graciella wrote:zzzzz wrote:graciella wrote:
Dragi moj ti se osjecas prozvanim zbog cinjenica da generali koji su odgovorni za srednju Bosnu i zlocine nad hrvatima sjede u Hagu. To nisu uostalom moja razmisljanja nego cinjenice.
Jos uvijek su nevini dok se ne dokaze da su krivi, ali nadajmo se da ce svatko od njih dobiti ono sto je zasluzio za etnicko ciscenje, zlocine i izgon vise od 300.000 Bos Hrvata srednje Bosne.
Dobar dio od tih 300.000 je svjesno izabralo taj "progon". Momak, koji je bio direktan ucesnik tog rata u Srednjoj Bosni, ti objasnjava kako je bilo ali dzaba, ti imas svoj viziju o tim dogadjajima.
Ostaje cinjenica da je HVO u Srednjoj Bosni bio legitiman cilj, na zalost stradali su u nekim slucajevima i civili a veliki broj je izabrao da se povuce zajedno sa jedinicama HVO-a. Pripadnici Armije BiH mogu odgovarati za neke izolovane slucajeve ali nikako za ono sto su optuzeni generali HVO-a, za planirano etnicko ciscenje i razbijanje jedne medjunarodno priznate zemlje
Ja cu se samo ukratko osvrnuti na ovo tvoje, posto izgleda da sam ja opet jedini krivac skretanja sa teme. I vise necu da se javljam u svezi ovoga na ovu temu.
Da u pravu si.Samo oni koji su ostali bili su izlozeni torturi, zatvarani i onda razmijenjivani za svoje na drugoj strani.
Ja dobro znam sto pricam posto sam i sama prozivjela sve te stvari.
Narod nije bjezao bez razloga.Ne samo hrvatski u ovome slucaju nego i obrnuto. Ja nemam viziju.Ja sam osjetila na svojoj kozi sve te stvari.I to svjesno je bilo mudro jer mnogi "nesvjesni" su ostavili svoje zivote.
Sto se tice izolovanih slucajeva onda grijesis jer general Hadzihasanovic koji sijede u Hagu ukljucujuci i jednog pukovnika Kuburu nisu sigurno ubijali golim rukama i u izolovanim slucajevima kako ti to nazivas nego su tamo po komandnoj odgovornosti.A ti znas sto to znaci.
Kada se general nadje u Hagu onda se dobro zna sto to znaci.
Obojica su osudjeni zbog zlocina nad Bos. Hrvatima a to ipak nesto znaci.
Ovo je bilo moje zadnje javljanje u ovome topicu posto ne zelim da budem krivac odlazenja od teme ovoga topica.
Pustimo se suplje idemo na cinjenice.
1. 25. mart 1991. dogovor Franjo Tudjman - Slobodan Milosevic u Karadjorjevu o podjeli Bosne.
2. Nakon toga otvara se posebna telefonska linija Tudjman - Milosevic koja ostaje na snazi cijeli rat.
3. Stenogrami Franje Tudjmana direktno opisuju agresiju Hrvatske na gradove u Srednjoj Bosni i etnicko ciscenje u Hercegovini.
4. Maj 1992. Blaz Kraljevic odbija da ucestvuje u podjeli Bosne i dogovoru sa Srbima i krece da ratuje u Istocnu Hercegovinu protiv Srba, nakon cega izdaje proglas protiv podjele BiH.
5. August 1992. Tudjmanova klika na celu sa Bobanom poziva na sastanak Kraljevica i njegove oficire na sastanak i ubija ih, nakon cega HOS potpisuje kapitulaciju.
6. Krece se sa etnickim ciscenjem Hercegovine od Bosnjaka i napad na Srednju Bosnu, jer vise ne postoji nikakva prepreka za to.
7. Hrvati Srbima daju Posavinu za mir u Istocnoj Hercegovini, ucvrscivanje dogovorene podjele.
8. Pocinje serija napada na gradove Gornji Vakuf, Vitez, Novi Travnik, Busovaca, Kresevo.
9. Pocinje serija masakara: Vrbanja, Rastanani, Kostana Bolnica, Logor Sunje, Gabela, Dretelj, Heliodrom, Mokronoge, Dusa, Uzricje, Hrasnica, Bistrica, Ahmici, Stupni Do, Doljani, Sovici, Here, Varvara, masakr na Makljenu, Prozor, Stolac, Capljina itd.
10. Pocenje sistematsko rusenje vjerskih i kulturnih objekata: Dzamije u Stocu, Capljini, Stari most, dzamije u Mostaru, Livnu, Pocitelju itd. na stotine porusenih vjerskih objekata (to nisu bili incidentni slucajevi, vecina dzamija su srusene u podrucjima gdje nije bilo vojne linije, nego je fino policija dosla, ogradila dzamiju, minirala, odvezla ostatke na smetljiste, i zabila krst ili izgradila crkvu na mjestu dzamije).
11. Nakon otvaranja konc logora poput onih nacistickih, Vijece sigurnosti UN-a trazi od Hrvatske da u roku od 15 dana zaustavi napade i da raspusti logore.
12, Amerika prijeti da nece Hrvatskoj pomoci protiv pobunjenih Srba u Hrvatskoj ako ne zaustavi napade na Bosnjake.
13. Mart 1994. potpisan mir u Vasingtonu.
BTW, Kubura i Hadzihasanovic nisu osudjeni za naredjivanje, planiranje ili izvrsenje bilo kakvog zlocina. Kubura je osudjen na 2 godine, jer nije izveo preventivnu akciju na sprecavanju pljacke cetiri sela. A Hadzihasanovic na 5, jer nije do kraja proveo postupak sankcionisanja nekoliko lica koji su pocinili krivicna djela maltretiranja i ubistva nekoliko lica.
S druge strane da ne govorim o Kordicu, Blaskicu, Cerkezu, Tuti, Steli, nizu nizerangiranih oficira, i kompletnom vrhu Hrvata koji sjede u Haagu, a koji su osudjeni ili optuzeni kao dio udruzenog zlocinackog poduhvata zajedno sa pokojnicima Tudjmanom, Suskom, Bobetkom i Bobanom...