EKSKLUZIVNO Johnny Štulić: Hrvatska mi duguje 12 milijuna eura
Nekadašnji frontman Azre i jedna od najkarizmatičniojih osoba s prostora bivše Jugoslavije, Johnny Štulić, dao je ekskluzivni intervju za Spektar, subotnji prilog Slobodne Dalmacije.
Štulić živi u Nizozemskoj sa suprugom socijalnom radnicom i rijetko govori za medije. Bavi se prevodilačkim radom, igra nogomet i svira. Strašno je ljut na čelne ljude Croatia Recordsa koji mu nisu isplatili golemi novac koji mu duguju na ime autorskih prava kao jednom od najproduktivnijih autora yu-diskografije svih vremena.
O trenutnoj zanimaciji...
Život je kratak, a ja sam se zakopao u knjige. To mi je kao da se penjem na Himalaju ili još gore. Treba mi 30 godina da se popnem i onda još 60 da se spustim. Treba mi najmanje 20 godina da to otipkam, stavim na papir. Bavim se historijom, nema tu ničeg novog. Znaš da se brod farba svako neko vrijeme i da se izbacuje voda. Tako ti je i s prijevodima.
Smatra se da se novi prijevodi moraju raditi svakih sto godina ili svake tri generacije. Toliko se, naime, jezik promijeni. Da ideš sada čitati nešto staro sto godina, ne bi ti to bio toliki problem, ali nešto staro dvjesto godina – teško bi se snašao jer se jezik mijenja.
Završio sam sve, ali sada trebam tipkati. To je u šesnaestercu. Stavio sam Tukidida u šesnaesterac, Historija Peloponeskog rata. Dokon čovjek inače radi svakakve pizdarije… kako da ti objasnim? To je ogroman rad. Bojim se da se nikada iz toga neću izvući.
O šutnji za medije...
Zbog toga što mi izvrću riječi. Ono što o sebi nalazim je devedeset posto izmišljeno. Nikada nisam rekao: Oni su nas klali sad ćemo mi njih. To se uvriježilo, a izmišljeno je, to uopće nisu moje riječi! Dosta je da promijeniš zarez, pa da se izmijeni kontekst.
Još od 1980.-1981. su mi izmišljali izjave. Pola stvari je bilo izmišljeno i onda digneš ruke od toga. Ne želim više ništa objašnjavati… Možeš li ti graditi nešto na mokrom tlu? Krivo su stvari postavljene od samog početka. Sigurno je da sam ja prvi opljačkan, a vi ste ostali došli na red kasnije. Ali za vas nije ni važno, jer ja s tim sredstvima radim nešto dobro, a vi nećete nikada ništa napraviti. Nisam ja napravio ni lovio novce.
"Radim za sebe"
Kakvi bakrači, kakvi izdavači, radim za sebe, nemam izdavača.
O sviračkom "treningu"...
Ne čudi me što mi ne vjeruješ, čitav život mi nitko ne vjeruje. To što si čitao, nije točno. Sviram, kad sviram, šezdesetak tema, ali sve su nove. To radim jer ih moram prosviravati da ih ne zaboravim. Dvadesetak je narodnih, desetak obrada i tridesetak mojih.
Imam namjeru snimiti, naravno, ali nemam konkretne planove. Eto, sad ste me natjerali da govorim i već zvučim kao Brega. Nije ni on bez veze, valjda ste i njega tako natjerali.
"Zašto me petljate s Hrvatskom?"
Nikada nisam ništa imao ni s kojom vladom. Uostalom, što me stalno petljate s Hrvatskom? Hrvata ionako nema barem 600 godina. Što uostalom znači biti Hrvat i koji je to duh specijalni hrvatski?
To je narod koji najbolje zna Azrine pjesme, a i većinu stihova zna napamet, zar ne?
To nije istina… Otkačite se od mene, imate svoj život. To su vaše stvari. Ja sam Turčin, i to sam Turčin za sebe, a ne za vas. Također sam i Makedonac. I nikome ništa ne dugujem.
Dugujemo mi tebi. Hrvatska ide u EU, moramo imati čiste račune, pa bi nam ti mogao postati problem u zatvaranju pregovora.
To može biti problem, ali to nema veze sa mnom, ja uopće za to nisam kriv. Govorio sam to prije dvadeset godina… Druga stvar je – ja nemam ništa s Hrvatskom! Oni rade kriminal, a ne ja. Duguju mi, otprilike, 12 milijuna eura.
O odvjetnicima...
Tko će mi dati pare za odvjetnika? To je skupo. Ne možeš se ni tužiti bez para. Uostalom, to nije moj posao. Radim svoje, radim ono što znam, a to ne znam. Putovi novca, to ne znam, ali novac se temelji na vjeri... To će oni sami riješiti, ostavljam to njima.
O Croatia Recordsu...
Croatia Records nema nikakvih prava na moje albume jer su ugovori s Jugotonom bili napravljeni samo na šest mjeseci. To je sve samo moje vlasništvo, oni nisu uložili baš ništa. Barem im ja nisam nikada ništa potpisao. Croatia Records je velika firma, stupovi društva. Znaju oni dobro što rade. Trčat će njihovi odvjetnici okolo. Vidiš da sada sve zovu oko ugovora.
Znači, Croatia Records te zvala?
Ma ne, ne mene, nego svakoga drugoga. Prije nisu nikada potpisivali ugovore, a sada potpisuju jer pušu i na hladno. Druga je stvar što nikoga dobrog nemaju. Nisu nikada ni imali. Lažu čim zinu isto kao što i Hrvatska laže čim zine.
O "skidanju" Azre s Interneta...
Osobno me ne smeta kada ljudi to rade za sebe ili ako nekom daruju. Ali ne smijete to prodavati!
29.03.2008.
Johnny Stulic
Moderator: _BataZiv_0809
- black
#1 Johnny Stulic
-
elSaik
#2 Re: Johnny Stulic
Kralj.
Jest da sam rođen previše kasno, ali je on meni idol.
Jest da sam rođen previše kasno, ali je on meni idol.
- irfan2
#3 Re: Johnny Stulic
meni ovo djeluje ko telefonski razgovor ili kao da su ga na prepad uhvatili dok je isao u prodavnicu pa nije imao kud ..ne smatram ovo pravim intervjuom ...
- kreco hakija
#4 Re: Johnny Stulic
a šta da radim ... 
- StLouis
#5 Re: Johnny Stulic
fafala si mi ti fala ti...dodirni me samo jednom draga moja draga....dodirni me jednom popusi mi ponos draga 
- GandalfSivi
#6 Re: Johnny Stulic
Zasto niko ziv ne moze razumijeti da postoje i ljudi koji su bili na vrhu i zele da ih drugi takvima pamte, a ne da ga cerece razno razni mediji, da bi samo bio u istim. Od svih stvari koje je uradio u zivotu (a vecina ih je bila prosto genijalna), ovo je ona koju najvise postujem, povukao se kada je dosao do vrha.
P.S. Hvala mu za sve odgovore...
P.S. Hvala mu za sve odgovore...
- montag
#7 Re: Johnny Stulic
ovo je njegova klasicna prica
,barem zadnjih godina...nije rekao nista novo (osim onog da je turcin
),a to da mu je croatia records duzna milione je poznato...
jednom sam citao u rock expresu...pitali ga za skromnost, a on rece: "generalno, ja losu pjesmu nikad nisam napisao"
jednom sam citao u rock expresu...pitali ga za skromnost, a on rece: "generalno, ja losu pjesmu nikad nisam napisao"
-
mamica papucarka
#8 Re: Johnny Stulic
moju poznanicu je poslao u neku stvar da prostite. Vidjela ga nekad nakon koncerta u SA, prisla mu bojazljivo cisto da se upoznaju, a on se okrenu i poslo je u mp3
jadnica (tinedzerka u to doba) samo se okrenula i
jadnica (tinedzerka u to doba) samo se okrenula i
- chuchumbamayumbe
#9 Re: Johnny Stulic
Azra je bila bez konkurencije...i ostala.
-
mamica papucarka
#10 Re: Johnny Stulic
imali su EKV kao konkurencijuchuchumbamayumbe wrote:Azra je bila bez konkurencije...i ostala.
Uvijek je bilo Azra ili EKV . Isto kao Bitlsi ili Stonsi
- Guevara
#11 Re: Johnny Stulic
Uvijek postoje nijanse izmedju kvaliteta, a Azra je uvijek bila za par nijansi kvalitetnija od ostalih mogucih konkurenata.
-
Chicha Chvorak
#12 Re: Johnny Stulic
Dzoni ja puko,tj.uvijek je i bio takav.
On voli igrati nogomet,i ima fiks ideju zaigrati u nekoj pravoj ekipi.
Sjecam se price sa nekadasnjeg Omladinskog radija,kako je Dzoni u Sarajevu igrao neku malonogometnu partiju,i poslije mu se nije dalo ici tusirati hehhehe
Al nebitno to,bitno da je odlicne pjesme ostavio
Sjecam se price sa nekadasnjeg Omladinskog radija,kako je Dzoni u Sarajevu igrao neku malonogometnu partiju,i poslije mu se nije dalo ici tusirati hehhehe
- chuchumbamayumbe
#13 Re: Johnny Stulic
Slazem se.mamica papucarka wrote:imali su EKV kao konkurencijuchuchumbamayumbe wrote:Azra je bila bez konkurencije...i ostala.![]()
Uvijek je bilo Azra ili EKV . Isto kao Bitlsi ili Stonsi
-
mamica papucarka
#14 Re: Johnny Stulic
pa ne znam bas da je moguce reci ko je bio kvalitetniji: Stulic, ili MladenovicGuevara wrote:Uvijek postoje nijanse izmedju kvaliteta, a Azra je uvijek bila za par nijansi kvalitetnija od ostalih mogucih konkurenata.
Definitivno dva najjaca muzicara posljednih 30 godina na prostoru Balkana. I tesko da ce ih u narednih 30 godina iko moci dostici.
Ja sam recimo Azru pocela slusat tek tamo sa nekih 25,26 godina. Ranije nisam podnosila Stulicev glas, iako su tekstovi genijalni.
http://www.youtube.com/watch?v=MK5EpNTbmRs kako dobar tekst, a kako me je nerviro njegov glas (ono "poooljuuubi meeeeeeeeeee...
Valjda sam trebala sazrit za Azru. Sad cesto slusam
ali zato sam sa 17 uz ovu pjesmu mogla vene sjec
http://www.youtube.com/watch?v=ex32qlF6Ss0
- Orhanowski
#15 Re: Johnny Stulic
Jako bitan podatak za njegovu biografiju.Chicha Chvorak wrote:Dzoni ja puko,tj.uvijek je i bio takav.
Sjecam se price sa nekadasnjeg Omladinskog radija,kako je Dzoni u Sarajevu igrao neku malonogometnu partiju,i poslije mu se nije dalo ici tusirati hehhehe![]()
Ja svo vrijeme mislio da on to samo pjeva, kao ono mu fakat smrdi iz ustiju i znoje mu se noge.
Gdje ide ovaj svijet
- dube
#16 Re: Johnny Stulic
dovoljna je jedna riječ, genijalac
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#17 Re: Johnny Stulic
041
32 956
3N
68
A sta da radim
Ako znas bilo sto
Andjeli
Balkan
Bankrot mama
Bed rock
Bez mene
Cudne navike
Daleko od istine
Dao sam ti svoju ljubav
Dovidjena, na vlaskom drumu
Duboko u tebi
Dzoni, budi dobar
E, pa sto
Fa, fa, fa
Filigranski plocnici
Gluperde lutaju daleko
Gomila nesklada
Gorki okus
Gospodar samoce
Gracija
Grad bez ljubavi
Hladan kao led
Hladni prsti
I nikom ljepse neg' je nam
I to se dogada ponekad
Idi za svojom sudbinom
Iggy Pop
Iran
Izmedju nas
Jablan
Jane
Kad miki kaze da se boji
Kao i jucer
Kao ti i ja
Karta za srecu
Kipo
Krivo srastanje
Krvava Meri
Kurvini sinovi
Lijepe zene prolaze kroz grad
Marina
Meni se, duso, od tebe ne rastaje
Mokre ulice
Naizgled lijepa
Nemoj po glavi druze plavi
Obrati paznju na poslednju stvar
Pit, i to je Amerika
Poljska u mome srcu
Poljubi me
Prije nego odem u raj
Prokleto ljut
Rodjen da budem sonjo
Tesko vrijeme
Uradi nesto
Usne vrele visnje
Uzas je moja furka
Volim te kad pricas
Voljela me nije nijedna
Vrata podzemnih voda
Vrijeme odluke
Zena drugog sistema
Johnny.....vrati seeeeeeeee.......

32 956
3N
68
A sta da radim
Ako znas bilo sto
Andjeli
Balkan
Bankrot mama
Bed rock
Bez mene
Cudne navike
Daleko od istine
Dao sam ti svoju ljubav
Dovidjena, na vlaskom drumu
Duboko u tebi
Dzoni, budi dobar
E, pa sto
Fa, fa, fa
Filigranski plocnici
Gluperde lutaju daleko
Gomila nesklada
Gorki okus
Gospodar samoce
Gracija
Grad bez ljubavi
Hladan kao led
Hladni prsti
I nikom ljepse neg' je nam
I to se dogada ponekad
Idi za svojom sudbinom
Iggy Pop
Iran
Izmedju nas
Jablan
Jane
Kad miki kaze da se boji
Kao i jucer
Kao ti i ja
Karta za srecu
Kipo
Krivo srastanje
Krvava Meri
Kurvini sinovi
Lijepe zene prolaze kroz grad
Marina
Meni se, duso, od tebe ne rastaje
Mokre ulice
Naizgled lijepa
Nemoj po glavi druze plavi
Obrati paznju na poslednju stvar
Pit, i to je Amerika
Poljska u mome srcu
Poljubi me
Prije nego odem u raj
Prokleto ljut
Rodjen da budem sonjo
Tesko vrijeme
Uradi nesto
Usne vrele visnje
Uzas je moja furka
Volim te kad pricas
Voljela me nije nijedna
Vrata podzemnih voda
Vrijeme odluke
Zena drugog sistema
Johnny.....vrati seeeeeeeee.......

-
Chicha Chvorak
#18 Re: Johnny Stulic
Ne pisemo mi ovdje njegovu biografiju.I tebi je izgleda normalno da se poslije par sati jurcanja za loptom ne tusiras.Orhanowski wrote: Jako bitan podatak za njegovu biografiju.![]()
Apsolutno nikakve potrebe nije bilo da moj post komentiras.
Bolje da si pametno sutio..
-
zafrigana
#19 Re: Johnny Stulic
ja ne znam šta je tom Štuliću...stalno je izbjegavao kontake sa svim državama bivše YU...smjestio se u
Nizozemsku i kaže da mu odlično...ne sekira ganiko...ni glazba...ne svira. igra lipo nogoš sa lokalnom ekipom, ima dobru ženicu ..trpi ga Kaže da ga pokro i ovi Kurt Cobain ...da mu je skinuo glazbeni stil a može reć šta oće...ovog više nema...
E sada mu se ne da pod stare dane radit...prevodit...triba kupovat likarije...pa ajmo malo vratit se u bivše zemlje...pa vidit ko mi kriv ko dužan... Pa zaplesat
rock po sudovima. Ama ja ga volim slušat...a nije ga dostiga niko u stihovima...ima je karizmu...Samo neka se odluči čiju će putovnicu koristit bude li dolazija...hrvatsku pljuje...srpsku..li-la.., e ostaje mu Makedonija...tu se i rodija...
Ima je on dosta vrimena razmišljat kako doći do love..dok se po RH i BIH krv prolivala..odneseno tisuće duša...da je bar napravija neki humanitarni koncert..ma šupljak njemu ...najlakše guzicu dignut..nestat iz pakla i sada potraživivati i usput šporkati zemlje koje su ga uzdizale i uzdižu kao jednog od najglazbenika te generacije...
Nek mu daju..nek se najede...isto je puno daaaa...ustajale stražnjice u nizozemskoj fotelji
Nizozemsku i kaže da mu odlično...ne sekira ganiko...ni glazba...ne svira. igra lipo nogoš sa lokalnom ekipom, ima dobru ženicu ..trpi ga Kaže da ga pokro i ovi Kurt Cobain ...da mu je skinuo glazbeni stil a može reć šta oće...ovog više nema...
Ima je on dosta vrimena razmišljat kako doći do love..dok se po RH i BIH krv prolivala..odneseno tisuće duša...da je bar napravija neki humanitarni koncert..ma šupljak njemu ...najlakše guzicu dignut..nestat iz pakla i sada potraživivati i usput šporkati zemlje koje su ga uzdizale i uzdižu kao jednog od najglazbenika te generacije...
Nek mu daju..nek se najede...isto je puno daaaa...ustajale stražnjice u nizozemskoj fotelji
- aNTropocentrio
#20 Re: Johnny Stulic
Bilo je genijalnih pjesama, al bogami bilo je i (teških) promašaja...
- Better Man
#21 Re: Johnny Stulic
Štulić je ikona svog vremena. čovjek koji je bio hiperproduktivan. Pogledajte koliko je samo albuma snimio u periodu 1980-1982. legenda kaže da je u vrijeme prvog albuma Azre štulić već imao stotinu napisanih pjesma i da je to jedan od razloga što je u navedenom periodi snimio jako puno albuma koji su bili dvostruki izuzev prvog koji je bio obični i trečeg u živo koji je bio čak trostruki, a tu treba spomenuti i prvu kompilaciju singolva na kojoj su se uglavnom nalazile pjesme koje nisu objavljene na albumima. Dakle ukupno 5 albuma uključujući i navedenu kompilaciju Štulić je objavio u navedenom periodu, a broj pjesama je bio između 85-100. To je daleko najplodniji period ovog genijalnog muzičara kojem su jedan od omiljenih bendova bili i ostali Beatlesi.
-
be highirly
#22 Re: Johnny Stulic
Better Man wrote:Štulić je ikona svog vremena. čovjek koji je bio hiperproduktivan. Pogledajte koliko je samo albuma snimio u periodu 1980-1982. legenda kaže da je u vrijeme prvog albuma Azre štulić već imao stotinu napisanih pjesma i da je to jedan od razloga što je u navedenom periodi snimio jako puno albuma koji su bili dvostruki izuzev prvog koji je bio obični i trečeg u živo koji je bio čak trostruki, a tu treba spomenuti i prvu kompilaciju singolva na kojoj su se uglavnom nalazile pjesme koje nisu objavljene na albumima. Dakle ukupno 5 albuma uključujući i navedenu kompilaciju Štulić je objavio u navedenom periodu, a broj pjesama je bio između 85-100. To je daleko najplodniji period ovog genijalnog muzičara kojem su jedan od omiljenih bendova bili i ostali Beatlesi.
otprilike je tako ...pa je bezzze azru porediti sa bilo kojom grupom...zna se ko je 'tata' na ovim nasim prostorima
-
marschall
#23 Re: Johnny Stulic
dosta tih dozivljaja koje prozivis kao mlad covjek dole kod nas, zbog poznatih razloga, nisam imao priliku da prozivim. jedino cega mi je zao, je to , sto nisam imao priliku otic na azrin koncert.
Za mene je taj cojek imao stila, i jos uvjek ga ima.
Taj covjek bi danas mogao napunit marakanu (al onu u brazilu) al nece. Nikada nije svirao po nekim jeftinim diskotekama za neki paar hiljada, kao sto su to mnogi cinili.
Za mene je taj cojek imao stila, i jos uvjek ga ima.
Taj covjek bi danas mogao napunit marakanu (al onu u brazilu) al nece. Nikada nije svirao po nekim jeftinim diskotekama za neki paar hiljada, kao sto su to mnogi cinili.
- zoolander32
#24 Re: Johnny Stulic
nekad je dobar bio,a sada je pukao.to se da i iz intervju-a vidjeti.mada sam ga prestao slusati kad sam procitao prije rata u nekim novinama da je rekao da smo svi na balkanu srbi.ebi ga stula mogao si izvuci guzici i biti neutralan ,a ne staviti se na stranu od koje je svo zlo poslo.za mene je sad papak i to ce ostati.a zadnji intervju samo pokazuje da sam u pravu.
-
zafrigana
#25 Re: Johnny Stulic
Čoek...oće lovu..briga njega za nacionalnost..puj pik ne važi više "Balkane..Balkane moj"..već dobro mi stojzoolander32 wrote:nekad je dobar bio,a sada je pukao.to se da i iz intervju-a vidjeti.mada sam ga prestao slusati kad sam procitao prije rata u nekim novinama da je rekao da smo svi na balkanu srbi.ebi ga stula mogao si izvuci guzici i biti neutralan ,a ne staviti se na stranu od koje je svo zlo poslo.za mene je sad papak i to ce ostati.a zadnji intervju samo pokazuje da sam u pravu.