JP GRAS SARAJEVO ALL ABOUT

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
pita

#51 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by pita »

vesna55 wrote:Pročitala sam tekst iz Oslobodjenja. Novinar je korektno napisao , ali brate ovi iz GRASA misle da smo mi korisnici GRASa ćoravi, ludi ili šta drugo. Stojim iza tvrdnje da su vozila od prvog do zadnjeg prljava i neuredna prije svega zbog neadekvatnog čišćenja. Vjerovatno imaju službu za održavanje čistoće, ali KAKO ta služba radi. Zanima me da li znaju za sredstva za čišćenje, osim brezove metle. Vidim ja kako rade te službe, naprimjer u mom ulazu dodje sa kantjom vode i prljavim džogerom i samo razmulja. Ali ljudi moji to nije oprano.
E vala da je ikako moguće pa da ja zajedno sa tim radnicima koji peru naprimjer tramvaje volonterski radim jedno puno radno vrijeme pa da se sama uvjerim čime, kako i koliko vode računa o pranju i čišćenju tramvaja. Za radno vrijeme od 8 sati pa nek efektivno radi 5 sati sve bi blistalo, a mi korisnici bi bili daleko zadovoljniji.
koliko para toliko muze...vjertojatno te Fate sto ciste u grassu nisu dovoljno placene...recimo u svim firmama gdje sam radio su cistacice bile bosanke...je sve bilo tip top...za neki 400eur...inace manje vise sve cistacice u dezali su srdacene fate :-D
Downunda

#52 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Downunda »

poplava wrote::D Evo nas opet na pocetku price... :D
Da, usotalom kao i Sheilaku, Piti, Šapatu, Alhemičarki i svim ostalima kojima je jasno šta je GRAS osim izgleda tebi, pa prema tome ne pokušavaj da ne tražiš nekakva "racionalna objašnjenja i opravdanja" koja se tiču rada GRAS (uopšte); jer samo na forumu se na ovu temu javilo preko 20 ljudi (a tema još nije zatvorena) koji s'razlogom kritikuju načina rada GRASA.
Prema tome:
"Kad ti troje kažu da si pijan - LEZI I VALJAJ SE"! :dance:
poplava

#53 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by poplava »

Evo valjam se, svaka ti cast na ubjedjivanju.
Hajde sad na posao, ubijedi i ostalih 349.999 nezadovoljnika.
:run:
saim_adka

#54 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by saim_adka »

GRAS

Dobijeno 5 ceskih tramvaja poslije rata - vecina nestala - ostao samo jedan bijeli koji vozi do Nedjarica
Dobijeno 10 novih ceskih trolejbusa - koji su preprodani u Osijek i kupljeni polovni (bez prozora) iz Solingena.
Dobijeno bruka rezervih dijelova za stare tipe tramvaja.
Dobijeno 20 zutih autobusa od Japana (iako na njima pise gradjanima BiH, a ne GRAS-u)... jedan dio zavrsio u BL - oni su crvene boje.
Dobijeno od turaka 15 mini buseva

Pored svega sto je donirano - karte su i dalje najskuplje karte u Evropi - cijena voznje za jednu stanicu (1.6KM na trafici, 1.8 kod vozaca - niko ne zna zasto je razlika u cijeni, iako u 80% slucajeva se postoje trafike)
Ne postoji saobracajna linija Aerodrom-Centar, kao i nocna linija (postoji cudnovata komercijala - 2.70KM i ne vaze mjesecne iskaznice)
Nema se tacan uvid u broj prodatih kupona, kao sto se i jasno zna da veliki dio zavrsi na nezakonitoj ulicnoj prodaji.
Losa higijena na vrhu lanca kriminala!

Pored svega toga (Kanton im je izdvojio prostor za stajalista - nije privatno vlasnistvo) - manipulacija sa javim povrsinama u privatne svrhe - monopol.

Svima je jasno da taxisti uveliko diktiraju igru javnog prevoza, a samo u BiH taxisti odlicno zive i sve vise fakultetski obrazovanih ljudi pribjegava taxiranju - laka lova. Taxista bi sve manje bilo da postoji redovna nocna linija, kao i aerodrom-centar linija... Da su cijene karta definisane prema standardu gradjana, mnogo bi manje svercanja bilo...
Posto smo mi neuredjena zemlja, a narod stoka - onda nam ovakav GRAS i treba!
sarajevo63

#55 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by sarajevo63 »

Ma nemojte kukati, bas nam je GRAS fin. Naljepnice sa njemačkog jako dobro prevode (na zadnjem dijelu, s vanjske strane). A što se niko još nije dosjetio da odljepi famozne upute na istom tom jeziku u unutrašnjosti vozila..ama ko još čita. Nisu se čak potrudili ni da relaciju (ono Dobrinja, npr.-Jezero) "umetnu" umjesto štrasea nekog sretnog njemačkog grada koji je pun entuzijazma dodjelio bosanskoj metropoli prevozno sredstvo. Da neko krivo ne skonta nije Njemačka kriva.
I još k tome gdje li ode onih nekih miliona koje Kanton ?dade? Ha?
Šutiti i trpi. Nemoj slučajno 9.5. izaći na ulicu. Možda te neko prepozna.
Šapat

#56 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Šapat »

Upravo tako :thumbup:

Svi fino sjedite kuci, a kad aizadjete udjite u bilo koje GRASovo prevozno sredstvo, uredno platite i prevezite se gdje ste krenuli. Pri tome, nemojte zaboraviti da ponesete bar vlazne maramice kako biste mogli obrisati ruke odmah po izlazku, ili eventualno se preko te maramice drzati za rukohvat. Kolera, E.Coli i sl. bas i nisu prehlada...

Ah da...ne zaboravite da ste tu kartu koju ste platili na trafici ili kod vozaca, platili i ranije, i to kroz raznorazne doprinose i poreze koje ubire kanton, a onda iz svega toga opet GRASu daje milione, i to jos "opravda" time sto GRAS svrsta u "neprofitnu organizaciju".

A zone...koga briga za zone i kilometrazu koju relaze pojedinacni putnici...ih...jos i o tome razmisljati... :skoljka:
melb26sa

#57 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by melb26sa »

pita wrote:http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=48 ...zanimljivo...znaci vesna55 nisi jedina :-)
Ma dajte, pa naravno da ce GRAS da se vadi tj. laze da se to cisti. Cisti ali malo morgen - u autobusima mozete vidjeti SKORENU prljavstinu svugdje - a nije se mogla skoriti ako se svaki dan riba i cisti.

Vidjela sam vozaca busa koji je uzeo kantu (nisam vidjela kakve) vode i prosuo po podu autobusa i onda to nekom metlom ocistio - trebam li reci da je voda bila vrlo mutna? Onda je uzeo onaj osvjezivac zraka i malo kao namirisao bus ali nema sanse da uklonis taj smrad.

Vesna55, posaljite email/pismo GRASu i trazite sastanak po pitanjima koje imate - ja sam tako imala jedan sastanak kao individualni gradjanin (2005) pa su mi doveli tri sefa (bus, trola, tramvaj) ispricali mi probleme, proveli me da vidim kako prave nove tramvaje ali mi nisu pokazali na djelu ciscenje. Naravno, cijelo vrijeme je problem naplate potenciran i da oni ne mogu nista. Sto mogu uciniti za kasnjenje buseva je da prime prijave od gradjana sa datumom, vremenom kad je bus trebao krenuti i brojem busa (koga da prijavis ako su preskocili tri voznje???).
Dioda

#58 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Dioda »

Meni stvarno nije jasno zasto svi kukaju toliko.Te prljavi tramvaji,te prljavi autobusi,trolejbusi...
Ne mogu da shvatim zasto vam svima "bode oci" ta nehigijena.Meni jedino "bode"nos smrad i nehigijena ljudi koji se voze tramvajem.Katastrofa,pa ja fakat ne mogu da shvatim da danas,poslije rata,kad ima struje,vode,u svakom granapu po pedeset vrsta dezedoransa,neko smrdi? Meni ne tukne tramvaj ko tramvaj,vec tuknu ljudi.Neopisivo,odvratno,ma fuj :roll: Ne samo da svaki deseti covjek ili zena u tramvaju bukvalno smrdi,vec smrdi i gardaroba na njima.
Za to definitivno nije kriv GRAS,nit su krive zene koje ciste (ili ne ciste) tramvaje.
:angry:
pita

#59 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by pita »

Dioda wrote:Meni stvarno nije jasno zasto svi kukaju toliko.Te prljavi tramvaji,te prljavi autobusi,trolejbusi...
Ne mogu da shvatim zasto vam svima "bode oci" ta nehigijena.Meni jedino "bode"nos smrad i nehigijena ljudi koji se voze tramvajem.Katastrofa,pa ja fakat ne mogu da shvatim da danas,poslije rata,kad ima struje,vode,u svakom granapu po pedeset vrsta dezedoransa,neko smrdi? Meni ne tukne tramvaj ko tramvaj,vec tuknu ljudi.Neopisivo,odvratno,ma fuj :roll: Ne samo da svaki deseti covjek ili zena u tramvaju bukvalno smrdi,vec smrdi i gardaroba na njima.
Za to definitivno nije kriv GRAS,nit su krive zene koje ciste (ili ne ciste) tramvaje.
Zanimljivo nasi ljudi ne vole da se kupaju i tusiraju----ja sam mislio da je to samo u bih...evo bio sam u rottrdamu, berlinu, copenhagenu i tu u ljubljaniu...fakat nasi ljudi uzivaju u tome da su uhljupi...tek mi je jasno kad tu u dezeli...kazui smrdis kot bosanc :-D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#60 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Romeo 80 »

pita wrote:
Dioda wrote:Meni stvarno nije jasno zasto svi kukaju toliko.Te prljavi tramvaji,te prljavi autobusi,trolejbusi...
Zanimljivo nasi ljudi ne vole da se kupaju i tusiraju----ja sam mislio da je to samo u bih...evo bio sam u rottrdamu, berlinu, copenhagenu i tu u ljubljaniu...fakat nasi ljudi uzivaju u tome da su uhljupi...tek mi je jasno kad tu u dezeli...kazui smrdis kot bosanc :-D
Garant ti to tamo često govore! Nadam se samo da ipak ne smrdiš poput svojih postova... :x :roll:
pita

#61 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by pita »

Romeo 80 wrote:
pita wrote:
Garant ti to tamo često govore! Nadam se samo da ipak ne smrdiš poput svojih postova... :x :roll:
Rekao sam samo sto se cesto govori....pri tome nisam nisto lose mislio..
sarajevo63

#62 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by sarajevo63 »

Meni stvarno nije jasno zasto svi kukaju toliko.Te prljavi tramvaji,te prljavi autobusi,trolejbusi...
More bit da im se smrad uvukao pod kožu u vozanja GRASOM?
Dioda

#63 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Dioda »

Ma ja,GRAS kriv sto im je zao dati markicu za saFun :roll:
StupskaBitanga

#64 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by StupskaBitanga »

ima i gore
ja živim na stupu i ujutro kad uđem u tramvaj zasmeta mi što se neko u 7h najede bijelog luka i ak je hladno to je strašnoooo
a + kad uđu one da prose
kaj bi rekli polubraća rvati
ajme meni gospe moja :shock:
sarajevo63

#65 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by sarajevo63 »

Da nisi ti video nadzor u GRAS-u?
Dioda

#66 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Dioda »

sarajevo63 wrote:
Da nisi ti video nadzor u GRAS-u?
Video nadzor? :?
sarajevo63

#67 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by sarajevo63 »

Kako je moguće da jedno javno preduzeće poput GRAS-a (Gradski saobraćaj Sarajevo) prima nepovratna sredstva iz budžeta i to na ime donacije, a namijenjene neprofitnim organizacijama? Radi se o višemilionskim iznosima, kako slijedi:
- 5.600.000 KM, u prvoj polovini 2007.,
- te dodatnih 2.343.389 KM na ime "Izvršenja sa pozicije kapitalnih grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama"
(Izvor: Izvještaj o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 30.06.2007., str. 39)?
Gdje je video nadzor?
a ja fakat ne mogu da shvatim da danas,poslije rata,
Rat nije završio juče...Njemačku su digli iz pepela....a gdje smo mi, danas poslije juče?
Naslov je JP GRAS SARAJEVO, nije Smrad koji se širi nepranjem tijela i bezupotrebom saFun -a.
Dioda

#68 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by Dioda »

sarajevo63 wrote:
Kako je moguće da jedno javno preduzeće poput GRAS-a (Gradski saobraćaj Sarajevo) prima nepovratna sredstva iz budžeta i to na ime donacije, a namijenjene neprofitnim organizacijama? Radi se o višemilionskim iznosima, kako slijedi:
- 5.600.000 KM, u prvoj polovini 2007.,
- te dodatnih 2.343.389 KM na ime "Izvršenja sa pozicije kapitalnih grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama"
(Izvor: Izvještaj o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 30.06.2007., str. 39)?
Gdje je video nadzor?
a ja fakat ne mogu da shvatim da danas,poslije rata,
Rat nije završio juče...Njemačku su digli iz pepela....a gdje smo mi, danas poslije juče?
Ma i ja mislim da je proslo i previse vremena od zavrsetka rata,a nismo makli sa mrtve tacke.Ne samo da ne napredujemo,nego "nazadujemo".
Al eto,ja sam optimista,nadam se da ce makar moje unuce docekati da se ne voza prljavim tramvajem sa prljavim ljudima,a praunuce (kad bude u poznim godinama),mozda doceka i nesto tipa podzemna :lol:
pita

#69 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by pita »

[/quote]

Ma i ja mislim da je proslo i previse vremena od zavrsetka rata,a nismo makli sa mrtve tacke.Ne samo da ne napredujemo,nego "nazadujemo".
Al eto,ja sam optimista,nadam se da ce makar moje unuce docekati da se ne voza prljavim tramvajem sa prljavim ljudima,a praunuce (kad bude u poznim godinama),mozda doceka i nesto tipa podzemna :lol:[/quote]
optimista... :D
sarajevo63

#70 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by sarajevo63 »

Al eto,ja sam optimista,nadam se da ce makar moje unuce docekati da se ne voza prljavim tramvajem sa prljavim ljudima,a praunuce (kad bude u poznim godinama),mozda doceka i nesto tipa podzemna :lol:
I ja sam optimista. Nek je živa glava :lol:
zlatiborka

#71 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by zlatiborka »

Sta je ono na vijestima sinoc?

Opet neka nova muljaza u GRASu, koliko sam upratila, u talu sa jednom drugom firmom.

A koliko su do sada dobili grantova (nepovratnog novca) iz budzeta......LOPOVI......
zlatiborka

#72 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by zlatiborka »

Nadjoh sada u Avazu.......

Prijavljeno 46 osoba iz GRAS-a

Postoji osnov sumnje da su J. J. i B. P., uposlenici "Gras-a" , na neutvrđen način stekli novčana sredstva u iznosu više od 750.000 KM...
22.05.2008. 15:22

Službenici Federalne uprave policije (FUP) juče su, radeći na daljnjoj istrazi o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Gras" Sarajevo, dostavili Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv ukupno 46 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela porezne utaje i pranja novca, te krivično djelo pomaganja, a u vezi s navedenim krivičnim djelima.

Kako je saopćeno iz FUP-a, postoji osnov sumnje da su J. J. (1977.) i B. P. (1950.), uposlenici "Gras-a" Sarajevo, na neutvrđen način stekli novčana sredstva u iznosu više od 750.000 KM, a koja nisu prijavili kao dobit, te na taj način izbjegli plaćanje poreskih obaveza, da bi zatim od navedenog novca, tokom 2006. godine putem brokerske kuće iz Sarajeva, kupili dionice d.d. "Unioninvest-izgradnja objekata" Sarajevo i sklopili ugovore o darivanju dionica s još 43 bivša radnika istog Dioničkog društva, a sve s ciljem sticanja vlasništva nad d.d. "Unioninvest-izgradnja objekata" Sarajevo.

Ovi ugovori su zaključeni kao darovni kako bi se prikrili stvarni poslovi kupoprodaje, odnosno kako bi se prikrili nezakonito stečeni prihodi.

Tužilaštvu je prijavljen i H. Z. (1956.) zbog postojanja osnova sumnje da je kao odgovorna osoba d.d. "Unioninvest-izgradnja objekata" Sarajevo svojim savjetima i uputama pomagao prvoprijavljenom i drugoprijavljenom kako bi postali dioničari, zatim davao informacije o dionicama koje se nalaze kod bivših radnika, te im pomagao prikriti nezakonito stečene prihode na način da je našao osobu izvan BiH na koju su, putem potpisane punomoći, trebale biti prenesene dionice.

Također, Tužilaštvu su prijavljene i 43 osobe koje su potpisale Ugovor o darivanju dionica, te na taj način pomogle dvojici prvoprijavljenih da izvrše prikrivanje nezakonito stečenih prihoda.

Službenici FUP nastavljaju s daljnjim istragom o poslovanju KJKP "Gras" Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Autor: ONASA
*mima*

#73 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by *mima* »

750.000 ..je malo koliko su pojedinci uzeli.... :(
uvjek dobar gost

#74 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by uvjek dobar gost »

zlatiborka wrote:Nadjoh sada u Avazu.......

Prijavljeno 46 osoba iz GRAS-a

Postoji osnov sumnje da su J. J. i B. P., uposlenici "Gras-a" , na neutvrđen način stekli novčana sredstva u iznosu više od 750.000 KM...
22.05.2008. 15:22

Službenici Federalne uprave policije (FUP) juče su, radeći na daljnjoj istrazi o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Gras" Sarajevo, dostavili Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv ukupno 46 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela porezne utaje i pranja novca, te krivično djelo pomaganja, a u vezi s navedenim krivičnim djelima.

Kako je saopćeno iz FUP-a, postoji osnov sumnje da su J. J. (1977.) i B. P. (1950.), uposlenici "Gras-a" Sarajevo, na neutvrđen način stekli novčana sredstva u iznosu više od 750.000 KM, a koja nisu prijavili kao dobit, te na taj način izbjegli plaćanje poreskih obaveza, da bi zatim od navedenog novca, tokom 2006. godine putem brokerske kuće iz Sarajeva, kupili dionice d.d. "Unioninvest-izgradnja objekata" Sarajevo i sklopili ugovore o darivanju dionica s još 43 bivša radnika istog Dioničkog društva, a sve s ciljem sticanja vlasništva nad d.d. "Unioninvest-izgradnja objekata" Sarajevo.

Ovi ugovori su zaključeni kao darovni kako bi se prikrili stvarni poslovi kupoprodaje, odnosno kako bi se prikrili nezakonito stečeni prihodi.

Tužilaštvu je prijavljen i H. Z. (1956.) zbog postojanja osnova sumnje da je kao odgovorna osoba d.d. "Unioninvest-izgradnja objekata" Sarajevo svojim savjetima i uputama pomagao prvoprijavljenom i drugoprijavljenom kako bi postali dioničari, zatim davao informacije o dionicama koje se nalaze kod bivših radnika, te im pomagao prikriti nezakonito stečene prihode na način da je našao osobu izvan BiH na koju su, putem potpisane punomoći, trebale biti prenesene dionice.

Također, Tužilaštvu su prijavljene i 43 osobe koje su potpisale Ugovor o darivanju dionica, te na taj način pomogle dvojici prvoprijavljenih da izvrše prikrivanje nezakonito stečenih prihoda.

Službenici FUP nastavljaju s daljnjim istragom o poslovanju KJKP "Gras" Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Autor: ONASA
Malverzacije u GRAS-u nikad nisu ispitane do kraja, ko se sjeća mjenjača za tramvaje koji su nabavljani, skupih dijelova, nepostojećih remonta i čega sve ne.... (ne)održavanja vozila i (ne)kulture radnika....
Primjećuje li iko privatnu benzinsku pumpu u centru te firme.... pitanja je toliko a tako malo odgovora...
Šta su kantonalne vlasti uradile po tom pitanju...? Ništa... da uvedu red u pomenutu kompaniju, da u nju uvedu tržišnu ekonomiju i zakon....! GRAS je javno preduze... finansirano iz budžeta... od strane sviju nas... i pod hitno neke stvari u toj firmi se moraju riješiti na zadovoljstvo sviju nas...., a i samih zaposlenika-radnika GRAS-a....

Kada je riječ o neprijatnim mirisima u vozilima.... istina je i to... raja se ne kupaju il to čine bez da koriste sapun... to je bruka i sramota ali u isto vrijeme i tuga glavnog grada i države same.
*mima*

#75 Re: JP GRAS SARAJEVO

Post by *mima* »

uvjek dobar gost wrote:

Malverzacije u GRAS-u nikad nisu ispitane do kraja, ko se sjeća mjenjača za tramvaje koji su nabavljani, skupih dijelova, nepostojećih remonta i čega sve ne.... (ne)održavanja vozila i (ne)kulture radnika....
Primjećuje li iko privatnu benzinsku pumpu u centru te firme.... pitanja je toliko a tako malo odgovora...
Šta su kantonalne vlasti uradile po tom pitanju...? Ništa... da uvedu red u pomenutu kompaniju, da u nju uvedu tržišnu ekonomiju i zakon....! GRAS je javno preduze... finansirano iz budžeta... od strane sviju nas... i pod hitno neke stvari u toj firmi se moraju riješiti na zadovoljstvo sviju nas...., a i samih zaposlenika-radnika GRAS-a....

Kada je riječ o neprijatnim mirisima u vozilima.... istina je i to... raja se ne kupaju il to čine bez da koriste sapun... to je bruka i sramota ali u isto vrijeme i tuga glavnog grada i države same.

Tesko ce se poboljsat situacija u GRAS-u..........odnijeli sto su stigli
Locked