Jos jedan poraz BIH

Post Reply
lajkujMe

#1 Jos jedan poraz BIH

Post by lajkujMe »

Ne nije repka opet dobila degeneka od Grcke, ovo je puno manje vazno od repke.

Jedna od motivacija za ovu temu je izglasavanje NSRS koja je podrzala Dodika u njegovom Vetu vezano za utvrdjivanje granice se R. Hrvatskom, i problematiziranja Peljeskog mosta.

Ma da poenta nije ta tema ali jedan od faktora, uglavnom. Ja kao građanin koji zivi i radi u BIH rođen ovdje, koji prati dnevnopoliticke igre nasih izabranih lidera :run: sam dosao do situacije gdje uopste vise nemam nade za odrzivu BIH, za stabilnu BIH i ponajvise za jaku i ponosnu BIH.
Ovo vise nisu etnicke tenzije, politike mocnih oko fotelja i slicno. Mislim da vecini pro bosanskih patriota jasno da se radi o namjernom i ciljanom planskom unistavanju svega sto se zove Bosansko.
Krecuci od negiranja postojanja iste, negiranje njenih prava, negiranje jezika, negiranje historije, negiranje zrtava, negiranje volje gradjana, negiranja statusa zemlje, negiranja nacionalnog izbora pa cak i do brisanja svih veza sto imaju regije u drzavi.
Jaki pokret koji se nalazi u RS i hrvatskim dijelovima Federacije, uz indirektnu podrsku tkz. Navodnih Pro Bosanskih snaga uspjesno rastavljaju drzavu na mala parceta unistava se sve.
A najgore od toga oni koji bi trebali najvise raditi na jacanju (prvo narod pa onda i politicki subjekti) drzave zapravo negiraju da uopste postoji takav projekat nego da bi valjda sami sebi olaksali pretvaraju se da je to borba za fotelje, korupcija i moc pozadina svega.
Ali nisam vise siguran u to, jedino sto sprijecava totalni kolaps zemlje je nepogodna medjunarodna klima za isto, ali kao i sto sama rijec klima kaze, ona je varljiva, podlozna promjenama u mnogim slucajevima tektonskim iznenadnim promjenama.
Ispade da je politika negiranja drzave dovela do nekog vida zasicenja MZ, i mislim da se vide poceci promjena u politici prema nama.
Mi u svijetu vazimo za nepouzdanog partnera, za neozbiljnu drzavu punu oprecnih unutrasnjih konflikata.
Crna ovca u stadu nece nas niko, razlozi mnogi.

Sve vise sticem utisak da je bez razloga poginulo 100.000 nasih ljudi i da se drzava predala 95god u dejtonu, ponajvise zbog elementarnog nepoznavanja sta ce taj sporazum kasnije donijeti.
A to je da neprijatelji ove zemlje zavladaju bez opaljenog metka. Pa kasnije je i uruse pomocu dejtona.
Danas onaj sto najvise krsi principe dejtona pravda dejton kao kljucni saveznik u urusavanju drzave.
Saveznik im je dejton to jest dijelovi istoga, toliko se manipulise s njime da je postao od slucaja do slucaja papir za brisanje guzice ili ultimativno sredstvo za unistavanje zemlje, a to zavisi od onog kako ga koristi.
A sad dolazimo da najbitnijeg dijela.
Patriote ce reci sljedece:
BIH je suverena medjunarodno priznata zemlja sa svojim institucijama, pravima i obavezama i vjecna je!
Popisam se na tu izjavu.
Zemlja je suverena, medjunarodno priznata, sa svojim institucijama, pravima i obavezama onoliko koliko narod koji obitava u njoj to zeli

Drugim rijecima, sto je narod u njoj jedinstveniji, voli je i bori se za nju toliko je i drzava jaka.
A sta mi imamo? Pih bice dugo.
Imamo tri tkz naroda etnicke i vjerske pripadnosti razlicitih poimanja o ovoj drzavi.
Imamo 13 nivoa izvrsne vlasti od kojih je 11 u samo jednom od dva entiteta.
Svaka od tih 13 vlasti je razjedinjena i nije pretjerano povezana jedno drugom.
Od tri naroda, dva su poprilicno homogena s jasnim ciljem kako politickim tako i socioloskim.
A treci (bosnjacki) je zestoko razjedinjen podjeljen na desetine grupa na stotine sub grupa, cak i otvorenim izdajnicima unutar svog korpusa.

Kad gledamo kroz historiju najjaca carstva, kraljevine, zemlje su nastala tako sto su postali ujedinjeni sa jednom idejom kako i sta
A isto tako najveci padovi carstava su se desala zbog razjedinjenja i unutrasnjih konflikata.
Citaj Rimsko carstvo, Kinesko carstvo, Sovjetski savez, Jugoslavija.
Nije ih unistila vanjska pretnja nego unutrasnja slabost.
BIH je na granici toga, iz unutra smo truli razjedinjeni s tendencijom porasta razjedinjenja.
To, ako gledamo historiju ce dovesti do raspada mirnog ili silom nije bitno.
Sto je najgore, Dejton kao ustav zemlje je takav da ne postoji mogucnost opiranja destrukciji, ne postoji zakonski nacin da se odupre unutrasnjim silama razjedinjenja. Ne postoji nacin gradjenja zemlje napravljen je upravo tako da pogoduje jos vecem razjedinjenju.
Jedina minorna zastita od toga je bio mehanizam bonskih ovlasti, koji je unisten.

Sta zelim reci, nazalost ruzno je reci, nekada se narodu moraju nametnuti neke stvari. U zavisnosti ko to radi i kako to radi, to moze biti dobro ili lose.
Mnogo toga se namece u svakodnevnom zivotu, od malih stvari do velikih.
Takve stvari vecinom naidju na otpor i nerazumjevanje ali u dosta slucajeva kasnije se pokaze dobrim odlukama.
Ljudi ne vole promjene drzimo se onoga sto poznajemo.

Sta zelim reci jedina nada ovoj zemlji i ovom narodu je rodjenje jake ruke, s velikim autoritetom koja ce kroz kombinaciju nametanja, kompromisa i dogovora kreirati temelje jake drzave. S veoma jasnim ciljem kreiranja Bosanske nacije, ponosa i snage. Pokretac promjena, tektonskih koji ce unisti otpor prema ideji jedne drzave jake drzave.

To je temelj drzave i nad tim temeljem se gradi sve ostalo, ekonomija, moc, ponos, znanje, sportski uspjesi, znanstveni uspjesi, drustveni uspjesi, pravda i sve ostalo sto je u paketu.
Mi to nemamo, niti ima naznake da cemo je imati i iz tog razloga mi imamo Dodike, Covice, Bakire i Komsice jos 100 takvih i bice ih takvih jos mnogo mnogo godina do kraja.
Nas temelj je dejton koji je napravjen namjerno da urusi sve, jos je na klizistu. Sta god budemo sagradili na njemu to ce kad tad da se urusi.

Izvinjavam se na dugom tekstu ali imao sam potrebu da ovo kazem.

Ps za kraj.

Mi spadamo u grupu neuspjelih drzava u skupini smo s Ukrajinom, Moldavijom, Gruzijom, Afganistanom, Irakom, Kongom i slicno.
Henry Chinaski

#2 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by Henry Chinaski »

Pomirimo se da smo svi ovce. U manjem entitetu je stanje sa biračima najgore zbog toga što je najbrojniji ruralni profil pa su najlakši za manipulaciju.
Zato dodick osvaja apsolutnu vlast kad god hoće, a svi su njegovi kmetovi i sretni su zbog toga.

Suvišna tema koja je prožvakana milion puta.
lajkujMe

#3 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by lajkujMe »

Henry Chinaski wrote:Pomirimo se da smo svi ovce. U manjem entitetu je stanje sa biračima najgore zbog toga što je najbrojniji ruralni profil pa su najlakši za manipulaciju.
Zato dodick osvaja apsolutnu vlast kad god hoće, a svi su njegovi kmetovi i sretni su zbog toga.

Suvišna tema koja je prožvakana milion puta.

Oni koji su otisli iz zemlje od 95 god do danas i oni koji cekaju termin u ambasadi su skontali da su ovce.
Zato i bjeze, nemaju nade da ce biti drugacija situacija.
Jos jedan od primjera raspada drzave.
Ne slazem se da je nebitna tema, mnogo ljudi ima slicno misljenje o stanju u drzavi.
Vecina suti.
escobar__

#4 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by escobar__ »

Država je propali projekat samo što s naše strane nema niko ko se smije usuditi i priznati to.
Kejn

#5 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by Kejn »

Kakvo sranje od teksta majko mila. Samo kad pomislim da je neko sjeo i odvojio 30 min da napise ovo.
lajkujMe

#6 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by lajkujMe »

Kejn wrote:Kakvo sranje od teksta majko mila. Samo kad pomislim da je neko sjeo i odvojio 30 min da napise ovo.
Umjesto da vrijedjas, sjedi 5 min i obrazlozi :bih:
Novak20

#7 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by Novak20 »

lajkujMe wrote:Ne nije repka opet dobila degeneka od Grcke, ovo je puno manje vazno od repke.

Jedna od motivacija za ovu temu je izglasavanje NSRS koja je podrzala Dodika u njegovom Vetu vezano za utvrdjivanje granice se R. Hrvatskom, i problematiziranja Peljeskog mosta.

Ma da poenta nije ta tema ali jedan od faktora, uglavnom. Ja kao građanin koji zivi i radi u BIH rođen ovdje, koji prati dnevnopoliticke igre nasih izabranih lidera :run: sam dosao do situacije gdje uopste vise nemam nade za odrzivu BIH, za stabilnu BIH i ponajvise za jaku i ponosnu BIH.
Ovo vise nisu etnicke tenzije, politike mocnih oko fotelja i slicno. Mislim da vecini pro bosanskih patriota jasno da se radi o namjernom i ciljanom planskom unistavanju svega sto se zove Bosansko.
Krecuci od negiranja postojanja iste, negiranje njenih prava, negiranje jezika, negiranje historije, negiranje zrtava, negiranje volje gradjana, negiranja statusa zemlje, negiranja nacionalnog izbora pa cak i do brisanja svih veza sto imaju regije u drzavi.
Jaki pokret koji se nalazi u RS i hrvatskim dijelovima Federacije, uz indirektnu podrsku tkz. Navodnih Pro Bosanskih snaga uspjesno rastavljaju drzavu na mala parceta unistava se sve.
A najgore od toga oni koji bi trebali najvise raditi na jacanju (prvo narod pa onda i politicki subjekti) drzave zapravo negiraju da uopste postoji takav projekat nego da bi valjda sami sebi olaksali pretvaraju se da je to borba za fotelje, korupcija i moc pozadina svega.
Ali nisam vise siguran u to, jedino sto sprijecava totalni kolaps zemlje je nepogodna medjunarodna klima za isto, ali kao i sto sama rijec klima kaze, ona je varljiva, podlozna promjenama u mnogim slucajevima tektonskim iznenadnim promjenama.
Ispade da je politika negiranja drzave dovela do nekog vida zasicenja MZ, i mislim da se vide poceci promjena u politici prema nama.
Mi u svijetu vazimo za nepouzdanog partnera, za neozbiljnu drzavu punu oprecnih unutrasnjih konflikata.

Sve vise sticem utisak da je bez razloga poginulo 100.000 nasih ljudi i da se drzava predala 95god u dejtonu, ponajvise zbog elementarnog nepoznavanja sta ce taj sporazum kasnije donijeti.
A to je da neprijatelji ove zemlje zavladaju bez opaljenog metka. Pa kasnije je i uruse pomocu dejtona.
Danas onaj sto najvise krsi principe dejtona pravda dejton kao kljucni saveznik u urusavanju drzave.
Saveznik im je dejton to jest dijelovi istoga, toliko se manipulise s njime da je postao od slucaja do slucaja papir za brisanje guzice ili ultimativno sredstvo za unistavanje zemlje, a to zavisi od onog kako ga koristi.
BIH je suverena medjunarodno priznata zemlja sa svojim institucijama, pravima i obavezama i vjecna je!
Popisam se na tu izjavu.
Zemlja je suverena, medjunarodno priznata, sa svojim institucijama, pravima i obavezama onoliko koliko narod koji obitava u njoj to zeli

Drugim rijecima, sto je narod u njoj jedinstveniji, voli je i bori se za nju toliko je i drzava jaka.
Imamo tri tkz naroda etnicke i vjerske pripadnosti razlicitih poimanja o ovoj drzavi.
Od tri naroda, dva su poprilicno homogena s jasnim ciljem kako politickim tako i socioloskim.
A treci (bosnjacki) je zestoko razjedinjen podjeljen na desetine grupa na stotine sub grupa, cak i otvorenim izdajnicima unutar svog korpusa.

Kad gledamo kroz historiju najjaca carstva, kraljevine, zemlje su nastala tako sto su postali ujedinjeni sa jednom idejom kako i sta
A isto tako najveci padovi carstava su se desala zbog razjedinjenja i unutrasnjih konflikata.
BIH je na granici toga, iz unutra smo truli razjedinjeni s tendencijom porasta razjedinjenja.
Sto je najgore, Dejton kao ustav zemlje je takav da ne postoji mogucnost opiranja destrukciji, ne postoji zakonski nacin da se odupre unutrasnjim silama razjedinjenja. Ne postoji nacin gradjenja zemlje napravljen je upravo tako da pogoduje jos vecem razjedinjenju.
Jedina minorna zastita od toga je bio mehanizam bonskih ovlasti, koji je unisten.

Sta zelim reci, nazalost ruzno je reci, nekada se narodu moraju nametnuti neke stvari. U zavisnosti ko to radi i kako to radi, to moze biti dobro ili lose.
Takve stvari vecinom naidju na otpor i nerazumjevanje ali u dosta slucajeva kasnije se pokaze dobrim odlukama.

Sta zelim reci jedina nada ovoj zemlji i ovom narodu je rodjenje jake ruke, s velikim autoritetom koja ce kroz kombinaciju nametanja, kompromisa i dogovora kreirati temelje jake drzave. S veoma jasnim ciljem kreiranja Bosanske nacije, ponosa i snage. Pokretac promjena, tektonskih koji ce unisti otpor prema ideji jedne drzave jake drzave.

To je temelj drzave i nad tim temeljem se gradi sve ostalo, ekonomija, moc, ponos, znanje, sportski uspjesi, znanstveni uspjesi, drustveni uspjesi, pravda i sve ostalo sto je u paketu.
Mi to nemamo, niti ima naznake da cemo je imati i iz tog razloga mi imamo Dodike, Covice, Bakire i Komsice jos 100 takvih i bice ih takvih jos mnogo mnogo godina do kraja.
Nas temelj je dejton koji je napravjen namjerno da urusi sve, jos je na klizistu. Sta god budemo sagradili na njemu to ce kad tad da se urusi.

Ps za kraj.

Mi spadamo u grupu neuspjelih drzava u skupini smo s Ukrajinom, Moldavijom, Gruzijom, Afganistanom, Irakom, Kongom i slicno.
:thumbup:

Odličan tekst i zrelo promišljanje.

Kompromis i ustupci mogu očuvati domovinu BiH. Rahat patnja, neki drugi vid status quo ili dominacija jednog ili dva naroda put je u propast države BiH.
Haman2

#8 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by Haman2 »

MI smo kao narodtrebali nestati davno. Evropa tada nije podrzala zahtjeve srtba a koji se ogleda u sledecem
“Kada se na sastanku Jugoslavenskog odbora i predstavnika srpske vlade 1916. godine u Nici, u Francuskoj, raspravljalo o sudbini Muslimana u Bosni i Hercegovini, predstavnik srpske vlade Protić je rekao:
– Pustite to nama. Mi imamo rješenje za Bosnu.
– Kakvo rješenje, gospodine Protiću? – upitao je sa zanimanjem dr.Trumbić, hrvatski predsjednik Jugoslavenskog odbora.
– Kad naša vojska pređe preko Drine, dat ćemo Turcima 24 do 48 sati da pređu na vjeru svojih pređa. One, koji se ne žele pokrstiti, poklat ćemo kao što smo to već napravili u Srbiji.

Nastalo je čuđenje i vrlo neugodna tišina. Trumbićevi prsti počeli su se tresti. Da sakrije uzbuđenje, pritiskao je neke dokumente na stolu.
– Da li ste vi ozbiljni, gospodine Protiću? – upitao je.
– Vrlo sam ozbiljan, gospodine Trumbiću. U Bosni mi s Turcima nećemo postupati na evropski način, nego na naš.” (B.P., str. 161).
Razgovor je bio nastavljen. Meštrović se suprotstavio takvoj politici, ali se ona neskriveno provodila protiv Muslimana u potpunosti za vrijeme drugog svjetskog rata.
Poslije smo ima Plan Cvetkovic- Macek koji je takodje na neki nacin djelo medjunarodne zajednice. BiH je podijeljena izmedju Hrvata i Srba. Nas niko nista nije pitao jer tada nismo bili priznati kao narod. Bili smo vjerske skupine, a vjerske skupine nemaju ista prava kao narodi. Iz tog razloga su razgovore vidili iskljucivo Hrvati i Srbi.
Da li je malo cidno da Plan Cvetkovic -Macek puno podjeca na na Dejtonski mirovni ugovor, sto govodi da je medjunarodna zajednica samo aktivirali vec ranije zacrtanu podjelu uz manje korekcije. Ono sto je pripalo Hrvatskoj sad je FBiH, entitet Bosnjaka i Hrvata, a ono sto je pripalo Srbima sad je Republika Srpska.
Ustav je sklepan tako da ni jedna drzava na svijetu ne bi mogla biti uspjesna sa ovakvim ustavom. Sta mislite da USA ima troclano Predsjednistvo u kome bi sjedio jedan bjelac, Juznoamerikanac i i jedan Afroamerikanac. Da li bi se oni mogli dogovoriti oko bilo cega. Sumnjam.

Ovo sto se sada desava u BiH je proizvod medjunarodne zajednice, koja polako ali sigurno vodi BiH podjeli. Zasto se medjunaroni predstavnici sastaju u Sarajevu sa M. Dodikom ali iskljucivo u cetiti oka. Ako clenovi predjsednictva odu u Brisel, opet odgovorni imaju sastanak sa Dodikom u cetiri oka itd. To nije slucajno. Osim toga konsultacije idu i preko Vucica, pa Dodik svakih 7 dana ide u Beograd. Medjunarodna zajednica nikad da osudi neko njegovo ponasanje koje je suprotnu Ustavu BiH i zadire u najprimitivniji oblik nacional-sovinizma, ne nacionalizma kako nasi akademici znaju da pricaju.
DAKLE: Ovo nije poraz BiH, ovo je poraz medjunarodne zajednice, njenog morala i medjunarodnog prava na koji se ona cesto poziva.
lajkujMe

#9 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by lajkujMe »

Novak20 wrote:
lajkujMe wrote:Ne nije repka opet dobila degeneka od Grcke, ovo je puno manje vazno od repke.

Popisam se na tu izjavu.

Ps za kraj.

:thumbup:

Odličan tekst i zrelo promišljanje.

Kompromis i ustupci mogu očuvati domovinu BiH. Rahat patnja, neki drugi vid status quo ili dominacija jednog ili dva naroda put je u propast države BiH.
Dominacija jednog naroda ne, ali dominacija nacionalnosti (Bosansko-Hercegovacke) da.
Kod nas ne postoji uopste takva oprijedeljenost.
Postojala je mlako kod Bosnjaka ali i to se promjenilo.
Sta zelim reci, prvo drzava pa onda etnicka pripadnost pa onda vjera pa onda ostali talovi.

Jedan od uzora meni je Svicarska, prvo si Svicarac pa onda Talijan, Francuz, Njemac...
Ili SAD, nije slucajno Tramp pobjedio na paroli Make America Great Again MAGA.
Mnogi su njega pogresno shvatili, on ne zeli dominaciju Amerike nad ostalim zemljama svijeta nego prvo i najvaznije unutrasnju koheziju naroda.
Nisi Irac, nisi Meksikanac, nisi Bosanac nego si Amerikanac i prvo to pa onda ostalo i ponosi se ostalim ali prvo si Amerikanac. Sto znaci i Americke vrijednosti i razmisljanja.

To mozda zvuci banalno ali samo na taj nacin se indirektno kolektivno gradi jaka drzava.

Meni najbolji banalni primjer, ako si motivisan na poslu uradice sve da posao uradis kako treba vrijedno i jako.
Ako nisi motivisan uradice ga lose, aljkavo, slabo..
Haman2

#10 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by Haman2 »

Za men nije ovo poraz BiH. To je poraz nasih komsija, bolje receno njihova patriotizma. Ko moze mrziti svoju domovinu a voljeti neku drugu vise nego svoju.
megaman4

#11 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by megaman4 »

Haman2 wrote:Za men nije ovo poraz BiH. To je poraz nasih komsija, bolje receno njihova patriotizma. Ko moze mrziti svoju domovinu a voljeti neku drugu vise nego svoju.
Najveci gubitnici su oni koji 150 godina pokusavaju srusiti BiH. Mada duze to traje.

Beograd i Zagreb su jos za vrijeme Berlinskog kongresa na istom fonu: Unistiti BiH i Bosnjake u njoj.

Ali se desava suprotno: Hrvatska nestaje velikom brzinom, odose im svi, polja prazna kao i kuce i skole a djece nigdje.

U Srbiji isto. Samo sto Albanci polako preuzimaju Srbiju: demografski i ekonomski.

Jos je ostao Seselj da laje o tzv. velikoj smrdiji koje evo nema, a obecavali su sve i svasta.

Vucic boy kao krmak Dacic su obicne lutke zapada koje im sluze za sukob sa Rusima.

Dok oni laju po zapadu, znajte da je to taktika, kako bi pokusali uvuci Ruse u Balkanske igrice. Ali ovi nisu glupi. Zna Putko ko je Vucic.

Isto vazi i za Kolindu koja je obicna marioneta zapada i sluzi im samo kao obicna krpetina u diplomatiji jer Hrvatska se nista ne pita, isto kao i Srbija.

Zaboravio sam licemjernu MZ-u koja je 1907 godine sa Kalayem na celu, ukinula prvo Bosanski jezik, a zatim i etnonim Bosnjak, te je u potpunosti unistila jedan autohton narod u BiH - Bosnjake.

Sa negacijom se nastavilo i kroz postojanje vjestacke drzave Jugoslavije koju formirase velike sile, tacnije Britanska kruna, koja je zeljela sprijeciti Germanski uticaj na ove prostore.

Sve je to trajalo do posljednjeg rata, kada se BiH polako vraca svojim korijenima, sa povratkom vijekovnog naziva njenom autohtonom narodu - Bosnjaci.

Nazalost, MZ opet po starom 1995, kada se vrsi suspenzija Ustava BiH i donosi okupatorski Dayton, nesto slicno sto je radjeno u vrijeme Kalaya.

Razlika je samo u tome sto je Kalay radio protiv BiH i Bosnjaka, dok je Inzko odlucio prespavati mandat.

Sve se ponavlja, kao i 1878 i 1907 godine.

Dokle vise?
escobar__

#12 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by escobar__ »

Ludzak

#13 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by Ludzak »

Stabilnu BiH?
Pa zar vjerujete u to?
Kikibombona

#14 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by Kikibombona »

lajkujMe wrote:Dominacija jednog naroda ne, ali dominacija nacionalnosti (Bosansko-Hercegovacke) da.
Kod nas ne postoji uopste takva oprijedeljenost.
Postojala je mlako kod Bosnjaka ali i to se promjenilo.
Sta zelim reci, prvo drzava pa onda etnicka pripadnost pa onda vjera pa onda ostali talovi.

Jedan od uzora meni je Svicarska, prvo si Svicarac pa onda Talijan, Francuz, Njemac...
Ili SAD, nije slucajno Tramp pobjedio na paroli Make America Great Again MAGA.
Mnogi su njega pogresno shvatili, on ne zeli dominaciju Amerike nad ostalim zemljama svijeta nego prvo i najvaznije unutrasnju koheziju naroda.
Nisi Irac, nisi Meksikanac, nisi Bosanac nego si Amerikanac i prvo to pa onda ostalo i ponosi se ostalim ali prvo si Amerikanac. Sto znaci i Americke vrijednosti i razmisljanja.

To mozda zvuci banalno ali samo na taj nacin se indirektno kolektivno gradi jaka drzava.

Meni najbolji banalni primjer, ako si motivisan na poslu uradice sve da posao uradis kako treba vrijedno i jako.
Ako nisi motivisan uradice ga lose, aljkavo, slabo..
Nema od toga nista druze. Ovdje je vjera temelj ideniteta. Cak i onaj sto saljeva pive i j... boga svaki dan je vjerski obojen u kulturoloskom smislu. Vjerska nepodnosljivost je glavna barijera bilo kakvom zajednickom identitetu.

A sto se tice BiH, nece se raspasti, ne postoje nikakvi nagovjestaji za to, ali ce usljed kriminala i iseljavanja propasti. Najveci optimisti su izgubili svaku nadu. Potpuno je jasno da ove generacije nece dozivjeti bolje vrijeme. Mozda bude bolje za 50 ili 100 godina... Zbog toga ljudi masovno odlaze...
Ludzak

#15 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by Ludzak »

U Bih će biti bolje ako bude ponovo okupirana od strane AU, ili Njemačke. Pošto neće doći do tog, onda nema se šta nadati.
L u c i f e r

#16 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by L u c i f e r »

lol idc

:pliska:
Haman2

#17 Re: Jos jedan poraz BIH

Post by Haman2 »

Ovi stihovi govore sve iako su napisani 1891. godine. Stiče se dojam kao su pisani juće

Image

Dr. Safvet beg Bašagić, Pjesma o Bošnjaku

Znaš Bošnjače, nije davno bilo
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta
Kad u našoj Bosni ponositoj
I junačkoj zemlji Hercegovoj
Od Trebinja do Brodskijeh vrata
Nije bilo Srba ni Hrvata
A danas se kroza svoje hire
Oba stranca ko u svome šire
Oba su nas gosta saletila
Da nam otmu najsvetije blago
Naše ime ponosno i drago

Da li se promijenila tadašnja politika Srba i Hrvata u BiH? 
Naravno da nije. I danas se negira nacionalno određenje Bošnjaka, i danas se pričaju priče kako Bošnjaci traže svoje ime, ali nikako da ga nađu, kako su Bošnjaci od juće, i danas se pokušava negirati bosanski jezik, posebno u Republici Srpskoj, itd.[/quote]
Post Reply