Jos jedna godina je iza nas

Post Reply
JBT

#1 Jos jedna godina je iza nas

Post by JBT »

DANAS I OVDJE

Sviraj fajront!

Na samom pocetku ove godine stao sam zapisivati pojedine naslove iz dnevnih novina koje su mi dolazile u ruke. Taj sam posao zamislio kao vodjenje svojevrsnog knjigovodstva zivotne svakodnevnice u ovoj zemlji. Jer, ono o cemu nisu pisale novine, to se - kaze jedno staro cinicno pravilo - nije ni dogodilo. Vrlo brzo sam uocio da se preda mnom, u vidu novinskih naslova, otvara pravi rudnik izvitoperene stvarnosti, slika i prilika jednog bolesnog drustva, koje stampani mediji pokusavaju lijeciti tzv. estradizacijom, kombinovanom sa hiperprodukcijom sisa i zenskih straznjica na svojim stranicama. Ali, kako nisam istrajan ni u cemu sto zahtijeva nekakvu “svapsku disciplinu”, vec nakon dva mjeseca odustao sam od tog posla i zatvorio svoje tek zapoceto knjigovodstvo. U medjuvremenu sam zaboravio da sam se njime uopste bavio. Medjutim, kopajuci ovih dana po svojoj nagomilanoj papirustini, naisao sam na tu dvomjesecnu zbirku novinskih bisera. Pod rednim brojem jedan zabiljezena je izjava clana drzavnog Predsjednistva Sulejmana Tihica, objavljena treceg januara: “Ovo ce biti godina napretka.” Mora da sam, zapisujuci taj naslov, pomislio: Tihicu, drzimo te za rijec! A mozda sam se i sam ponadao nekakvom boljitku. Evo jos nekih od naslova koji su privukli moju paznju: “Gdje god podjes - iscera te” (rijeci jednog izbjeglice), “Pocinju se drogirati u osnovnoj skoli”, “U redu za licne karte pada se u nesvijest”, “Cetnicki vojvoda u Parlamentu BiH”, “Republika Srpska je neunistiva i vjecna” (Dragan Mikerevic), “Selameti sa svih strana, a mi propadamo”, “Rudnik Banovici pun kriminala”, “Ratko Mladic pobjegao iz Kasindola na Bilecko jezero”, “Direktorica seksualno maltretirala svoju sekretaricu”, “Sutra pada Vlada Federacije BiH”, “Hrvat iz BiH u Bosnu se zeli vratiti samo - mrtav!” (rijeci jednog izbjeglice koji se nastanio u Hrvatskoj), “Gradjani Mostara jos cekaju spas”, “Kriminalci i policajci u istom stroju”, “Rat sarajevskog podzemlja tek pocinje”... Nastavak znate i sami. Ipak, vracajuci se dvanaest mjeseci unazad, apsolutnu prednost dajem naslovu “Nisam mogao zamisliti gori pocetak godine”, objavljenom u jednom dnevnom listu od 9. januara. Prorocanski, zar ne!? Covjek koji je izgovorio te rijeci nije niko drugi do visoki predstavnik Pedi Esdaun. Ne sjecam se tacno sta je konkretno bio razlog Esdaunovom pesimizmu. Vjerovatno smetnje u reformi odbrane, korupcija, organizovani kriminal i slicni problemi od kojih naseg gubernatora stalno boli glava. Iako to mozda nije zelio, Pedi je ispao zao, ali u svakom slucaju tacan prorok. Kao da je time predvidio i svoju vlastitu pometenost u neprekidnom sudaru licne moci i posljedica njene konfuzne upotrebe. Ako pocetak godine nije mogao biti gori, sta tek reci za njen kraj. Dobili smo najvecu politicku krizu poslije rata, koja je dodatno homogenizirala ne samo Srbe vec i Hrvate i Bosnjake. Visoki predstavnik ocito nije u stanju da rijesi rebus zvani Republika Srpska, vec ga svojim neodlucnim i nespretnim potezima cini jos zamrsenijim. Gori od njega su jos samo domaci politicari (cast izuzecima poput federalnog premijera Hadzipasica). U polovini drzave proglasen je najvisi stepen politicke opstrukcije, kuca gori, pljuste ucjenjivacke ostavke srpskih predstavnika u Vijecu ministra, a prvi covjek savezne vlade izjavljuje kako nije rijec o politickoj krizi!? Bosna i Hercegovina je danas najsiromasnija zemlja u Evropi, zemlja masovnih socijalnih frustracija, zemlja ulicnih ubistava, narkomanije, pljacki i kriminala, koji u nedostatku posla postaje jedno od glavnih zanimanja i koji svoj podmladak regrutuje vec medju osnovcima, zemlja u kojoj se na nevidljivim pijacama odvija trgovina ljudima. Sublimacija svega toga jeste strah. Strah je taj koji je postao apsolutni vladar Bosne i Hercegovine i njenih gradjana. To je zalostan bilans ove i prethodnih mirnodopskih godina, zajednicki poraz medjunarodne zajednice i domacih vlasti, koje su i unutar sebe i jedni spram drugih u vecem ili manjem nesporazumu. Razlika je samo u tome sto Zapad nastoji da prikrije svoje razlike u pogledima na Bosnu i Hercegovinu, dok su u slucaju ovih drugih te razlike ne samo ocigledne vec ih svaka od tri nacionalne elite shvata kao najbolji nacin vodjenja politike. I zato, za kraj, evo jos jednog novinskog naslova iz mog krnjeg knjigovodstva nase stvarnosti: “Sviraj fajront, drzava je bankrot!” Pa ipak, sretna Nova godina!

Gojko BERIC

Copyright © 1999-2000 OSLOBODJENJE Sarajevo
JBT

Post by JBT »

Cemu se nadamo u narednoj?
violentjack

Post by violentjack »

Isto Sr.... drugo pakovanje..

Nista novo na zapadnom frontu

Nasi politicari su najvece Gam... :x :x :x :x
Post Reply