ovo se cesto desava u zadnjih 6-7 dana i sa trolom u 16:00danas oko 2.15 nije bilo tramvaja u gradu
kao da po kiši namjerno puste manje vozila samo da bi raja uzimala taksije i komercijale
svakih pola sata naide jedan pun k'o sibica
ovo se cesto desava u zadnjih 6-7 dana i sa trolom u 16:00danas oko 2.15 nije bilo tramvaja u gradu
kao da po kiši namjerno puste manje vozila samo da bi raja uzimala taksije i komercijale
Zar nije oko 16h spica u gradu kad su kolone kilometarske i ima mali milion vozila na cesti? Jedino da trole lete.......zijancer wrote:ovo se cesto desava u zadnjih 6-7 dana i sa trolom u 16:00danas oko 2.15 nije bilo tramvaja u gradu
Juce tramvaj nije vozio 40 minuta zbog udesa kod predsjednistva na stinama, ima u novinama danasnjim.....
NEOPLAN wrote:Jest, na papiru je sve idealno......a gdje je u tim racunicama amortizacija koja je za ova stara vozila ogromna, pa odrzavanje, pa rezervni dijelovi, pa putnici bez karte kojih je u prosjeku 40-60% u tramvaju, pa onda subvencije za penzionere koje kanton ne isplacuje a od penzionera ne mozes uci u tramvaj/trolu/bus, pa gdje su neprofitabilne linije koje GRAS kao javno preduzece mora drzati, a na kojima po voznji ima jedan ili nijedan putnik (Grbavica-Lukavica-Ilidza je linija koja je odlican primjer, odlukom OHR-a mora postojati ta medjuentitetska linija i na njoj po toj odluci mora saobracati autobus, iako bi i minibus "prdio" prazan).....digitron uvijek kaze da je sve super, ali kad se predje u realnost nidje veze.........
Ali hajmo ovako:
KADA BI SVI PUTNICI IMALI KARTU I SA OVOM CIJENOM 1,60KM, evo racunice:
U jedan tramvaj stane npr 200 ljudi kad je pun. U prosjeku nek se u svakoj voznji preveze 120 ljudi.
Jedna voznja traje 1h u jednom pravcu. Znaci u dva pravca 2h. Dnevno tramvaj radi 18h, znaci 9 krugova.
9*120*1,6KM=1728KM
Nek vozi 25 tramvaja: 25*1728=43200KM
30 dana:43200*30=1296000KM
Nek su troskovi 70% (struja, odrzavanje, amortizacija, neplanirani dijelovi, PDV)=907200KM
Grasu bi ostajalo 388800 mjesecno samo na tramvaju.
Da skratim racunicu, tramvaj je prevoz koji najvise para donosi. Uzecemo da toliko donose i trolejbus, minibus i autobus. Znaci:
Tramvaj---388800KM
Trolejbus---388800KM
Autobus---388800KM
Minibus---388800KM
--------------------------
UKUPNO: 1555200KM
Nek su ostali prihodi (turisticka agencija, vanredni prevozi, marketing, stamparija) jos 388800KM, to je:
1944000KM.
GRAS ima 1996 zaposlenih. Najvisa plata je direktorova cca2000KM, najniza je cistacica sa cca 700KM. Prosjecna je oko 1000KM.
1000*1996=1996000KM
Znaci PRIHOD-RASHOD=1944000-1996000=-52000KM
Znaci, GRAS je u minusu svaki mjesec 50000KM. A to je kad bi situacija bila idealna i svi placali uslugu.
Stim sto je pretpostavka da minibus i autobus zaradjuju kao tramvaj, sto je nemoguce.
I jos nesto: kazu ljudi da GRAS ima viska zaposlenih. Situacija je ovakva: Ima viska u administraciji, ali ima manjka u vozilima I odrzavanju, tako da dodje na isto….
E sad, kad se uzme u obzir da:
1. Vlast I Uprava kradu sakom I kapom
2. Vise od 50% gradjana ne placa kartu a vozi se
3. su vozila sve starija I da su kvarovi sve cesci
onda nam je svima jasno zasto ljudi u GRAS-u strajkuju. I da je sve idealno, tj da svi placaju I da niko ne krade, GRAS bi opet bio u minusu, ali bi se taj minus mogao smanjivati kupovinom novih vozila I smanjenjem troskova amortizacije, odrzavanja, kvarova. Za par godina bi se doslo u situaciju da je GRAS respektabilan prijevoznik ne u BIH, vec u regionu. Samo da je malo vise postenja I kulture kod gradjana da placaju karte I manje halapljivosti kod vlasti I uprave koji u GRASU vide zlatnu koku za svoje Mercedese, vile, ljetovanja….
I umjesto da stanemo uz te radnike (koji su obicni radnici kao I vi I ja I koji nisu ni uprava, ni direktor, ni premijer) koji traze samo svoju platu i doprinose koji ih po zakonu sleduju, da konacno istraju do kraja, mi jos pljujemo po njima ne sluteci da vec sutra mozemo I mi biti u njihovoj kozi.
A vjerujte, nije lako voziti poluraspadnuti autobus sa 100 dusa na vratu I cekat kad ce nesto otkazati….
Kako gdje. Kod nas se treba busati u prsa kada se posvadjas sa kondukterom.Macuser wrote:Normalno je da se karta placa. To je znak i civilizovanosti.
NEOPLAN wrote:Desava se cesto da se ispusti voznja zbog sofera kojem "se ne-da da vozi" ili zbog kvara na vozilu, ali ne moze se GRAS za svaki zastoj kriviti....zijancer wrote:ovo se cesto desava u zadnjih 6-7 dana i sa trolom u 16:00danas oko 2.15 nije bilo tramvaja u gradu
dobro, priznajem da nisi spominjala zastoj vec vrlo mali broj vozila u 16:00, plus kisa... uzmite taxi, i shvatite da radnici grasa cine sve sto mogu da vam olaksaju prevoz
A onda GRAS to ukalkulise u red voznje pa pise da trole izmedu 16 i 17 ili nema ili da ce proci po jedna u svakom smijeru ili ili iliNEOPLAN wrote:Zar nije oko 16h spica u gradu kad su kolone kilometarske i ima mali milion vozila na cesti? Jedino da trole lete.......zijancer wrote:ovo se cesto desava u zadnjih 6-7 dana i sa trolom u 16:00danas oko 2.15 nije bilo tramvaja u gradu
Juce tramvaj nije vozio 40 minuta zbog udesa kod predsjednistva na stinama, ima u novinama danasnjim.....
Desava se cesto da se ispusti voznja zbog sofera kojem "se neda da vozi" ili zbog kvara na vozilu, ali ne moze se GRAS za svaki zastoj kriviti....
Lanne wrote:Smiješna je konstatacija da je GRAS u minusima svakog mjeseca, pa oni da su u minusu ne bi ni vozili niti bi mi imali prevoz ili će mi neko reći, da su to toliko dobre duše da na svoju štetu misle na građane![]()
A šta je sa reklamama na tramvajima, je li znate koliko košta reklama na tramvaju ili trolejbusu?
Dalje, a vezano za višak radnika u istoimenoj firmi, vjerujem da ih ima, revizora po 4 na svakoj tramvajskoj stanici, (o njihovom primitivizmu pri ophođenju prema putnicima ne moram ni pričati, jer mi je jedan oteo novčanik da vidi je li moja slika na mjesečnoj karti).
I koja je uopće uloga onih nazovi zaštitara koji glume bodygarda revozorima.Osim te, ja drugu njihovu ulogu ne znam.
Šta je sa pričom o stalnim donacijama vozila, novih vozila imaju u parku a idalje narod drndaju u onim krševima, tek pokoji noviji tramvaj da nam oči zamažu.
Nekoliko godina sam morala koristiti usluge prevoza na relaciji Stup-Vogošća, autobus ima svako sat vremena i to ako imaš ludu sreću da se uopće pojavi.I kad kreneš na posao tim pravcem trebaš krenuti u 6h da bi stigao u 8 na posao jer ne znaš kad ima autobus, a u zadnje vrijeme nema ni voznog reda, obratim se dispečeru na stanici, pitam kad ima autobus, a on, ne gledajući u mene, odgovara "kad dođe"![]()
Dakle kako neko reče, koliko para toliko muzike, ne mogu očekivati da narod plaća a pritom se ophoditi kao kreteni.
Pa uredu je to sto kazes. Treba promjena,ali shvati isto tako da moraju oni s tim poceti. Da budem iskren boli me za GRASom i za njihovim naplatama. Ja se vozim jedva 2-3 puta sedmicno (nema se vremenaNEOPLAN wrote:A smanji uplate za karte sa 100% na 50% pa sracunaj sta ces dobiti......![]()
Al ne, fakat je to jedan "zacarani krug" u kojem svi gube. GRAS bez para ne moze napraviti uslugu dostojnu glavnog grada, a narod nezadovoljan uslugom nece da placa. I shvatam i jedne i druge. Ali ne shvatam zasto se i jedni i drugi ne "dogovore" pa pocnu raditi da pomognu jedni drugima kad vec vlast ili ti ga gazda nece. Jok, nama je najlakse pljuvati i soliti pamet, a kad treba nesto konkretno poduzeti onda veliko NISTA....
Ja kazem, hajmo ovako: Hajmo sad kad bude strajk GRASA svi izaci na ulice i podrzati ih ako treba i deset dana strajkovati sa njima dok se konacno ne rijesi njihov problem. A onda im dati neki razuman rok (godinu-dvije) da kupe nova vozila, da se rijese krntija, da u svako vozilo stave mirisne bocice, da reformisu sistem naplate.... Pa ako onda ne budemo zadovoljni ni mi kao gradjani, ni oni kao prijevoznik, onda ih lincovati i traziti nekog drugog.......
Ali nemamo mi muda za to, mi smo jedne velike ovce koje nisu spremne ni za kakve radikalne poteze, ali smo spremni na soljenje pameti svima i price "Ja Bosnjak, Ti Srbin", Brena, Ceca, Sandzak, spremni smo na raznorazna kukanja i zaljenja, ali niko se ne trza kad se pozove na promjene. Svi pricaju da hoce, a onda nista ne urade...
Jasno, opravdavanje za šveranje, nego šta drugo.madner wrote: To sto ga nema je dokaz da nije neophodan i da u najmanju ruku pretjerujes kako bi opravdao ponasanje.
nesquik wrote:
Pa uredu je to sto kazes. Treba promjena,ali shvati isto tako da moraju oni s tim poceti. Da budem iskren boli me za GRASom i za njihovim naplatama. Ja se vozim jedva 2-3 puta sedmicno (nema se vremena) i kad idem i kupim kartu. Oni su umjesto da studentima daju jeftinije karte i tako tu kriticnu masu ljudi dovedu na svoju stranu samo napravili jos vece sranje.
Poceli su da se "kurce" a nemaju cim.
Tacno je da njima treba pomoci, ali trebaju oni napraviti prvi korak.
Nisam rekao da se iko treba besplatno voziti,ali jednostavno ako daju studentima kao grupi grdana neku kartu od koje nemaju profit (znaci da je cijena te karte ustvari cisto pokrice potrosenog) automatski imaju siru narodnu masu na svojoj strani. Roditelji studenata ce mozda poceti kupovati karte, pa ce mladoj djeci kupovati te neke pa ovo pa ono. Ali je cinjenica da su svugdje ljudi takvi. Zasto da on pomogne GRASu u kojem ljudi imaju duplo vece plate kad taj GRAS nece da pomogne njemu
poslije početne na Ilidži prema gradu prva tramvajska stanica je Energoinvest - Stup. Želio bih na toj stanici kupiti tramvajsku kartu za 1,60KM, da mi ne kradu 20pf bez razloga. Možeš li me uputiti gdje mi je najbliža trafika da kupim tu kartu?[/quote]van Basten wrote:Amazonka27 wrote:tih trafika je svaki dan sve manje i manje pa to vise nije metar od tramvaja nego kilometar...poplava wrote:Interesantno je da se ovde najvise zale oni koji ne znaju da karta ne kosta 1.80 KM nego 1.60 KM, ako je kupis u trafici, koja je na metar od tramvaja (na primjer). Da ne govorim da je jedna voznja 1.28 KM ako kupis onu od deset voznji.
Dobro neko rece, i da je 0.10 KM, nasli bi neko "opravdanje" da se svercuju.
mah jos malo pa cemo doci na nauticku milju da nece biti da se kupi karata a raja ko hoce da kupi hahaha joooj supljeee![]()

nema potrebe da stavljas slike iz afrike. samo uslikaj tramvaj ujutro u pola 8 kad prodje raspust.VjecitiStudent wrote:S obzirom na tekuce trendove (Gras u sve vecem minusu, gradjani sve nevoljkiji da placaju bilo sta, kanton u besparici), krug trojkom ce za koju godinu izgledati ovako:
Ozbiljno ima toliko studenata sa mjesečnom?NEOPLAN wrote:....Ako uzmes da ima 20000 studenata koji kupuju mjesecnu i daju 30KM mjesecno za kupon...
Ovdje neki ljudi zaista ili pojma nemaju o funkcionisanju GRAS-a ili misljenje formiraju sa predrasudama.melb26sa wrote:@NEOPLAN, malo preskocili subvencije Kantona u kalkulaciji?