JP GRAS SARAJEVO ALL ABOUT

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
uvjek dobar gost

#76 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by uvjek dobar gost »

mima wrote:
uvjek dobar gost wrote:

Malverzacije u GRAS-u nikad nisu ispitane do kraja, ko se sjeća mjenjača za tramvaje koji su nabavljani, skupih dijelova, nepostojećih remonta i čega sve ne.... (ne)održavanja vozila i (ne)kulture radnika....
Primjećuje li iko privatnu benzinsku pumpu u centru te firme.... pitanja je toliko a tako malo odgovora...
Šta su kantonalne vlasti uradile po tom pitanju...? Ništa... da uvedu red u pomenutu kompaniju, da u nju uvedu tržišnu ekonomiju i zakon....! GRAS je javno preduze... finansirano iz budžeta... od strane sviju nas... i pod hitno neke stvari u toj firmi se moraju riješiti na zadovoljstvo sviju nas...., a i samih zaposlenika-radnika GRAS-a....

Kada je riječ o neprijatnim mirisima u vozilima.... istina je i to... raja se ne kupaju il to čine bez da koriste sapun... to je bruka i sramota ali u isto vrijeme i tuga glavnog grada i države same.

Tesko ce se poboljsat situacija u GRAS-u..........odnijeli sto su stigli
Slažem se ali situacija nije nepopravljiva, samo mislim da je krajnje vrijeme da se pozatvaraju i sklone ljudi koji od pomenutog javnog preduzeća imaju samo ličnu korist.... znači javni pritisak treba nastaviti, sakupiti argumente... i lagano opet ispuniti gradske ulice....
Bez borbe ljudi koji hajruju mjesečno desetine hiljada KM-a ... nikad neće sami otići... znači neće oni nikad sami otići sa pozicija jer im one služe da peru keš... BORBA.... i samo BORBA... ili mi ili oni....
*mima*

#77 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by *mima* »

Uspjeli su smijeniti direktora......a koliko ih je jos ostalo......uuuuuu
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#78 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Truba »

u srijedu je seljački vozač koji je šljegao s neke planine
zaustavio posljednji trolejbus pored Trase
kako bi s kolegom mu mogao gledati penale mančester čelzi

na moju prijetnju da ću zvati nadležne
javio se još veći (pjani) seljak koji je tvrdio da mu je on šef

zapisao sam broj trole i liniju i zapisao sam sve psovke i prijetnje njih dvojice i vrijeđanja

ali đaba mi

KAD SE 2 DANA NIKO NE JAVLJA NA broj grasa
45cents

#79 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by 45cents »

Dva pitanja za TUŽIOCA:

a) Po kojem pricipu prava i pravnih instituta, svi osumnjičeni su isključivo u GRAS-u, a nikada njihovi partneri - dobavljači dijelova, tačnije - oni koji su najvjerovatnije nudili procente zarade unutar napupmpanih cijena sa dobavljačkih faktura (ne pitam bezveze, jer su neki veoma zaštićena lica na kojima se ne primjenjuju niti će se primjenjivati domaći propisi, obzirom da ih kao dobre "donatore" štiti lokalna politika)?

b) Emisija novca = emisija kupona. Naštampaš xyz kupona, dio daš u redovnu prodaju, dio daš u zamjenu za keš preko ulične prodaje kupona, a zemljaci dobiju naknadu za rad nogu u formi provizije za svaki prodati kupon na crno... Koliko godina treba TUŽILAŠTVU da ispita sve alternativne oblike emisije novca u BiH (ili barem u Kantonu Sarajevo)??

Tužioci, ako su pitanja teška, preskočite i nastavite po svom.....
sarajevo63

#80 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by sarajevo63 »

Najbolji su rukoljubi.. Za ONE dane... Težina dovoljna da pri naglim kočenjima i sudaru sa glavama onih koji stoje (većina stoji) izazove bar malo oštećenje. Ne rukoljuba.
Ne znam rabe li ih u tramvajima al u trolejbusima su mrak. Ja i dalje čekam uvođenje plina kako bi se gužve smanjile.
Tesko ce se poboljsat situacija u GRAS-u..........odnijeli sto su stigli
Ma poboljšat će se dok je ove kantonalne vlade. Pa oni ulažu.
zlatiborka

#81 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by zlatiborka »

GLAS čITATELJA

Kako se ponašaju revizori u sarajevskim tramvajima
Jedna čitateljica našeg portala, koja se potpisuje kao Ema, poslala nam je zanimljiv e-mail u kojem detaljno opisuje kako se prema građanima i turistima ponašaju revizori u sarajevskim tramvajima. Emino pismo prenosimo u cijelosti.

Naime, danas 25.05.2008. Sarajevo je bilo okupano suncem i djelovalo je kao da će ovaj Dan mladosti u mom gradu biti jedan od radosnijih i ljepših majskih dana ove godine. Tako sam oko 10 sati krenula u grad da se sastanem sa prijeteljima na prijepodnevnoj kafici. Nakon desetak minuta čekanja, ušla sam u tramvaj na Čengić Vili i zaputila se prema gradu. Međutim, kod tehničke škole na Marijin dvoru tramvaj je skrenuo na Željezničku stanicu. Pomislila sam kako sam nemarno ušla u pogrešan tramvaj, ali zbog negodovanja putnika i glasnog komentarisanja ubrzo sam shvatila da je tramvajski saobraćaj kratko obustavljen na toj dionici zbog radova koji treba da se obave na pruzi ili nešto tome slično. Svi smo prešli na autobusku da bi ubrzo shvatili da tramvaj ide od Željezničke stanice prema gradu pa smo hitro prešli na stanicu preko puta Tehničke skole. Tramvaj je stigao i mi smo ušli.

Po ulasku sam primjetila dvoje ljudi srednje životne dobi (muškarac i žena) sa ogromnim koferima kako pokušavaju da poslože svoje kofere. Govorili su na engleskom jeziku. Muškarac je u ruci držao 10 KM spreman da plati prevoz koji koriste. Pretpostavljam da su u tramvaj ušli na stanici ranije jer su očigledno tek doputovali. Prije nego što se stranac u našem gradu snašao u pogledu kupovine karte o kojoj je govorio da nije siguran gdje i kako se kupuje, trojica revizora koji su ušli kod Tehničke škole, su im prišli. Jedan je zatražio karte, na šta je stranac odgovorio da ga ne razumije al pretpostavlja da se radi o karti pa je ljubazno pružio novčanicu koju je sve vrijeme držao u ruci da plati kartu. Međutim, revizorima koji su izgledali kao tri mrmota i koji ne znaju maternji jezik ispravno govoriti, a kamoli engleski, novac nije bio dovoljan da kupe karte ljubaznim strancima i ponište iste, već su vidjeli priliku da se malo iživljavaju pa su nogama i rukama objasnili ljubaznim strancima da traže njihove dokumente (od oboje) i da moraju da izađu. Ljudi su zbunjeno opet pokupili svoje kofere i pošli napolje sa trojicom velikih koji su im htjeli naplatiti kaznu.

Jedan stariji gospodin koji se tu našao, revizorima koji su bili na stanici rekao je da nema smisla da ljude zadržavaju jer su htjeli kupiti kartu ali nisu znali kako. Na ove riječi gospodina iz tramvaja, jedan od trojice revizora sa stanice je povikao "Marš u pičku materinu, šta se ti stari imas petljati u ovo!!!"

Čovjek je zanijemio... šok na njegovom licu je bio preveliki da bi stao u nekoliko rečenica ovoga e-maila. Muk!

Jedna gospođa vidno iznervirana počela je da viče "Sram vas bilo, brukate naš grad, tjerate nam turiste, pravite od nas primitivce..." S druge strane ju je dočekla bujica pogrdnih riječi od strane službenih lica... pardon, revizora.

Tramvaj je krenuo dalje, dvoje stranaca je ostalo sa trojicom velikih potpuno zbunjenog i uplašenog pogleda.

Ja sam ostala bez teksta!

Tramvaj u kojem i oko kojeg se sve odigralo nosio je broj 268, linija br. 1 koja se kretala od Željezničke stanice prema Baščaršiji. Vrijeme događaja oko 10:20 prijepodne, nedelja 25. maj. Tri revizora u smjeni na toj liniji.

Gadi mi se pomisao da ovaj grad izdvaja enormna sredstva za gradski prevoz čiji se vozni park nije obnovio decenijama. U trolejbus ne ulazim, prljav je, lupa, škripi i djeluje kao set za snimanje filma "Ko to tamo peva". Tramvaji su truli potpuno. Oko prozora se vide rupe u limu koji je hrdja pojela. Tu žive bube i miševi. Gužva je svaki dan kad ljudi idu na posao i sa posla. Oko 4 su stanice pune i baš kada bi trebalo da ide tramvaj svake dvije minute, njega nema i po 20 minuta. Revizori su uvijek, ali uvijek nekulturni i prilaze samo ženama i starijim ljudima, dok muškarce zaobilaze!?

Ema

Objavljeno 25.05.2008. u 23:12 sa portala Sarajevo-x

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bez komentara, koji mufljuzi od revizora rade u GRAS-u i brukaju Sarajevo,

Fuj, fuj, i ja sam prije 2 godine nagrabusila od njih jer nisam na kuponu upisala broj. Platila sam 26 KM za to, bila sam sluzbeno izvan firme, moja je sefica napisala dopis GRAS-u na koji nikad nije stigao odgovor!

A koliko para dobijaju kao bespovratna sredstva, kao nekakav 'grant', gdje zavrava taj novac? I neko prije rece da postoji privatna benzinska pumpa u krugi GRAS-a, hajde Kebo Mirsade, slozi im prijavu i pokreni istragu!

Cekamo te Kebo i da nas redovno izvjestis barem na svom blogu.....
Truba

#82 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Truba »

:skoljka:
što im više sranja prolazi nekažnjeno to će veća sranja praviti
Pikova-dama

#83 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Pikova-dama »

Ja sam ovaj tekst koji je potpisala Ema proslijedila na milion e-mail adresa, sto raji, sto grasovim radnicima (na 15-ak adresa). Ja sam toliko sokirana da ne mogu da dodjem sebi. Bila sam prisutna u ovakvim situacijama vise puta i vise puta sam izlazila iz tramvaja zajedno sa strancima i nisam im dala da plate karte. Samo kazem revizorima da je bolje da im ne padne napamet da im naplate karte jer i sami znaju dokle cemo doci ako im se naklatim na kosti jer sam vidjela kako su prosli kraj momka koji nema kartu (ja to onako opasno zadam, i uvijek upali majke mi). Onda dodam da nasa zemlja nema potpisane ugovore s drugim drzavama koji regulisu pitanje naplate kazne strancima, sto znaci da i ako ih zapisu, to nece doci na njihovu adresu u stranu drzavu jer nema zakonskih osnova niti nas sud ima vremena da se tim bavi, nasih je predmeta ionako previse. Ja sam jedno vrijeme radila u sudu kao pripravnik i samo su mi kroz ruke prolazile kazne za ove nase ljude...nigdje stranaca!!! Dakle, ako se nekada nadjete u takvoj situaciji, samo savjetujte ljude da ne placaju, neka ih zapisu, pa cemo vidjeti ko se zadnji smije:)
luciferino

#84 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by luciferino »

Ništa novo, hvataju žene i studentice već godinama. Već imam traume (patim od post-traumatskog reva sindroma) od revizora tako da obavezno kupujem kartu, a ako karta ne može biti poništena, izlazim na sljedećoj stanici i nastavljam pješice. Moja sestra je uložila žalbu na krkansko ponašanje trojice mrkih međeda prije par godina i NIŠTA!

A valjda će i tim strancima do mozga doći, pa će trošiti lovu u nekim civilizovanijim gradovima. I onda se pitaju šta će turisti pomisliti? :lol:
Šapat

#85 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Šapat »

Stare mi...odavno razmisljam da se pocnem vozat tramvajem (iako mi vrijeme to bas i ne dozvoljava), i to samo iz jednog razloga - da handrim revizore. Pogotove one kabadahijske.
Imam i namjensku palicu od kuhane bukovine, puca kost k'o da je od stiropola, pa lagano iz tramvaja u tramvaj, nauciti ih lijepom ponasalju. Sve redom, od prilaska i kulturnog pozdrava koji glasi "Dobar dan", pa preko kulturnog zahtjeva za pokaz karte tipa "Molim Vas, mozete li nam pokazati voznu kartu" i do zadnjeg pozdrava "Hvala najljpesa, prijatno".

A posebno bih se pravio turista i pricao na engleskom, i nudio im cenera za kartu, poput ranije opisanog slucaja. Uh...ako ovo konacno udlucim uraditi, bice izvrnutih vilica po tramvajima. Brdjanskih...
The 51st State

#86 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by The 51st State »

Na sve te krkane, sada ce nam uvaliti kao bige, game i ostale grke toboze da nadziru bezbjednost u vozilima, slazem se ako otpuste sve ijednog "pitekusa" od revizora.
Kruler

#87 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Kruler »

GRAS - Etički kodeks [pdf] - Ovo bi bilo fino imati isprintano u šteku i koji puta lupiti po glavi kad se počnu ponašati kao što je opisano gore. Na fazon onog skeča iz nadrealista. "...a gdje ti je indeks".
uvjek dobar gost wrote:Malverzacije u GRAS-u nikad nisu ispitane do kraja, ko se sjeća mjenjača za tramvaje koji su nabavljani, skupih dijelova, nepostojećih remonta i čega sve ne.... (ne)održavanja vozila i (ne)kulture radnika....
Primjećuje li iko privatnu benzinsku pumpu u centru te firme.... pitanja je toliko a tako malo odgovora....
Misliš na ovo: http://www.gras.co.ba/izvjestaj.doc? (razlikovanje između č i ć, čini se, nije jača strana zaposlenika GRAS-a)

---

Iskreno, GRAS je dno dna po pitanju profesionalnosti zaposlenika. Nepoštovanje vlastitog reda vožnje, "preskakanje" autobuskih polazaka, "torovi" na polaznim stanicama (mislim na one ograde, ono je najobičnija glupost), povlačenje vozila u remizu u sred špice (da mi je znati koji hajvan je napravio red vožnje). Nije mi se jednom desilo da sam, kao mlađi, računao na poslijednji autobus/trolejbus/tramvaj i završio pješačeći kući. Što se revizora tiče, nisam nikada imao problema s njima. Iako uvijek imam kartu, rijetko mi je kad i traže (iako sam primjetio da žene i mlađe djevojke ne zaobilaze).

Sreća, ovih dana lijepo vrijeme pa na posao mogu biciklom. Prije stignem, rekreiram se, nema gužve (iako ljudi definitvno moraju naučiti da trotoar nije parking).
Corto Maltese

#88 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Corto Maltese »

Šapat wrote:Stare mi...odavno razmisljam da se pocnem vozat tramvajem (iako mi vrijeme to bas i ne dozvoljava), i to samo iz jednog razloga - da handrim revizore. Pogotove one kabadahijske.
Imam i namjensku palicu od kuhane bukovine, puca kost k'o da je od stiropola, pa lagano iz tramvaja u tramvaj, nauciti ih lijepom ponasalju. Sve redom, od prilaska i kulturnog pozdrava koji glasi "Dobar dan", pa preko kulturnog zahtjeva za pokaz karte tipa "Molim Vas, mozete li nam pokazati voznu kartu" i do zadnjeg pozdrava "Hvala najljpesa, prijatno".

A posebno bih se pravio turista i pricao na engleskom, i nudio im cenera za kartu, poput ranije opisanog slucaja. Uh...ako ovo konacno udlucim uraditi, bice izvrnutih vilica po tramvajima. Brdjanskih...
Ako se odlučih, nazovi, broj znaš. Nešto sam pri šutu ovih dana, a engleski obojica govorimo :)
Deleter

#89 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Deleter »

I mene i mene!
Truba

#90 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Truba »

da vidite revizora u švici... manekenke... nemaš kartu odmah se zove policija... ali bez obzira bio dječak ili krkan
svojim očima sam vidio...
Bumbar

#91 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Bumbar »

Pikova-dama wrote:Ja sam ovaj tekst koji je potpisala Ema proslijedila na milion e-mail adresa, sto raji, sto grasovim radnicima (na 15-ak adresa). Ja sam toliko sokirana da ne mogu da dodjem sebi. Bila sam prisutna u ovakvim situacijama vise puta i vise puta sam izlazila iz tramvaja zajedno sa strancima i nisam im dala da plate karte. Samo kazem revizorima da je bolje da im ne padne napamet da im naplate karte jer i sami znaju dokle cemo doci ako im se naklatim na kosti jer sam vidjela kako su prosli kraj momka koji nema kartu (ja to onako opasno zadam, i uvijek upali majke mi). Onda dodam da nasa zemlja nema potpisane ugovore s drugim drzavama koji regulisu pitanje naplate kazne strancima, sto znaci da i ako ih zapisu, to nece doci na njihovu adresu u stranu drzavu jer nema zakonskih osnova niti nas sud ima vremena da se tim bavi, nasih je predmeta ionako previse. Ja sam jedno vrijeme radila u sudu kao pripravnik i samo su mi kroz ruke prolazile kazne za ove nase ljude...nigdje stranaca!!! Dakle, ako se nekada nadjete u takvoj situaciji, samo savjetujte ljude da ne placaju, neka ih zapisu, pa cemo vidjeti ko se zadnji smije:)
profesorici jednoj sa mog fax-a, amerikanki, i jednom od dekana, turcinu, su i pored ponistene karte trazili da plate doplatnu...naravno ljudi, zbunjeni, platili...zalba je poslana u GRAS i izaslo je i u novinama ali...heh...treba li reci da to nije pilo vode...
Deleter

#92 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Deleter »

PIce vode kad reva ispadne iz tramvaja razbijene lubanje, poizbijanih zuba (ako ih ikako i ima), natucenih ili slomljenih rebara i sa par podliva po licu koji ce ga natjerati da nakon mjesec dana izvadi novu LK. Radi novog izgleda lica...
Amazonka27

#93 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Amazonka27 »

isto al bas isto sam se zadesila kao "ema" prosle ili pretprosle godine (ne mogu se sad tacno sjetiti) isto tako tramvaji nisu vozili prema carsiji zbog radova nekih, pa je kod muzeja stajao autobus. Dvije djevojke su usle u tramvaj na zeljeznickoj i drzale isto tako novac u ruci spremne da plate kartu ali je vozac mahalao krzo prozor i nisu htjele da ga prekidaju. Jedna je sjela na prvo sjediste i drzala novac i prije nego sto je tramvaj krenuo usli su revozori. Zatvaraju se vrata, tramvaj krece i pocinje svadja. On joj trazi kartu - ona daje novac. On joj pise kaznu i trazi joj licnu. Tu se ja upetljam i kazem da je djevojka htjela kupiti kartu ali je vozac nije registrovao. I isto tako su mi rekli da zacepim usta i da se ne petljam. Djevojke su bile iz BG. na prvoj stanici od zeljeznicke prema ilidzi izbacili su ih revizori a i ja sam izasla za njima i cak su mi zvali i policiju. Meni je bilo zao djevojaka jer su morale platiti 50 KM (25 svaka) za samo jednu stanicu. kada je dosao policajac revizori su ga pozdravili ko prvog komsiju "kako je avdaga". djevojkama sam savjetovala da ih tuze i dala im svoj broj tel u slucaju da im treba svjedociti. Zivio turizam - I ovo je BiH.
Altsa

#94 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Altsa »

mIRCerka wrote:Bilo je jedna neformalna bakterioloshka analiza rukohvata u tramvajima i trolejbusima i busovima ....
Od razne pogani ja bih izdvojila E.Coli koja je nadjena na rukohvatima, i to neka posebna tipa...pa kontam kako je to najs...prvo se poceses unutar debelog crijeva a onda pravac gras... i da, nadjena je, u maloj kolicini, i kolera...to je bilo cini mi se prije 4 godine...od tada, pola plate trosim na taksi na kracim relacijama, na duze koristim komercijalu koja je najcisca od svih...
to bas i nije cudno...nek neko napravi bakteriolosku analizu mlijecnih proizvoda sto prodaju na ulici one sto cuce pa ces jadna ti majka vidjeti sta one prodaju uz sir i mlijeko...prije par godina su u mladom siru takoder nasli E. Coli...iz hale drito pravi sir ili kajmak. :-)grasom se fala bogu ne vozim a ni sir sa ceste ne jedem :roll:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#95 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by mIRCerka »

Cisto da pomenem nesto sto mi smeta.... oni bi da nas strase ninja revizorima, a na rukohvatima svakih par mjeseci studenti biologije nalaze SPERMU, E.COLI, URIN, SVE MOGUCE FEKLANE BAKTERIJE. Dragi GARSovic, prvo operite jbn tramvaje i buseve, pa onda utjerujte narodu strah u kosti da placa kartu.
Alhemicarkaa wrote:Para im ne manjka, a ni domestos nije skup. Na 20 tramvaja to je 60 km, puta 30 dana to je 1800 km, radnike nek plate 1000 km, pa nek sve izadje na 5000 km, je nista naspram ove cinjenice:

"Ovim pismom želimo ukazati na enormno nepoštivanje svih moralnih, ali i zakonskih normi koje su do sada prekršene bezbroj puta, i to od strane svih instanci vlasti ove države.

G. Silajdžiću, kako je moguće da jedno javno preduzeće poput GRAS-a (Gradski saobraćaj Sarajevo) prima nepovratna sredstva iz budžeta i to na ime donacije, a namijenjena neprofitnim organizacijama? Radi se o višemilionskim iznosima, kako slijedi:
- 5.600.000 KM, u prvoj polovini 2007.,
- te dodatnih 2.343.389 KM na ime "Izvršenja sa pozicije kapitalnih grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama")
(Izvor: http://www.ks.gov.ba/ministarstva/finansije/index.htm , Izvještaj o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 30.06.2007., str. 39)?

Ovo pokazuje da je GRAS samo u navedenom periodu iz budžeta KS i preko Ministarstva prometa i komunikacija primio sredstva namijenjena u druge svrhe, i to u iznosu od 7.943.389 KM."

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080417046
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#96 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by mIRCerka »

ZA REMIZU nije bosanska verzija ZA ELIZU vec oznaka koja treba da stoji na tramvaju koji odlazi u garazu, a ne da vozac mrtav-hladan stane na semaforu prije stanice, otvori sva vrata i pocne mahati prema putnicima sa pricom HAJD IZLAZI SAD ODO JA U GARAZU.

Svaki tramvaj ima tu oznaku ZA REMIZU i mogli biste obuciti vozace da je koriste kad treba.
MILCHO & JV

#97 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by MILCHO & JV »

Da malo osvježem temu. primjetio sam da su na najmanje 4 tramvaja stavljeni garažni brojevi od tramvaja koji su nedavno izrezali
228 bivši 222 Reklama cz.2009.eu povodom predsjedavanja češke EU.
238 ex-241 "THOMY-MAGGI"
240 ex-213 "UNIOR"
288 ex-253 Plavi EU
238 je rashodovan prošle godine a ostali vozili do prije 2-3 mjeseca
Zna li ko čemu mjenjanje brojeva starih i do 35 godina.
i dali su se počeli na ovaj način " dizati iz mrtvih" 204, 217, 251, 273, 274...? :-? :-? :?
ins

#98 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by ins »

Evo po meni istorijski interview novog direktora KJKP Gras, jer je ovo po prvi da bilo koji direktor te ustanove nije pricao o tome sta bi Kanton, Grad, opstine, stanovnici, firme, OHR, medjunarodna zajednica, itd. MORALI dati KJKP gras a da oni nista ne moraju raditi:
Prema novom sistemu naplate karte će sigurno biti jeftinije
Prodaja karata u ovom mjesecu veća za 33 posto u odnosu na prošli
27.06.2009. 11:46

Misija novoizabranog direktora GRAS-a Hasana Bašića, koji u ovom preduzeću radi od 1991. godine, prije svega je unapređenje javnog gradskog prijevoza. Od kako je imenovan na funkciju direktora, Bašić je organizirao samo jednu pres-konferenciju, a nije baš rado davao izjave novinarima. Kaže da radi od jutra do mraka i da posao vodi u dva pravca.

- Prvi je povećanje prihoda od prodatih karata, racionalizacija unutrašnje potrošnje te korištenje unutrašnjih rezervi. Već smo postigli prve rezultate jer je prodaja karata u ovom mjesecu veća za 33 posto u odnosu na prošli. Drugi pravac je uređivanje odnosa s osnivačem - rekao je Bašić.

Jedan od zadataka koje je Bašić markirao kao prioritet je izmjena sistema naplate karata. Do septembra planira Vladi dati prijedlog nove naplate.

- Prije toga ćemo uraditi studiju o prosječnoj kategoriji putnika te koliki su njihovi prihodi. Na osnovu toga ćemo napraviti relacijske, vremenske i karte za kratke vožnje, recimo, za tri stanice koje će možda koštati marku. Ovim sistemom naplate sigurno će doći do smanjenja cijena karata - najavio je Bašić.

Na pitanje kako sarađuje s predstavnicima dva sindikata koja postoje u GRAS-u, Bašić kaže da poštuje njihove zahtjeve, s tim da im je kazao kako je njihov posao vođenje sindikata, a ne miješanje u poslovnu politiku i kadrovsku preraspodjelu.

- Imamo 2.000 uposlenika i svi moramo raditi jer za neradnike ovdje nema mjesta. Posao se mora obavljati savjesno, a to znači da vozila ne smiju biti prljava, naše osoblje mora biti ljubazno prema putnicima. Posebno sam skrenuo pažnju, što je istaknuto i u vozilima, da putnici ne daju vozaču pare za već poništenu kartu jer taj novac vozač uzima sebi. Od takvog poslovanja nema ništa i to je strogo kažnjivo
- upozorava Bašić te je čvrsto poručio da u GRAS-u više nikada neće biti štrajka.

Označavanja stajališta

S obzirom na to da stajališta nisu obilježena, planira uvesti moderni sistem označavanja stajališta. Neophodno je obilježiti sve stanice kako bi se turisti, ali i naši sugrađani što bolje snalazili, a to je također jedan od ciljeva unapređenja, ističe Bašić.

Otvaranje centra na Marindvoru

Bašić je za "Avaz" otkrio da GRAS uvodi novinu, a to je informaciono-poslovni i prodajni centar, koji će biti otvoren do kraja jula na Marindvoru.

- Riječ je o poslovnici u kojoj će građani moći dobiti sve informacije o prijevozu, uslugama organiziranog prijevoza, turističkih tura, tu će moći kupiti karte, ugovoriti reklamiranje na vozilima... Taj posao obavljat će naši radnici jer nemamo mogućnost zapošljavanja novog kadra - rekao je Bašić.
Za ne povjerovati! :skoljka:
MILCHO & JV

#99 GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by MILCHO & JV »

++Otvaram temu u kojoj nebih želio da se priča o direktorima, revizorima i politici firme osim ako se ne tiče direktno vozila, kvaliteta održavanja itd..., jer za to ima druga tema

Sanos-FAP-Škoda S-115tr prototip jedan jedini od 1985-1987 bio na probi u Beogradu
a 1987 prebačen u Sarajevo gdje je vozio do 2005 godine. Garažni broj je bio 628 da bi 1997 dobio broj 4101
Image
Image
Sanos-Škoda S-200tr
Image
ŠEAL 100 (Škoda Energoinvest Aluminium) prototip iz 1986 mislim da je nosio broj 627 zna li ko šta je bilo s njim, priča se da je preživio rat i da poslije nosio broj 4230 međutim nikad nisam vidio trolejbus sa tim brojem
http://www.gras.co.ba/foto/novo/tro2.htm
http://www.gras.co.ba/foto/tro4.htm
jedan od 2 ŠEAL-a 100 izrađen 1997 godine vozili do 2006. 4228 i 4229
http://www.phototrans.eu/14,332394,0.html
kasnije oko 2000 je izrađen i žuti ŠEAL 100 gb 4232
Škoda 14tr tip 01
Image
Image
Last edited by MILCHO & JV on 08/07/2009 14:53, edited 1 time in total.
MILCHO & JV

#100 Re: GRAS-ova vozila Nekad i sad

Post by MILCHO & JV »

axyz wrote:
MILCHO & JV wrote:IK-206
http://www.ikarbus.co.yu/autobusi/ik-206/ik-206-11.jpg
http://www.ikarbus.co.yu/autobusi/ik-206/ik-206-11.jpg

IK-218 Avancity - zadnja
http://i35.klix.com/34gm2hj.jpg

Prijeratni GRAS-ovi Ikarusi
IK-110/115 Raba motor
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=334
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=336
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=377

IK-111 MAN motor (267)
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=335
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=478

IK-161 MAN motor (436)
http://www.ht-busser.dk/billede.php?id=337

Zna li ko slučajno koliko je bilo ovih zglobnih prije rata (preživjeli su samo 434 i 436)
i koji je garažni broj onaj Graf & Stift što je sinoć izgorio?

mislim da je 673 99%
na staroj slici od prije farbanja vidi se da su na 673
tablice 957-M-763, a izgoreli autobus je 520-A-669 ne znam jesu li mjenjane tablice.
Danas sam vidio 2 puta Graf & Stift (isti tip) 668 koji je vozio radnike Pretisa, pozada se jako pušio prvo sam mislio da je auspuh, međutim, za par trenutaka sam osjetio smrad kao kad gori kontejner(!???). Izgleda da i Neoplan 903 ozbiljno kašlje ovih dana. na liniji 31 koju je sam održavao (osim možda poneku nedelju) čitavu sedmicu ne vozi, a na liniji je svaku smjenu različit autobus, ne vjerujem da 903 radi na drugoj liniji.
Locked