Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Rasprave o vjerskim temama.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by dr.gog »

Image

Cijenjeni Forumaši pdf Religija,

Izvjesno vrijeme već čitam ,kako po štampi rodne mu Njemačke (od Bildovih bljuvotina-euforija tabloidnog tipa,do Spiegelovog programiranog istraživanja i Sternovih lijevih kukanja nad neizvršenom lustracijom u Vatikanu),tako i po našim polumedijima,crtice o životu sadašnjega Pape...

Od njegova života u konzervativnoj bavarskoj dobrostojećoj obitelji,odakle se skupa sa bratom otisnuo u svećeničke vode,pa do ogromnog teološkog rada,prevođenja i revizije prastarih kanonskih tekstova,sređivanja i organizacije zabačenih biskupija po cijelom svijetu,stavljanja pod kontrolu troškova ostalih visokih dostojanstvenika(na čem je zaradio veće neprijatelje od protestantskih fanatika za koje je Antikrist utjelotvoreni :D ),itd itd...Pa sve do onog nesretnog govora zbog kojeg je pokusao vruću kašu kajanja&pokore,kad je citirao prepisku starovjekovnih aristokrata glede Muhammedova s.a.v.s poslanstva
.
Image

Pri tom se lukavi i iznimno obrazovani teokrat,u lapsus mentis-u,prešao i izazvao lavinu protesta lijevih,multikulti-pametnjakovića,u udobne berlinske i kelnske fotelje zavaljenih predstavnika muslimanskih udruženja,dušebrižnika njemačke labilne vlade,i naravno...one svjetine koja skače kao na death metal koncertu i pali zastave 5000 km daleko od Vatikana,ne znajući ni koje Veliki Inkvizitor,a ni gdje je taj šejtanski Vatikan
zapravo.

Image

I sve se to stišalo,i pojeo vuk macu ili obratno,i dolaze nove kontroverze,kad Pontifex Maximus vidi grozan pad nataliteta svoje odrođene kršćanske zajednice,prazne crkve,i 6 miliona Turaka,2 miliona ostalih (iračana,Kurda,Pakistanaca,Bošnjaka) u čiju se vjeru Islam svakodnevno konvertiraju isfrustrirani mladi primaoci socijalne pomoći,Hartz IV dodatka,novca za nezaposlene,dokona bogata mladež željna radikalnih promjena i intelektualci bez jasnog cilja( a kojima ne pašu Krishne i razni gurui sve do Toma Cruise-a)....

I onda s vremena na vrijeme zuje unaokolo Papina pisma ,apeli,prijekori zajednici,molitve ,nova teološka djela,nejse,Poglavar se trudi da se umješa u svoj posao u svojoj kući,nekad naravno i van nje(pa Vatikan ima diplomaciju)...I što je najgore ,za razliku od svog blagog i prilično snishodljivog prethodnika sa smislom za marketing(posjeta Sarajevu za orgazme naše polit-vjerske elite),ovaj govori ono što misli da treba i radi tako.

I nađu se tu uvrijeđeni i prozvani svi oni kojima su u sjećanju razni "PACOVSKI KANALI" ,postratna beletristika o naci-kleru,Prozvanim se osjete i obožavaoci DAN BRAUNA,brojni protestantski misionari,teoretičari zavjere od Srbije do Rusije,Kine,Federacije&Šumske i naravno naša urbana elita napaćenog&nikad više onog Sarajeva koja gorčinu ublažava dužim kafama s mlijekom,gađajući pikadom naslovnice Avaza :D (reis :D ,Mama&Tajo :D ,Fahro :D ,Uprava Vrtića Arzijinih :D ,"oni nacionalisti" :) )

I eto....evo recite sve što znate o liku i djelu istoga Ratzingera,o njegovom radu osim Protuvazdušne odbrane,samo nemojte pilit do Bordžija i sličnih horora koje već poznajem.
Hitlerov katolicizam u onom smislu molitve,pokore i crkvenog rada me posebno interesuje,osobito njegovo poštovanje bilo kojeg crkvenog postulata dodatno inclusive..jer naiđoh na nebuloze da se proklamirao kao vjernik..
Usput,za crkvene dušebrižnike i poučene,javite se na ovoj temi da ne bi razvlačili ovu priču po temama čisto edukativno.-dijaloškog sadržaja.Isto važi i za sve obožavaoce :D Rima i njegovih spletki,te sveeuropske strategije protiv mrskog klerikalizma.Argumenti i analize idu,frustracije i bljuvanje bitte na vlastitu temu.

Pozdrav,Dr.Gog

Image
Bosanac sa dna kace

#2 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by Bosanac sa dna kace »

:evil: :evil: :evil: sto ga bolan nalijepi tolko :evil:
lady midnight

#3 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by lady midnight »

dr. gozhe :D nabroja ti protivnike sadashnjeg pape kao iz rukavice :D
shto pokazuje samo jedno -- niti je on toliko jednostavan, niti se ono shta zastupa mozhe tako lako kategorizirati.

da na pochetku razjasnimo pozicije - ja nisam ljubitelj sadashnjeg pape. niti sam ljubitelj ove institucije, niti benedikta XVI.og. pojedinachno, niti sam ivana pavla II smatrala tolikoivo pozitivnom lichnoshcu kao shto bi se dalo zakljuchiti na osnovu hvalospjeva koje mu pripremishe nakon njegove smrti, da ne govorim o bivshim poglavarima katolichke crkve. sve u svemu, nisam nimalo ljubitelj vatikana, kao niti jedne druge teokratije. al eto, sveta nedjelja je, shto ce reci praznik u ovoj sekularnoj zemlji u kojoj rezidiram :D :D a ja trenutno nemam pamtnijeg posla nego da malo opletem po ratzingeru, alias benediktu shesnaestome.

mislim nadasve da bi trebali razluchiti dvije stvari: ratzingera kao teologa, i ratzingera kao sluzhbenika vatikana, te kasnije kao prefekta kongregacije za vjerska pitanja, a zatim pape.

kao teolog, ratzinger je pocheo kao reformista. njegovi stavovi su bili jako bliski drugom vatikanskom koncilu, u svojim ranijim radovima je napadao centralizam rima, napadao je uchvrshcene dogme crkve, napadao je neupitnost institucije pape u crkvi (ne radikalno, ali ipak dovoljno da se mozhe okarakterisati kao reformista), trazhio je vishe fleksibilnosti crkve u tumachenju svete rijechi, i josh shtoshta. i ti si sam spomenuo da je bio jako blizak hansu kuengu. ratzinger je vazhio kao kritichar rima, i imao je vazhnu ulogu u 2. vatikanskom koncilu, a znamo od kakve je vazhnosti taj koncil za istoriju crkve, katolicizma, te inache za odnose medju religijskim zajednicama.
kao profesor je vazhio za jednog od najsposobnijih, najrjechitijih, najobrazovanijih teologa svog vremena. neki ljudi koji su kod njega studirali, a koje ja imam srecu (ja bih rekla nesrecu, al dobro sad :D :D) da slusham skoro svakodnevno, i koji sigurno nisu konzervativci, ga opisuju kao iznimno dubokoumnog chovjeka i kao fantastichnog profesora.

medjutim, taj isti ratzinger se u toku vremena i te kako promijenio, a promijenili su se i njegovi stavovi. kao prefekt kongregacije za vjerska pitanja, pa i kao papa, postao je poznat po stavovima koji su ne samo izrazito konzervativni, nego ako mene pitash i izrazito nehumani. pri tome mislim prvenstveno na njegove stavove prema celibatu, prema homoseksualnim brakovima, prema kontracepciji, prema zhenama u svecenstvu, eutanaziji, njegovo insistiranje na tome da crkva odredjuje seksualni moral, te mislim na njegov odnos prema juzhnoamerichkoj teologiji oslobodjenja (liberation theology - ne znam kako se tachno prevodi kod nas). s obzirom na uticaj koji on, kao i crkva inache, imaju u svijetu (a vjeruj mi da ga imaju ne samo kod vjernika, nego i politichki - helmut kohl je u jednom intervjuu izjavio, parafraziram :D, da su CIA i KGB male mace u usporedjenju sa mrezhama informacija kojima vatikan raspolazhe, ja ga slushala svojim ushima :D), ovakvi stavovi su, ako mene pitash - destruktivni. i da, jesu shovinistichki, to shto iza njih stoji crkva kao institucija koja im daje legitimitet i autoritet ih za mene ne chini nishta manje shovinistichkim.

jeste da je on iznenadio mnoge nekim potezima kao papa - recimo, svojim odlaskom u tursku, svojim priblizhavanjem ortodoksnoj crkvi, pa chak i susretom sa kuengom - nakon toliko godina izolacije... ne zaboravimo i da je on bio taj koji je odgovoran za otvaranje arhive o inkviziciji. ali ovo po mom mishljenju ne mozhe nikao neutralizirati ovo shto sam gore navela, jer se gore radi o elementarnim ljudskim pravima chije sprovodjenje vatikan onemogucava, a za chiju se implementaciju zalazhe mnogo danashnjih katolichkih teologa. medjutim, ratzingeru je izgleda ochuvanje institucije crkve i njene neprikosnovensoti na prvom mjestu - njegov reformistichki polet, koji je svoju snagu crpio iz tog suptilnog razlikovanja izmedju krishcanskog uchenja i crkve kao institucije, je potpuno nestao.

njegov govor u regensburgu je pricha za sebe - da, vidish, i ja pripadam kriticharima tog govora, a ne spadam niti u jednu grupu koju si spomenuo :D mogu navesti konkretno i zashto, ali bi se to oduljilo :D reci cu samo da je taj govor itekako bio ispod nivoa onoga shto od chovjeka sa njegovim znanjem, chovjeka koji je habilitirani profesor u njemachkoj akademskoj zajednici, jedan od najsposbonijih teologa svog vremena, ochekujem. ono je bilo, iskreno - bacanje prashine u ochi.

inache, njegovo ucheshce u hitlerovoj mladezhi nije dovoljno da ga okarakterishe kao nacistu, ljudi na to valja nasjedaju iz nepoznavanja te institucije. chlanstvo u toj organizaciji je bilo obavezno, pogotovo nakon 1939., kao shto ni mi nismo mogli birati hocemo li biti pioniri ili ne (samo shto se pod hitlerom radilo o daleko, daleko restriktivnijem rezhimu). uopceno, mislim da se prilikom te priche o katolicimu i hitleru chesto zaboravlja da su neke katolichke shkole, katolichki pokreti (kao i protestantski) usprkos hitlerovom konkordatu sa vatikanom i sramnoj ulozi koju je vatikan kao centar katolicizma odigrao za vrijeme vladavine nacionalsocijalizma, bili protivnici rezhima, te da je na hiljade svecenika zavrshilo u koncentracionim logorima. ovo samo navodim da se na umu imaju razlike izmedju nizhih stalezha svecenstva i vatikana kad se o ovome govori.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

#4 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by Bea_Trix »

dr.gog wrote:
Bea_Trix wrote:aktuelni papa je nacist, ksenofob i sovinist.
vrlo svjestan, vrlo racionalan i vrlo proracunat.
Cijenjena malo si off-topic,čini mi se da nisam pomenuo Pontifexa u smislu njegovih osobnih političkih svjetonazora.

I hajd ovako,ja otvorim temu na tvoju tvrdnju,a ti lijepo elaboriraj tvrdnju o nacizmu,konkretno o nacističkoj ideologiji u djelima,pisanijima,Kongregaciji koju je Željezom&perom vodio,i uopšte tu skalameriju od teze o vezi katolicizma,nacizma i Pape.
Nisam katolik,povijest Rimske morbidne politike znam,ali mi se čini da opako generalizuješ,i to lijevoliberalno,trendovski što je još gore i tebi nesvojstveno...kako god gubi smisao na ovoj temi.

Frustriranost nečijom konzervativnošću ne mora nužno da se pretvara u demoniziranje njegovog kompletnog rada.

S poštovanjem,Dr.Gog.

nejse back to topic.. :)
Iskoristit cu priliku pa odgovoriti na ovo na temi, za to namijenjenoj - da ne bih zacatavala temu o Bibliji, sto mi nikada nije ni bila namjera.
Prije no kazem sto imam, da prvo rascistim neke stvari cisto formalnoga karaktera. Od otvorenoga mi je bezobrazluka mrze samo licemjerje, prema tome gog, mani se "postovanih" s "postovanjem" i "spostivanja" moje "cijenjene licnosti", ako ces mi u taj fantasticno sluzbeni post uvaliti frustriranost i ponizavanje mojih stavova. Manjak kreativnosti mi isto tako nije omiljen u obracanju, tako da savjetujem toplo da se smisli druga rijec jer je "frustriranost" dobila rupe na svom finom tkanju. Drugim rijecima, opasno se ofucala.
Mislim da smo to razrijesili.
Dalje, istina je da sam svoju izjavu dala u izlivu emocija koji je ponekad, ali samo ponekad dobar za komunikaciju. Bojim se da mi ovaj put, ali zaista, nema druge nego da se opravdam time sto mi je jutro ispunilo gledanje dokumentarca, u dijelovima, a ovo je dio drugi, upravo o Vatikanu. Nisam ga gledala do kraja. U nekim stvarima sam zbilja povrsna - u onim od cijih bi se hladnih i mracnih dubina zasigurno utopila.
Ipak, moje znanje o katolicanstvu i krscanstu opcenito, pa i o crkvi kao instituciji, niposto nije sasvim povrsno i ne svodi se na nedjeljni dokumentarac sporog i dosadnog karaktera. Dokaz tomu mogu naci i u cinjenici da sam vec davno dosla do nekih spoznaja koje me vise ne mogu natjerati da posvetim svoje vrijeme i energiju stvarima od kojih mi se okrece zeludac vec u samom startu - od principa funkcioniranja, pa nadalje.
Duboko se i iskreno izvinjavam svim rimokatolicima za ono sto cu reci, ali meni je Papa, bas kao i Reis, samo covjek - sa jako puno odjece na sebi i godina u kozi. To sa druge strane, za mene licno, nema veze sa mojim Bogom, kao ni sa vasim, stavise, sa mnogim bozanstvima ima jako malo veze.
Mislim dakle (a ako nekom nije jasno - upravo izlazem poentu ovoga posta, op. a.) da stotinama godina nakon Bozanstvene komedije i jedno tri tuceta papa koje je Dante, cija je vizija katolicanstva moguce u nekim dijelovima podlozna diskusiji, ali svakako gigantski legitimna i apsolutno argumentirana samim biblijskim tekstom, da nakon gromoglasne sutnje Crkve tokom zlocina protiv Jevreja (cak i podrzavanjem), da nakon sto svaki dan imamo priliku vidjeti kako dvije trecine Afrike i pola jugoistocne Azije umire od gladi i katastrofalnih uvjeta zivota, da dakle, nakon svega toga govorimo o instituciji pape bez ironije i bez trunke kritike - smatram nedopustivim, MA KO bio aktuelni papa. Ne, ja kritikom ne smatram proučavanje zakrivljenosti dunjaluka na lijevu ili desnu stranu, obliku tumacenja biblijskih parabola i sl. Ne, ja jos nisam dosla dotle - jos nisam napredovala dotle - ne mogu, koci me osnova i princip, sadrzan u ovome sto sam upravo izlozila. Mozda i zavidim ljudima koji su mogli prijeci preko licemjernog, besramnog bogatstva, moci i jednako besramne politike Vatikana kroz stoljeca, pa analizirati pojedine tumace, eksperte, svete oce - njihovi proucavaoci su cesto iznimni ljudi, ne nuzno religiozni, koje bi mi bila cast poznavati. Mozda im zavidim, ponekad, ali vjerujem da je to samo pitanje zeluca, pa ako sam ga imala za mnoge stvari u svakodnevnom zivotu, jednoga cu dana imati i za ovo.
To je, dakle, to. A sad malo:
...O lijevoliberalnosti i trendu... ne znam kako mi je promaklo da imamo tako dobar i kritican trend. Mislim, svijet je u opcem haosu, ako niste primijetili, pa mozda zato sam propustila da vidim da je kritika postala mainstream. Kakvo zlodjelo! No pripomenut cu - ako je "trend" kritika vrijednosti koje bi se rado ustanovile kao samodovoljne, nedodirljive i tako otuzno prevazidjene, a "alternativa" tome amnestiranje ljudi i institucija po principu kolektivne amnezije - e ja onda sa ponosom biram "trend pamcenja" jer sam od onih prokletih zvijeri sa bezbroj mnemotehnika - samo odaberem jednu, i svega se sjetim.
.. O generalizaciji... ja sam itekako svjesna da su postojali cak i njemacki vojnici koji su ponekad pomagali onima na koje su poslani da ih trijebe. Znam ja da je do covjeka. Upravo i samo zato, zaborav je opasna stvar, opasnija od pamcenja, ma kako paradoksalno to bilo. Svako pojedinacno ima moralno pravo reci ne. A svi znamo... da nema institucionalnih mehanizama za neciju moralnu odgovornost. I za njeno preuzimanje.
... O naivnosti... da, pretpostavljam da moja naivnost vec izaziva opasna okretanja u zelucima mudrih otaca. U mojoj odvratnoj naivnosti, ja zamisljam jednog papu kako se izvinjava zbog bogatstva crkve i gladi svijeta, trudnih maloljetnica, bolesti, neispunjenih obecanja, drustvene nepravde, kompletnog licemjernog zdanja. Iznimno je naivno danas reci - pazi, dijete moga komsije katolika umalo nije umrlo od gladi. Hajde gospon papa - prodaj jedan dragulj, tumacenje Biblije moze pricekati papirologiju kod vatikanskoga zlatara. Svoju naivnost nosim kao hamajliju oko vrata. Protiv raznih sofizama i mudrosti koje bi nas na kraju uvjerile u to da smo ne samo krivi sto smo zivi, nego da nismo ni zivi ljudi uopce.
Namjera ovoga posta nije dalja polemika. Dakle, kome se ne svidja sto sam rekla, moze dakako da me pocasti svojim misljenjem, i to ce mi biti drago. Ali je bilo pitanje moje naivne casti da odgovorim na ovo.
Sa taman dovoljno postivanja koliko je potrebno da se napise ovoliki post, vise zbog mene nego zbog tebe,
Trixie
dr.gog

#5 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by dr.gog »

Ok,Trixie,alles klar :D ,sažela si nešto čemu sam osobno blizak vlastitim stavovima,ali kolizija nastupi jer je teško povjerovati,posebice u našoj rigidnoj vjersko-ideološkoj matrici,da se proklamirani kršćanin može,nedoBog,usuditi da jasno razloži temeljnu nelogičnost egzistencije same institucije Pape,slijedeći isključivo Novi Zavjet,dakle,temeljno djelo na koje se isti prof.Ratzinger u djelovanju poziva.
Ja sam prije nekoliko mjeseci zbog tog stava imao raspravu sa jednim gorljivim katolikom("leonard"),i tad sam zapravo shvatio razmjere hipokrizije o kojoj i sam govoriš,a koja je dostigla maligne razmjere i postala groteskna,u svom blještavilu vrha Institucije i bijedi pastve koja bezpogovorno mora vjerovati u autoritet "ex-catedra",nasuprot zdravom razumu i samome Pismu.

I velim ti ,kad pominjem trend,ne mislim na kritiku licemjerstva već na debelo društveno-statusno uhljebljavanje onih zadriglih evropskih liberala,i to na temelju isprazne opozicije Ratzingerovim dobermanima od Joaqina Navarra do kard.Lehmanna,od koje sirotinja koja se raspada od gladi i Aidsa nema ama baš ništa.
Zapravo,ta me ,za akademsko-prirodnjačke katedre srasla tajkunska kasta Pametnih sve više podsjeća na opskurne savjetnike i ćate iz Kongregacije.
Ni od njih ni od njima prividno suprostavljenih,kruha nema,a utjehe i nade ponajmanje,o ljubavi da ne pričamo(o vjeri posebno nema govora,glede Čuvara iste).

I jedni i drugi su odviše odronili u hipokriziju i cinizam najgore vrste,a svjetina hrli na njihove promocije ,što Urbietorbi što na razne High-Akademske orgazme,a mi dobro znamo koliko smo čekali da neko od njih nešto učini kad je bilo vrijeme za djelovanje....
...Isto kao i 1939-e,no to je već teritorija za Lady Midnight :D

p.s neću koristit pridjeve više :D ali nisam fakat cinik glede istih. :zoka:

Pozdrav,dr.Gog.
Pakleni

#6 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by Pakleni »

On je meni lud ko struja. Ne slazem se sa njegovim stavovima(kao i sa svim ostalim religijskim likovima) al ima jaja ko herkules. Mislim da je on strasno pametan i obrazovan i zna tacno sta radi....svabo! Nece ni jedan biti kao papa prije njega, ali mislim da ga nebi trebalo ni porediti...
lady midnight

#7 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by lady midnight »

ja priznajem da me je papin nastup u ujedinjenim nacijama iznenadio, i to pozitivno.

Pope addresses global audience at U.N.
Pontiff says human rights the key to solving many of the world's problems

NEW YORK - Pope Benedict XVI told diplomats at the United Nations on Friday that respect for human rights was the key to solving many of the world's problems, while cautioning that international cooperation was threatened by "the decisions of a small number."

The pontiff, addressing the U.N. General Assembly on his first papal trip to the U.S., said the organization's work is vital. But he raised concerns that power is concentrated in just a handful of nations.

"Multilateral consensus," he said, speaking in French, "continues to be in crisis because it is still subordinated to the decisions of a small number."

The world's problems call for collective interventions by the international community, he said.

Benedict, only the third pope to address the United Nations, made the remarks after three dramatic days in which he repeatedly discussed America's clergy sexual abuse scandal.

The setting contrasted dramatically with the intimacy of a meeting Thursday, in which he prayed with weeping victims of childhood sexual abuse by priests.

Addressing a wide-range of issues
Speaking in French and English from the Assembly's green marble podium, he gave a wide-ranging address on issues such as globalization, human rights and the environment.

The international community must be "capable of responding to the demands of the human family through binding international rules," said the 81-year-old pope, who spoke after meeting privately with U.N. Secretary-General Ban Ki-moon.

He said the notion of multilateral consensus was "in crisis because it is still subordinated to the decisions of a few, whereas the world's problems call for interventions in the form of collective action by the international community."

While Benedict did not mention any specific country, this appeared to be a reference to the United States, which led the 2003 invasion of Iraq even though the Security Council refused to approve it.

The Vatican strongly opposed the recourse to war.

Benedict called for "a deeper search for ways of pre-empting and managing conflicts by exploring every possible diplomatic avenue, and giving attention and encouragement to even the faintest sign of dialogue or desire for reconciliation."

On human rights
In an apparent reference to the conflict in the Sudanese region of Darfur, the pope said that every state had the "primary duty" to protect its citizens from human rights violations and humanitarian crises but outside intervention was sometimes justified.

"If states are unable to guarantee such protection, the international community must intervene with the juridical means provided in the United Nations Charter and in other international instruments," he said.

The pope called human rights, particularly religious freedom, "the common language and ethical substratum of international relations," and added that promoting human rights was the best strategy to eliminate inequalities.

"Indeed, the victims of hardship and despair, whose human dignity is violated with impunity, become easy prey to the call to violence, and they can then become violators of peace," he said in an apparent reference to social causes of terrorism.

Benedict called for religious freedom to be protected against secularist views and against majority religions that sideline other faiths — an apparent reference to Muslim states where some Christian minorities report discrimination.

"It should never be necessary to deny God in order to enjoy one's rights," Benedict said.

Across from the U.N., several hundred supporters, many of them Hispanic, gathered behind metal police barricades.

"Benedetto!" many shouted in Spanish.

A group of New Jersey Catholics held up a banner for the German-born pope that combined German — "Willkommen Pope Benedict XVI" — and English sentiments: "You Rock!"

A small anti-pope contingent included a group calling itself Forum for Protection of Religious Pluralism.

Financial consultant Padmanabh Rao, a Hindu from Woodbridge, N.J., complained that the Vatican is converting people in India to Catholicism.

Queens contractor William Salazar, who identified himself as a Navajo Indian, said Catholic priests "came to America and they killed our children. Now the pope is sending priests all over the world who are raping our children."

Before the pontiff's speech, Benedict and Secretary-General Ban Ki-moon met alone for 15 minutes.

Visit to synagogue
Later on Friday, the German-born pope was due to visit a New York synagogue just before the start of the Jewish Passover holiday.

He will also visit a Manhattan parish founded by German immigrants in 1873.

On Thursday, he held a surprise meeting with victims of sexual abuse by priests in an effort to heal scars from a scandal that deeply tarnished the Catholic Church in the United States.

What remains to be seen is whether Benedict will continue to talk about the sexual abuse crisis. He is widely expected to broach the subject on Saturday when he says Mass for priests, deacons and members of religious orders at St. Patrick's Cathedral in Manhattan.

The Rev. Federico Lombardi, a papal spokesman, said that Benedict and Boston Cardinal Sean O'Malley met with a group of five or six abuse victims for about 25 minutes, offering them encouragement and hope. The group from O'Malley's archdiocese were all adults, men and women, who had been molested when they were minors. Each spoke privately with the pope and the whole group prayed together.

One of the victims, Bernie McDaid, told The Associated Press that he shook the pope's hand, told him he was an altar boy and had been abused by a priest in the sacristy of his parish. The abuse, he told Benedict, was not only sexual but spiritual.

"I said, 'Holy Father, you need to know you have a cancer in your flock and I hope you will do something for this problem; you have to fix this,'" McDaid said. "He looked down at the floor and back at me, like, 'I know what you mean.' He took it in emotionally. We looked eye to eye."

Olan Horne, another Boston-area victim who prayed and talked with Benedict, told the AP, "I believe we turned the pope's head a little in the right direction."

Both men have worked with church officials in the aftermath of the crisis, and met with a new office established by U.S. bishops in response to the scandal.

Their sentiments were echoed by O'Malley, who called the meeting "a very moving experience for all who participated."

Benedict's address to the presidents of Catholic colleges and universities was among the most anticipated of his trip, but was overshadowed by the meeting with victims.

The pope, a former academic, said academic freedom has "great value" for the schools, but does not justify promoting positions that violate the Catholic faith.

http://www.msnbc.msn.com/id/24194118/
Shoshana

#8 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by Shoshana »

Najbolja stvar koju sam ikada procitala o Papi je onaj vic:

Nekad je pisalo:
- "Hajduk prvi, Ivan Pavao Drugi."
Sada pise:
- "Benedikt sesnaesti, Dinamo sedamnaesti."

:lol: :lol:
travar

#9 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by travar »

Pakleni wrote:On je meni lud ko struja. Ne slazem se sa njegovim stavovima(kao i sa svim ostalim religijskim likovima) al ima jaja ko herkules. Mislim da je on strasno pametan i obrazovan i zna tacno sta radi....svabo! Nece ni jedan biti kao papa prije njega, ali mislim da ga nebi trebalo ni porediti...
:thumbup:
dr.gog

#10 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by dr.gog »

lady midnight wrote:ja priznajem da me je papin nastup u ujedinjenim nacijama iznenadio, i to pozitivno.

A group of New Jersey Catholics held up a banner for the German-born pope that combined German — "Willkommen Pope Benedict XVI" — and English sentiments: "You Rock!"

The pope, a former academic, said academic freedom has "great value" for the schools, but does not justify promoting positions that violate the Catholic faith.

http://www.msnbc.msn.com/id/24194118/

O Lejdi,da vaskrsne Ergot od Whiskasa,sad bi bilo jedno maločupavo :lol: nejse,mislim da stari bavarski gospodin u crvenijem cipelama i bijeloj Tide odori "Petrova nasljednika" tek zapravo razmišlja kako usmjeriti golemu i raznoliku hijerarhijsku m,režu svoje Crkve,pa pomalo eksperimentira--ne zaboravimo da je dotični profesor ipak učenjak,čak i po strogim ateističkim uzusima Inkvizitora Evanđelja po Darwinu :mrgreen: ,te je stoga potrebno malo pažljivije i malo duže pratiti njegove radove i one ekipice Crvenih opasača oko njega.S druge strane ,ne bih odviše vjerovao u retoričnu slatkorječivost i pretjerivanje starog velikog i debelog Bundeskanzler-a(prešišao ga je tek neuništivi Edmund Stoiber po dramatizaciji,dok mi je ipak Schroeder srcu miliji :D ).Ta valja nečim fascinirati slušaoce,osobito kad je tema velika,stara i tajnovita kao što je tema o Sveprisutnoj Crkvi Katoličkoj ,a studentarija doji mlijeko Dan Browna s multivitaminima Mel Gibsona( srećom si ti nepodložna sličnim trendovima kolko vidjeh dosad).
O sistemu obavještavanja i analize događaja u organizaciji sveštenih lica,u smislu praćenja i prilagođavanja aktualnim dešavanjima pisaću za koji dan--hvala što me podsjeti,tema je podložna mistifikaciji i žvakanju teorije zavjera pa me svako malo nervira .

A ova posjeta SAD....ako budem otvoren biću nekulturan,bolje je nekad ne komentarisati :D fakat..
Ergot

#11 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by Ergot »

dr.gog wrote:O Lejdi,da vaskrsne Ergot od Whiskasa,sad bi bilo jedno maločupavo :lol:
Image

Ergot se rodi.
Last edited by Ergot on 20/04/2008 01:20, edited 1 time in total.
lady midnight

#13 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by lady midnight »

:D :D

"ratzinger je prije nekoliko sedmica ukinuo predpakao... neki zavrshe na psihijatriji i za manje stvari" :lol: :lol: :lol:

sad mi pade na pamet, gledajuci ovaj spot - kupi li vatikan ikad onu fabriku viagre u italiji? :-) bilo je o tome govora u shtampi proshle godine.
dr.gog

#14 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by dr.gog »

Ne mogu da vjerujem :D Kakva fabrika Viagre?..ima li ko kakvih vijesti o nekim zanimljivim projektima Vlade Svetoga Oca na širenju utjecaja i šta veli štampa blagomilostivne sa-x dijaspore o novim idejama Biskupa U Bijelom.
Ja preveo Welt prije tri dana ali od hipokrizije teksta,(Zidojče cajtung da ne spominjem fuj),nisam imao srca da vas živciram,ta ovaj sotona Mačji bi poslao šleper hruskavih drito u redakciju :D ..nejse šta priča EU mahala??
walkabout

#15 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by walkabout »

Pope Benedict XVI paid a solemn visit on Sunday to the site of the attacks of September 11, 2001, in New York before celebrating a huge mass at Yankee Stadium to close a historic US visit.

The Pope pleaded for an end to sectarian hatreds as he prayed at Ground Zero, where the World Trade Centre twin towers stood before hijackers rammed passenger planes into the skyscrapers, killing nearly 3,000 people.

"We ask you in your goodness to give eternal light and peace to all who died here," Benedict beseeched God after blessing the ground in all four directions.

"Heal the pain of still-grieving families. Bring peace to our violent world ... turn to your way of love those whose hearts and minds are consumed with hatred," he said.

The Pope had arrived at the former World Trade Centre site in his white Mercedes-Benz popemobile, which drove slowly down a ramp that straddles the hole in the ground where the twin towers used to stand.

He descended some three-quarters of the way down the ramp and walked the final few metres to kneel in silent prayer.

Then, as a blustery wind blew, he lit a white candle within a glass tube, before intoning his prayer and blessing the ground.

As a solo cellist played, Benedict spoke to 24 survivors and relatives of those who perished in the attacks by al-Qaeda hijackers.

Tom Riches, who carried his firefighter brother's body out of the site, was returning there with Benedict.

"Since that day, it's always been sacred to me," Riches told the Sun Sentinel newspaper. "Him blessing the ground there will make it official."

After the visit to Ground Zero, Benedict was greeted by 55,000 people cheering and waving the Vatican's white and yellow flags at Yankee Stadium, a cathedral of baseball.

The visit by his Holiness Pope Benedict XVI is wonderful for New York, our nation and indeed the world,'' George Steinbrenner, the German-American owner of the Yankees baseball team, said in a statement.

"His message of brotherhood rings loud and clear. We welcome him to Yankee Stadium with respect, reverence and enthusiasm," he said.

It was the second open-air congregation of his six-day visit after a service in the US capital's Washington Nationals baseball stadium.

During his US tour, the German-born pontiff has marked several firsts - the visit to Ground Zero, the first mass celebrated by a pope in the 150-year-old St Patrick's cathedral in New York, and the first visit by a Catholic leader to a US synagogue.

In Saturday's mass, the Pope pledged his support for Catholic clerics as they struggle to come to terms with a sex scandal that he said "has caused so much suffering" and damaged "the community of the faithful".

Benedict did not shy away from controversy during the trip, repeatedly addressing the clerical sex scandal that has rocked the US church both financially and morally.

Benedict XVI celebrated his 81st birthday at the White House on April 16, and the third anniversary of his election to the papacy in New York on Saturday.

Tens of thousands of people gave the pontiff a rock-star welcome when he visited a seminary outside New York to bless about 50 disabled children and their caregivers, and attend a youth rally.

They waved white and yellow handkerchiefs - the colours of the Vatican - and roared with delight each time the pope raised his hands to salute them.
Benedict warmed to the welcome, descending to the foot of the stage to grasp hands -- to the delight of the crowd and the consternation of Secret Service agents.

AFP
Bosanac sa dna kace

#16 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

lady midnight wrote:

:D :D

"ratzinger je prije nekoliko sedmica ukinuo predpakao... neki zavrshe na psihijatriji i za manje stvari" :lol: :lol: :lol:

sad mi pade na pamet, gledajuci ovaj spot - kupi li vatikan ikad onu fabriku viagre u italiji? :-) bilo je o tome govora u shtampi proshle godine.
da ne planira ukinut celibat u K.crkvi :shock: pa da se vec pripreme u trku s muslimanima po pitanju nataliteta :D
mislim kad moze predpakao, sto ne bi i to :run:
parafin

#17 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by parafin »

tip vrijedja koga kad i kako stigne... nedzad latic u velikom formatu
walkabout

#18 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by walkabout »

Pope Benedict thanked consecrated women virgins gathering at the Vatican on Thursday for their "total gift" to Christ, praising a holy rite that he recognised was difficult for some non-Catholics to understand.

"(Live your lives) in such a way that you always irradiate the dignity of being the wife of Christ," the pope said in an address to hundreds of consecrated virgins from dozens of countries meeting in Rome.

Consecrated virgins are women who take a vow of lifelong chastity in service of the Church. The Vatican says they are "betrothed mystically to Christ" through the holy rite.

Committed virgins were the forerunners of nuns in the Roman Catholic Church. The Vatican revived the rite, not practised for centuries, in 1970.

The pope said the women's vocation was deeply meaningful, even if it could be seen as "dark and useless" by some of those who do not share the Catholic faith.

A US group which attended the conference estimated there are more than 3,000 consecrated Catholic virgins worldwide.

Reuters
Bosanac sa dna kace

#19 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

walkabout wrote:Pope Benedict thanked consecrated women virgins gathering at the Vatican on Thursday for their "total gift" to Christ, praising a holy rite that he recognised was difficult for some non-Catholics to understand.

"(Live your lives) in such a way that you always irradiate the dignity of being the wife of Christ," the pope said in an address to hundreds of consecrated virgins from dozens of countries meeting in Rome.

Consecrated virgins are women who take a vow of lifelong chastity in service of the Church. The Vatican says they are "betrothed mystically to Christ" through the holy rite.

Committed virgins were the forerunners of nuns in the Roman Catholic Church. The Vatican revived the rite, not practised for centuries, in 1970.

The pope said the women's vocation was deeply meaningful, even if it could be seen as "dark and useless" by some of those who do not share the Catholic faith.

A US group which attended the conference estimated there are more than 3,000 consecrated Catholic virgins worldwide.

Reuters
auuuuu, ne morem da vjeruejm, a kako to? ako smijem da pitam kako izduraju citav zivot? :? :-?
walkabout

#20 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by walkabout »

Evo citam u lokalnim novinama jucer da ce Papa po dolasku u Australiju (povodom World Youth Day) odsjesti u jednom mirnom i zavucenom, omanjem odmaralistu nedaleko od mjesta gdje mi zivimo, ~ 15 km.

Znaju ljudi sta valja... :oops:

PS. I tako ja vozim biciklo...kad me neko pretice... :roll: :oops:
dr.gog

#21 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by dr.gog »

walkabout wrote:Evo citam u lokalnim novinama jucer da ce Papa po dolasku u Australiju (povodom World Youth Day) odsjesti u jednom mirnom i zavucenom, omanjem odmaralistu nedaleko od mjesta gdje mi zivimo, ~ 15 km.

Znaju ljudi sta valja... :oops:

PS. I tako ja vozim biciklo...kad me neko pretice... :roll: :oops:
:lol: :lol: :lol:
walkabout

#22 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by walkabout »

jutros citam, i malo sam se dvoumio da li sam ja taj da postavi ovaj post ovdje... :roll:
ipak sam se odlucio za, jer dolazi iz pera mog omiljenog novinara...

kao covjek kome se se podastiru neke vrijednosti "odozgo" i licnosti kao Papa i njemu slicni/ekvivalentni profili, koji bi trebali da bidnu reference vrijednosti, sta reci poslije procitanog... :roll:

sada mi je World Youth Day poprimio vrlo neugodno i nalagodno znacenje... :-)

vi prosudite sami...

--------------------------------

Mike Carlton, SMH

A time for the Pope to do some explaining

CARDINAL GEORGE PELL finds himself in awful trouble about child sexual abuse in the Catholic Church for a very good reason. In the spotlight of World Youth Day, he is paying a price for the church's long and disgraceful history of sweeping its sins under the altar table.
Perhaps the Pope will apologise in Sydney next week. But he, too, has questions to answer. Why has the Vatican given asylum to an American cardinal who was at the very apex of a conspiracy of pederast priests?

Bernard Law, the former archbishop of Boston, systematically protected rapist priests in his diocese in full knowledge of the abominable crimes they had committed against children. For years he lied to shield them, moved them from parish to parish, and turned his back on their victims.

When the truth began to come out and things got too hot for him, Law resigned from Boston in 2002 and fled to Rome, where he is now a high official of the Curia, occupying powerful posts in the Vatican bureaucracy.

He retains his cardinal's red hat and, evidently, the favour of Benedict XVI.

The turbulent British journalist Christopher Hitchens publicly called on the Pope to explain this outrage during his recent visit to the United States. There was no answer, of course. So I repeat the request here.
dr.gog

#23 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by dr.gog »

Ne vjerujem da ti je nepoznato da je Vatikan ,naime,i Država,te shodno tome ima svoje metode za sakrivanje prljavog veša svojih podanika, kao i ostale države naravno,tipa azila i slično..To je čisto politički čin,bar ja tako vidim..i bezvezan i kao takav i kao moralni prekršaj.
walkabout

#24 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by walkabout »

iz danashnjih novina...

"POPE Benedict said yesterday he wants to apologise to victims of sexual abuse by Catholic priests and wake up consciences on climate change during his pilgrimage in Australia...."

pun clanak ovdje...

http://www.smh.com.au/news/national/pop ... ntentSwap1
walkabout wrote: Why has the Vatican given asylum to an American cardinal who was at the very apex of a conspiracy of pederast priests?

Bernard Law, the former archbishop of Boston, systematically protected rapist priests in his diocese in full knowledge of the abominable crimes they had committed against children. For years he lied to shield them, moved them from parish to parish, and turned his back on their victims.

When the truth began to come out and things got too hot for him, Law resigned from Boston in 2002 and fled to Rome, where he is now a high official of the Curia, occupying powerful posts in the Vatican bureaucracy.

He retains his cardinal's red hat and, evidently, the favour of Benedict XVI.
d2

#25 Re: Joseph Benedict XVI Ratzinger-Papa

Post by d2 »

nek aktuelni gospodin papa izvine al sto se mene tice Ivan Pavao II je bio meni drazi 46 puta.
Post Reply