Nema ništa loše u tome, ja navijam da se ovo uvede opet, pogtovo ako ćemo bacati kršćaneVelkoski wrote:Baca li tebi dječko na sadistu?Bloo wrote:Amen.dječak sa šibicama wrote:to oko 22 sto gonjaju koznu loptu, ima tu neke filozofske dvojbe, mozda da nam vrate arene, gladijatore, odsjecene ruke i glave, bacanje krscana ili nekih drugih nepozeljnih pojava lavovima, mozda bi se raja vise izzivila nego u ovom novcem unistenom sportu od nogoloptanja
Još jedan odlazak
- Bloo
- Globalna šefica
#151 Re: Još jedan odlazak
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#152 Re: Još jedan odlazak
Moj jelovnik je tako jednostavan da bi i Bloo bez problema kuhala sve što kuham i jaHakiz wrote:Pa kada već moraš da jedeš, zašto ne bi naučio kako da napraviš jela koja će uz preživljavanje omogućiti ti i uživanje u toj hrani.Velkoski wrote:Kuhar kao kuhar da, gledanje kuhara na TV-u ne.![]()
Nikada mi nisu bili jasni 24kitchen i slični kanali
Usput, 24kitchen ni ja ne volim. Nešto mi ne leži.
I koksBloo wrote:Velko očito ne osjeća joie de vivre, osim ako ne uključuje fudbal
- Bloo
- Globalna šefica
#153 Re: Još jedan odlazak
touché, touché.... 
-
Hakiz
#154 Re: Još jedan odlazak
Kao što rekoh, imao sam dvije akutne depresivne epizode. Moje iskustvo kaže da moram parafrazirati Balaševića:dječak sa šibicama wrote:Loptaci imaju svoje kuhare, kuhari nemaju svoje loptace![]()
Sto bi rekao legendarni Magdic, nekad su siromasi sutali loptu a na tribinama sjedila gospoda, danas je obrnuto.
Ne dodje depresija od dosade, nego od loseg zivota, ili neispunjenih ciljeva... mozda smanjiti ciljeve ali drustvo ih obicno namece, recimo zenama da budu stiglici, a one ne mogu jer vole da jedu. I niko im nece reci da one manekenke sa reklame rucaju list salate a za veceru gomilu suza, pa se onda samoubije kad se udeblja 300 grama a svi se pitaju pa zasto, izgledala je tako sretna a i zgodna je bila, pozeljna.
"Depresija dolazi nezvana, sama,
Krila se tu negdje, duboko u nama"
- Bloo
- Globalna šefica
#155 Re: Još jedan odlazak
Nema tog broja epizoda koji može opravdati citiranje ili parafraziranje Balaševića...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#156 Re: Još jedan odlazak
Bloo wrote:Nema tog broja epizoda koji može opravdati citiranje ili parafraziranje Balaševića...
- dječak sa šibicama
#157 Re: Još jedan odlazak
ali najjace mi je kad se neko deprimira (obicno nece da priznaju, ali ocito je) jer vidi da pola njegove raje na instagramu, fejzbuku zivi savrsene zivote... iako svi znamo da je tu jedino savrsen fotosop i kolicina lazi, ali dzaba, znaju i oni i one i on i mi i vi da nervira kad vidis, ili da ne parafraziram Balasevica "raja trazi zalosno, ko ce gledat tudju srecu"
-
Hakiz
#158 Re: Još jedan odlazak
Padni u depresiju pa ću te pitatiBloo wrote:Nema tog broja epizoda koji može opravdati citiranje ili parafraziranje Balaševića...
- Cherry-Cherry
#159 Re: Još jedan odlazak
Nekada su arene postojale da narod izbaci sav bijes i nezadovoljstvo iz sebe. I onda se pripadnici vladajuće klase preruše u sirotinju i sjede u publici među njima, da bi čuli glas običnog naroda.dječak sa šibicama wrote:to oko 22 sto gonjaju koznu loptu, ima tu neke filozofske dvojbe, mozda da nam vrate arene, gladijatore, odsjecene ruke i glave, bacanje krscana ili nekih drugih nepozeljnih pojava lavovima, mozda bi se raja vise izzivila nego u ovom novcem unistenom sportu od nogoloptanja
Nešto slično nekim navijačkim pjesmama danas u kojima se spominje stanje u društvu i slično.
-
Heller
#160 Re: Još jedan odlazak
Velkoski wrote:Bloo wrote:Nema tog broja epizoda koji može opravdati citiranje ili parafraziranje Balaševića...![]()
- KB9
#161 Re: Još jedan odlazak
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Bloo wrote:Nema tog broja epizoda koji može opravdati citiranje ili parafraziranje Balaševića...
-
moonca
#162 Re: Još jedan odlazak
Tacno ima takvih- jedne godine predlozim 'zemljakinji' da obidjemo ''skupi'' dio grada- ostrvo je, kaze ona necu da se nasekiramdječak sa šibicama wrote:ali najjace mi je kad se neko deprimira (obicno nece da priznaju, ali ocito je) jer vidi da pola njegove raje na instagramu, fejzbuku zivi savrsene zivote... iako svi znamo da je tu jedino savrsen fotosop i kolicina lazi, ali dzaba, znaju i oni i one i on i mi i vi da nervira kad vidis, ili da ne parafraziram Balasevica "raja trazi zalosno, ko ce gledat tudju srecu"
- insomnia78
#163 Re: Još jedan odlazak
Jebo majku, navuče se na hors ne saatavi par mjeseci i godinu istom konopac. Zaradjujes milione pa drogiraj se uzivaj kad ti je bog dao. Bogati kmečavci. Teško mu. Zajebano krkati čistu robu i ne morati krasti kasetofone i otimati narodu mobitele.
A ovaj siromah se navuce i onda nako nakriziran ujutru prvo mora ici napraviti pare pa nabaviti robu, jos mu uvale fasade, paracetamola, plazme i fura on tako dvaes godina. Ne pada mu na pamet da se bjesi
A ovaj siromah se navuce i onda nako nakriziran ujutru prvo mora ici napraviti pare pa nabaviti robu, jos mu uvale fasade, paracetamola, plazme i fura on tako dvaes godina. Ne pada mu na pamet da se bjesi
-
Korisničkoime
#164 Re: Još jedan odlazak
Depresija je ozbiljna bolest i dolazi u nekoliko oblika ili ti ga vrsta i ne pogadja samo slavne i bogate nego se samo o njima cuje kada se ubiju.
Savjeti tipa "de ba sta ti je" " bice bolje" "nedaj se" itd su svakako dobronamjerni ali nisu ucinkoviti ni najmanje. Najbolji je savjet da se to ne krije da se bude otvoren povodom toga i da se obavezno potrazi strucna pomoc.
Kazu piju i drogiraju se to je u sustini mnogina bijeg od tog stanja, oni se na kratko vrijeme resetuju, dodju u stanje "ma boli me briga sve je to ok". Medjutim sve je to samo prividno i kratkotrajno i upada se u zacarani krug iz kojeg je tek tada tesko izaci.
Ozbiljna bolest sa cesto zlokobnim posljedicama apsolutno nuzno i neophodno potraziti strucnu pomoc pa i tada se zna kobno zavrsiti.
Za kuhara, steta, nedavno sam bas gledao neku emisiju i kontam e lika boli ga kita uziva, kako se mozemo lako prevariti
Savjeti tipa "de ba sta ti je" " bice bolje" "nedaj se" itd su svakako dobronamjerni ali nisu ucinkoviti ni najmanje. Najbolji je savjet da se to ne krije da se bude otvoren povodom toga i da se obavezno potrazi strucna pomoc.
Kazu piju i drogiraju se to je u sustini mnogina bijeg od tog stanja, oni se na kratko vrijeme resetuju, dodju u stanje "ma boli me briga sve je to ok". Medjutim sve je to samo prividno i kratkotrajno i upada se u zacarani krug iz kojeg je tek tada tesko izaci.
Ozbiljna bolest sa cesto zlokobnim posljedicama apsolutno nuzno i neophodno potraziti strucnu pomoc pa i tada se zna kobno zavrsiti.
Za kuhara, steta, nedavno sam bas gledao neku emisiju i kontam e lika boli ga kita uziva, kako se mozemo lako prevariti
- JThomas
#165 Re: Još jedan odlazak
naravno da se ne ubija onaj ko gleda kako da preživi. logično 
- Hajvan
#166 Re: Još jedan odlazak
taj lik da opjeva pjesmu o karnevalu u Riju, to bi bila jedna otuzna zalopojka..Bloo wrote:Nema tog broja epizoda koji može opravdati citiranje ili parafraziranje Balaševića...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#167 Re: Još jedan odlazak
JThomas wrote:naravno da se ne ubija onaj ko gleda kako da preživi. logično
- nepass1
#168 Re: Još jedan odlazak
insomnia78 wrote:Nisi ti depresivan no besposlen
- Thorgerson
#169 Re: Još jedan odlazak
Ma tesko je ovo sve shvatiti. Zato i postoje samoubistva...jel, da postoji lijek i da postoje shvatanja oko toga, sprijecilo bi se.
Mislim jbt 61 godinu imas, imas para moze do kraja zivota da uzivas, prstom ne mrdnes. Ali sta ce npr. Bourdain, sve obisao, sve isprobao (sto hrane, pic(ć)a, opijata...)...
Tacno skontas da im je zivot dosadio... Ima sve, obisao sve, nema sta vise...sta ce...
Ili u drugim slucajevima industrija ih proguta. Tipa nedavno Avicii.
Jbg ne mogu se svi isto nositi s tim.
Mislim jbt 61 godinu imas, imas para moze do kraja zivota da uzivas, prstom ne mrdnes. Ali sta ce npr. Bourdain, sve obisao, sve isprobao (sto hrane, pic(ć)a, opijata...)...
Tacno skontas da im je zivot dosadio... Ima sve, obisao sve, nema sta vise...sta ce...
- apsidejzi
#170 Re: Još jedan odlazak
Kako nema sta vise???Thorgerson wrote:Ma tesko je ovo sve shvatiti. Zato i postoje samoubistva...jel, da postoji lijek i da postoje shvatanja oko toga, sprijecilo bi se.
Nek pocne izucavati neku granu nauke. Treba ti 10 zivota da spoznas sta je sve otkriveno a nevjerovatan je osjecaj kada shvatis kako sve funkcionise. Tacnije, kad shvatis koliko ne znas kako sve funkcionise. Ja bih mogao danima izucavati recimo kako se aminokiseline uvezuju u proteine na osnovu DNA koda. Nevjerovatan sistem i kad pocnes crtati detalje i ici jednu po jednu... sad pa sad ti ode 4-5 sata dok sve to izucis.
Najlakse je reci nema se sta vise probati... kao da je droga i picka sve sto postoji da se proba u zivotu. Pocni izucavati kosmologiju da vidis cudesa koja postoje. Udji malo u svijet mikrobiologije... nepresusni izvor zabave... Pa onda sam proces fotosinteze i odnos iste sa kvatnom mehanikom...
Al haj... nek je on sve hedonisticko probao...
-
Hakiz
#171 Re: Još jedan odlazak
Pa, bolje pojesti popiti i povaliti što bolje i što više nego izučavati aminokiseline. Jer, kada dođe kraj, u stvari kada dođe pretkraj, biće ti draže što si bio hedonista nego naučnik.
- insomnia78
#172 Re: Još jedan odlazak
To mora da si bio omiljen u skoliapsidejzi wrote:Kako nema sta vise???Thorgerson wrote:Ma tesko je ovo sve shvatiti. Zato i postoje samoubistva...jel, da postoji lijek i da postoje shvatanja oko toga, sprijecilo bi se.
Nek pocne izucavati neku granu nauke. Treba ti 10 zivota da spoznas sta je sve otkriveno a nevjerovatan je osjecaj kada shvatis kako sve funkcionise. Tacnije, kad shvatis koliko ne znas kako sve funkcionise. Ja bih mogao danima izucavati recimo kako se aminokiseline uvezuju u proteine na osnovu DNA koda. Nevjerovatan sistem i kad pocnes crtati detalje i ici jednu po jednu... sad pa sad ti ode 4-5 sata dok sve to izucis.
Najlakse je reci nema se sta vise probati... kao da je droga i picka sve sto postoji da se proba u zivotu. Pocni izucavati kosmologiju da vidis cudesa koja postoje. Udji malo u svijet mikrobiologije... nepresusni izvor zabave... Pa onda sam proces fotosinteze i odnos iste sa kvatnom mehanikom...
Al haj... nek je on sve hedonisticko probao...
- uglavnomja
#173 Re: Još jedan odlazak
dobri robin w.Thorgerson wrote:Ma tesko je ovo sve shvatiti. Zato i postoje samoubistva...jel, da postoji lijek i da postoje shvatanja oko toga, sprijecilo bi se.

njega mi je pravo bilo zao, a kuharske emmsije ne gledam, ne znam ko je bio anthony, citam dobar
- Gojeni H
#174 Re: Još jedan odlazak
Aaa, @balonche kako si se divno zapitao. Pa ka'e pisac:mali_balon wrote:Cuj kako srednjevjekovni kmet nije znao za depru, nije znao za infarkt rak i mnoge druge bolescure......kako nauka napreduje tako i dijagnoze i otkrica....
Ako cemo se vodit tom logikom oda se od raka nije umirao svew do njegovog otkrica ili TBC-a.....
Ja opet kazem nema ga na kugli zemaljskoj ko ne pati od nekog oblika depresije.....neko lakse devera.....neko teze....neko se objesi...predozira.....
Ima u Americi mjesto zove se Roseto u Pensilvaniji. Imigranti ga nazvali po rodnom mjestu u Italiji.
Nekad 50-ih proslog vijeka, mladi doktor dosao na pice poslije nakog seminara i zapocne pricu sa lokalnim doktorom.
I k'o dosadni doktori o cemu ce vec o bolestima. I kaze lokalac: "u 17 godina moje karijere, rijetko koga sam nasao iz Roseta preko 65 godina starosti a da ima neku bolest u vezi sa srcem."
Doktori, istrage, izucavanje ....
U Rosetu nema alkoholizma, ovisnosti, nema samoubistava i veoma malo kriminala.
Dalje istrage, pitanja ....
Rosetanci marisu pice, slatkise, biscotti i taralli. Haman nema nikakve veze sa ishranom.
Jos istrage ... da nije do have? Svi okolni gradovi i sela omaju iste probleme kao i ostatak Chemerike.
Jos istrage ...
Siri familijarni klanovi, 3 generacije pod jednim krovom i ogromno postovanje koje uzivaju djedovi i nene.
Zajednica kod koje je omrazeno bogatima da se hvale i pokazuju svoje materijalno bogatstvo.
Rosetanci redovno posjecuju jedni druge. Kada se vide na ulici, zastanu, rukuju se i malo popricaju.
Rosetanci kuhaju jedni za druge kada ima potrebe.
Al' hebo doktore, univerzitetske profesore i istrazivanja, ... nisu porodica i topli medjuljudski odnosi moderni.
*podaci preuzeti iz knjige Outliers Malcolma Gladwella
- Gojeni H
#175 Re: Još jedan odlazak
Nekad je bio neki dokumentarni film i voditelj pokazuje neku zgradu ako se ne varam u Siriji. Zgrada nekada u 14. Vijeku cini mi se bila bolnica za ljude sa psiholoskim problemima. Njegov komentar je bio da je islam u to vrijeme daleko drugacije pristupao psihickim bolestima u odnosu na krscansku Evropu.Bloo wrote:@Gojeni
Mrsko mi pisati duži traktat na osnovu onog što smo mi nailazili tokom studiranja, djelomično ima pokriveno na ovom sajtu
(lame link, ali mrsko mi tražiti trenutno nešto bolje)
The Middle Ages carried on the classical idea of depression being rooted in one’s disfavor with the gods, but this time the gods were those of Christianity, rather than the Greek pantheon. For clerics in Medieval Europe, melancholy was a sign that one was living sinfully and in need of repentance. In fact, severe melancholy was sometimes seen as a sign of demonic possession. John Cassian, a monk known for his mystical writings, called melancholy the “noonday demon,” in reference to Psalm 91. He recommended that melancholics withdraw from family and friends and perform hard manual labor in solitude as punishment for their sins.
Not only was melancholy seen as a sign of sinfulness, being in a depressed state was considered sinful in and of itself; the Latin word for the deadly sin of sloth, acedia, was broadly defined and included everything from laziness to melancholy. In fact, many of the clerics who wrote about individuals beset with acedia described them as being in the throws of depression.
https://www.artofmanliness.com/articles ... epression/
Srećom nastupi renesansa i humanizam
Nisam se nesto posebno zadrzavao na temi niti istrazivao taj fenomen ... al' mi godra bila da u ovom filmu mi muslimani pobjedjujemo.