Journal of Health Sciences

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
francophil

#1 Journal of Health Sciences

Post by francophil »

Jel neko od vas mozda objavljivao rad u ovom časopisu?

kaze u dijelu za autora:

Cover Letter. Authors have to provide a cover letter to the editor in which they:

1. Explain why their manuscript should be published in the journal (the importance of the manuscript)
2. Declare any competing interests
3. Provide the names, institutions and e-mail addresses of three potential peer reviewers for the manuscript.

jel ova stavka pod 3 zaista mora da se popuni?

Da li se radovi isključivo moraju na engleskom pisati?
chino

#2 Re: Journal of Health Sciences

Post by chino »

Mora na engleskom i koliko znam sve stavke se moraju ispuniti
chengaba

#3 Re: Journal of Health Sciences

Post by chengaba »

Naravno, ako se radi o iole ozbiljnijem časopisu kojeg interesuje njegov impact factor, propisana forma se mora ispoštovati od A-Ž...

Pretpostavljam da se radi o ovom žurnalu - http://ijhs.org.sa/index.php/journal/in ... on/authors
Onda imaš sve ovdje o formi koju zahtijevaju. A ako nemaš iskustva sa objavljivanjem radova, bolje priključi se nekoj iskusnijoj ekipi kao koautor da vidiš kako treba raditi (ako imaš priliku u svom okruženju kontaktirati neke ozbiljnije istraživače), pa onda lagano napadaj prema stranim i indeksiranim časopisima! :wink: Sretno!
francophil

#4 Re: Journal of Health Sciences

Post by francophil »

Hvala na odgovorima!!!

Imam dva članka..koja su u obradi vise od godinu dana. Smatram da zaslužuju kvalitetan časopis, pa sam dobio informacije da je ovaj žurnal relativno dobar.

Nisam do sad objavljivao, al ako imam ova dva već gotova malo mi je bzv da još nekoga prikačim ? :)

Uostalom, sta žnači biti koautor, šta znači prvo ime na časopisu a šta ostala....?

Koja je razlika kad članak nosi samo tvoje ime, a koja kad se tu nađu imena i drugih koautora?
haubica_i_to_teshka

#6 Re: Journal of Health Sciences

Post by haubica_i_to_teshka »

francophil wrote:Hvala na odgovorima!!!

Imam dva članka..koja su u obradi vise od godinu dana. Smatram da zaslužuju kvalitetan časopis, pa sam dobio informacije da je ovaj žurnal relativno dobar.

Nisam do sad objavljivao, al ako imam ova dva već gotova malo mi je bzv da još nekoga prikačim ? :)

Uostalom, sta žnači biti koautor, šta znači prvo ime na časopisu a šta ostala....?

Koja je razlika kad članak nosi samo tvoje ime, a koja kad se tu nađu imena i drugih koautora?
Poslushaj @chengaba

Prvo ime znaci ime autora clanka, koautori su ostali koji ucestvuju u realizaciji. Obicno prvi koautor je tvoj supervajzor/mentor, zatim slijede drugi koji su doprinijeli.

Malo je neozbiljno (da ne kazem neprihvatljivo ) u bilo kojem ozbiljnijem zurnalu , prijaviti clanak samostalno.

Da te ne iznenadi,neki mentori zahtijevaju da im ime bude objavljeno na prvom mjestu (kao autor) , a tvoje (u ovom slucaju) na drugo mjesto :-D .T je jedan od nacina da se clanak objavi(postoji hijerarhija, ime ...)

Vjerovatno je to razlog shto te uopshe ne uzimaju u razmatranje. :-D

Nadji nekog ko je vec objavljivao i ima odredjenu reputaciju, ukljuci josh par kao koautori jer ce i oni tebe ukljuciti u svoje clanke.

pozz
Drinski

#7 Re: Journal of Health Sciences

Post by Drinski »

A ko plaća ovu trojicu recenzenata pod stavkom tri? i mene to zanima?
Saian

#8 Re: Journal of Health Sciences

Post by Saian »

Zurnal kontaktira recenzente i koliko ja znam nema tu nadoknade, to je pitanje profesionalne chasti. Prvi put cujem da ti biras tri recenzenta, obicno urednik casopisa odluci kome to poslati na recenziju. Najceshce su to ljudi koje najvise citiras, na cijem se radu tvoj zasniva, ciji rad tvoj rad prosiruje ili primjenjuje u drugacijem kontekstu. Iako, skeptik u meni misli da te mozda pitaju za 3 imena kako bi vidjeli koliko si upucen u sam naucni i objavljeni krajolik u kojem se tvoj rad nalazi i da li ces izabrati neke koji su naklonjeni tvom gledanju stvari, metodi, paradigmi ili ces izabrati i one koji nisu bas tog misljenja.

Helem. Kao sto rekose, ne znam kako se prolazi, ako sam, solo posaljes rad. Necu reci da te s vrata odbiju, ne znam kakav ti je rad, kakvi su urednici, jesu li otvoreni za takve stvari ili su vise tradicionalni sto se tice toga, koliko vremena imaju, jel ih zhena nasikirala taj dan ili im je dijete dobilo keca u skoli. Sve to nazalost igra. Mozda da se obratis nekom starijem peer-u i pitas ga da procita to tvoje i ukoliko mu se svidi da li bi bio koautor ili mozda prvi autor za tvoj pocetak. Nemoj izabrati jarana, nego gledaj da je taj peer malo iskusniji (da ima vec nesto objavljeno i u nekom drugom zurnalu osim onih sto tuku, ako neces da objavis kod njih), da mozda ima katedru negdje i da se bavi slichnim stvarima.
Saian

#9 Re: Journal of Health Sciences

Post by Saian »

pogledah editorial board, nije ovo neka pljachka bas, al dobro, nek ljudi objavljuju, makar ce recenzent procitat
Drinski

#10 Re: Journal of Health Sciences

Post by Drinski »

Saian wrote:Zurnal kontaktira recenzente i koliko ja znam nema tu nadoknade, to je pitanje profesionalne chasti. Prvi put cujem da ti biras tri recenzenta, obicno urednik casopisa odluci kome to poslati na recenziju. Najceshce su to ljudi koje najvise citiras, na cijem se radu tvoj zasniva, ciji rad tvoj rad prosiruje ili primjenjuje u drugacijem kontekstu. Iako, skeptik u meni misli da te mozda pitaju za 3 imena kako bi vidjeli koliko si upucen u sam naucni i objavljeni krajolik u kojem se tvoj rad nalazi i da li ces izabrati neke koji su naklonjeni tvom gledanju stvari, metodi, paradigmi ili ces izabrati i one koji nisu bas tog misljenja.

Helem. Kao sto rekose, ne znam kako se prolazi, ako sam, solo posaljes rad. Necu reci da te s vrata odbiju, ne znam kakav ti je rad, kakvi su urednici, jesu li otvoreni za takve stvari ili su vise tradicionalni sto se tice toga, koliko vremena imaju, jel ih zhena nasikirala taj dan ili im je dijete dobilo keca u skoli. Sve to nazalost igra. Mozda da se obratis nekom starijem peer-u i pitas ga da procita to tvoje i ukoliko mu se svidi da li bi bio koautor ili mozda prvi autor za tvoj pocetak. Nemoj izabrati jarana, nego gledaj da je taj peer malo iskusniji (da ima vec nesto objavljeno i u nekom drugom zurnalu osim onih sto tuku, ako neces da objavis kod njih), da mozda ima katedru negdje i da se bavi slichnim stvarima.
Od mene je jedan casopis trazio ili da predlozim recenznete ili da dostavim izvjestaj o evaluaciji.
Saian

#11 Re: Journal of Health Sciences

Post by Saian »

Drinski wrote:
Saian wrote:Zurnal kontaktira recenzente i koliko ja znam nema tu nadoknade, to je pitanje profesionalne chasti. Prvi put cujem da ti biras tri recenzenta, obicno urednik casopisa odluci kome to poslati na recenziju. Najceshce su to ljudi koje najvise citiras, na cijem se radu tvoj zasniva, ciji rad tvoj rad prosiruje ili primjenjuje u drugacijem kontekstu. Iako, skeptik u meni misli da te mozda pitaju za 3 imena kako bi vidjeli koliko si upucen u sam naucni i objavljeni krajolik u kojem se tvoj rad nalazi i da li ces izabrati neke koji su naklonjeni tvom gledanju stvari, metodi, paradigmi ili ces izabrati i one koji nisu bas tog misljenja.

Od mene je jedan casopis trazio ili da predlozim recenznete ili da dostavim izvjestaj o evaluaciji.
mislim da je nesporazum u razlicitom shvacanju semantike izraza "trazis recenzente", ako te pitaju da predlozis onda stojim iza ovog
Iako, skeptik u meni misli da te mozda pitaju za 3 imena kako bi vidjeli koliko si upucen u sam naucni i objavljeni krajolik u kojem se tvoj rad nalazi i da li ces izabrati neke koji su naklonjeni tvom gledanju stvari, metodi, paradigmi ili ces izabrati i one koji nisu bas tog misljenja.
to je regularno uraditi i traziti od autora. No, ako ti dodjes s radom i u paketu "trazis recenzente" u smislu da uslovljavas da recenzije rade bas ti i samo ti ljudi koje navedes, to mi je malo chudno, da ne kazem sumnjivo.

Zaista ne znam sta je izvjestaj o evaluaciji pa ne bih o tome pisao.
Post Reply