Jok, bolan... nije on bio u talu s njima...

Post Reply
Topla voda

Post by Topla voda »

vodenjak,
ako moze bez uvreda,bilo bi bolje.
meni nije sve crno-bijelo i pokusavam svakog da razumijem,a ne da namecem svoje misljenje
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Topla voda wrote:vodenjak,
ako moze bez uvreda,bilo bi bolje.
meni nije sve crno-bijelo i pokusavam svakog da razumijem,a ne da namecem svoje misljenje
Oprosti ako si shvatio moj post kao uvredu!
Iskreno!

Ali priznaj da je ono tvoje bilo malo ni tamo ni vamo...
Niko ovdje ne "namece" svoje misljenje vec samo iznosi ono kako dozivljava protekle godine.
A vala i sadasnjicu...

Svako dobro! :)
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Vodenjak wrote:
Jastreb35 wrote:
Jastreb35 wrote:Kolega Vodenjak, cijenio bih tvoj trud i vrijeme koje utrosis u obradi dvije ili tri (po tebi) kljucne Izetbegoviceve greske, alternative, te nacina na koji bi se ta alternativna rjesenja moglo realizovati.

pozdrav
Ne zamjeri, nisam promasio tvoj odgovor, ali ti i ja smo o tome vec malo diskutovali ali se nismo slozili.
Neka ostane na tome.
I to je dio rasprave. :)
Kada objasnis kako bi se u toj krnjoj Jugoslaviji zadrzalo hercegovacke Hrvate, odnosno kako se u sve to uklapao projekat iz Karadjordjeva, tvoja teorija o crnogorskom modelu moze biti eventualna alternativa.

S jedne strane je postojala opasnost od pobune Srba zbog projekta nezavisnost, a s druge opasnost od pobune Hrvata, zbog mogucnosti ostanka u srpskoj verziji Jugoslavije. Bez medjunarodnog priznanja, BiH ne bi prezivjela ni jedno ni drugo.

Ti si naravno slobodan da nastavis sa neargumentovanom kritikom (a to ona jeste jer ne nudis argumentovana alternativna rjesenja), ali to onda nije dijalog, nego saranje sprejom po zidu.
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Minnela wrote: kad je moj tata bio u logoru nije od njega bilo ni traga ni glasa ..itd..
ccc

Pa sta je Alija mogao uraditi, narediti cetnicima da ti puste baabu.ccc Da posalje par sarajlija u zamjenu za tvog oca... nije AI imao magicni stap, valjalo se boriti protiv daleko jaceg neprijatelja...

Oni koji krive AI za danasnje stanje su vrlo bezobrazni. Danasnje stanje je rezuzlat agresije i genocida koji je osmisnjen u Beogradu. A AI je vladao samo 5 godina poslije rata, sta je to on mogao uraditi, svezati svim srbima ruke...? :roll:
Ako je ovo danasnje stanje, umjesto Velike Srbije i potpunog istrebljenja, onda je i dobro ovo danasnje stanje!

Mnogi zaboravljaju kakve su planove imali oni preko drine... I hvala Bogu, nista se od toga nije ostvarilo!

I Minnela, jedno zivotno pravilo, -ne podcjenjuj nikog, pa ni mene... :-?
forUMASH

Post by forUMASH »

Jastreb35 wrote: Kada objasnis kako bi se u toj krnjoj Jugoslaviji zadrzalo hercegovacke Hrvate, odnosno kako se u sve to uklapao projekat iz Karadjordjeva, tvoja teorija o crnogorskom modelu moze biti eventualna alternativa.

S jedne strane je postojala opasnost od pobune Srba zbog projekta nezavisnost, a s druge opasnost od pobune Hrvata, zbog mogucnosti ostanka u srpskoj verziji Jugoslavije. Bez medjunarodnog priznanja, BiH ne bi prezivjela ni jedno ni drugo.

Ti si naravno slobodan da nastavis sa neargumentovanom kritikom (a to ona jeste jer ne nudis argumentovana alternativna rjesenja), ali to onda nije dijalog, nego saranje sprejom po zidu.
....tvrdis apsolutno isto sto i ja tvrdim kad je Alija u pitanju.... nikad nije ni pokusao igrati na kartu multietnicke i cjelovite nego je od pocetka igrao kao jedna od strana i gledao kako ce zgrabiti svoj komad....za mene je ovakva strategija greska i neprihvatljiva, a ti smatras da je ispravna i da se nije moglo drugacije....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

forUMASH wrote:
Jastreb35 wrote: Kada objasnis kako bi se u toj krnjoj Jugoslaviji zadrzalo hercegovacke Hrvate, odnosno kako se u sve to uklapao projekat iz Karadjordjeva, tvoja teorija o crnogorskom modelu moze biti eventualna alternativa.

....tvrdis apsolutno isto sto i ja tvrdim kad je Alija u pitanju.... nikad nije ni pokusao igrati na kartu multietnicke i cjelovite nego je od pocetka igrao kao jedna od strana i gledao kako ce zgrabiti svoj komad....za mene je ovakva strategija greska i neprihvatljiva, a ti smatras da je ispravna i da se nije moglo drugacije....
E ovo je vec bilo previse hrabro...
Komunisticki! :D

Jer, ako bi neko pomenuo pokusaj organizovanja i istrajavanje na ZAJEDNICKOM otporu agresiji, ne gine mu drugo nego naljepnica komunjare, socno hraknuta i priljepljena na celenku!

Iskreno receno, posteniji su mi oni koji priznaju da je Aliji bilo u interesu da bosnjackom narodu obezbijedi sto vise ari zemlje nego oni koji se iz petnih zila satrase da lazu i sebe i ostale kako je on bio borac za onakvu BiH za kakvu smo glasali 1992!
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

To je previse generalna kritika kolega. Navedi par kljucnih poteza koje smatras pogresnim, te alternativu i nacin da se alternativna rjesenja realizuje. Kada imas secesionisticko djelovanje legitimno izabranog vodjstva dva naroda, nekada ocita razlika izmedju Izetbegovica kao predsjednika drzave i Izetbegovica kao lidera Bosnjaka nije mogla biti njegov izbor.
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

forUMASH wrote:nikad nije ni pokusao igrati na kartu multietnicke i cjelovite nego je od pocetka igrao kao jedna od strana i gledao kako ce zgrabiti svoj komad....
Nije tacno.

Da je on radio ono sto i drugi, da se borio samo za svoj komad, Alija bi protjerao sve nemuslimane sa teritorija pod svojom komandom. Ali to nije radio, vec je bio zagovornik tolerancije.

A armija BiH je branila cijelu zemlju i oslobadjala onoliko koliko je mogla u tim (ne)uslovima.
Danas bi i vecinska srbska Banja Luka bila nasa da se Klinton nije uplasio Milosevica i zaustavio junastvo Dudakovicevih jedinica.

AI je uvjek govorio za je interes Bosnjaka jednak sa granicama Bosne i da nikakve kapitulacije ili podjele nisu dolazile u obzir.

Armija je bila pred pobjedom, a to ipak nije komad ili fildzan zemlje, ali svijet nas je zustavio!

Ali ako je AI neka i razmisljao o podjeli, netreba ga kriviti. Jer kad se sagledaju okolnosti, jacina agresora, svjetska nemarnost, patnje naroda..., svasta u takvim trenucima moze biti rjesenje ili barem spas za narod.
Ali uvjek je lahko iz mira pametovati.
Last edited by Dolina avalona on 11/01/2007 01:16, edited 1 time in total.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Jer, ako bi neko pomenuo pokusaj organizovanja i istrajavanje na ZAJEDNICKOM otporu agresiji, ne gine mu drugo nego naljepnica komunjare, socno hraknuta i priljepljena na celenku!
Generalizacije nikom ne koriste kolega. A sto se tice "zajednickog", mogucnosti za to su bile ogranicene zbog nepovoljne razlike u broju drzavi lojalnih Srba i Hrvata u odnosu na one koji su stali uz separatiste.
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Jastreb35 wrote:
Generalizacije nikom ne koriste kolega. A sto se tice "zajednickog", mogucnosti za to su bile ogranicene zbog nepovoljne razlike u broju drzavi lojalnih Srba i Hrvata u odnosu na one koji su stali uz separatiste.
Nezaboravljajuci ni dva snazna magnetna polja koja su privlacila hrvate na jednu, sbe na drugu stranu, uz kojekakve beneficije.
patrius

Post by patrius »

Alija se mozda jeste poceo borit za BIH za kakvu smo ze zalagali '92.ali nije u toj borbi istrajao.Nazalost,podlegao je pritisku,koji je uistinu bio silovit.Ali,nije smio pokleknuti,to je ono sto mu zamjeram,ta nedosljednost,i prihvatanje logike i principa zavojevaca...prihvatanje trgovine i podjele.To nije smio uraditi...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jastreb35 wrote:
Odlicno!
Znaci ti priznajes da je to u biti ipak na kraju bila borba za bosnjacki dio kolaca a ne za cjelovitu BiH, drzavu tri ravnopravna naroda (i naravno, svih ostalih)?
Ako mislis da je to bilo to, onda se slazemo u potpunosti!
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Odlicno!
Znaci ti priznajes da je to u biti ipak na kraju bila borba za bosnjacki dio kolaca a ne za cjelovitu BiH, drzavu tri ravnopravna naroda (i naravno, svih ostalih)?
Ne, nego da su mu medjunarodni faktor i skoro sve relevantne instance tu razliku u broju drzavi lojalnih Srba i Hrvata s jedne strane, i broju Srba i Hrvata koji su stali uz separatiste, gurale nogom niz grlo, pokusavajuci izvuci Izetbegovica, vodju Bosnjaka, a eliminisati Izetbegovica, predsjednika drzave. To nije bio njegov izbor.
patrius

Post by patrius »

Jastreb35 wrote:
Odlicno!
Ne, nego da su mu medjunarodni faktor i skoro sve relevantne instance tu razliku u broju drzavi lojalnih Srba i Hrvata s jedne strane, i broju Srba i Hrvata koji su stali uz separatiste, gurale nogom niz grlo, pokusavajuci izvuci Izetbegovica, vodju Bosnjaka, a eliminisati Izetbegovica, predsjednika drzave. To nije bio njegov izbor.
Upravo to i jeste problem,sto je prihvatio ono sto nije njegov izbor,to dovoljno govori o osobi.Ali zato jeste u zamjenu za to,prihvatio "bracu-svete ratnike",sto je,po mom mijsljenju,kardinalna greska.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

jeste u zamjenu za to,prihvatio "bracu-svete ratnike",sto je,po mom mijsljenju,kardinalna greska
Iako je ovaj proces cesto anatemisan, igrao je vaznu ulogu u strategiji ocuvanja cjelovite BiH, sluzeci kao alternativa ideji cjelovite drzave. Moguce je da ideolog Izetbegovic nije bio potpuno uvjeren u odvojenost drzave BiH i vjere, ali je to politicar Izetbegovic morao vjerovati. Zato transformacija ARBiH u vojnu silu prosaranu islamskom ikonografijom i folklorom nije bila koncipirana kao temeljna ideoloska reforma, nego samo kao privid radikalizacije, zadrzavajuci se na terminologiji, a primjenom termina "sehid", "selam" i sl. Na terenu, alkoholizirani su pojedinci uzvikivali tekbir, sluzeci kao konkretan primjer radikalizacije koja to nije bila. Izetbegovic se na ovaj trik odlucio nakon sto je postao svjestan da medjunarodni centri moci nisu pravedni arbitri, nego da sjede po strani i ocekuju pobjedu naoruzanijeg. Zato se podjelu BiH moralo predstaviti kao puno goru opciju od njene cjelovitosti, zato tolerisanje jedinice "El Mudzahid" i zato pribjegavanje prividnoj palestinizaciji konflikta. Rezultat su Vasingtonski sporazum i tajni letovi kojim se ojacalo ARBiH.
kekec

Post by kekec »

Rezultat su Vasingtonski sporazum i tajni letovi kojim se ojacalo ARBiH.
Jos jedan rezultat si zaboravio:
ABiH ociscena u doooobrooj mjeri od pripadnika
nemuslimana i muslimana koji su bili u SDP, odnosno
koji nisu bili u SDA. :x
patrius

Post by patrius »

Jbg,Jastrebe,posto je tebi let prirodno stanje kretanja,ti mozda znas za kojekakve tajne letove,a cini mi se da jos uvijek "potajno letis".No dobro,sta je washingtonski sporazum,nego cisti promasaj,odnosno stimulans za naknadno stvaranje RS.Bespotrebno (doduse samo formalno)povezivanje dva od tri buduca konstitutivna naroda.Hrvatski nacionalni korpus u BIH se ljuto kaje zbog toga,i to s pravom,rekao bih,te se stoga kao sasvim legitiman moze tumaciti njihov zahtjev za trecim entitetom.Jer,kad moze jedan,zasto ne bi mogao i drugi,i treci,narod imati svoj entitet?Naravno,sve je to pogresno i naopako po buducnost ove zemlje,ali to je realnost.Jer,ruku na srce,federacija je sasvim nepotrebna stvar u ovoj zemlji,mnogo bezizglednija i bezidejnija od RS,mnogo komplikovanija i skuplja od RS,a to je upravo ono sto Srbima odgovara,i "Mile Laktas" ima sasvim dobre izglede da danas Realizuje strateski plan:uciniti RS stabilnijim i prosperitetnijim,jednostavno,boljim dijelom BIH.A onda se mozemo slikati.To ce "betoniranje" RS,a ne ustavne reforme,kako "bleje" Osnivcac i njegovo "jato"!
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Da je kojim slucajem AI prihvatio krnju YU, to sigurno ne bi prihvatio Franjo zbog nasih hrvata, doslo bi do hrvatsko-srbskog sukoba na teritoriji BiH. U tom sukobu bosnjaci bi bili zgazeni bez borbe a BiH rasparcana.
Kapitulacija nije dolazila u obzir, sto je znacilo samo jedno, -rat.
kekec

Post by kekec »

Dolina avalona wrote:Da je kojim slucajem AI prihvatio krnju YU, to sigurno ne bi prihvatio Franjo zbog nasih hrvata, doslo bi do hrvatsko-srbskog sukoba na teritoriji BiH. U tom sukobu bosnjaci bi bili zgazeni bez borbe a BiH rasparcana.
Kapitulacija nije dolazila u obzir, sto je znacilo samo jedno, -rat.
I ti si neki veliki analiticar.:P

Da si ti malo vise upoznat, znao bi da je Tudjman imao ideju "preselenje naroda". U ovom slucaju, ako vec razglabas tu varijantu, Hrvatska bi za svoju nezavisnost, bez rata, zrtvovala BiH Hrvate, odnosno prisilila bi ih na fin nacin (pozivom) da se presele u Hrvatsku. To isto bi ucinili i Srbi pozivom hrvatskim Srbima na preselenje. Pa ko hoce "bujrum", a ko zeli da ostane takodje "bujrum". Avnojevske granice bi bile granice izmedju samostalne Hrvatske i krnje YU. E sada, kako bi bilo kome u toj krnjoj YU, to je drugo pitanje i o njemu se moze razglabati, kao i o ovoj varijanti.
Bilo bi mnogima gutavo, ali ne bi se ratovalo.
Sta bi bilo, da je bilo..... :D
liberal

Post by liberal »

ma alija nije ni sam znao sta treba da radi.pa i sam je rekao da jedno misli ujutro drugo popodne a trece navece zbg cega su se i desavale mnoge "neobasnjive" stvari.koliko god da je na papiru bio za zajednicku drzavu toliko je privatno podrzavao i sanjao o nekom malom fildjanu. da nije doslo do wasingtonskog sporazuma ta bi mu se zelja i ostvarila . ovako je dobijena drzava sa mali milon drzavica.
osnovna greska koju su danasnji politicari u federaciji naslijedili iz alijinog doba je sto stalno gledaju preko plota u rs i uvjek nesto zanovjetaju. bolje bi bilo da se federacija organizuje na principu rs (mislim centralizovana federalna vlada i skracen birokratski aparat) te da privuku strani kapital kroz privatizaciju (ne rasprodaju bud zasto). tad kad bi dosli u istu poziciju sa rs tad bi se moglo radit o ujedinjnju ili preformulaciji unutrasnjeg uredjenja. ....mozda se to i desi jednog dana...kazem mozda ali 12 godina je proslo od prestanka rata a evropa a pogotovo svijet neceka neke male balkanske narode koji neznaju bil pisali ili bi srali ili bi raspravljali u nedogled sta je starije jel koka ,jel jaje, jel srbi,jel bosnjaaci.... :roll:
Oceania

Post by Oceania »

kada bi me neko pitao ko je najlosiji drzavnik ikad vidjen u istoriji ove planete od kamenog doba do danas , ja bi bez imalo ustezanja rekao da je to A.I. to je najtragicnija figura koju je dunjaluk vidio.Dok drugi idu da prosire granice svoje zemlje taj kurajber ih je skracivao.Radio je o glavi , i dosao je glave vlastitom narodu.To je jad i cemer od covjeka.Glup , mizeran , ponizan ....za 4 godine on je upropastio jednu drzavu i jedan narod( svoj , vlastiti kojemu i ja pripadam ) za sva vremena.
Ono sto nisu uspjeli Karadzic , Mladic ,. Milosevic , Tudjamn ...uspio je taj mediokritet.Zasto sam ja zasluzio da moj predsjednik bude moj dusmanin i dusmanin moje zemlje.Dayton je mogao potpisati samo okorjeli neprijatelj i mrzitelj Bosne i Hercegovine.
Price forumasa @Jastreba o tome da je Armija trebala
okupirati luku Ploce da bi drzla dijelove Hercegovine ....da bi se u Mostaru branila SFRJ , da bi sve juzno od Mostara bilo Hrvatska ( kako ako svijet i UN priznaju samo AVNOJ-ske granice ) ....uglavnom , Jastreb prica kojesta , to pas s maslom ne bi pojeo ....glupost do gluposti ...a tek onaj Avalon , a bidan covik vjeruje vise pamfletima nego li svojim ocima .....na ovoj temi Vodenjak je imao najvise za pravo ....jadni smo ti mi ,eto ..........
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Dolina avalona wrote:Alija Izetbegovic nije sam odbranio BiH, Bosnu je odbranila casna armija BiH, goloruki momci, ali Alija je bio predsjednik i komandant te armije koja je BRANILA drzavu. Fakat. Zato i njemu pripada velika zasluga za opstanak BiH.

Da je on htjeo podijeliti BiH, to bi i uradio, mogao je da je htjeo. ALi nije! Vec se do kraja borio za BiH, skoro do Banja Luke kad nas je USA zaustavila.

A o njemu su najbolje rekli oni koji su radili sa njime, Tatjana Mijatovic, Mirko Pejanovic, Stjepan Kljujic, BiH generali(Dudakovic, Karavelic...), inostrani pol. Mesic, Klinton...

Vodenjace, jeli po tebi AI kriv za rat u BiH ili Karadjordjevci?
Jeli po tebi, AI bio na strani odbrane zemlje ili na strani unistenja zemlje?
Prvo, nije Karadjordjevci vec Karadjordjevo!

Drugo, godinu dana prije Karadjordjeva su se shirom BiH viorile, u cvor vezane dvije zastave: jedna muslimanska,(vjerska, a ne narodna, a jos manje drzavna!) i druga shahovnica, zastava DRZAVE Hrvatske!
Onu prvu su na vezanje donijeli ISKLJUCIVO predstavnici SDA a drugu, zna se, je li...

Sta mislis, kako se osjecao onaj ko nije bio vjernik musliman a jos manje drzavljanin Tudjmanove Hrvatske ili pripadnik njegovog pokreta, tada sastavljenog od mnogih proustaskih elemenata?

Velim ti, uchi!
Mlad si, trebace ti! :oops:
Bosnian Gangsta

Post by Bosnian Gangsta »

Alija Izetbegovic se borio za nezavisnost RBIH ovi pro-cetnici sto zagovaraju ostanak u SFRJ tada su se sami otkrili, AI je bio uz Hrvatsku jer su tad se Hrvati pravili prijateljima. Radio je sta je mogao da organizira Armiju i odbrani BiH zajedno sa HVO-a i radio je na preporodu bosnjackoga naroda i na brisanju nazadne ideologije iz komunizma.

Kada su se ustase okrenule protiv nas AI je nastavio braniti BiH pa i od autonomasa. Greske je radio ali je ostao i bio uz svoj narod, drzavu i vjeru i nikada nije odustao od multi-etnicke BiH i svim pravima bosnjackoga naroda.

Danas mnogi mu sto-sta zamjeraju ali to su SDP-ovci koji su tog istog AI u zatvor slali i da je bio internet 83´ svi bi oni na nekoj temi o s. procesu lajali na osudjenike kako im ruse domovinu.

Ostali su autonomasi ili neki nadri-nacionalisti.

El-Fatiha

TACKA!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Bosnian Gangsta wrote:Alija Izetbegovic se borio za nezavisnost RBIH ovi pro-cetnici sto zagovaraju ostanak u SFRJ tada su se sami otkrili, AI je bio uz Hrvatsku jer su tad se Hrvati pravili prijateljima. Radio je sta je mogao da organizira Armiju i odbrani BiH zajedno sa HVO-a i radio je na preporodu bosnjackoga naroda i na brisanju nazadne ideologije iz komunizma.

Kada su se ustase okrenule protiv nas AI je nastavio braniti BiH pa i od autonomasa. Greske je radio ali je ostao i bio uz svoj narod, drzavu i vjeru i nikada nije odustao od multi-etnicke BiH i svim pravima bosnjackoga naroda.

Danas mnogi mu sto-sta zamjeraju ali to su SDP-ovci koji su tog istog AI u zatvor slali i da je bio internet 83´ svi bi oni na nekoj temi o s. procesu lajali na osudjenike kako im ruse domovinu.

Ostali su autonomasi ili neki nadri-nacionalisti.

El-Fatiha

TACKA!
Tacka se pise ovako . a ne ovako !

:oops:
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Oceania wrote:kada bi me neko pitao ko je najlosiji drzavnik ikad vidjen u istoriji ove planete od kamenog doba do danas , ja bi bez imalo ustezanja rekao da je to A.I. to je najtragicnija figura koju je dunjaluk vidio.
Ono sto nisu uspjeli Karadzic , Mladic ,. Milosevic , Tudjamn ...uspio je taj mediokrite.
Koja zatucanost, koji primitivizam, koje neznanje, koja izdresiranost, ...koja glupost...

Zbog ovakvih tipova i ovakvih nepismenih komentara, Alija predsjednice, jos si veci a oni sve manji(gluplji).

Alija+armija=Bosnia :razz:
Post Reply