Jastreb35 wrote:_BosanaC, Dejtonski sporazum je platforma koja omogucava jacanje drzave, a bez potencijala da se ostvari potpuna vojna pobjeda, s tom se platformom treba zadovoljiti.
Izvini, ali ja ne mogu biti zadovoljan s necim sto je unistilo drzavu pod krinkom da ce je ojacati, ukinulo njen legalan i legitiman Ustav, i podjelilo narod i administrativno napokon u torove. I povrh svega, pljunulo u lice svakome ko je bio za jedinstvenu BiH, izglasanu na referendumu '92.
Sto se tice Izetbegovicevih saradnika i Izetbegovicevih odluka, sigurno je da ce se naci osnov za opravdanu kritiku, savrsenih ljudi medju nama nema, ali ta kritika nije dovoljna da se Izetbegovica predstavlja neprijateljom, sto se svakodnevno radi.
Mislim da ovdje i jeste najveci nesporazum, jer su Izetbegovićeve odluke i Izetbegovićevi saradnici dva para carapa, i treba mu opsebno suditi za svaki, ako mu se vec sudi. Stoji i ono da ko radi i grijesi, ali mi stvarno nije jasno da svaka kritika bilo cega sto je Izetbegovic napravio interpretira se kao izjednacavanje svih strana i antipatriotski cin, dok je, recimo, potpisivanje Dejtona i cementiranje RS-a te pisanje na Ustav na koji je prisegao izuzetno patriotski cin
Delica cijenim kao svog komandanta, ali pretpostavljam da bi Divjak bio produktivniji na njegovom mjestu.
S obzirom da Jovu poznajem, bio bih subjektivan... Ali da, vjerujem da bi bio produktivniji. Ako nista drugo, imao je godina skole koliko je Delic imao godina.
Medjutim, Izetbegovic tada ne bi mogao svirati tri instrumenta istovremeno, sto se tada od njega zahtjevalo, pokusavajuci isprositi pomoc u iranskom naoruzanju i pakistanskim kreditima, sa Jovanom na celu svoje vojske.
Vjerujem da bi bilo upravo suprotno.
Nas se suzivot moralo braniti manjim kompromisima, sto se vehabijama, tekbirom i selamom zovu.
Vjerujem da je ovo bilo kukavicje jaje i najveca glupost koja se mogla napraviti...
Zabranu SDS-a sam vec komentrisao, u manjem entitetu nema stranke koja osudjuje velikosrpski projekat, trazeci ukidanje genocidom nastale administrativne jedinice. Ukidanjem samo jedne od njih ne postizes nista, nego sebi otezavas stvari jer si u tom slucaju prisiljen da za prihvatljivo usvojis ono na cemu insistira ostatak klonova SDS-a. SDS je problematican zbog ideologije, a istu kako vidis dijeli i sa navodno socijaldemokratskim elementima u manjem entitetu. A ne mozes zabraniti djelovanje svih.
Voz koji je zabranjivao bilo sta je prosao davno. Medjutim, sta bi se desilo kada bi se drzava ipak uspostavila kao drzava? Kada bi se javno i konkretno reklo sta je genocid a sa onima koji ga negiraju postupalo kao sa onima koji negiraju holokaust u Njemackoj?