Jos jedna piramida na Balkanu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tranquil

#101 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by tranquil »

Dakle da se razumijemo do kraja:

Brdo je definitivno brdo i u to niko ne sumnja.

Piramida nije, niti je oblikovana ljudskom rukom. Naime, ljudi moji kao da nikada u Bosni niste bili, pa sva brda su takva. Ima u istočnom dijelu Tuzle brdo koje se zove "Šiljato brdo" i ima pravilniji oblik nego Visočica, koja ima pravilnije dvije strane (s kojih se najčešće slika), treću deformisanu, a četvrtu nema.

I da navedem još poneki biser bezan za ovu aferu, navodim ih kako mi padaju na pamet:

Semir Osmanagić je, da bi potvrdio da se radi o vještačkom objektu, tvrdio da je podnožje jedne strane piramire dugo tačno 365 metara, što bi trebala biti simbolika (njegova uzrečica koju je koristio u medijima je "slučajnosti ne postoje"). To moćno djeluje (čak i ako je istina, a nisam provjeravao), ali problem je u tome što je metar kao mjerna jedinica nastao tek u 17. vijeku, puno nakon nastanka piramida.

Zatim, tvrdnja mu je bila da je piramida okrenuta prema sjeveru. Nakon što obični Google Earth pokazuje da piramide nisu orijenirane niti prema geografskom niti prema magnetnom sjeveru, ustvrdio je da se radi o "kosmičkom sjeveru". Do dan danas nije obrazložio šta je to (ne da mi se gledati u New Age propagandu da bih vidio kako se utvrđuje).

Dalje, na jednom javnom intervjuu rekao je kako ne zna ime mentora za svoj doktorski rad (na temu piramida).

Imao je jednog geologa u timu, koji je poslije izašao i tvrdio da su podaci po kojima su mjerenja pokazala da bi Visočica mogla biti šuplja manipulisani, i da je to na kraju ipak samo brdo. To ipak ne smeta fondaciji da i dalje prikazuje te lažne izvještaje

Jedini naučnik koji ga još uvijek podržava je rođeni otac.

Ovo je dobro: na fotografijama "kamenih struktura" na piramidama slikanim u različitom periodu da se primjetiti ponekad neki zanimljivi detalj: npr. da je na novijim fotografijama kamenje pravilnije složeno i ima više smisla nego na starijim. Vrijedni arheolozi, ako ne pronađu piramidu, sami će je sagraditi :lol:

Kada su u pitanju tzv. dobiti od turizma, ne samo da nije moralno uzimati pare na osnovu nečega šta znamo da je laž, nego i tih para jednostavno - nema. Naime:

Prema podacima iz Turističkog ureda Zenica, tokom 2008.g. na području općine Visoko evidentirano je ukupno 47 posjeta, od toga 34 domaća i 13 stranih gostiju koji su ostvarili ukupno 52 noćenja i to 40 domaćih i 12 stranih gostiju. Prošle godine prema evidenciji ovog ureda u Visokom su postojale 4 smještajne jedinice kapaciteta 45 soba i 80 ležaja.

Ovi su podaci dostavljeni općinskom Vijeću, na upit vijećnika Mirzeta Hindije o finansijskom efektu iz oblasti turističkih posjeta.

Jadna zarada, zar ne? A zašto je toliko niska, a fondacija se hvali ogromnim posjetama?

Odgovor na to pitanje, je u ovoj ličnoj anegdoti.

Išao sam tamo s prijateljima, bila je subota. Po izlazu iz automobila vidim na prvom usponu "piramide" kuću, pored kuće čovjek, sjedi u hladu na stolici, u japankama, šorcu i potkošulji, i "nabada" lagano malo "nakoso rezanu" suhovinu što je pored njega, i procjenjivački nas posmatra.

Kako smo se počeli udaljavati od automobila i prilaziti putu prema vrhu, pomjera mezu, ustaje, obriše masnu ruku od potkošulju i takav nam sav važan prilazi sa rečenicom:

"Treba li vam vodič?"

Ipak smo dalje krenuli sami.

Na samom početku uspona je jedan štand sa prodajom suvenira tipa "jebeš zemlju koja piramide nema" i slično.

Dalje je teži uspon, idemo stepenicama usječenim u zemlji. Turista ne vidimo. Potom bizarna slika - nena od minimum 70 godina, gore sjedi i prosi. Nigdje nikog, samo ona. Ove cure hoće da daju, jaran govori svojoj curi "nemoj slučajno, nije se ona sama popela ovdje".

Vidimo par turista koji silaze. Mimoilazimo se s njima kod kafića "Kleopatra" - kafić na otvorenom kojeg čine:
1. Kartonska tabla sa natpisom "Kleopatra", flomasterom
2. drveni sto starije ručne proizvodnje sa pripadajučim klupama
3. veliki plastični lavor u kojem se hladi nekoliko fanti, kola i kiseljaka.

Idemo dalje. Šumica, a tu su i Semirove "sonde". Osim razbacanog kamenja ne vidimo ništa. Vrzmamo se tu neko vrijeme, dolazi opet 3-4 turista, i pored onih koje smo sreli u dolasku, to su jedini koji su vidjeli.

Tu je i neka žena koja nam se predstavlja kao stručnjak i vodič i ljubazno nam objašanjava te sonde kao neke važne stvari. Pošto smo primjetili da nema turista, a očekivali smo više, rekla nam je kako je radni dan i nema školskih ekskurzija.

Eto ko su glavni turisti na tim jadnim brdima. Djeca koje vode učiteljice kako bi im pokazali kako smo mi najstariji narod i najstarija civilizacija na planeti.

Odlazimo brže nego što smo došli. Jaran što vozi psuje kroz zube onog ko ga navede da dođe. Jedna djevojka koja je fakat vjerovala propagandi odlazi razočarana.

Neću više nikad otići gore, osim ako tu zonu ne pretvore u "Zabavni park: Oda ljudskoj pohlepi i naivnosti." Za takav park bih dao pare za ulaz.
PeroKosoric

#102 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by PeroKosoric »

seljak_cojek wrote:"Treba reći da težinu od tolikih milijardi tona koncentrisanih na tako malom prostoru ni tlo ne bi moglo da izdrži, te bi piramida, da je ikad i bilo, već davno potonula u zemlju, ili bila razrušena" kaže Govedarica. :faraon: :faraon1: :run:
Ovaj lapsus je jos jedan od mnogobrojnih medjunarodnih verifikacija o postojanju piramida.

Ali blijedi naspram svih ostalih, kao sto su bioenergetska mjerenja fotoaparatom mobilnog telefona, raslji za otkrivanje Draze Mihailovica, carobnog kamena koji lijeci rak materice, runskog.pisma.koje.je.isklesao.rudar.Ensad.dok.je.jeo.sendvic, "zagubljenih" metalnih sanduka pronadjenih u "tunelima piramide", doktorata Amera Kovacevica, aka. Dr. Phil na temu bosanskih stecaka kao otkotrljanih megalita.

Koga ba ovi piramidoti vise farbaju? Sebe ponajvise.
Šibicar

#103 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by Šibicar »

Ono u Visokom ako je piramida ja sam Keops.Obično brdo koje iz jednog jedinog ugla podsjeća na piramidu i odmah je to piramida.Semir skont'o da može klepiti šta para,pa navukao visočke lole na tanak led,i sad kad neko ode i kaže da to nije piramida ovi ga odmah zakamenjaju... :lol: Kad odete u Visoko uvijek recite ma piramida 100% inače će vas strefiti cigla u vugla... :D A sad pošto mu je oslabio visočki marketing,pokušava da nadje sreću kod komšija i da napravi novi "piramida klan",ne bi li mu se kojim slučajem povećao budjet za koji komšijski eVro..
maximus68

#104 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by maximus68 »

http://en.wikipedia.org/wiki/Bosnian_pyramids

evo jedan zanimljiv članak na Wikcipediji.
Jako lijepo napisan, svaka tvrdnja ima i svoj izvor.
tranquil

#105 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by tranquil »

maximus68 wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Bosnian_pyramids

evo jedan zanimljiv članak na Wikcipediji.
Jako lijepo napisan, svaka tvrdnja ima i svoj izvor.
Baš je lijepo napisano.

Počinje sa:

The neutrality of this article is disputed. Please see the discussion on the talk page. Please do not remove this message until the dispute is resolved. (August 2009)

A svaki pasus počinje ovako:

Osmanagić claims
Osmanagić believes
Osmanagić estimates

i slično.

Vrh je završetak te sekcije:

The current target of the project is to complete excavation by 2012. This is in order to "break a cloud of negative energy, allowing the Earth to receive cosmic energy from the centre of the galaxy" according to Osmanagić, who also hopes that it will be listed as UNESCO World Heritage Site.

:lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#106 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by Toto »

PeroKosoric wrote:
Toto wrote: Daj te slike. Inace si poslije ove izjave isti taj Osmanagic. Cuj bagerima oblikuje Visocicu? bageri su veca atrakcija od onih kamenih iskopina.

Cini mi se da je ovdje vise rijec o sujeti i ljubomori vec o piramidama, arheologiji, biznisu i ostalim malezijcima.
Ne radi se o ljubomori, nego o piramidiotluku.

Bageri:

Image

Image

Do nedavno su slike stajale i na Osmanagicevom sajtu, ali ih je ukinuo kad je napokon shvatio da "nisu dobre za biznis".

Nije bas sve radio bagerima. Evo i sam reis dotjeruje ivice da ljepse izgledaju.

Image

I kako ti znanstveno dokazujes da je ovo slikano na Visocici? Moze ovo bit bager iz tvoje avlije - kad si septicku kopo. Osmanagic je zvao onoga najpoznatijeg egipatskog bageristu i hadzija kaze da je to piramida. Mozes sad ti zvat onog Rojsa iz Skutorije da docera sve bagere i jopet je ovi egipatski jaci. Ima covo dva sepeta objavljenih naucno-istrazivackih radova, a ti imas samo par postova na sax-u.
Narod je vazda govorio da ej bolje znat nego imat. Djaba ovima sto imaju doktorate kad se Osmanagoc zna bolje prodat. Visocani i maju vise hajra od osmanagiceve prdimahovine nego od cijele bosanske akademija nauka.
Toto

#107 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by Toto »

demetra22 wrote:
Sto se tice vase fasciniranosti plocama koje su iskopane, moram vam reci da je prirodno i sasma normalno ocekivati takav oblik kod sedimentnih stijena, one po pravilu pucaju u pravilnim oblicima, najcesce pravougaonim. E, jos ako znas sta o rudarskoj proslosti visockog regiona, onda ti je jasno otkud tuneli.

Dalje, zbilja ne razumijem toliko insistiranje na piramidi i ubjedjivanje u njeno postojanje? Zasto fuckati na jednom cudnom brdu, a ne gurati u turizam evo recimo ovu tvrdjavu nadomak Sarajeva koja je u qurcu? Ili Bobovac, koliko vas je otislo na Bobovac i Kraljevu Sutjesku? A ona tvrdjava kod Srebrenika, sta je s njom? Kastel? Radimlja? Tesanj? Mislim, sve su to lokacije koje su izvrsne za turizam, plus jos nisu izmisljene, a sve su gotov paucinom opletene.

Ako je Semir sarlatan onda se od naucnika koji ga demantuju ocekuje da se ne sluze Osmanagicevim metodama.
Kad Osmo nakarika onoliko slika na net i kaze: da je prirodna i sasvim normalno ocekivati da su pod ledinom piramide onda se od onoga ko ga demantuje -prirodno i sasvim normalno- ocekuje da svoju tvrdnju o ocekivanim pucanju sedimentnih stijena u pravilne geometrijske oblike podkrijepi sa slikama takvih stijene negdje drugo ili bar da se pozove na relevantnu teoriju iz koje se da zakljuciti kako pucaju se dimentne stijene.
PeroKosoric

#108 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by PeroKosoric »

Toto wrote: Ako je Semir sarlatan onda se od naucnika koji ga demantuju ocekuje da se ne sluze Osmanagicevim metodama.
Kad Osmo nakarika onoliko slika na net i kaze: da je prirodna i sasvim normalno ocekivati da su pod ledinom piramide onda se od onoga ko ga demantuje -prirodno i sasvim normalno- ocekuje da svoju tvrdnju o ocekivanim pucanju sedimentnih stijena u pravilne geometrijske oblike podkrijepi sa slikama takvih stijene negdje drugo ili bar da se pozove na relevantnu teoriju iz koje se da zakljuciti kako pucaju se dimentne stijene.

Zasto bi naucnici demantovali sarlatana?

Osim toga imas bruku prirodnih stijena "koje priroda ne moze napraviti" na netu. Evo da ti malo pomognem da nadjes:

http://irna.lautre.net/Tout-ce-que-la-n ... s,151.html
http://irna.lautre.net/Tout-ce-que-la-n ... s,150.html
http://irna.lautre.net/Tout-ce-que-la-n ... t-pas.html
http://irna.lautre.net/Tout-ce-que-la-n ... as,43.html

i narocito ova:
http://irna.lautre.net/Tout-ce-que-la-n ... as,42.html
Toto

#109 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by Toto »

PeroKosoric wrote:

E nek si im vala rek'o. Ako se Semir ufuro da je naucnik sto se i njegovi openenti moraju furat na isti fazon?
DJ Babo

#110 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by DJ Babo »

PeroKosoric wrote:Zasto bi naucnici demantovali sarlatana?

Osim toga imas bruku prirodnih stijena "koje priroda ne moze napraviti" na netu. Evo da ti malo pomognem da nadjes:

http://irna.lautre.net/Tout-ce-que-la-n ... s,151.html
http://irna.lautre.net/Tout-ce-que-la-n ... s,150.html
http://irna.lautre.net/Tout-ce-que-la-n ... t-pas.html
http://irna.lautre.net/Tout-ce-que-la-n ... as,43.html

i narocito ova:
http://irna.lautre.net/Tout-ce-que-la-n ... as,42.html

Kako te bolan nije stid i boga strah reci da je Semir sarlatan?!

Vidi ga koliko je titula metnuo iza cijenjenog mu imena:

Image

Dosad ga je uspio samo jedan veci strucnjak prejebat i nasamarit, cuveni "Izmo Guglic" alias Dr.Phil Amer Kovacevic (ovaj iz gornjeg maila):

http://izmo-ekspert.blogspot.com/2008/0 ... i-tim.html

. :D
PeroKosoric

#111 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by PeroKosoric »

Toto wrote:
PeroKosoric wrote:

E nek si im vala rek'o. Ako se Semir ufuro da je naucnik sto se i njegovi openenti moraju furat na isti fazon?
Tacno tako.
Nije niko lud da se spusta na njegov nivo.
Alfons Kauders

#112 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by Alfons Kauders »

nigdje.nikog wrote:E pa ovaj covjek stvarno nije za vjerskog poglavara!

Image
pored onih milion drugih stvari koje ga diskvalifikuju na milion nacina, ovo mu je najmanji problem... :D

inace nevezano za efendiju Miskovica, :D drago mi je da vidim da kod nas jos uvijek ima dovoljno neukih troglodita koje vjeruju u bajke :D

taman nam takvih treba za izbore 2010, 2014... pa i 2044... :D
Fratris

#113 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by Fratris »

Ono sto mene kao Bosanca najvise boli je da je ovo jos jedan dokaz da su Hercegovci sposobniji, pametniji, lukaviji, i imaju vise smisla za biznis i prevare od nas.

Bilo je i kod njih ovakvih gluposti, kao recimo Troja kod Gabele, ali su se oni jako brzo dosjetili da je nauka zajebana stvar, i da se sve to moze zaobici ako se opredijelis za vjeru. I elem, Medjugorje. Jednostavno i sto bi oni rekli, ucinkovito. Ko vjeruje vjeruje, ko ne vjeruje nevjeruje. Niti se moras bakcati sa strucnjacima, niti skepticima iz reda naucnika i akademika, niti moras ista dokazivati. Ako vjerujes, vjerujes.
RtrnOfSalisbury

#114 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by RtrnOfSalisbury »

Mescini da je ovaj gospon Kosoric bivse 'Znanje' ? Covjek koji je medju najprvim usto protiv gluposti i zbogradi nejasnije raloga odstranjen sa foruma od odgovornije organa. Mislim da je greska nastupati protiv ludila argumentima bilo naucnijem ili logicnijem
pa je tu nedje i doslo do kurslusa tj. izbacaja. Od nauke, tu posla ima samo za medecinu, davno sam predlozio da Ustanove treba da izajdu na teren ali ko da nema dovoljno kadra kadrog da to sve ispita il nema dovoljno kosulja.
Nidje nisam naso analize jel taj Osmanagic pametan al se pravi lud, oli lud i zna da je lud, a morebit lud a da ne zna ? na slikama i filmu izgleda prilicno hm ... da nereknem, nekako izraziti pozer sa uzvisenoglupim gardom ali to je morebit pokupio od monti pajtona?
Nisam naso ni predikciju kako ce se izvuc iz svega: ma salio sam se, ili anpak: ma to je piramida al nece niko da kopa i nema se para ali se vracamo prvom prilikom ... najmanje moguce da rekne je: ma zajebo sam se ili ce se volsebno prikljuciti cajtgajstistickom pokretu.
Cestitke na akademicarskoj tituli, u dobrom je drustvu, sa nasije prostora tu je i mira markovic, cuveni politolog i socijolog i pisac
i kolumnista i ko zna sta jos.
Glede srpskije piramidi, u svojijem radovima milic macvljanski je davno reko da je ta zemlja imedju dvije olovne ploce, neka vrsta akumulatora a sve vaznije linije prolazu upravo tuda pa ce to podrucje nazvati pupak od svijeta sto ce biti i uglazbljeno od izvjesnog trubacnog orkestra, a morebit da im osman zasvira i prvu trubu, pa kad more olovo more i piramida. Al ce biti olova i trnova kad se poganjaju oko autorskije prava i cija je veca.
samo malo

#115 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by samo malo »

tranquil wrote: Piramida nije, niti je oblikovana ljudskom rukom. Naime, ljudi moji kao da nikada u Bosni niste bili, pa sva brda su takva. Ima u istočnom dijelu Tuzle brdo koje se zove "Šiljato brdo" i ima pravilniji oblik nego Visočica, koja ima pravilnije dvije strane (s kojih se najčešće slika), treću deformisanu, a četvrtu nema.
Brdo Marjan u sred Splita

Image

Fratris, kako mozes porediti nekakvu Gospu i piramide. Cuj ako vjerujes, vjerujes. Nemam ja sta vjerovati ili nevjerovati, pokazite mi piramidu i ja cu vjerovati u nju.

Oni iz Medjugorja ne moraju pokazati Gospu pa da bi vjernici vjerovali u ukazanje iste. Niti iko iz Prusca mora dokazivati vjernicima da je Allah poslao dva ovna koji su rastavili stijenu na pola i potekla je voda i bla bla kako vec legenda ide.
Kako vidimo, nisu samo Hercegovci sposobni za vjerski marketing.
Ateista

#116 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by Ateista »

callmethebreeeze wrote:
Ateista wrote:
callmethebreeeze wrote:

mozda moje oci ne funkcionisu kao tvoje, ali ja u visokom nisam vidio nista osim par brda :D :D . jedino sto mi se dopalo prilikom tog puta u visokom je ona divna priroda i klopa u ascinici kod hadzinice. :D ne znam zasto bi ulagali u razvitak ove budalastine i bili predmet sprdnje citavom svijetu, kad imamo masu drugih i boljih potencijalnih turistickih atrakcija. :-)
Ocigledno da ne funkcionisu. Ne kazem da je 100% piramidalan oblik, ali ima poprilicno izrazene ivice.

Sve i da nije, sta fali da se malo istrazi i da se uzme malo para na tome, stvarno ne kontam?
koja crna zarada? mozda osmanagic i jos par ljudi klepe nesto love, a ne znam da li i oni mogu sta zaraditi. da su sire narodne mase mogle zaraditi to bi se do sad i desilo. :run:
Pa sa ovakvim pristupom i ne mozemo nista zaraditi...
Ateista

#117 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by Ateista »

demetra22 wrote:
Ateista wrote:
demetra22 wrote: Jelde nisi vise ni ti siguran? :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja nikad nisam ni rekao da sam siguran, siguran sam samo u ono sto sam vidio a to je da ima oblik piramide, a ni za sta drugo nisam siguran niti sam ikad tvrdio. Samo mi smeta stalno pljuvanje po necemu sto se moze iskoristiti u turisticke svrhe da nam svima bude bolje.
Razumem.

A meni smeta trpanje BiH u neki izmisljeni historijski kontekst samo zarad para i turizma. Ima ljudi, ako vjerujes, koji se zaprave (dugo"e") bave historijom, prosloscu i nalazima u ovom regionu, i koji sad treba da bace godine, ma decenije ozbiljnog naucnog, arheoloskog istrazivanja a da bi se pogurao turizam u Visokom. Whaaat???
Ko da nam je malo mitova, ovih dosad!!!

Sto se tice vase fasciniranosti plocama koje su iskopane, moram vam reci da je prirodno i sasma normalno ocekivati takav oblik kod sedimentnih stijena, one po pravilu pucaju u pravilnim oblicima, najcesce pravougaonim. E, jos ako znas sta o rudarskoj proslosti visockog regiona, onda ti je jasno otkud tuneli.

Dalje, zbilja ne razumijem toliko insistiranje na piramidi i ubjedjivanje u njeno postojanje? Zasto fuckati na jednom cudnom brdu, a ne gurati u turizam evo recimo ovu tvrdjavu nadomak Sarajeva koja je u qurcu? Ili Bobovac, koliko vas je otislo na Bobovac i Kraljevu Sutjesku? A ona tvrdjava kod Srebrenika, sta je s njom? Kastel? Radimlja? Tesanj? Mislim, sve su to lokacije koje su izvrsne za turizam, plus jos nisu izmisljene, a sve su gotov paucinom opletene.
A zasto piramida iskljucuje rad na ostalim lokacijama? Moze se i jedno i drugo, nikad nisam rekao da treba zaboraviti sve to, podrzacu svaku takvu akciju.
Ako je stvarno definitivno dokazano da su piramide prirodna pojava, onda jesam protiv da se ulazu pare u bezvezna istrazivanja, ali treba i to reklamirati kao jednu prirodnu ljepotu i kao nesto neobicno. To ni na koji nacin ne iskljucuje propagiranje istorijskih vrijednosti BiH.
Alfons Kauders

#118 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by Alfons Kauders »

Ateista wrote: Pa sa ovakvim pristupom i ne mozemo nista zaraditi...
pa naravno da ne moze... :D

da je ta masa naivnih kopala njive i uzgajala jagode, duhan, krompir - zaradilo bi se... al to je nasa furka... :D daj ti da ja iskopam jebenu piramidu, a ne traktor krompira... :D pa da pare same kapaju, bez znoja i motike... :D e pa nemre :D

da su se uhvatili krampe, napravili bi barem kilometar autoputa... :D kad vec nemaju pametnija posla :D
Fratris

#119 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by Fratris »

samo malo wrote:
Fratris, kako mozes porediti nekakvu Gospu i piramide. Cuj ako vjerujes, vjerujes. Nemam ja sta vjerovati ili nevjerovati, pokazite mi piramidu i ja cu vjerovati u nju.
U tom i jest poenta. Vjerovanje u ukazanje u Medjugorju ne zahtijeva nista vise do vjerovanja u osnove katolicke vjere. Vjerovanje u piramide zahtijeva vjeru da je sva nauka do sad bezveze, da su svi naucnici budale, i da je nekakav Sam Osmanagic eto uspio preokrenuti citave nauke, od povijesti, do arheologije, do geologije. U tome je razlika. Medjugorje se vrlo dobro uklapa u cijelu shemu katolicanstva i marijanskih ukazanja/svetista. Ako se Marija ukazuje u Lourdesu i Fatimi, i ako je pozeljno da ti tamo odes kao vjernik, zasto ne i Medjugorje? Nije toliki logicki i semanticki skok. Piramide, kazem, podrazumijevaju mnogo, mnogo veci skok.
Kako vidimo, nisu samo Hercegovci sposobni za vjerski marketing.
Prusac je lokalno svetiste, kao sto je Komusina ili Olovo za katolike. Medjugorje je malo ozbiljniji fenomen. Ne dolaze bas muslimani iz Indonezije na Ajvatovicu. Ali nema veze, socioloska analiza Medjugorja je za neku drugu temu.
samo malo

#120 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by samo malo »

Ok, onda ja bas i nisam razumio poentu tvog prethodnog posta.

Zasto je Medjugorje toliko isprofanisano, a cak ga je i Vatikan (ako sam u toku) decidirano odbio priznati kao mjesto gospinog ukazanja... tesko za objasniti. Sumnjam da su Hercegovci nesto kao produktivniji u tom vjerskom marketingu, ali eto sad me bas zanima na koji nacin je "vijest" o Medjugorju presla cijelu planetu i dovela tolike fanatike sa svih krajeva planete na to mjesto.. mozda je tu veliku ulogu odigrala cinjenica da su katolicki svecenici iz Hercegovine vrlo jaki i uticajni u mnogim drzavama svijeta, recimo Argentini, Kanadi (cuveni Norval) USA recimo, tamo su u Pitsburghu hercegovacki svecenici pristuni vec duze od jednog vijeka ako se ne varam, i njihova bratska zajednica u tom gradu (nekad prijestolnica celika, danas najjaci americki grad po razvijenosti "zdravstva" odnosno imaju ponajbolje medicinske institute i klinike u USA) je jedna od najuticajnijih. Pretpostavljam po toj liniji.

Da se vratimo na temu, Osmanagic je najobicniji ublehas :D a najgore je sto je raja prihvatila tu retoriku, kao hajde da kopamo imaginarne piramide, mozda nekog i prevarimo da piramide postoje, ebo autocestu i krompire, neko gore spomenu krompire pa :D
PeroKosoric

#121 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by PeroKosoric »

RtrnOfSalisbury wrote:Mescini da je ovaj gospon Kosoric bivse 'Znanje' ? Covjek koji je medju najprvim usto protiv gluposti i zbogradi nejasnije raloga odstranjen sa foruma od odgovornije organa.
Samio da na ovo odgovorim -- nisam taj.
nineinchnails

#122 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by nineinchnails »

viva_castro wrote:
atko wrote:Sto ti je americka logika ... ujka Sem odmah pokrece lanac piramida :lol:

Salu na stranu ... ne bih ja to proglasavo ostavstinom atlantidjana niti svemirskim generatorima gama zraka ... ali bih stvarno formiro jedan normalan naucni tim da to ispita na normalan nacin i da da misljenje o tim piramidalnim brdima po balkanu ... ovako je problem sem&co odose u jednu krajnost a ovi oportunisit su spremni da tvrde da ta brda ne da nisu piramide nego i ne postoje ... sve je montaza u photoshopu-u :-)

Semirova stručnost može biti upitna, ali je očito da ti govoriš o temi u koju nisi upućen.

Kada bi vidio sva istrazivanja koja su napravljena i uporedio ih sa radovima na sličnim oblastima drugdje u svijetu vidio bi šta bošnjaci guraju pod tepih samo da ne bi neko bio bolji od njih...

Uostalom, kako si očito laik kao i ja, najbolje bi ti bilo da odeš i popneš se na vrh Piramide Mjeseca, treba jedno pola sata do gore, ali je kompletan plato sada otkopan i pogled oduzima dah.
Daj kakve slike..........
nineinchnails

#123 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by nineinchnails »

tranquil wrote:Hajde malo da vidimo kraći pregled radova oko Visokog da bismo se malo potsjetili o kome ovdje pričamo, i odlučili da li da mu vjerujemo.

Semir Osmanagić, ekonomista po struci koji ima kao hobi slikanje piramida po svijetu objavljuje nekoliko knjiga na temu "Alternativna historija" u kojima iznosi smjele teorije, kao npr. o ljudima gušterima u američkim tajnim bazama i Hitleru u podzemnoj bazi na Južnom polu, gdje se u svoje pozne dane bavi slikarstvom.

Ahmed Bosnić, izdavač časopisa "Aura" koja se bavi paranormalnim, skidanjem sihri i prodavanjem kristala sugeriše Osmanagiću da bi brda kod Visokog koja su, nevjerovatno, šiljatog izgleda, u stvari mogle biti piramide.

Organiziraju se u "Fondaciju Arheološki park piramida" da bi prikupljali donacije u čemu nažalost i uspjevaju. Uzimaju saradnike koji su sve samo ne stručni.

Saradnici se često rotiraju, i nakon što neko izleti iz fondacije obično počinju skandalozna prepucavanja i optužbe po medijima.

Tvrde da je "piramida" stara oko 27.000 godina. Nakon što su utvrdili da je to fizički nemoguće zbog ledenog doba smještaju je u mlađi period, prije 12.000 godina. Problem je u tome što je nekoliko kilometara južnije davno pronađena kultura koja živi u tom periodu, tzv. "Butmirska kultura" koja pripada neolitu i koja apsolutno nije mogla izroditi najvećom piramidom na svijetu. Ups. Ah, koga briga, ova priča će se prodavati ljudima koji ne čitaju knjige.

U međuvremenu su sa doniranim bagerom i armijom nestručnih volontera kopača uništili ko zna koliko pravih historijskih ostataka.

Organizacija počinje privlačiti sve čudnije ljude. Tako se tu nađu osobe iz srbijanske firme "Aqua Mundi" koji su izmislili nevjerovatan proizvod - elektronske rašlje - uz pomoć kojih se može pronaći bilo koji skriveni predmet. Korišteno za pronalaženje (još uvijek neuspješno) posmrtnih ostataka četničkog vojvode Draže Mihajlovića. Poznati po citiranju Vojislava Šešelja.

Dalje, tu je cijeli krug hrvatske paranormalne scene - od Drage Plečka, preko raznih iscjelitelja do New Age sektaša koji organiziraju seanse na "piramidi Sunca".

U nemogućnosti da pronađu validne dokaze, skidaju sloj po sloj sedimentne stijene i sedimentne slojeve predstavljaju kao ploče pravljene ljudskom rukom.

Semir Osmanagić piše pamflet u kojem opisuje kako se ljudi u Bosni ne bi trebali stidjeti svog superiornog prailirskog porijekla, i da trebaju napustiti porijeklo od "običnog slavneskog seljaka". Ja u ovom mogu vidjeti samo kompleks porijekla, isti koji je natjerao mnoge ideologe rasnih teorija da naprave svoja djela koja su poslije dovela do mnogo mrtvih.

Fondacija izaziva podsmijeh i gnušanje stručnog svijeta, uključujući tu i eminentne egiptologe. Počinju svoj privatni pljuvački rat protiv nauke i znanja. U naletu bijesa, divljaci koji su skloni Fondaciji, prave štetu na pravim historijskim nalazištima u blizini Visokog. Izgleda kao da nekome stvarno smeta naša stvarna historija, a odgovara da narod vjeruje u mitove.

Mislio sam da je ovaj sramotni cirkus zaustavljen za sva vremena, ali eto ga ponovo u Srbiji. Jedina stvar koju bih volio je da se Osmanagiću oduzme državljanstvo, pa nek sramoti sam sebe, a ne državu Bosnu i Hercegovinu, ali kako je to nemoguće, barem bi neko mogao da ga opomene da prestane sa lažnim predstavljanjem - titulu "akademik" nije dobio nikad u svom životu
.
To je to..sve fino rezimirano.....
Samo su napravili ekolosku katastrofu i od sumovite Bosne napravise krsevitu Hercegovinu.
nineinchnails

#124 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by nineinchnails »

[quote="nigdje.nikog"][quote="Ateista"]
A zasto ti to smeta, sta ima lose u tome da se i ovdje, a sad i u Srbiji, zaradi malo love?[/quote]

Ocito niko nije pogledao ovaj link
http://www.viminacium.org.rs/Viminacium ... age=srpski

da se uvjeri da se i na PRAVOJ arheollogiji moze razvijati turizam i uzimati pare.

Sa ovim Semirovim projektom mi samo nastavljamo razvijati image Bosanaca kao budaletina, ili, u najboljem slucaju, benignih lopova koji strancima prodaju vjecnicu!

Ajmo, majkumu, probati napraviti nesto kako treba. Ajmo, naprimjer, srediti Vranduk i od njega napraviti turisticku atrakciju. Vranduk je STVARAN.
A tek da spomenem Hutovo blato i Vjetrenicu.

I gle sad ovo - pojedinci brane Semirovu budalastinu rjecima "ajmo zaraditi malo love". Na cemu - na janjecim kozicama?!
Dok nam istovremeno neprocjenjive rimske iskopine propadaju ili netragom nestaju.

NIKO NAMA KRIV. Nama je bolje nego smo zasluzili
.[/quote]
Haj'mo srediti i Bobovac..!!!
:-D
callmethebreeeze

#125 Re: Jos jedna piramida na Balkanu

Post by callmethebreeeze »

drago mi je vidjeti da nisam jedini koji je protiv zaradjivanje love na ublehama.
:-) :-)
ja mislim da je veliki problem sto niko nije pitao politicare, koji su kapom i sakom dijelili budzetsku lovu, sta su visoko i bih dobili od ovog cirkusa.... :-) :-) :-)
i jako bih volio procitati intervju sa lokalnim politicarima i privrednicima u visokom koliko su love zaradili zahvaljujuci piramidama.
Post Reply