JNA fiskultura

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
buzzer

#1 JNA fiskultura

Post by buzzer »

Urijetko sam na ovom podforumu i imam osjecaj da se ovdje cesce srecu zene, te se istima izvinjavam za temu vezanu za "muske dozivljaje". Bude li, pak, tema isla zeljenim tokom, imacete i vi dame od nje koristi.

Helem, kako ulazim u godine kad se rast trbuha sve teze zaustavlja, a odricanje od piva, vina i mezetluka nisam kadar niti zamisliti, trazim nacina da fizickim treningom zaustavim bujanje. I tako probah ici u teretanu i pravo mi je teretli, jogging je ok, no mi se cini nedovoljno, sex je super al' skup... :lol: , salim se, zenu boli glava :-) ...

I onda :idea: se sjetim da sam onomad u mrzskoj JNA bio pravo fit i da je ona fiskultura cool, samo se ne mogu sjetiti svih 10 vjezbi. Stoga bih zamolio drage forumase koji su dovoljno stari da se sjecaju JNA, ali ne i senilni kao pokretac ove teme, da opisu 10 vjezbi iz mladosti davne. Ja se sjecam vjezbe istezanja (to se sad zove stretching), ono kad se podizes u trzajima na prste (nogu) istovremeno istezuci ruke jednu gore, jednu dole, naizmjenicno. Koja li bi po redu?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

jel vam deveta bila fazanov let? :D
black

Post by black »

Sarafcina wrote:jel vam deveta bila fazanov let? :D
i najmrza :D
Sarayman

Post by Sarayman »

Mislim da je ta (istezanje na prstima uz podizanje naizmjenicno jedne, pa druge ruke) bila prva vjezba. Sjecam se i one u pregibu kuka, kada su noge ispravljene a gornji dio trupa paralelan sa tlom. Ruke su u polozaju krila aviona, a prsti doticu vrhove stopala, prvo lijevom pa desnom rukom.
Sjecam se i razgibavanja vrata, vjerovatno ces i ti. Fazanov let je bio najzahtjevniji, ali i to se k'o od sale radilo. I fakat je najbolja fiskultura! Sjecam se odmah ujutro po ustajanju, prije dorucka. '89. bjese daleko, tako da nema sanse da se sjetim svih 10 vjezbi..
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/07/2010 14:52, edited 1 time in total.
buzzer

Post by buzzer »

Prva vježba bila je mahanje nogom. Jedan. dva, tri, četri. Dva, dva, tri, četri. Tri, dva, tri, četri. Četri, dva, tri, četri. Dva!
Četvrta vježba bili su sklekovi, i osma gušterov/fazanov let. Ostalih se ne sjećam.[/quote]

...ovoga se ne sjecam, kako ba mahanje nogom? da nisi ti sluzio kod privatnika? :D
buzzer

Post by buzzer »

Sarayman wrote:Mislim da je ta (istezanje na prstima uz podizanje naizmjenicno jedne, pa druge ruke) bila prva vjezba. Sjecam se i one u pregibu kuka, kada su noge ispravljene a gornji dio trupa paralelan sa tlom. Ruke su u polozaju krila aviona, a prsti doticu vrhove stopala, prvo lijevom pa desnom rukom.
Sjecam se i razgibavanja vrata, vjerovatno ces i ti. Fazanov let je bio najzahtjevniji, ali i to se k'o od sale radilo. I fakat je najbolja fiskultura! Sjecam se odmah ujutro po ustajanju, prije dorucka. '89. bjese daleko, tako da nema sanse da se sjetim svih 10 vjezbi..
1. istezanje na prstima uz naizmjenicno podizanje ruku
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9. fazanov let
10.

Sjecam se i one u pregibu kuka, kada su noge ispravljene a gornji dio trupa paralelan sa tlom. Ruke su u polozaju krila aviona, a prsti doticu vrhove stopala, prvo lijevom pa desnom rukom.
...koja bi po redu ova?

koja vjezba (po redu) su su bili sklekovi?
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/07/2010 14:52, edited 1 time in total.
Timotije

Post by Timotije »

Ja se brate samo jos mogu sjetiti Zdravka Colica i "Druze Tito mi ti se kunemo" preko razglasa, oko 05.15ujutro. Uvijek se startalo trkom oko kasarne (znas napamet na kom cosku te koji refren saceka), a poslije ono mlataranje, koje bi mi sad pravo dobro doslo zbogradi istih problema kao Postavljac. Oko 05.45 se vec mete u onom smrdljivom zimskom sinjelu po krugu i zvjerka kad ce dorucak.
I sad mi se zeludac zgrci kad se samo one robije sjetim.
luksica

Post by luksica »

.....pretklon-zaklon;
....... poskoci iz čučnja;
..... bočni krugovi,
.... odruči-priruči,
.....sklekovi,
.....čučnjevi,
........posle još trčanje dva-tri kruga.

:D :-D :) :-)
janje_

Post by janje_ »

ja sam radio po MPRII programu i mogu samo reci da je bilo sranje.

a kad malo bolje razmislim, vjerovatno nisi bio fit samo zbog vjezbi, nego sto si preko dana crncio ko sivonja, jeo manje-vise zdravu hranu u obroci, bez puno "medjuobroka" u vidu cipsa, pive, cokolade i ostalog.

smanji osoljaj, idi s rajom 2x sedmicno na stoni tenis, trcanje, bilo sta. vise ti ne treba.
babanovac

Post by babanovac »

VFBiH.
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Za četvrtu vježbu u početni stav = sklekovi :) (toga se još jedino sjećam)

Sjećam se da su u stvari bile dvije grupe vježbi, ali se druga grupa izvodila veoma rijetko.

Meni se čini, ali nisam siguran da je vježbi bilo 8 a ne 10.. :?
uozo

Post by uozo »

Ja sam vazda imo postedu! :shock:
Izadjem na pistu i postrojim se, i samo ko svijeca zviznem od onaj beton, i oni me odnesu u onu anbulantu! :D
Kad nisam imo postedu onda sam bio u pritvoru! :shock: :lol: A jednom su me i nacerali da radim tu fiskulturu, al' sam poslje zgazio i desetara a i nakog stazu vodnika, pa me vise niko nikad nije ni pit'o da je radim! :shock: :lol:
DONY

Post by DONY »

uozo wrote:Ja sam vazda imo postedu! :shock:
Izadjem na pistu i postrojim se, i samo ko svijeca zviznem od onaj beton, i oni me odnesu u onu anbulantu! :D
Kad nisam imo postedu onda sam bio u pritvoru! :shock: :lol: A jednom su me i nacerali da radim tu fiskulturu, al' sam poslje zgazio i desetara a i nakog stazu vodnika, pa me vise niko nikad nije ni pit'o da je radim! :shock: :lol:
garant si dobio Nagradno odsustvo...u jednom pravcu.... :lol:
uozo

Post by uozo »

DONY wrote:
Nije neg' me poslali na Mljet za kaznu. :shock: Bejagi nekaka straza. Bilo nas dvoje troje i donosili nam hranu. :D Citav dan mi pecali i ronjali i bogami derali nekaku lozu s nekim travuljinama ! :shock: :-) Jednom heftano dodje nekakav kapetan korvete, bojnog broda il cega nemam pojma! Mi se obrojemo i sredimo, on obidje bejagi one hodnike s topovima, sto ih mi bejagi cuvamo i ode! A mi opet po lozi! :shock: :D Ja sam se samo sikiro da neko ne pokrade one topove pa da ne na.ebemo zbog toga! A bio nekakav dalmatinac sa mnom sa Braca. Njega kaznili jer je svima popio sampone u kasarni i ganjo oficire po pisti. Njemu donesu vazda svasta od kuce i posalju! :D Ja doso kuci dva'est kila vise imo! :shock: :lol:
DONY

Post by DONY »

uozo wrote:
DONY wrote:
Nije neg' me poslali na Mljet za kaznu. :shock: Bejagi nekaka straza. Bilo nas dvoje troje i donosili nam hranu. :D Citav dan mi pecali i ronjali i bogami derali nekaku lozu s nekim travuljinama ! :shock: :-) Jednom heftano dodje nekakav kapetan korvete, bojnog broda il cega nemam pojma! Mi se obrojemo i sredimo, on obidje bejagi one hodnike s topovima, sto ih mi bejagi cuvamo i ode! A mi opet po lozi! :shock: :D Ja sam se samo sikiro da neko ne pokrade one topove pa da ne na.ebemo zbog toga! A bio nekakav dalmatinac sa mnom sa Braca. Njega kaznili jer je svima popio sampone u kasarni i ganjo oficire po pisti. Njemu donesu vazda svasta od kuce i posalju! :D Ja doso kuci dva'est kila vise imo! :shock: :lol:
nazalost,sila ponekad pomaze....
imao sam slicnu situaciju,u Sibeniku,davne1976...kaplar ko kaplar...kad sam ga dobro"naruzio"...nije me vishe ni "primjecivao".... :lol:
cheguevara_k1

Post by cheguevara_k1 »

Mrzim fiskulturu, ali DONY ti tesko da si sluzio u Sibeniku davne 1976., a pogotovu da si kao nadredjenog imao kaplara. :D :D :D Mozda desetara ili vodnika ili cak zastavnika ali: narednik, kaplar, podnarednik, baterijski narednik i sl. su cinovi koji su izisli iz upotrebe raspadom kraljevske vojske 1941., a vraceni su tek u VF :-D :P i mozda ARBiH ne bas tako davno :P :P
pitt

Post by pitt »

mozda je dony domobran bio :D:D
cheguevara_k1

Post by cheguevara_k1 »

Ma joj tisu pite da samo znas za jednu temu u kojoj je kao nadobudni omladinac tvrdio da su Srbi sistematski trovali Muslimane u bivsoj Jugi :):) Al nema veze nije to tema ovog topica.
branimir_s

Post by branimir_s »

jedna od vjezbi je bila i ono karate udaranje...
Sarayman

Post by Sarayman »

buzzer wrote: 1. istezanje na prstima uz naizmjenicno podizanje ruku
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9. fazanov let
10.

Sjecam se i one u pregibu kuka, kada su noge ispravljene a gornji dio trupa paralelan sa tlom. Ruke su u polozaju krila aviona, a prsti doticu vrhove stopala, prvo lijevom pa desnom rukom.
...koja bi po redu ova?

koja vjezba (po redu) su su bili sklekovi?
Nema sanse da se sjetim redoslijeda. Potvrdjujem prvu vjezbu, nikako se ne mogu sjetiti ove s mahanjem noge (pogotovo ne kao pocetne vjezbe). Nesto kontam, jedino bi se desetari mogli sjetiti jer su oni obucavali mlade vojnike kasnije, pa valjda im se jace urezalo u pamcenje.

Bilo kako bilo, ja sam poceo s trcanjem, tu nema fule. :D
Post Reply