Jedna od motivacija za ovu temu je izglasavanje NSRS koja je podrzala Dodika u njegovom Vetu vezano za utvrdjivanje granice se R. Hrvatskom, i problematiziranja Peljeskog mosta.
Ma da poenta nije ta tema ali jedan od faktora, uglavnom. Ja kao građanin koji zivi i radi u BIH rođen ovdje, koji prati dnevnopoliticke igre nasih izabranih lidera
Ovo vise nisu etnicke tenzije, politike mocnih oko fotelja i slicno. Mislim da vecini pro bosanskih patriota jasno da se radi o namjernom i ciljanom planskom unistavanju svega sto se zove Bosansko.
Krecuci od negiranja postojanja iste, negiranje njenih prava, negiranje jezika, negiranje historije, negiranje zrtava, negiranje volje gradjana, negiranja statusa zemlje, negiranja nacionalnog izbora pa cak i do brisanja svih veza sto imaju regije u drzavi.
Jaki pokret koji se nalazi u RS i hrvatskim dijelovima Federacije, uz indirektnu podrsku tkz. Navodnih Pro Bosanskih snaga uspjesno rastavljaju drzavu na mala parceta unistava se sve.
A najgore od toga oni koji bi trebali najvise raditi na jacanju (prvo narod pa onda i politicki subjekti) drzave zapravo negiraju da uopste postoji takav projekat nego da bi valjda sami sebi olaksali pretvaraju se da je to borba za fotelje, korupcija i moc pozadina svega.
Ali nisam vise siguran u to, jedino sto sprijecava totalni kolaps zemlje je nepogodna medjunarodna klima za isto, ali kao i sto sama rijec klima kaze, ona je varljiva, podlozna promjenama u mnogim slucajevima tektonskim iznenadnim promjenama.
Ispade da je politika negiranja drzave dovela do nekog vida zasicenja MZ, i mislim da se vide poceci promjena u politici prema nama.
Mi u svijetu vazimo za nepouzdanog partnera, za neozbiljnu drzavu punu oprecnih unutrasnjih konflikata.
Crna ovca u stadu nece nas niko, razlozi mnogi.
Sve vise sticem utisak da je bez razloga poginulo 100.000 nasih ljudi i da se drzava predala 95god u dejtonu, ponajvise zbog elementarnog nepoznavanja sta ce taj sporazum kasnije donijeti.
A to je da neprijatelji ove zemlje zavladaju bez opaljenog metka. Pa kasnije je i uruse pomocu dejtona.
Danas onaj sto najvise krsi principe dejtona pravda dejton kao kljucni saveznik u urusavanju drzave.
Saveznik im je dejton to jest dijelovi istoga, toliko se manipulise s njime da je postao od slucaja do slucaja papir za brisanje guzice ili ultimativno sredstvo za unistavanje zemlje, a to zavisi od onog kako ga koristi.
A sad dolazimo da najbitnijeg dijela.
Patriote ce reci sljedece:
BIH je suverena medjunarodno priznata zemlja sa svojim institucijama, pravima i obavezama i vjecna je!
Popisam se na tu izjavu.
Zemlja je suverena, medjunarodno priznata, sa svojim institucijama, pravima i obavezama onoliko koliko narod koji obitava u njoj to zeli
Drugim rijecima, sto je narod u njoj jedinstveniji, voli je i bori se za nju toliko je i drzava jaka.
A sta mi imamo? Pih bice dugo.
Imamo tri tkz naroda etnicke i vjerske pripadnosti razlicitih poimanja o ovoj drzavi.
Imamo 13 nivoa izvrsne vlasti od kojih je 11 u samo jednom od dva entiteta.
Svaka od tih 13 vlasti je razjedinjena i nije pretjerano povezana jedno drugom.
Od tri naroda, dva su poprilicno homogena s jasnim ciljem kako politickim tako i socioloskim.
A treci (bosnjacki) je zestoko razjedinjen podjeljen na desetine grupa na stotine sub grupa, cak i otvorenim izdajnicima unutar svog korpusa.
Kad gledamo kroz historiju najjaca carstva, kraljevine, zemlje su nastala tako sto su postali ujedinjeni sa jednom idejom kako i sta
A isto tako najveci padovi carstava su se desala zbog razjedinjenja i unutrasnjih konflikata.
Citaj Rimsko carstvo, Kinesko carstvo, Sovjetski savez, Jugoslavija.
Nije ih unistila vanjska pretnja nego unutrasnja slabost.
BIH je na granici toga, iz unutra smo truli razjedinjeni s tendencijom porasta razjedinjenja.
To, ako gledamo historiju ce dovesti do raspada mirnog ili silom nije bitno.
Sto je najgore, Dejton kao ustav zemlje je takav da ne postoji mogucnost opiranja destrukciji, ne postoji zakonski nacin da se odupre unutrasnjim silama razjedinjenja. Ne postoji nacin gradjenja zemlje napravljen je upravo tako da pogoduje jos vecem razjedinjenju.
Jedina minorna zastita od toga je bio mehanizam bonskih ovlasti, koji je unisten.
Sta zelim reci, nazalost ruzno je reci, nekada se narodu moraju nametnuti neke stvari. U zavisnosti ko to radi i kako to radi, to moze biti dobro ili lose.
Mnogo toga se namece u svakodnevnom zivotu, od malih stvari do velikih.
Takve stvari vecinom naidju na otpor i nerazumjevanje ali u dosta slucajeva kasnije se pokaze dobrim odlukama.
Ljudi ne vole promjene drzimo se onoga sto poznajemo.
Sta zelim reci jedina nada ovoj zemlji i ovom narodu je rodjenje jake ruke, s velikim autoritetom koja ce kroz kombinaciju nametanja, kompromisa i dogovora kreirati temelje jake drzave. S veoma jasnim ciljem kreiranja Bosanske nacije, ponosa i snage. Pokretac promjena, tektonskih koji ce unisti otpor prema ideji jedne drzave jake drzave.
To je temelj drzave i nad tim temeljem se gradi sve ostalo, ekonomija, moc, ponos, znanje, sportski uspjesi, znanstveni uspjesi, drustveni uspjesi, pravda i sve ostalo sto je u paketu.
Mi to nemamo, niti ima naznake da cemo je imati i iz tog razloga mi imamo Dodike, Covice, Bakire i Komsice jos 100 takvih i bice ih takvih jos mnogo mnogo godina do kraja.
Nas temelj je dejton koji je napravjen namjerno da urusi sve, jos je na klizistu. Sta god budemo sagradili na njemu to ce kad tad da se urusi.
Izvinjavam se na dugom tekstu ali imao sam potrebu da ovo kazem.
Ps za kraj.
Mi spadamo u grupu neuspjelih drzava u skupini smo s Ukrajinom, Moldavijom, Gruzijom, Afganistanom, Irakom, Kongom i slicno.