Jos jedna kockica u mozaiku ...
Razbijaci Bosne na djelu.
Avazov tekst i Stojicevi komentari:
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=f ... tekst_rb=3
Novinarstvo kao zavijanje šakala
Podrška šoviniste Mile Stojića(1)
Prema novinarskim informacijama, poluanonimni(2) hrvatski pjesnik Mile Stojić je propagandistički Avdićev (Senad, glavni urednik Slobodne Bosne, op.ur.) asistent u konkurentskom Pećaninovom (Senad, direktor Dana, op.ur.) magazinu(3). Stojić je, inače, poznat po antimuslimanskoj izjavi da na ulazu u Sarajevo ne može stajati ime "Avaz"(4) jer je "azijatskog porijekla".
Tu šovinističku rečenicu Stojić je, očito, uputio mnogim muslimanima čija imena on veže za "isti jezički korijen"(5). Taj primitivni šovinizam mogao je jedino biti objavljen na stranicama Dana, u kojima Stojić piše kolumnu i pokušava podvaliti kriminal(6) najtiražnijem bh. dnevniku(7). Naime, Avdić i Stojić, kao i Pećanin, imaju dugogodišnju zajedničku osobinu da za još neostvarene ekonomske interese već posrnulog zagrebačkog tajkuna Nine Pavića(8) na najprimitivniji način žele ukloniti "Avaz". Time bi se ostvarila pusta želja da ovdašnji novinski milje potpuno tiražno poklopi(9) i politički "uređuje" velikohrvatska propagandna mašina(10).
(1)Pod tim je naslovom u Dnevnom avazu, 11. ožujka 2005., objavljen entrefillet u tekstu o tobožnjem "finansijskom kriminalu u Slobodnoj Bosni". Tekst je nepotpisan, mada je odmah jasno, po ispravnoj, bosanskoj deklinaciji moga imena, da mu je autor Fahrudin Đapo. Đapin polupismeni gazda to inače sklanja kao "Mila". "Fahrudin Đapo? Nemam komentara" (književnik Jasmin Imamović u anketi magazina Start, Sarajevo, 2004.).
(2)"poluanonimni hrvatski pjesnik" U prosincu 2003., netom nakon mog izlaska iz bolnice, javio mi se telefonom književnik dr. Zilhad Ključanin, sa željom da me posjeti na bolesničkoj postelji. Prilikom posjeta obavijestio me je da je on novi glavni urednik izdavačke djelatnosti "Avaza" i da je došao k meni s namjerom da razgovaramo o doživotnom književnom ugovoru, koji bi sa mnom potpisao za Avaz. Naglasivši da je stav uprave Avaza da sam ja jedan od "najboljih i najznačajnijih bosanskih savremenih pisaca itd.", te da mi Radončić, iako mi zamjera angažman u Danima, nudi stalnu mjesečnu plaću u pristojnoj visini, a da mu ja dam zauzvrat svoja doživotna izdavačka prava. Iako bez stalnog zaposlenja, sa boravištem u tri države, s neredovnom crkavicom od nezavisne štampe, ponudu sam morao ljubazno odbiti, zbog za mene boljih uvjeta što mi ih je ponudio moj izdavač "Vrijeme" iz Zenice, koji mi je tad samo kratko i prostodušno rekao da mi on ništa specijalno ne može ponuditi, ali da imam na umu "da postoje halal-pare i haram-pare". Čitam ovih dana da je dr. Ključanin doživio sudbinu ostalih Radončićevih intelektualnih favorita, tj. da ga je Radončić iskortistio i bacio. Zgodu navodim i zbog toga da pokažem kako je u Avazu lak put koji treba prevaliti od "najboljeg i najznačajnijeg" do "poluanonimnog", "šoviniste" itd. Ako ne vjerujete meni, pitajte Z. Lagumdžiju, E. Bičakčića, M. Osmovića...
(3)"Avdićev asistent u Pećaninovu magazinu" To, biva, zvuči kao krme u Teheranu! Radončić, naime, nikako ne može shvatiti da ja za prijatelje imam najveće bosanskohercegovačke intelektualce i novinare, i Avdića i Pećanina, i brojne druge, ljude kakve on ne bi mogao za prijatelje imati ni kad bi se u korist beskućnika Srebrenice odrekao sva četiri svoja "haram-tornja". Njemu ostaje jedino Fatmir.
(4)"poznat po antimuslimanskoj izjavi" U ehu ovih Đapinih riječi čuje se zavijanje šakala. On, naime, vrlo dobro zna da ja nisam poznat po antimuslimanskim izjavama, već da sam poznat kao pjesnik Prognanih elegija. On, također, vrlo dobro zna da sam o stradanju Bosne i bosanskih muslimanima napisao na tisuće stranica u novinama i magazinima Austrije, Njemačke, Bosne i Hrvatske, u petnaest mojih knjiga, o kojima su povoljno i pohvalno pisali najistaknutiji bošnjački pisci, od Kasima Prohića, Enesa Durakovića, pa sve do Muharema Bazdulja i Faruka Šehića. On se sjeća večeri u Beču i Frankfurtu kad je plakao nad mojim tekstovima. Ali, kad me već vučete - da, doista, nije lijepo da na mjestu legendarnih nebodera slavnog antifašističkog Oslobođenja stoji ta novokomponovana i skorojevićevska avazovska rugoba.
(5)"isti jezični korijen Ja tvrdio da "mnoge muslimane veže 'isti jezični korijen' s persijskom imenicom avaz?! Budalaštine! Pa, gospodo, što vam je, ja sam profesor bosanskog jezika!
(6)"podvaliti kriminal" Žurnalistička ekspresija, jedna od onih zbog kojih će tabloid Avaz ući u historiju novinarstva; stilska figura radi koje, kad je pročita, čovjek zažali što je uopće pismen.
(7)"najtiražniji bh dnevnik" Otkad se to tabloid (njem. Regenbogenpresse) naziva - dnevnikom?
(8)"interesi posrnulog Nine Pavića" To je, prema Đapi, moja nova akvizicija, a samo prije godinu dana to su bili, ni manje ni više, "interesi beogradske Politike i zagrebačkog Vjesnika". "Eto, pjesnik Mile Stojić prije 20-ak dana u jednoj reviji praktično je rekao kako je, maltene, nedopustivo da na ulazu u Sarajevo blješti znak Avaza (....) Ne poznam gospodina i ne želim da polemišem s njim, te ne znam da li bi on bio sretniji da tu piše ime beogradske Politike, ili zagrebačkog Vjesnika", Fahrudin Radončić, u intervjuu Avazu od 20. veljače 2004. godine. Itd.
(9)"poklopiti milje" - šatr.: privatizirati, drpisati.
(10)"velikohrvatska propagandna mašina" Ja nikad nisam pisao u neoustaškome listu Nedjeljna Dalmacija, u kome su Fahrudin Đapo i Smiljko Šagolj, u vrijeme stradanja Bošnjaka u Heliodromu i Dretelju, objavljivali velikohrvatske propagandne feljtone protiv "mudžahedinske politike" Alije Izetbegovića.
Piše: Fahrudin Đapo
Fusnote: Mile Stojić