj malo detalje kada ti nešto postam.
Pa što se ne raspadnu Grčka, Španija, Portugal ili Irska?
Problem je što su se u Jugoslaviji probudili urlajući nacionalizmi uz koje je bilo kakva
ekonomska i reformska priča padala u vodu. Slično kao i danas u Bosni.
- dale cooper
#255 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Zapalili ljude nacionalnom pričom i upiranjem prsta u druge nacije kao uzrokom svih njihovih problema.avicena wrote:Pa šta je onda taj isti narod za koji pričaš da i danas hvali Tita je pokrenulo da rasturi Jugoslaviju? Blagostanje?dale cooper wrote: Opet jedan od prožvakanih argumenata. Pa Amerika ti je danas jedna od najzaduženijih država
svijetu. Ne vidim baš da se raspada. Postojalo je nekontrolisano štancanje para, ali je Marković
počeo polako stajati tom problemu u kraj, dok ga nisu zaustavili srpski nacionalisti.
Nacionalizam je močna i opojna droga. Sa tom istom pričom se sve ove godine stranke u BiH održavaju
na vlasti. Što se ljudi u Bosni ne dignu protiv ovakve katastrofalne ekonomske situacije? Je li im to
dobro danas?
Last edited by dale cooper on 25/07/2012 18:34, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#256 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Pa bas zato sto je i bila geopoliticki interesantna dozvolili su da se raspadne. Ostalo je obicni sarkazam kojim pokusavas reci da trenutno stanje u BiH je posljedica odnosa medju njenim narodima a ne u najvecoj mjeri vanjskog uticaj dobrih nam susjeda.poznanik wrote:detroit-mercy wrote:Ne, urusio se zbog toga sto jugoslovenstvo nije izgradjeno kao nacija odnosno nije nikada potisnulo Srpstvo, Hrvatstvo i Makedonstvo i td. Na to dodaj i ne bas tako sjajne ekonomske prilike i gubitak geo-politickog znacaja i to ti je to.poznanik wrote:
Da li ti smatraš da se državotvorni sistem YU jednostavno urušio voljom kleronacionalizma i njihovim pokličom za samostalnost i nezavisnost (mada mi je neshvatljiv smisao "nezavisnosti"... od koga?)?
Ja Jugu gledam kao nekadasnje karavanske gradove, tako u Sahari si imao gradove u kojima je cvjetao zivot i napredak sve dok su se nalazili na glavnim karavanskim putevima, karavanski put mrdne na neku drugu stranu. Eto problema.
Tako ti je nekako bilo i sa Jugom.
Jugoslavija nikad nije izgubila geopolitički značaj, jer da jeste - ne bi bila zanimljiva ni pola sata. Upravo njen položaj je bio mnogo puta jedan od njenih strateških pregovaračkih aduta. Zbog tog geostrateškog položaja su velikim dijelom i nastali problemi njenog stanovništva, i, uvjeren sam, zbog njenog geostrateškog položaja se i raspala.
Paralelno sa prestankom YU, prestala je moć Nesvrstanih, i "nastao je mir" u svijetu, počev od Zaljevskih ratova do današnje slobode i blagostanja stanovništva Magreba i bliskoistočnih država. Rahatluk, što bi rekli mnogi![]()
Danas je BiH preuzela djelomičnu geostratešku poziciju, ali ne u odnosu Zapad-Istok, već u nadmetanju tri globalne religijske zajednice za dominaciju nad ovim prostorom, koje je ujedno most za sve strane, u čemu, trenutno, prednjači Islam.
A nas geopoliticki/strateski znacaj u svijetu je kao znacaj komarca na ledjima krave
- avicena
#257 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Ili pad istočnog bloka i raspad SSSR-a zajedno sa jednim načinom uređenja društva. Komunizam više nije funkcionisao. Americi se otvorila vrata i rade šta hoće jer nema protuteže. Nema Tito i Jugoslavija veze sa tim.poznanik wrote: Paralelno sa prestankom YU, prestala je moć Nesvrstanih, i "nastao je mir" u svijetu, počev od Zaljevskih ratova do današnje slobode i blagostanja stanovništva Magreba i bliskoistočnih država. Rahatluk, što bi rekli mnogi![]()
-
detroit-mercy
#258 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Usporedi nacionalni/religijski sastav tih drzava pa ces videjeti. U svom kratkom postojanju Juga je prosla transformacje od Republike do malte ne konfederacije i nista od toga nije pomoglo da se ocuva. Znaci prica je mnogo starija od hebenih 90tih i ima puno dublje uzroke.dale cooper wrote:Znači da ako nema socijalne sigurnosti, država se automatski raspada?avicena wrote:
Dobar primjer. Zašto Švicarska kao konfederacija još postoji, a Jugoslavija se raspala? Ma trpio bi naš narod i to da šuti samo da je bilo socijalne sigurnosti, a u Jugoslaviji je nije bilo ni u jednom periodu u potpunosti. U najboljim godinama po ulicama se ovo dešavalo. Pogledaj malo detalje kada ti nešto postam.
Problem je što su se u Jugoslaviji probudili urlajući nacionalizmi uz koje je bilo kakva
- zateznistub
#259 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Imao je itekako, samo je to ono sto ti i slicni ne znate.avicena wrote:Ili pad istočnog bloka i raspad SSSR-a zajedno sa jednim načinom uređenja društva. Komunizam više nije funkcionisao. Americi se otvorila vrata i rade šta hoće jer nema protuteže. Nema Tito i Jugoslavija veze sa tim.poznanik wrote: Paralelno sa prestankom YU, prestala je moć Nesvrstanih, i "nastao je mir" u svijetu, počev od Zaljevskih ratova do današnje slobode i blagostanja stanovništva Magreba i bliskoistočnih država. Rahatluk, što bi rekli mnogi![]()
Avicena, posteno, koje si ti godiste? Cisto da znam s kim pricam i ta trebam objasnjavati.
- dale cooper
#260 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
U tome je poenta. Problem su mnogo više bili neriješeni nacionalni odnosi nego društveno uređenjedetroit-mercy wrote:Usporedi nacionalni/religijski sastav tih drzava pa ces videjeti. U svom kratkom postojanju Juga je prosla transformacje od Republike do malte ne konfederacije i nista od toga nije pomoglo da se ocuva. Znaci prica je mnogo starija od hebenih 90tih i ima puno dublje uzroke.dale cooper wrote:Znači da ako nema socijalne sigurnosti, država se automatski raspada?avicena wrote:
ili ekonomske prilike. To je jedna od stvari koje zamjerim Titu, što je te probleme stavljao pod tepih
i držao ih pod kontrolom represijom umjesto da se sa njima otvoreno suočio. A mogao je to kada je bio na
vrhuncu moći i kada je imao apsolutnu podršku naroda.
- avicena
#261 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Hoćeš i JMBG? Nisi mi odgovorio kakav značaj za velike sile je imala SFRJ poslije raspada SSSR-a?zateznistub wrote:Imao je itekako, samo je to ono sto ti i slicni ne znate.avicena wrote:Ili pad istočnog bloka i raspad SSSR-a zajedno sa jednim načinom uređenja društva. Komunizam više nije funkcionisao. Americi se otvorila vrata i rade šta hoće jer nema protuteže. Nema Tito i Jugoslavija veze sa tim.poznanik wrote: Paralelno sa prestankom YU, prestala je moć Nesvrstanih, i "nastao je mir" u svijetu, počev od Zaljevskih ratova do današnje slobode i blagostanja stanovništva Magreba i bliskoistočnih država. Rahatluk, što bi rekli mnogi![]()
Avicena, posteno, koje si ti godiste? Cisto da znam s kim pricam i ta trebam objasnjavati.
- touch brain
#262 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
hm kad sam napisao svica nisam mislio na komponentu i slicnosti sa svicarskom kao konfederacije ali uocio si zanimljivu komponentuavicena wrote:
juga je bila i vise nego dobro solijalno podkovana..a to sto pricas za posao?!! pa otidji u svicarsku,svedsku pa ces i tamo naci nezaposlene..reci mi jednu drzavu koja ima 0.0 % nezaposlenost..bilo je i nezaposlenosti u jugi ali ni blizu danasnjoj situaciji
- avicena
#263 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Pa su morali u Njemačku, Francusku i gdje sve ne radi posla i opet bilo uvijek nezaposlenih.touch brain wrote:
juga je bila i vise nego dobro solijalni podkovana..a to za posao?!! pa otidji u svicarsku,svedsku pa ces i tamo naci nezaposlene..reci mi jednu drzavu koja ima 0.0 % nezaposlenost..bilo je i nezaposlenosti u jugi ali ni blizu danasnjoj situaciji
- poznanik
#264 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Na žalost, ne znam kako krava reagira na komarce, ali znam da nisam pisao o BiH i njenom geopolitičkom značaju u svijetu, nego kod tri velike religijske zajednice. U svijetu ih ima još, koje k...c boli za Balkandetroit-mercy wrote:...Pa bas zato sto je i bila geopoliticki interesantna dozvolili su da se raspadne. Ostalo je obicni sarkazam kojim pokusavas reci da trenutno stanje u BiH je posljedica odnosa medju njenim narodima a ne u najvecoj mjeri vanjskog uticaj dobrih nam susjeda.
A nas geopoliticki/strateski znacaj u svijetu je kao znacaj komarca na ledjima krave.
Osim toga, nije nama niko "dozvolio" da se raspadnemo, nego sve učinio da se raspadnemo, a mi sami smo dozvolili. Razlika je ogromna, znaš i sam...
- zateznistub
#265 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Veliki, jer je u svemu bila samostalna a imala ogromnu vojnu silu iza svojih ledja i pitala se, vjeruj.avicena wrote: Hoćeš i JMBG? Nisi mi odgovorio kakav značaj za velike sile je imala SFRJ poslije raspada SSSR-a?
Sta mislis kojije STVARNI razlog raspada Jugoslavije.
I na kraju, sjecas li se ti, zaista, Vucka?
- touch brain
#266 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
isli su..jer ako su zeljeli izgraditi viletinu na jadranu,vozat mercedesa morali su ici da skupe novce..nije tada bilo babinih ministarskih plata..avicena wrote:Pa su morali u Njemačku, Francusku i gdje sve ne radi posla i opet bilo uvijek nezaposlenih.touch brain wrote:
juga je bila i vise nego dobro solijalni podkovana..a to za posao?!! pa otidji u svicarsku,svedsku pa ces i tamo naci nezaposlene..reci mi jednu drzavu koja ima 0.0 % nezaposlenost..bilo je i nezaposlenosti u jugi ali ni blizu danasnjoj situaciji
- touch brain
#267 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
isli su..jer ako su zeljeli izgraditi viletinu na jadranu,vozat mercedesa morali su ici da skupe novce..nije ti tada sine bilo babinih ministarskih plataavicena wrote:Pa su morali u Njemačku, Francusku i gdje sve ne radi posla i opet bilo uvijek nezaposlenih.touch brain wrote:
- poznanik
#268 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
avicena wrote:Ili pad istočnog bloka i raspad SSSR-a zajedno sa jednim načinom uređenja društva. Komunizam više nije funkcionisao. Americi se otvorila vrata i rade šta hoće jer nema protuteže. Nema Tito i Jugoslavija veze sa tim.poznanik wrote: Paralelno sa prestankom YU, prestala je moć Nesvrstanih, i "nastao je mir" u svijetu, počev od Zaljevskih ratova do današnje slobode i blagostanja stanovništva Magreba i bliskoistočnih država. Rahatluk, što bi rekli mnogi![]()
Da je SSSR imao društveno-ekonomski poredak kakav je imala SFRJ, ne bi se raspao, niti bi se rascijepio Istočni blok, niti bi bilo prostora za uticaj na inteligenciju vizionara i "idejnih" pokretača nezavisnosti i "suverenosti" naših državica
- avicena
#269 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
I tu takvu vojnu silu 'glupi Bosanac' zaustavio lovačkim puškama? Sve je bilo više napuhano nego što jeste tako bilo.zateznistub wrote:Veliki, jer je u svemu bila samostalna a imala ogromnu vojnu silu iza svojih ledja i pitala se, vjeruj.avicena wrote: Hoćeš i JMBG? Nisi mi odgovorio kakav značaj za velike sile je imala SFRJ poslije raspada SSSR-a?
Sta mislis kojije STVARNI razlog raspada Jugoslavije.
I na kraju, sjecas li se ti, zaista, Vucka?
Pusti taj čaršijski vokabular nego prati šta ti se priča. Ja sam objasnio par puta razlog raspada, a uzmi malo pa prelistaj ovo kada pričaš na ovakvim temama.
Svjedoci raspada
-
-
detroit-mercy
#270 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Pa kako nije, dao je ustav iz 74te, maltene pa savez suverenih drzava pa opet nije pomoglodale cooper wrote:U tome je poenta. Problem su mnogo više bili neriješeni nacionalni odnosi nego društveno uređenjedetroit-mercy wrote:Usporedi nacionalni/religijski sastav tih drzava pa ces videjeti. U svom kratkom postojanju Juga je prosla transformacje od Republike do malte ne konfederacije i nista od toga nije pomoglo da se ocuva. Znaci prica je mnogo starija od hebenih 90tih i ima puno dublje uzroke.dale cooper wrote:
Znači da ako nema socijalne sigurnosti, država se automatski raspada?
ili ekonomske prilike. To je jedna od stvari koje zamjerim Titu, što je te probleme stavljao pod tepih
i držao ih pod kontrolom represijom umjesto da se sa njima otvoreno suočio. A mogao je to kada je bio na
vrhuncu moći i kada je imao apsolutnu podršku naroda.
Btw, ja Starom prosli mjesec iso na mezar
Ali nejse, volim kada se ova raja potpaljuje bez da imalo kriticki gleda na proslost ali i sadasnjost
- poznanik
#271 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
"Ona vojna sila" imala je svoju doktrinu u ratovanju, sistem, razrađivan decenijama. Raspadom YU, raspao se i sistem, doktrina ratovanja je postala neupotrebljiva. Da nije, u potrebnom trenutku, ta vojna sila mogla je postrojiti preko milion ljudi - vojnika. Koja evropska država danas to može?avicena wrote:...I tu takvu vojnu silu 'glupi Bosanac' zaustavio lovačkim puškama? Sve je bilo više napuhano nego što jeste tako bilo...
"Bosanac" nije zastavio "onu vojnu silu", možda neke sitne djeliće, više otpatke i ljudsko smeće, zaustavio je domaću civilnu silu.
-
detroit-mercy
#272 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
poznanik wrote:avicena wrote:Ili pad istočnog bloka i raspad SSSR-a zajedno sa jednim načinom uređenja društva. Komunizam više nije funkcionisao. Americi se otvorila vrata i rade šta hoće jer nema protuteže. Nema Tito i Jugoslavija veze sa tim.poznanik wrote: Paralelno sa prestankom YU, prestala je moć Nesvrstanih, i "nastao je mir" u svijetu, počev od Zaljevskih ratova do današnje slobode i blagostanja stanovništva Magreba i bliskoistočnih država. Rahatluk, što bi rekli mnogi![]()
Da je SSSR imao društveno-ekonomski poredak kakav je imala SFRJ, ne bi se raspao, niti bi se rascijepio Istočni blok, niti bi bilo prostora za uticaj na inteligenciju vizionara i "idejnih" pokretača nezavisnosti i "suverenosti" naših državica
-
detroit-mercy
#273 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Hajde Alija nek je vise vojskepoznanik wrote:"Ona vojna sila" imala je svoju doktrinu u ratovanju, sistem, razrađivan decenijama. Raspadom YU, raspao se i sistem, doktrina ratovanja je postala neupotrebljiva. Da nije, u potrebnom trenutku, ta vojna sila mogla je postrojiti preko milion ljudi - vojnika. Koja evropska država danas to može?"Bosanac" nije zastavio "onu vojnu silu", možda neke sitne djeliće, više otpatke i ljudsko smeće, zaustavio je domaću civilnu silu.avicena wrote:...I tu takvu vojnu silu 'glupi Bosanac' zaustavio lovačkim puškama? Sve je bilo više napuhano nego što jeste tako bilo...
- Halcyon
#274 Re: JRT-Jugoslovenska radio i televizija
Srećom, vrijeme kad ste neistomišljenike slali na robiju je prošlo, živi još samo u glavama određenog broja ljudi, a i to će se promijeniti.touch brain wrote:ovdje bi trebali uvesti neku dobnu granicu za komentiranje ovakvih tema..najveci pljuvaci (ne samo ovdje,nego i na ostalim portalima itd) su balavaci koji komentiraju o desavanjima u jugi a vecina njih tada nisu bili ni u planu ili su jos bili na maminoj sisi
- Tiger 033