Jos jedna "losa" tekucina za lece

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Bumbar

Post by Bumbar »

jOFLA wrote:
debela wrote:pa ne nose ljudi sociva da bi drugima bili ljepsi i privlacniji :-) nego da bi sebi olaksali zivot i izvukli maksimum iz ostecenog vidnog polja.
nije to maltretiranje ali ne mogu ti docarati jer ocito da nemas probleme sa vidom.
Ma dobro znam, nije zbog izgleda, ali i te vodice koštaju nekih para, i stalno ih treba kupovati. A sa običnim naočalama, jednom se plate i gotovo, malo hukneš u staklo i obrišeš rukavom, i to je sva briga. A sad dobro, možda zaista ima neke prednosti u tim lećama, samo, sve mi se to čini nepotrebno komplikovanim u poređenju sa regularnim naočalama.

a cuj...ako imas dioptriju od -6 i -10...pitala bi te ja sta ti je komplikovanije...
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

jOFLA wrote:
debela wrote:pa ne nose ljudi sociva da bi drugima bili ljepsi i privlacniji :-) nego da bi sebi olaksali zivot i izvukli maksimum iz ostecenog vidnog polja.
nije to maltretiranje ali ne mogu ti docarati jer ocito da nemas probleme sa vidom.
Ma dobro znam, nije zbog izgleda, ali i te vodice koštaju nekih para, i stalno ih treba kupovati. A sa običnim naočalama, jednom se plate i gotovo, malo hukneš u staklo i obrišeš rukavom, i to je sva briga. A sad dobro, možda zaista ima neke prednosti u tim lećama, samo, sve mi se to čini nepotrebno komplikovanim u poređenju sa regularnim naočalama.
meni je komplikovanije nositi naocale, a sta mislis zasto?
- zivim u zemlji u kojoj vise pada snijeg ili kisa, nego sto je lijepo vrijeme. izadjem na stanicu, cekam metro, autobus... ulazim i sve mi zamagljeno, ne vidim nista. onda ih brisi, sreduj. kad koristim sociva i ne razmisljam o takvim stvarima.
isto tako kad neko sjedi pored mene ja ga mogu vidjeti a da se ne moram okrenuti. sa naocalama je to teze.
dobro, moj vid nije strasan, ali zamisli kako je ljudima koji imaju veliku dioptriju.

i osim toga, evo ja npr koristim sociva koja ne moram svaku noc vaditi, mogu spavati sa njima... ne osjetim da su mi oci suhe, redovno ih vadim, cistim i opet vratim u oke. u sred noci ustanem, hocu do wc-a i ne moram razmisljati gdje su mi naocale da mogu naci vrata (vidim ja, nije strasno, ali hocu da ti docaram kako je ljudima koji stvarno lose vide).

sociva su zakon. :-)
pitt

Post by pitt »

Chupka....probaj ova. ne moras ih po mjesec vaditi. Ne osjete se sekunde vjeruj mi

PureVision® Contact Lenses

Bausch & Lomb PureVision® contact lenses are the first lenses made using our unique AerGel™ material, delivering exceptional vision, with klix comfort and health.

Their unique optical design makes them the only lens that successfully reduces spherical aberration – a natural condition that causes objects to appear blurred or hazy – and the special rounded edge profile ensures a comfortable fit on your eye. With PureVision lenses you’ll always experience life with visual clarity and comfort that fits the demands of your lifestyle.
Image

AerGel™ makes PureVision lenses exceptionally healthy. They allow natural levels of oxygen to reach your eyes, and resist protein buildup – your eyes stay comfortable all day long and well into the night.

Key Features & Benefits
Exceptional vision with high-definition aspheric optical design

Designed to provide 30 days of excellent vision and comfort – easy to remember to replace them once a month

Comfort-enhancing AerGel material repels debris and stays moist all day

Allows natural levels of oxygen for healthy, white eyes
debela

Post by debela »

jofla, samo ti se cini :D zaista je tesko objasniti ljudima koji vide. chupka je nabrojala par stvari, a jedna od meni najbitnijih je vidno polje. kad imas naocale moras gledati pravo. kad se oko prirodno pomjeri u stranu, ako imas naocale neces vidjeti dok komplet glavu ne okrenes u stranu. sa socivima, ja kao i ti koji imas zdrave oci, mogu prosiriti svoje vidno polje maksimalno. konacno sloboda :)
Sogan

Post by Sogan »

debela wrote:jofla, samo ti se cini :D zaista je tesko objasniti ljudima koji vide. chupka je nabrojala par stvari, a jedna od meni najbitnijih je vidno polje. kad imas naocale moras gledati pravo. kad se oko prirodno pomjeri u stranu, ako imas naocale neces vidjeti dok komplet glavu ne okrenes u stranu. sa socivima, ja kao i ti koji imas zdrave oci, mogu prosiriti svoje vidno polje maksimalno. konacno sloboda :)
zvuci kao da si dobila vizu :D
amrica

Post by amrica »

najvaznije su mi lece kad vozim, narocito nocu kad pada kisa. Samo oni koji nose naocale ili lece znaju o cemu pricam.
A sto se tice tecnosti, dugo koristim Complete, bila super, meni vise prijala od B&L, ali od nedavno imam dojam da me nesto oci boluckaju, ali nisu crvene, ne svrbe... a mozda je to subjektivno, nakon vijesti.
A fakat ne znam sta radim.
Razlog uklanjanja tecnosti je neki uzorak gdje je od oko 40 ljudi koji su dobili infekciju, otprilike pola koristilo Complete.
Narode, savjet, koju tecnost uzeti, a da je ima u sarajevskim apotekama?
debela

Post by debela »

opti free. nije ni skupa, nesto jace od 18 km, a 355 ml.
pitt

Post by pitt »

meni je najveca razlika bila voziti po noci. sa djozlucima iako sam imao onaj antireflective sloj je znalo biti problema sa svjetlima....dok sa ovim socivima nista.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

pitt wrote:Chupka....probaj ova. ne moras ih po mjesec vaditi. Ne osjete se sekunde vjeruj mi

PureVision® Contact Lenses

Bausch & Lomb PureVision® contact lenses are the first lenses made using our unique AerGel™ material, delivering exceptional vision, with klix comfort and health.

Their unique optical design makes them the only lens that successfully reduces spherical aberration – a natural condition that causes objects to appear blurred or hazy – and the special rounded edge profile ensures a comfortable fit on your eye. With PureVision lenses you’ll always experience life with visual clarity and comfort that fits the demands of your lifestyle.
Image

AerGel™ makes PureVision lenses exceptionally healthy. They allow natural levels of oxygen to reach your eyes, and resist protein buildup – your eyes stay comfortable all day long and well into the night.

Key Features & Benefits
Exceptional vision with high-definition aspheric optical design

Designed to provide 30 days of excellent vision and comfort – easy to remember to replace them once a month

Comfort-enhancing AerGel material repels debris and stays moist all day

Allows natural levels of oxygen for healthy, white eyes
njih i koristim vec par godina (zar to vec nisam negdje pisala, ja mislim da jesam. :D ). :) :)

pisala sam da ih po nekad vadim ali to je cisto eto da ih malo ocistim sa tekucinom i opet vratim na mjesto. a nekada se desi da to i ne uradim. jos nikad nisam osjetila umor u ocima, a i kad se probudim vidim kao da uopste nemam problema sa okicama i vidom. :)
pitt

Post by pitt »

ja obicno izvadim preko noci...svake 2 sedmice....sem ako se ne zapijem pa zaboravim :D nikakvih problema fakat nemam. oci pregledavam svakih 6 mjeseci i nikakvih alergija niti infekcija.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

na samom pocetku kad sam ih pocela koristiti cijena je bila veca nego sada, jer tada sam morala ici kod opticara da ih pokupim. medjutim zadnjih godina ih dobijam direktno na svoju adresu, mjesecno skinu sa mog ziro racuna odredjenu cifru tako da je moja jedina duznost kontaktirati ih, naruciti vrijeme svako 6 mjeseci koje je uracunato u tu mjesecnu cijenu. :)
milina. :)

a naocale koristim u trenucima kad se nostalgija za njima pojavi. :D :)
suncica24

Post by suncica24 »

Ja imam polutvrda sociva i otkad prije dvije godine imadoh upalu uzrokovanu sastojcima tecnosti za cuvanje koristim obicnu, medicinsku fiziolosku otopinu uz preparate za pranje leca koje, za svaki slucaj, dooobro isperem istom, te povremeno tabletica protiv kamenca..
I da, nemam nikakvih problema i strahova, vise. :zzzz: :zzzz: :zzzz:
PS: Onaj ko ne mora nositi naocale ne moze ni shvatiti koja je sloboda u lecama. Pa, neka ni ne pokusava. :roll:
amrica

Post by amrica »

a gdje se moze kupiti B&L Pure Vision? Ima li toga u Sarajevu? Da ne hodam bezveze ako nema.
pitt

Post by pitt »

amrica wrote:a gdje se moze kupiti B&L Pure Vision? Ima li toga u Sarajevu? Da ne hodam bezveze ako nema.
Amrice.....pogledaj na ovoj temi. Mislim da je neko spomenuo da ih je kupovao u sa. Ako nsita, vazda mzoes preko interneta.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... b19232249e
stoprocentna

Post by stoprocentna »

u sarajevskim medijima:

(Sarajevo, 26. maj 2007.) Advanced Medical Optics (AMO) hitno i dobrovoljno povlači svoje otopine za kontaktne leće COMPLETE® MoisturePLUSTM na svjetskoj razini kao odgovor na informacije dobivene 25. maja 2007. od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Sjedinjenih američkih država glede infekcija oka uzrokovanih Acanthamoebom, mikroorganizmom koji se u prirodi pojavljuje vezan uz vodu, a koji može doprinijeti teškim infekcijama rožnice. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Sjedinjenih američkih država omogućio je tvrtki AMO uvid u podatke koji pokazuju da su intervjuirali 46 pacijenata koji su razvili keratitis uzrokovan Acanthamoebom (AK) i koji su prijavili infekcije od siječnja 2005. godine. Od tih pacijenata njih 39 nosilo je kontaktne leće, a 21 je izjavio da je rabio COMPLETE® MoisturePLUSTM proizvode. CDC procjenjuje da je rizik kod onih koji su rabili COMPLETE® MoisturePLUSTM otopinu najmanje sedam puta veći u odnosu na one koji je nisu rabili. Zbog toga tvrtka AMO djeluje bez odgode i odlučno zbog velikog opreza kako bi zaštitili očno zdravlje njihovih korisnika.

Povlačenje, koje je uslijedilo samo nekoliko sati nakon dobivanja informacije od strane CDC-a Sjedinjenih američkih država 25. maja 2007., odnosi se samo na AMO COMPLETE® MoisturePLUSTM otopinu za meke kontaktne leće na svjetskoj razini. Ovo nema utjecaja na bilo koje druge AMO proizvode za kontaktne leće, uključujući njihovu obitelj otopina za dezinfekciju na bazi vodikova peroksida.

Nema dokaza koji bi upućivali na to da je ovo dobrovoljno povlačenje povezano s problem kontaminacije proizvoda. Iako AMO vjeruje da je vjerojatnost za pojavu neželjenih reakcija mala, za njih je sigurnost pacijenata od iznimne važnosti, zbog čega tvrtka poduzima odlučne korake kako bi zaustavila isporuke, povukla proizvode s tržišta te potaknula korisnike da prekinu s uporabom AMO COMPLETE® MoisturePLUSTM otopine. U tom smislu AMO nastavlja suradnju s CDC i FDA kako bi podrobnije analizirali situaciju.

Sa svrhom zaštite zdravlja pacijenata i korisnike, istima se savjetuje da:
- odmah prestanu s uporabom AMO COMPLETE® MoisturePLUSTM otopine
- izvijeste svog liječnika oftalmologa-kontaktologa o eventualnim neželjenim reakcijama, tj. ukoliko osjete bilo kakav znak infekcije oka, uključujući bol u oku ili crvenilo, zamućenje vida, osjetljivost na svjetlo, osjećaj stranog tijela u oku, ili pretjerano suzenje oka.
- vrate proizvod na prodajno mjesto.

Ispričavamo se svim korisnicima zbog neugodnosti do kojih je došlo. AMO je izgradio svoju reputaciju na povjerenju korisnika i sigurnosti da nudi proizvode koji zadovoljavaju najviše standarde. Obzirom da je njihov prvi prioritet zaštititi očno zdravlje onih koji rabe njihove proizvode, u tom smislu cijenimo svaku pomoć u izvještavanju.
Hahaha

Post by Hahaha »

Povukli su je :)

"Otopina za njegu kontaktnih leća "Complete Moistureplus" povučena iz upotrebe
Ministarstvu zdravstva Federacije BiH dostavljena je obavijest firme Oktal Pharma d.o.o. Sarajevo, kojom informira da dobrovoljno povlači COMPLETE® MoisturePLUS™, otopine za njegu mekih kontaktnih leća, proizvođača Advanced Medical Optics (AMO)."
Post Reply