još jedna molba za pomoć

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
jaca78

#1 još jedna molba za pomoć

Post by jaca78 »

Ovo je jos jedna molba za pomoc u spasavanju sarajevskih lutalica. Kao sto svi znaju SOS nema adekvatan prostor za zbrinjavanje napustenih zivotinja, a njih je previše i na svakom koraku. Zato jos jednom molimo one koji imaju prostora u kuci, dvoristu, na vikendici da pruže privremeno skloniste nekom od napuštenih pasa. Imamo Reksija koji se odlično opravio na veterini. Šta s njim sad? Vratiti ga na ulicu, na zimu, u glad i nemilost? Kučića ima na desetine, gladni su, smrznuti, bolesni.
Hvala svima.
Skyfox

#2 Re: još jedna molba za pomoć

Post by Skyfox »

Procitao sam negdje da je Kanton odsobrio sredstva za izgradnju prihvatilista, jel to istina???
Cober

#3 Re: još jedna molba za pomoć

Post by Cober »

Skyfox wrote:Procitao sam negdje da je Kanton odsobrio sredstva za izgradnju prihvatilista, jel to istina???
Jeste, 2 x po 50.000 KM.
Skyfox

#4 Re: još jedna molba za pomoć

Post by Skyfox »

pa jel se radi sta na tome, vidim da je poplava nezeljenih ljubimaca i lutalica, treba neki centar koji bi svi mi mogli pomoci sa hranom i donacijama... samo da se izgradi vec jednom.
Cober

#5 Re: još jedna molba za pomoć

Post by Cober »

Skyfox wrote:pa jel se radi sta na tome, vidim da je poplava nezeljenih ljubimaca i lutalica, treba neki centar koji bi svi mi mogli pomoci sa hranom i donacijama... samo da se izgradi vec jednom.
Izvini na ovakvom mom odgovoru, ali čitaš li ti išta ozbiljno od silnih tema ikada na ovom forumu? Pa SOS je u katastrofalnoj situacijji zbog obima posla i nedostatka kadrova i svega.. Ali bukvalno. Mislim da je više skoro pa gubljenje vremena voditi ovakve šuplje po forumu. Nadam se da češ to shvatiti ako pokušaš jedan dan provesti u SOSu a kamoli godine, tako da to tvoje forumaško pitanje iz fotelje "radi li se šta", oprosti jer ti to ne znaš zvuči frustrurajuće pa skoro i uvredljivo. Velja bukvalno spava u SOS-u zbog Mladenke i drugih pasa, a šupci i dalje dolaze i ostavljaju kučiće pred vrata pa takvim potezima zbog nedostatka ikakvih kapaciteta direktno dovode, ali bukvalno do potpunog zatvaranja SOS-a, koji će se, apsolutno prinuđen jer svi ostali u 99% slučajeva samo šupljiraju, a SOS će se posvetiti što prijem dovođenju Zakona na snagu i same izgradnje azila, pa će se društvo i država morati brinuti o tome a ne tako šupački, pa i od samih našig sugrađana ugušiti kompletan rad dodatnim dovođenjem bespomićnih kučića na vrata, i tako potpuno ugušiti sve ostale aktivnosti zbog preuzimanja brige o svim takvim jadnicima.. Ja ću sada proći kolima od BašČaršije do Ilidže i pokupiti svaki dan deset-dvadeset pasa i dovesti u SOS i šta onda.. ZAMISLITE DA VAMA TO NEKO STALNO RADI. Zbog takvih poteza SOS vjerovatno prestaje sa svim daljnjim aktivnoastima osim na proganjanju države da sa svim svojim resursima, od financijskih do institucionalnih (sva sila veterinarskih stanica, fakulteta, ministarstava, buđžeta kantoni, javnih ppreduzeća i sva ostala sila ljudi koji su već zaduženi za to počne pod pritiskom raditi svoj posao). Brigu o hiljadama kućića do tada ostavićemo - VAMA, koji ih donosite pred vrata i ostalom našim sugrađanima dobrog srca, koji eto imaju kuću ali im "mama ne da".) Hvala vam na tome.

Za SOS: Cober.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#6 Re: još jedna molba za pomoć

Post by mIRCerka »

Cober, gdje su PRIJATELJI ZIVOTINJA ? Sta je sa Faleticima i "azilom"?
NE podrzavam vas stav da stanete ne bi li se narod uhavizao, ali vas razumijem odlicno...
Gdje su sada silni "zastitnici" kojima nije smetalo da se guraju pred kamere kad je Velja sa Adom oci kopao sintorima Carlija da izvuku? Pitam tebe jer njih ne zelim da zovem. Neko mi je iscupao prag tolerancije, ako ih nazovem, ni mrtve babe im nece ostat postedjene...
Cober

#7 Re: još jedna molba za pomoć

Post by Cober »

NIGDJE. Njima svima ovo sve služi kao POKRIĆE za pokretanje programa kojima dolaze do financijskih sredstava. U Faletićima već godinama drže iste pse koje je SOS sterilisao i sve ostalo, naravno i regularno platio za to, pa su ih samo iskoristili za pokriće zbog dolaska do materijalnih sredstava. Kada smo ih tražili natrag da ih transportujemo u bolje nisu nam dali. Zašto? Ostale "akcije" koje je neko plaćao, a oni ta sredstva regularno prebacivali nekome ko je to akcijue onda poput one markiranja radio i naravno naplaćivao, mislim na poput one markiranja pasa sa žutom markicom na uhu koji su svi opet uglavnom završili u šinteraju, što znači samo opet pokriće za nekoga ko stoji iza svega toga, a to je jedan jedan uvaženi veterinar koji svoje usluge preko njih debelo naplaćuje. Evo još jedan primjer tog djelovanja na namicanju novca na račun pasa, SOS, pošto je sudski registrovan i ovlašćen za tako nešto, kupovao je vakcine direktno od dobavljaća u BiH i plaćao ih po 2 KM. Poslije nekog vremena to nam nisu dozvolili i prisilili su nas da ih plaćamo po 25 KM po komadu, a za svakog psa trebaju po dvije znači 50 KM. Naravno plus knjižice koje smo mogli i sami kupovati i ostale ovjere pa izađe na 75 KM, a većinom iste osobe stoje iza svega toga. Eto to je sa tim ostalima za koje pitaš, čista računica o kojoj sam već pisao nekoliko puta ovdje. Vani se veliki novac vrti oko toga, neki stranac ovdje kad dođe i vidi SOS, brzo osmisli kako da to iskoristi preko Sarajevskih pasa, pogura i uključi neke lokalne snage da osnuju organizaciju, i eto.. Mi smo im svima rado davali sve podatke, informacije, arhivu, sve kontakte.. rezultat vidiš. Zato pozivam sve one koji misle da će pomoći unesrećenim životinjama da ih ODNESU direktno u azil u Faletiće, Prijateljima životinja ili ostalim, oni svi imaju kapacitete za to..
Cober

#8 Re: još jedna molba za pomoć

Post by Cober »

mIRCerka wrote:NE podrzavam vas stav da stanete ne bi li se narod uhavizao, ali vas razumijem odlicno...
Ne stajemo da bi se narod uhavizao, to je samo ogorčenje na sve one koji samo komforno provode vrijeme sa "pametnim" prijedlozima po forumu, joj jes mi žao itd, kao da to pomaže, nego stvarno SOS staje iz razloga jer nema ko da pruzme brigu o svim jadnim životinjama kojima nas zatrpavaju (čast i ogromno HVALA svim pojedincima koji ih uzimaju sebi kući i za koje se i ovdje tačno zna ko su), nego takvo prevaljivanje od strane naših sažaljivih sugrađana kompletne brige i kompletnog posla na drugoga, tj. SOS, tj. na jednog samog Velju sa par ljudi povremeno oko sebe je samo dovelo do te blokade. SOS u svojim ograničenim kapacitetima ipak daje prioritet povrijeđenim životinjama koje onda nemaju nikakve šanse, a i te hiljade udomljenih i spašenih za ovih 11-12 godina su ništa u odnosu na broj onih koji teško pate i konstantno stradaju. SOS, ustvari Velja, uz povremenu pomoć nas par je paralelno radio ogroman posao na više strana, od hranjenja, operisanja, skupljanja novca za iste, udomljavanja, transporta za Njemačku, izvještavanja i kontakata u članstvu svih svjetskih relevantnih orhganizacija (pa i od njih nikakve koristi za naše napaćene pse, a znaju na svojim naslovnicama i novinam po svijetu i objavljivati slike stradanja pasa iz Sarajeva i SOS-a kao svoje članice, hvaliti se time što je SOS kao dio njih, a ništa našim psima bitno ne pomognu, osim možda što se neki njihovi službenici na račun toga uvežu sa profiterima pomenutim u gornjem postu) preko edukacije po svim školama u KS, svim obdaništima JU Naša djeca i bezbroj drugih aktivnosti, a bez skoro ikakvih kapaciteta..

Ta brojna pitanja tipa radi li se šta od onih koji očigledno nisu čak ni dio svog vremena potrošili da bar po internetu ili ovom forumu saznaju i pretraže sve aktivnosti prije nego što lupe takvo nešto, pokazuje da je odgovaranje na to samo forumsko šupljiranje, zabava za njih a gubljenje vremena za SOS.

A vrata zatvara zbog toga što nema drugog načina da SOS nastavi djelovati na globalnom sprječavanju okrutnosti, obaveznoj sterilizaciji, izgradnji azila, usvajanju i provođenju zakona.

Zato hvala i onima koji su nam u svojoj sebičnosti i skidanju obaveza sa sebe, a žao im psića, iste prebacili na SOS i time pomogli u blokiranju kompletnog rada.

Brojne vlasnike kuća, bašti, stanara u stanovima a koji bi da pomognu al ne mogu da se toliko dekomodiraju zbog mame, cimerke, druge mace itd,
a koje nešto interesuje, neka prvo pretraže stare postove po forumu i naći će odgovore.

Ukoliko se pojavi dovoljno onih koie su spremni da pomognu na način da kontinuirano dio svog vremena provede uz one kojima to neophodno treba i uz SOS.. Ali to se nije desilo za sve ove godine u dovoljnom broju, sve se uz stotine članova na papiru i hiljade onih koji podržavaju ovu veliku misiju svodi samo na nekoliko izvrsnih mlađih ljudi koje možete vidjeti na udomljavanju.

Pozdrav Cober.
Skyfox

#9 Re: još jedna molba za pomoć

Post by Skyfox »

Cober wrote:Izvini na ovakvom mom odgovoru,
izvini ti, bezveze me napadas jer neznas da li i kako ja ucestvujem pomazuci SOS, nije bitno al s takvim stavom samo ja vrijedim i samo ja sam bitan za SOS si mene ohladio i odbio. Ko zeli pomoci uvijek ce naci neki nacin. i NE ne citam sve postove i teme zato sam i pitao ne zato sto mi je dosadno.

uzdravlje :)
Cober

#10 Re: još jedna molba za pomoć

Post by Cober »

Skyfox wrote:
Cober wrote:Izvini na ovakvom mom odgovoru,
izvini ti, bezveze me napadas jer neznas da li i kako ja ucestvujem pomazuci SOS, nije bitno al s takvim stavom samo ja vrijedim i samo ja sam bitan za SOS si mene ohladio i odbio. Ko zeli pomoci uvijek ce naci neki nacin. i NE ne citam sve postove i teme zato sam i pitao ne zato sto mi je dosadno.

uzdravlje :)
Nisam ni mislio da će se nešto promijeniti. I nisi uopće bitan ti niti ja, nego zaista pomoći onima kojima je ovo namijenjeno, a to se je dosada uspijevalo zahvaljujući i onima koji su svesrdno pomagali dosadašnje konkretne akcije. Samo sam konkretno bez uvijanja odgovorio na tvoje pitanje, jedno od bezbroj istih koja se ponavljaju godinama onako uzgred, a to je "radi li se šta".

Pozdrav.
Post Reply