jOFLA wrote:debela wrote:pa ne nose ljudi sociva da bi drugima bili ljepsi i privlacniji

nego da bi sebi olaksali zivot i izvukli maksimum iz ostecenog vidnog polja.
nije to maltretiranje ali ne mogu ti docarati jer ocito da nemas probleme sa vidom.
Ma dobro znam, nije zbog izgleda, ali i te vodice koštaju nekih para, i stalno ih treba kupovati. A sa običnim naočalama, jednom se plate i gotovo, malo hukneš u staklo i obrišeš rukavom, i to je sva briga. A sad dobro, možda zaista ima neke prednosti u tim lećama, samo, sve mi se to čini nepotrebno komplikovanim u poređenju sa regularnim naočalama.
meni je komplikovanije nositi naocale, a sta mislis zasto?
- zivim u zemlji u kojoj vise pada snijeg ili kisa, nego sto je lijepo vrijeme. izadjem na stanicu, cekam metro, autobus... ulazim i sve mi zamagljeno, ne vidim nista. onda ih brisi, sreduj. kad koristim sociva i ne razmisljam o takvim stvarima.
isto tako kad neko sjedi pored mene ja ga mogu vidjeti a da se ne moram okrenuti. sa naocalama je to teze.
dobro, moj vid nije strasan, ali zamisli kako je ljudima koji imaju veliku dioptriju.
i osim toga, evo ja npr koristim sociva koja ne moram svaku noc vaditi, mogu spavati sa njima... ne osjetim da su mi oci suhe, redovno ih vadim, cistim i opet vratim u oke. u sred noci ustanem, hocu do wc-a i ne moram razmisljati gdje su mi naocale da mogu naci vrata (vidim ja, nije strasno, ali hocu da ti docaram kako je ljudima koji stvarno lose vide).
sociva su zakon.