Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Locked
ljubav_aha

#426 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by ljubav_aha »

Nezbilj wrote:Josip Pejaković je jedan tipični bosanski tragičar. Međutim za razliku od Kuste, Neleta ili prošle generacije tragičara poput Selimovića i Andrića, Pejaković se jedva može nazvati intelektualcom i umjetnikom. Njegovo licemjerstvo i malorađanština poznati su odavno i ogledaju se u njegovim primitivnim populističkim monodramama, snimanju emisija o bjednicima i mentalnim bolesnicima po bosanskim selima do kojih se 150 kila Jopinih guzova vozi u vlastitom novom džipu Mercedesu, do držanja Tornjaka u austrougarskom stanu u centru Sarajeva za kojeg se na kraju ispostavlja da ga jadan mora vratiti njegovim zakonitim vlasnicima što je uzrok cijele njegove salve nezadovojstva Sarajevom.
prmitivan post,idemo dalje sa temom :D
salihh

#427 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by salihh »

Nezbilj wrote:Josip Pejaković je jedan tipični bosanski tragičar. Međutim za razliku od Kuste, Neleta ili prošle generacije tragičara poput Selimovića i Andrića, Pejaković ....
odlican post :thumbup:

ON meni nema bosne/sarajeva... fakat papak
aleDP

#428 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by aleDP »

Što se svi vežu za to multietnično Sarajevo, sa pitanjem, je li ili nije? Valjda bi čitava BiH trebala biti donekle multietična, pa onda i Sarajevo. Pitaju li se ovi srpski "mislioci", je li Banja Luka multietična, je li Trebinje multietično, kao što su nekad bili?

Jel ljudi otišao Pejaković? Recite mi da se pripremim na to da sunce više neće sijati, da gledam rijeke kako ne teku, da trava više ne bude zelena i na ostale promjene koje će uslijediti...bit će to veliki šok za naše živote... :lol:
Last edited by aleDP on 03/12/2010 00:38, edited 1 time in total.
1mustra

#429 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by 1mustra »

Nezbilj wrote: Cijeli ovaj slučaj samo je jedna mala epizoda jedan treptaj u životu i sudbini Sarajeva, našeg dragog grada koji će "nekako" preživjeti i da ga posere i jedna takva intelektualna i ljudska gromada kao što je naš Jopa.
U principu tocno, ali kad jedan vidjeniji Hrvat ili Srbin napusti Sarajevo, to cesto bude putokaz mnogim obicnim ljudima. Ako je sve manji broj Hrvata i Srba nebitna stvar za Sarajevo, onda si potpuno u pravu.
ljubav_aha

#430 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by ljubav_aha »

salihh wrote:
Nezbilj wrote:Josip Pejaković je jedan tipični bosanski tragičar. Međutim za razliku od Kuste, Neleta ili prošle generacije tragičara poput Selimovića i Andrića, Pejaković ....

kad ces shvatiti da djela umjetnika obiljezavavju fazu njihovog zivota,ne iskljucivo tvog,mog,naseg,vaseg,sto god :D
Nezbilj

#431 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by Nezbilj »

1mustra wrote:
Nezbilj wrote: Cijeli ovaj slučaj samo je jedna mala epizoda jedan treptaj u životu i sudbini Sarajeva, našeg dragog grada koji će "nekako" preživjeti i da ga posere i jedna takva intelektualna i ljudska gromada kao što je naš Jopa.
U principu tocno, ali kad jedan vidjeniji Hrvat ili Srbin napusti Sarajevo, to cesto bude putokaz mnogim obicnim ljudima. Ako je sve manji broj Hrvata i Srba nebitna stvar za Sarajevo, onda si potpuno u pravu.
Ok i šta predlažeš. Da se svi naguzimo i kažemo izvinite što vam nevalja ovaj grad i što vam nevaljamo mi evo jebite nas u guzicu ako će Vam to pomoći da nas volite. Izvini molim te. Sarajevo niti Sarajlije nikoga ne tjeraju a to što nekome nevalja nama je žao ali samo pokazuje njihovo licemjerstvo i malograđanštinju. Ako neko može godinama punim plućima izgovarati: On će meni nema Bosne; i to uredno keširati, a onda okrenuti ploču i govoriti ovo što sada govori može samo značiti da to: On će meni nema Bosne nije nikada ni mislio odnosno mislio je do se naplaćivao keš. To se zove licemjerstvo. A sada još kao ispada da mu nevalja zato što je Hrvat. Sarajevo jeste sve manje srpski i hrvatski grad ali ne zbog Sarajlija i Sarajeva već upravo zbog politike Zagreba, Beoograda, Mostara i Banja Luke. Sarajevo je i dalje dovoljno otvoreno za bilo koga da se u njemu osjeća kao kod kuće i o tome svjedoče svi oni koji se u Sarajevo vraćaju iz dijaspore a tu koliko ja znam iz vlastitog iskustva ima i Srba i Hrvata i Bošnjaka. Da ne spominjem strance koji su se trajno naselili u Sarajevu i onih koji grčevito nastoje da zadrže poslove i ostanu ovdje što duže. Živim ovdje i znam šta se dešava. Niko me nemože ubjediti da je bilo ko u ovom gradu ugrožen.
edvin

#432 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by edvin »

Josip je legenda Sarajeva i Bosne i meni kao Bosnjaku i muslimanu i Sarajliji je licno drazi od mnogih sto nam se "sljegose" u grad proteklih godina tako da i meni dodje da krenem njegovim stopama. Josipe ne daj se, mogu samo da se nadaju da cemo im prepustiti grad ali malo morgen...
aleDP

#433 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by aleDP »

Koje li ironije da iseljavanje hrvata i srba iz Sarajeva najviše komentarišu i kritikuju oni koji su 90-ih podržavali politiku ljudi pod čijom su palicom protjerivani oružjem muslimani iz Foče, Zvornika, Srebrenice itd.

Sad su za multietičnost, a nisu tada bili za ostanak muslimana na tim područjima. Zar se i tad nije narušavala multietičnost?
edvin

#434 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by edvin »

Nezbilj wrote:
1mustra wrote:
Ok i šta predlažeš. Da se svi naguzimo i kažemo izvinite što vam nevalja ovaj grad i što vam nevaljamo mi evo jebite nas u guzicu ako će Vam to pomoći da nas volite. Izvini molim te. Sarajevo niti Sarajlije nikoga ne tjeraju a to što nekome nevalja nama je žao ali samo pokazuje njihovo licemjerstvo i malograđanštinju. Ako neko može godinama punim plućima izgovarati: On će meni nema Bosne; i to uredno keširati, a onda okrenuti ploču i govoriti ovo što sada govori može samo značiti da to: On će meni nema Bosne nije nikada ni mislio odnosno mislio je do se naplaćivao keš. To se zove licemjerstvo. A sada još kao ispada da mu nevalja zato što je Hrvat. Sarajevo jeste sve manje srpski i hrvatski grad ali ne zbog Sarajlija i Sarajeva već upravo zbog politike Zagreba, Beoograda, Mostara i Banja Luke. Sarajevo je i dalje dovoljno otvoreno za bilo koga da se u njemu osjeća kao kod kuće i o tome svjedoče svi oni koji se u Sarajevo vraćaju iz dijaspore a tu koliko ja znam iz vlastitog iskustva ima i Srba i Hrvata i Bošnjaka. Da ne spominjem strance koji su se trajno naselili u Sarajevu i onih koji grčevito nastoje da zadrže poslove i ostanu ovdje što duže. Živim ovdje i znam šta se dešava. Niko me nemože ubjediti da je bilo ko u ovom gradu ugrožen.
Ja licno bih volio da se svi oni koji se vracaju iz dijaspore vrate u mjesta iz kojih su i potekli. I tamo treba ozivljavat privredu...
salihh

#435 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by salihh »

ljubav_aha wrote:
salihh wrote:

kad ces shvatiti da djela umjetnika obiljezavavju fazu njihovog zivota,ne iskljucivo tvog,mog,naseg,vaseg,sto god :D
valahi se i ne trudim razumjeti pejakovica kao umjetnika (tu se i nema sta razumijevati), a cini mi se da sam ga kao covjeka dobro procitao... ako nije kako ja zelim i kako meni i mojoj porodici odgovara, popisam se ja na sve vas... kazem vam, papak
jedaneska

#436 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by jedaneska »

Prvo, čovjek uopšte nije iz Sarajeva, tako da je sve otpočetka sumnjivo, mene interesuje kad je DOSELIO u Sarajevo (iz Novog Travnika) :?:
edvin

#437 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by edvin »

jedaneska wrote:Prvo, čovjek uopšte nije iz Sarajeva, tako da je sve otpočetka sumnjivo, mene interesuje kad je DOSELIO u Sarajevo (iz Novog Travnika) :?:
Doselio u neko vrijeme kad su se normalni ljudi doseljavali...
Fair Life

#438 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by Fair Life »

Dovoljno je ovu temu ovlas procitati pa istog trenutka poceti pakovati kofere.

Allahimanet pameti....
Nezbilj

#439 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by Nezbilj »

edvin wrote:Josip je legenda Sarajeva i Bosne i meni kao Bosnjaku i muslimanu i Sarajliji je licno drazi od mnogih sto nam se "sljegose" u grad proteklih godina tako da i meni dodje da krenem njegovim stopama. Josipe ne daj se, mogu samo da se nadaju da cemo im prepustiti grad ali malo morgen...
Nemam ništa protiv onih koji su došli u Sarajevo. Svaki grad raste i razvija se na osnovu doseljavanja iz provincije. I za Pariz se kaže da je sve što valja u njega donijela Sena.. Samo se sjeti Sarajeva poslije rata i sada. Sve one silne izbjeglice što su držale kokoši po balkonima sada imaju djecu na fakultetu. Upravo ta šatro građanska furka je odraz provincijalizma i malograđanštine. I Josip je također došao u Sarajevo ako nisi znao...
salihh

#440 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by salihh »

Fair Life wrote:Dovoljno je ovu temu ovlas procitati pa istog trenutka poceti pakovati kofere.

Allahimanet pameti....
auuuu, i kuda onda s tim koferima..... u zemlju dembeliju mozda?
@edvin, cujes li ti faira, pakujes li se ti?
Fair Life

#441 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by Fair Life »

salihh wrote:
Fair Life wrote:Dovoljno je ovu temu ovlas procitati pa istog trenutka poceti pakovati kofere.

Allahimanet pameti....
Od tebe bih se odmakao barem u drugi sokak.
salihh

#442 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by salihh »

Fair Life wrote:
salihh wrote:

Allahimanet pameti....
Od tebe bih se odmakao barem u drugi sokak.
trebam li i za tobom "plakati" kao i za pejakovicem, ili moze i bez suza? valjda ce se uskoro popakovati jos koji lazni bosanac tipa pejakovic... we simply don't give a shit... kontas fair
Last edited by salihh on 03/12/2010 01:39, edited 1 time in total.
klixober

#443 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by klixober »

Moze li mi neko objasniti zasto je ova tema na podforumu "politika"?
salihh

#444 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by salihh »

komeba wrote:Moze li mi neko objasniti zasto je ova tema na podforumu "politika"?
valjda zato sto je cijela prica fini vez kriminala i politike, kako to kod nas i treba biti
jedaneska

#445 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by jedaneska »

Razumijem Josipa, jer nema ništa ljepše od povratka svojoj kući :thumbup:
1gorstak

#446 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by 1gorstak »

Pejakovic bi, kao i svaki drugi gradjanin, trebao postovati zakon. A ako mu se cini nepravdu, onda treba imenovati ljude koji mu cine nepravdu, umjesto sto ovako generalno napadajuci Sarajevo gazi sve ono dobro sto je uradio. Ako mu je neko zeni dao otkaz, taj neko ima ime i prezime, ako ga je neko vrijedjao na osnovu etnicke pripadnosti, i taj neko ima ime i prezime.

Udarati na Sarajevo, nakon svega sto se desilo i pored svega sto se jos uvijek desava, nije korektno.
Jazz_Junkie

#447 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by Jazz_Junkie »

1gorstak wrote:Pejakovic bi, kao i svaki drugi gradjanin, trebao postovati zakon. A ako mu se cini nepravdu, onda treba imenovati ljude koji mu cine nepravdu, umjesto sto ovako generalno napadajuci Sarajevo gazi sve ono dobro sto je uradio. Ako mu je neko zeni dao otkaz, taj neko ima ime i prezime, ako ga je neko vrijedjao na osnovu etnicke pripadnosti, i taj neko ima ime i prezime.

Udarati na Sarajevo, nakon svega sto se desilo i pored svega sto se jos uvijek desava, nije korektno.
Nije dakle u nekoj modernoj sferi ili sistemu nego u pojedincu? Podsjeca me na one americke filmove o korupciji i intrigama unutar vlasti i njenih institucija, kada ono na kraju happy end i nije kriv sistem nego pojedini bad boysi koji zloupotrebljavaju dobri stari americki san. :D
Neki ljudi kritikuju London, neki Tokio, neki New York, neki mozda Pariz i oko toga nema prasine, jer imaju pravo na to i njihovo je misljenje koje eventualno bazira na licnom iskustvu pa tako i u slucaju Pejakovica. Covjek je jos u pravu i mislim da se samo u BiH kritika jedne sredine smatra vrijedjanjem i pljuvanjem dok dalje vladaju jad i cemer. Znamo sto se desavalo u Sarajevu, samo mi nije jasno sto se jos to desava osim da je rat preselio na forume?
Kenan-sa

#448 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by Kenan-sa »

Josip Pejakovic je razocarao sve sarajlije,koji su zajedno s njim patili u opkoljenom gradu od agresora iz Srbije,i sad on ide u Srbiju i prica kako sarajlije ne valjaju,paradoks! da ga covjek ne poznaje dovoljno pomislio bi da je primio debele pare da ovako blebeta protiv ovog herojskog grada! Zakon je isti za sve,i ako je on uselio u stan koji nije njegov onda tu nema price,delozacija i to je to! ako mu je zena zasluzeno dobila otkaz,nema se tu sta vise pricati,svi gradjani trebaju biti jednaki po zakonu,pa i Kusta Fasista i nekadasnji heroj grada Sarajeva Josip Pejakovic! na kraju krajeva Josip je na ovim izborima katastrofalno prosao,i sad on krivi svoje sugradjane sto ga nisu izabrali-sto u njemu nisu vidili perspektivnog politicara,jer da jesu onda ih ne bi blatio kao najveci primitivac po Beogradu i Zagrebu!
1gorstak

#449 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by 1gorstak »

Jazz_Junkie wrote:Neki ljudi kritikuju London, neki Tokio, neki New York, neki mozda Pariz i oko toga nema prasine
Svi ti gradovi na jednu stranu, Sarajevo na drugu. London nije imao svoju Grbavicu niti Tokio ima svoju Lukavicu koju nam se pokusava predstaviti inostranstvom. Mi smo jos u ratu, Pejakovic je to ocigledno zaboravio a u tom je zaboravu lako naci prostora za filozofiranje. Tesko je ostati u rovu, gnjaviti se i sa lokalnim komesarima poput Arzije Mahmutovic i sa (srecom bezubim) velikosrpskim cudovistem i sa segregacionistima u hrvatskom narodu. Najlakse je dici sidro, ali i preko toga se moze preci. Problem nastupa kada usred tog ideoloskog sukoba sa silama mracnjastva napadnes grad u kojem imas najvise saveznika protiv tog mracnjastva. Zato je Pejakovicevo "poslije mene potop", velika mrlja koja prijeti da zasjeni njegov raniji angazman.
exliberal

#450 Re: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva

Post by exliberal »

Kenan-sa wrote:Josip Pejakovic je razocarao sve sarajlije,koji su zajedno s njim patili u opkoljenom gradu od agresora iz Srbije,i sad on ide u Srbiju i prica kako sarajlije ne valjaju,paradoks! da ga covjek ne poznaje dovoljno pomislio bi da je primio debele pare da ovako blebeta protiv ovog herojskog grada! Zakon je isti za sve,i ako je on uselio u stan koji nije njegov onda tu nema price,delozacija i to je to! ako mu je zena zasluzeno dobila otkaz,nema se tu sta vise pricati,svi gradjani trebaju biti jednaki po zakonu,pa i Kusta Fasista i nekadasnji heroj grada Sarajeva Josip Pejakovic! na kraju krajeva Josip je na ovim izborima katastrofalno prosao,i sad on krivi svoje sugradjane sto ga nisu izabrali-sto u njemu nisu vidili perspektivnog politicara,jer da jesu onda ih ne bi blatio kao najveci primitivac po Beogradu i Zagrebu!
Znaci da zakljucimo posto je Sarajevo (mislim stanovnike grada ) prezivilo ratnu opsadu to mu daje beskonacni kredit?
To po automatizmu znaci da niko nema pravo da kritikuje Sarajevo, njegove stanovnike niti politiku koja se kroji u Sarajevu, cak ni njegovi gradjani? Ako Kusturica nema prava da to radi zasto to nesmije Pejakovic koji je bio cijeli rat ovdje?
Staljingrad je prezivio pakao kraci nego Sarajevo ali mnogo gori, i London je bio razoren,Drezden poravnan....Hirosima sravnjena ....jeli to znaci da se ti gradovi nesmiju kritikovat.....
Kazes ako je nezakonito uselio mora da iseli ako mu je zena zasluzno dobila otkaz to je ok....sta ako se dokaze da je sve sto je on rekao istina?....on je direktno prozvao ljude koji su mu istjerali zenu, ja necuh da je to iko demantirao.
Ako Pejakovic kaze da on nepoznaje sadasnje Sarajevo, ako kaze da nemoze da pozna Bosnu koju novonastali patrioti zele jel to problem? Dali se vi nalazite u tim novim patriotama koji poznaju samo jednu Bosnu?
Nije vazno dali ce Pejakovic ostat u Sarajevu ili ne, ja ga licno nepodnosim.....vazno je da Sarajevo definitivno gubi stari kadar a da novog koji bi trebao popunit tu prazninu nema ni na vidiku.
Locked