Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Shoba

#51 Re: Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Post by Shoba »

mislim da je jos uvijek rano govoriti o nasoj "kinematografiji". Mi nemamo NIKAKVE infrastrukture. Imamo samo nekolicinu talentovanih INDIVIDUALACA i to je sve. U BiH nema ni jedne jebene filmske kamere, a kamoli laboratorija za izradu filmova, filmskih studija i slicno. Svi ovi "nasi" filmovi su u stvari vlasnistvo nekih stranaca , koji su u vecini slucajeva dali pare. "NAS" film uopste nije nas. kako stoje stvari, sve ce se prije ili kasnije preseliti u komsiluke, zagreb beograd, jer oni IMAJU kinematografije....
Tuzno i upozoravajuce. Krajnje je vrijeme da se nesto konkretno poduzme, inace kapak....

BRAVO Aida, samo naprijed!
JEDRILICA

#52 Re: Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Post by JEDRILICA »

Film Nicija zemlja je remek djelo! Sa onakvim malim budzetom i u jednom rovu oslikati potpuno svjetsku stvarnost je REMEK DIJELO i nije istina da je taj film dobio oskara na osnovu politicke podobnosti! To je jedini film u zivotu koji sam gledao a da publika ne izlazi iz kina po zavrsetku filma. Svi sjede otvorenih usta u svojim stolicama i gledaju u slova koja se okrecu na ekranu. Ovo sam dozivio u holandskom kinu gdje su holandezi bili 90 % publike!

Remake je po meni bezveze filim. Veoma slaba scena hapsenja po grbavici. Ono bi po meni trebalo da bude puno jace, zesce i zustrije! Ukradene scene iz filma Bure Baruta! Radi se o sceni kada momak mora da pjeva u logoru. To se isto odigralo u Bure Baruta, kada makedoncu siluju djevojku a on mora da pjeva!

Poslije Nicije Zemlje Grbavica je naravno dobro ostvarenje. Jos dva dobra ostvarenja su Tesko je biti fin i Ljeto u Zlatnoj Dolini!

Sve ostalo su losi filmovi!

Najgori i najgluplji film definitvno je Dobro ustimani mrtvaci!

#53 Re: Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Post by location »

O cemu je film "Snijeg"? Nigdje nemogu da nadjem na internetu kratki opis sta je se desava u filmu. Nema cak ni na IMDB.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 24/05/2015 10:53, edited 3 times in total.
Asana

#55 Re: Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Post by Asana »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080602142
Image

Ovim filmom učinili ste mnogo za imidž i promociju grada Sarajeva, koji je njegovu realizaciju podržao sa 100.000 KM", rekla je Borovac.
Cestitke na uspjehu, film je sigurno dobar... ali ..

Sta u tom filmu promovira Sarajevo? :?

#56 Re: Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Post by location »

dzemmo wrote:
location wrote:O cemu je film "Snijeg"? Nigdje nemogu da nadjem na internetu kratki opis sta je se desava u filmu. Nema cak ni na IMDB.
poslije rata, u selu se nadju zlocinci iz rata (srbi) i ovi koji su bili u tom selu u ratu pod tim zatocenistvom... padne snijegi sve zatrapa, nema izlaza, i oni budu prepusteni jedni drugima.... i cica mica gotova prica :D

to sam ja cuo od jarana koji je radio na filmu (mozda mu je bilo muka vise pa mi ovo ovako zbrzo)
WTF???? :zzzz:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 24/05/2015 10:52, edited 2 times in total.
Meshtar

#58 Re: Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Post by Meshtar »

Film Snijeg je priča o maloj grupici bosanskih žena koje su se vratile da žive u devastirano selo Slavno. Živeći sa sjećanjima, pokušavaju da startaju novi život, stvaraju svoj neki svijet boreći se za egzistenciju. Slavno je izolirano od svijeta jer je most koji ih povezuje sa spoljnim svijetom uništen. Izolovane od svijeta one žive svoj život i bore se na sebi svojstven način. Prvi snijeg donosi potpunu izolaciju sela i njegovih žiteljki. Pomoć može dati samo Vlada. Predstavnici vlade se i pojavljuju u selu, ali sa drugim zadatkom. Ne žele da podrže razvoj sela sa samo 15 – tak stanovnika, nego im nude novac da napuste svoja ognjišta i pokušaju naći svoju sreću negdje drugo. Dilema je velika. Uzeti novac i ostaviti dušu ili...

#59 Re: Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Post by location »

dzemmo wrote:
ja samo prenosim...

tako mi rekao jaran :)
Hvala tebi ipak.
Meshtar wrote:Film Snijeg je priča o maloj grupici bosanskih žena koje su se vratile da žive u devastirano selo Slavno. Živeći sa sjećanjima, pokušavaju da startaju novi život, stvaraju svoj neki svijet boreći se za egzistenciju. Slavno je izolirano od svijeta jer je most koji ih povezuje sa spoljnim svijetom uništen. Izolovane od svijeta one žive svoj život i bore se na sebi svojstven način. Prvi snijeg donosi potpunu izolaciju sela i njegovih žiteljki. Pomoć može dati samo Vlada. Predstavnici vlade se i pojavljuju u selu, ali sa drugim zadatkom. Ne žele da podrže razvoj sela sa samo 15 – tak stanovnika, nego im nude novac da napuste svoja ognjišta i pokušaju naći svoju sreću negdje drugo. Dilema je velika. Uzeti novac i ostaviti dušu ili...
Ovo vec zvuci da vrijedi pogledati i da valja necemu po prici.
Asana

#60 Re: Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Post by Asana »

Ovim filmom učinili ste mnogo za imidž i promociju grada Sarajeva, koji je njegovu realizaciju podržao sa 100.000 KM", rekla je Borovac.
Bice da na kraju filma Grad rjesava problem.
daduli_sa

#61 Re: Snijeg GRAN PRI!

Post by daduli_sa »

Oldboy wrote:Da ponovim sa drugog topica...
Smijesne su mi izjave tipa nasa kinematografija nize same uspjehe. Ne mozete film smatrati kao takmicenje. Nije Cannes Liga sampiona :roll: . Ko ce imati vise oscara, meda, palmi...
A by the way, ovo je mala nagrada. NIsta specijalno. Pravi hajmo reci uspjeh za Begicku bi bio da dobije Zlatnu kameru za najbolji debitantski film.
A mrsko mi je vise slusati izjave kako ni jedna mala drzava nema uspjehe u filmu kao mi :roll: Imaju: Rumunija, Belgija, Danska, Holandija, Svicarska...
Dugo nisam vidio nekompetentnijeg i povrsnijeg komentara sve u cilju odrzavanja lokalnog mota "sve sto je domace, ne valja".

Hajd' ti malo za pocetak skontaj:
prvo sta je Kanski festival i njegovu vaznost.
Zatim, koliko se filmova slicnih Aidinom filmu snimi u 365 samo u evropskim kinematografijama, o svijetu da ne govorim.
Koliko se od svih tih filmova selektuje uopste u dati program Kanskog festivala?! Uspijeh je znaci i kad te toliko prepoznaju i uvrste.
E sad da jos budes proglasen za najboljeg... E ja ne znam sta tebi vise treba u tvojoj racunici!

Vjerovatno je neki tvoj licni uspijeh bio mnogo vazniji po sve nas, samo sto smo saznanje o tome nekako... prespavali. Uputi nas u licni tvoj uspijeh pa da odmah otvroim temu na racun tvog lika i djela!

Aida, svaka cast!
stulic

#62 Re: Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Post by stulic »

Uspjeh
Hodidjed

#63 Re: Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Post by Hodidjed »

I, jel' iko pogledao ovaj film na SFF-u? Valja li cemu?
zemtet56

#64 Re: Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Post by zemtet56 »

Hodidjed wrote:Koliko ja znam, da film jos nije zavrsen, vec su poslali nesto nabrzaka smontirano da da probaju. I eto, posrecilo im se.
Film je garant jedna velika kurcina kao sto je i Grbavica, Nebo iznad Krajolika, Kod Amidze Idriza, Armin i sl.
jedino je NICIJA ZEMLJA najbolji film i zasluzio je Oskara 100%. Taj film je i uzrok navale BIH kinematografije koja je jebanje prazne slame. Svaki film je niskobudzetan, scenarij zadnje smece, glumci jedni te isti, bezvezni. FUJ.
REMAKE-u je malo falilo da bude ODLICAN film. Uglavnom je bolji od svog tog smeca zajedno.

Svako nas novi film zeljno iscekujem u nadi da ce ponuditi nesto dobro kao sto je ponudio NICIJA ZEMLJA, ali uzalud. Evo cekam, JEBENIH 8 GODINA.
Loši su nam ovi noviji filmovi, ali meni je Remake daleko ispred Ničije zemlje
Qler

#65 Re: Jos jedan BH film osvojio nagradu :)

Post by Qler »

Meni je i "Kod amidze Idriza" odlican.. a Dobro ustimani mrtvaci mi je isto dobar, ne za neke nagrade, ali dobar za pogledati :)
Post Reply