JPEG
Moderator: Benq
-
Davy Crockett
#3 Re: JPEG
Pokušaj reeditovati u Corelu ili PhotoShopu.shiljak wrote:Editovao sam jednu JPEG sliku (nije bas slika, sve slova) i kada sam ponovo sacuvao slika nije valjala (svova su se slabije vidila)...
Help!
-
mrak
JPEG ima "stepen kompresije", sto je stepen komresije veci, datoteka je manja ali je kvalitet slike losije. Sljedeci put kada budes snimao (u kojem programu radis?) probaj vidjeti da li imaju neke opcije, stavi kvalitet na 80% ili ako si paranoican na 100% pa vidi sta ce biti...
Inace ako se radi o nekom grafikonu, nesto sto je kompjuterski generisano (npr. grafikon) mislim da ce GIF rezultirati manjom velicinom.
Sve zavisi za sta ti treba slika...
Inace ako se radi o nekom grafikonu, nesto sto je kompjuterski generisano (npr. grafikon) mislim da ce GIF rezultirati manjom velicinom.
- shiljak
Koji bi mogao koristiti program pa da mogu nivo kompresije izabrati???mrak wrote:JPEG ima "stepen kompresije", sto je stepen komresije veci, datoteka je manja ali je kvalitet slike losije. Sljedeci put kada budes snimao (u kojem programu radis?) probaj vidjeti da li imaju neke opcije, stavi kvalitet na 80% ili ako si paranoican na 100% pa vidi sta ce biti...
-
neko iz mase
Nije te vala odavno bilo, pozelio sam te se.
Posto si stavio veliku kompresiju u JPG-u, ventil nije mogao izdrzati pa su dijelovi slova nestali u memoriji. Sljedeci put ili koristi drugu kapicu na ventilu il probaj editovati drugim programom
Posto si stavio veliku kompresiju u JPG-u, ventil nije mogao izdrzati pa su dijelovi slova nestali u memoriji. Sljedeci put ili koristi drugu kapicu na ventilu il probaj editovati drugim programom
-
ulicar
#12 Re: JPEG
JPEG koristi takozvanu lossy compression http://www.webopedia.com/TERM/L/lossy_compression.html Lossy compression znaci da su neke informacije namjerno odstranjene iz datoteke, kako bi se smanjila velicina datoteke. To se zove "prihvatljivi gubitak informacija". Primjer lossy kompresije (ovo nije kako radi JPEG, mada je slicno. JPEG je PUNO komplikovaniji):shiljak wrote:Editovao sam jednu JPEG sliku (nije bas slika, sve slova) i kada sam ponovo sacuvao slika nije valjala (svova su se slabije vidila)...
Help!
crvena|zelena|crvena|zelena|crvena|zelena ce biti pretvoreni u narandzasta * 6
Ovdje nema sanse da ti vratis u crvena|zelena|crvena|zelena|crvena|zelena, znaci izgubio si na kvalitetu, ali je to prihvatljivo za tebe.
Ukoliko hoces da radis sa nekompresovanim materijalom, radi u sirovom formatu i tek na kraju sacuvaj u JPEG. Svaki put kada napravis Save As... JPEG ti gubis na kvalitetu grafike.
-
oxeo
Ulicar ti je fino objasnio i ja bi samo dopunio
Ako editujes sliku koja nema puno boja ( ti rece samo neka slova ) onda JPEG i nema smisla koristiti ( jer se bazira na lossy compression ) nego koristi GIF. Najbolje ti je da sam probas i u nekom programu za editovanje kreiraj sliku koja se sastoji iz par slova i jednom save as JPEG a drugi put save as GIF i uporedi.
Ako editujes sliku koja nema puno boja ( ti rece samo neka slova ) onda JPEG i nema smisla koristiti ( jer se bazira na lossy compression ) nego koristi GIF. Najbolje ti je da sam probas i u nekom programu za editovanje kreiraj sliku koja se sastoji iz par slova i jednom save as JPEG a drugi put save as GIF i uporedi.