Jose MuJica R.I.P.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
broj dva

#1 Re: Jose MuJica R.I.P.

Post by broj dva »

Jedan od izuzetno rijetkih političara koji su zaslužili poštovanje. Počivaj u miru pošteni čovječe.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#2 Re: Jose MuJica R.I.P.

Post by TojoOptics »

Mujica, poznat među Urugvajcima jednostavno kao "Pepe", bio je predsjednik od 2010. do 2015. godine. Tijekom mandata zauzimao se za liberalne politike: potpisao je zakon o istospolnim brakovima i legalizaciji pobačaja u ranoj trudnoći te podržao prijedlog za legalizaciju prodaje marihuane – poteze koji su tada bili iznimno rijetki u svijetu, osobito u katoličkoj Latinskoj Americi. Odbio je preseliti se u službenu predsjedničku rezidenciju i nastavio živjeti na malom imanju u predgrađu Montevidea, gdje je uzgajao cvijeće. Bio je poznat po vožnji stare Volkswagen Bube i obrocima u lokalnim restoranima, bez nošenja odijela i kravate. U intervjuu u svibnju 2024. za Reuters iz svoje skromne kuće, koju je dijelio sa suprugom i bivšom senatorkom Luciom Topolansky, rekao je kako je buba još uvijek "u fenomenalnom stanju", ali da više voli traktor – "zabavniji je i imate vremena razmišljati". Mujica je rođen 1935., iako je tvrdio da je došlo do pogreške i da je zapravo rođen godinu ranije. Odrastao je u siromaštvu, a nakon smrti oca pomagao je majci na obiteljskom imanju. U mladosti je pristupio marksističkoj gerilskoj skupini Tupamarosi, koja se borila protiv konzervativne urugvajske vlade. U sukobima s vojskom ranjen je šest puta i proveo gotovo 15 godina u zatvoru, velikim dijelom u samici, preživljavajući u podzemnim ćelijama bez svjetla i kontakta s ljudima. Uspio je dvaput pobjeći, uključujući bijeg kroz tunel. Nakon povratka demokracije 1985., oslobođen je i vratio se politici. Bio je ministar poljoprivrede, a potom izabran za predsjednika s 52 posto glasova, unatoč zabrinutostima zbog njegove prošlosti i dobi – imao je 74 godine. Sa suprugom, koja mu je bila i politička partnerica još od dana Tupamarosa, ostao je politički aktivan i nakon predsjedničkog mandata. Podupirali su kandidate ljevice, uključujući predsjednika Orsija, koji je preuzeo dužnost u ožujku 2025., piše Reuters.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3 Re: Jose MuJica R.I.P.

Post by JoseMujica »

nekad sam ga poštovao, sve dok se nije sjaranio sa Slobom i ovom lokalnom četničijom

danas, đe je Vojin ljevičar, moreš se serbez popišat i na ljevičare i ljevičarenje
laik1981

#4 Re: Jose MuJica R.I.P.

Post by laik1981 »

JoseMujica wrote: 14/05/2025 11:20 nekad sam ga poštovao, sve dok se nije sjaranio sa Slobom i ovom lokalnom četničijom

danas, đe je Vojin ljevičar, moreš se serbez popišat i na ljevičare i ljevičarenje
Gluho bilo kas vidjeh temu kontam ti odapeo :lol:
bluesjunior

#5 Re: Jose MuJica R.I.P.

Post by bluesjunior »

e lijepo me prepade...
Sanjarko

#6 Re: Jose MuJica R.I.P.

Post by Sanjarko »

laik1981 wrote: 14/05/2025 11:22
JoseMujica wrote: 14/05/2025 11:20 nekad sam ga poštovao, sve dok se nije sjaranio sa Slobom i ovom lokalnom četničijom

Gluho bilo kas vidjeh temu kontam ti odapeo :lol:
Isto pomislih, za ovog predsjednika ne znam šta bi rekao jer nisam pratio puno o njemu ništa.

Hugu sam više pratio pa samim tim i znao više o njemu.
AleksoMKD

#7 Re: Jose MuJica R.I.P.

Post by AleksoMKD »

@JoseMujica da znas da si mi prvo ti pao na um, laknulo mi kada sam procitao da se radi o bivsem precedniku.
sinuhe

#8 Re: Jose MuJica R.I.P.

Post by sinuhe »

Bezazleni južnoamerički ljevičar. RIP.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#9 Re: Jose MuJica R.I.P.

Post by JoseMujica »

¤ jelena ¤

#10 Re: Jose MuJica R.I.P.