JNA 1990-1992
-
Almir Arnaut-Belli
#1 JNA 1990-1992
Moram pozvati one koji su služili da kažu šta su doživili,ako nas bude više pisaču vam šta je bilo u Beogradu od Septembra 1990 do aprila 1991,znači završno sa 1.majem jer bio sam na Banjici ARJ i PVO,vojnik koji se opirao nacionalizmu,Jugosloven-musliman,dobrovoljno otišao kao zdrav i razuman 18 godišnjak,vratio se zahvaljujući dragom Bogu ,živ i zdrav i pripremio za ono što slijedi rat u RBIH,htjeli mi to ili ne on bi se desio,zato mislim da oni koji su služili u to vrijeme znaju puno odgovora...
-
Almir Arnaut-Belli
zato što poslije Tita,dođe Hitlersaki wrote:Zasto oni vojnici koji su sluzili u Sloveniji nisu nosili titovke vec neke druge kape?
Zna li iko?
-
zlatan01
Davno je bilo...ali mislim da ti govoris o tzv. planinskim lovcima (ovo sa rezervom), jedinicama posebne namjene za dejstva u planinama. "Obicna" vojska je imala i u Sloveniji titovke.saki wrote:Zasto oni vojnici koji su sluzili u Sloveniji nisu nosili titovke vec neke druge kape?
Zna li iko?
- Maraschino
Pitaj Samira iz Tuzlesaki wrote:Zasto oni vojnici koji su sluzili u Sloveniji nisu nosili titovke vec neke druge kape?
Zna li iko?
Sta radite tu ? Ma ne znam ja,oni ko hoce da se odcijepe a mi ko bajagi him ne damo.
-
njonjica
Sjecam se 1990-te na naslovnici Oslobodjenja je bio ogroman naslov (parafraziram):
OKO SARAJEVA JNA UKOPAVA TOPOVE I TENKOVE (ili nesto slicno, u glavnom smisao je isti)
Zna li mozda neko gdje se moze pronaci arhiva prijeratnog Oslobodjenja?
OKO SARAJEVA JNA UKOPAVA TOPOVE I TENKOVE (ili nesto slicno, u glavnom smisao je isti)
-
Yes & No
spremali se za vojnu vjezbunjonjica wrote:Sjecam se 1990-te na naslovnici Oslobodjenja je bio ogroman naslov (parafraziram):
-
njonjica
Da, kao to im je bilo obrazlozenje......Yes & No wrote:spremali se za vojnu vjezbunjonjica wrote:Sjecam se 1990-te na naslovnici Oslobodjenja je bio ogroman naslov (parafraziram):
- valterbranisarajevo
Bob Rock kape su nosili i graničari na karaulama.. 
- kekec
Mislim da je bilo rijec o napadu i odbrani, a ne o odcijepljenju.Maraschino wrote:Pitaj Samira iz Tuzlesaki wrote:Zasto oni vojnici koji su sluzili u Sloveniji nisu nosili titovke vec neke druge kape?
Zna li iko?![]()
Sta radite tu ? Ma ne znam ja,oni ko hoce da se odcijepe a mi ko bajagi him ne damo.![]()
"Oni nas napadaju, a mi se kao branimo", nesto ovako.
A gore navedene kape, sa stitnicima za usi, su nosili pripadnici
planinskih jedinica i, cini mi se, granicari na karaulama koje su
bile u visokim predjelima- planinama.
-
Almir Arnaut-Belli
ako se sječate emisije na yutelu,riječi koje ste napisali su bile od mog danas rahmetli jarana iz Lipnice- Čehaje,poginuo u saobračajnoj nesreči,tada su nas mlade vojnike bez municije stavili oko položaja slovenačke vojske,to je bio dogovor između oficira ,tj rukovodstva JNA i vlade Slovenije,u to vrijeme dosta mojih drugova Hrvata bježi iz JNA-koja sve više postaje jednonacionalna-Srpskocrnogorska,ostali samo Bosanci i Hercegovci i to do oktobra 1991,zato jer je Alija rekao da je JNA prijateljska,tek u oktobru povlači to da BiH djeca netreba da ratuju,tj ginu,poslije Slovenije vratili su nas u kasarne i pripremali za Vukovar,Sinj....kekec wrote:Mislim da je bilo rijec o napadu i odbrani, a ne o odcijepljenju.Maraschino wrote:Pitaj Samira iz Tuzlesaki wrote:Zasto oni vojnici koji su sluzili u Sloveniji nisu nosili titovke vec neke druge kape?
Zna li iko?![]()
Sta radite tu ? Ma ne znam ja,oni ko hoce da se odcijepe a mi ko bajagi him ne damo.![]()
![]()
Hvala dragom Bogu što krajem aprila,kada počinje ataka na Hrvatsku,bježim iz JNA(razlozi su prevelki da to ne učinim).
Imam rodbinu i u Beogradu i u Osijeku i u Makedoniji,pa i u Sloveniji,pošto sam uvijek bio borac za ljudska prava,prvo sam završio u samici,zatim na vojni sud,ali onda se događa nešto neopisivo ,od običnog momka počinjem da zračim novom energijom,izgubivši vjeru u ljude-povjerova u Boga i zahvaljujući njemu i pišem ovo...
- Maraschino
samo replika na ono gore,Almir Arnaut-Belli wrote:ako se sječate emisije na yutelu,riječi koje ste napisali su bile od mog danas rahmetli jarana iz Lipnice- Čehaje,poginuo u saobračajnoj nesreči,tada su nas mlade vojnike bez municije stavili oko položaja slovenačke vojske,to je bio dogovor između oficira ,tj rukovodstva JNA i vlade Slovenije,u to vrijeme dosta mojih drugova Hrvata bježi iz JNA-koja sve više postaje jednonacionalna-Srpskocrnogorska,ostali samo Bosanci i Hercegovci i to do oktobra 1991,zato jer je Alija rekao da je JNA prijateljska,tek u oktobru povlači to da BiH djeca netreba da ratuju,tj ginu,poslije Slovenije vratili su nas u kasarne i pripremali za Vukovar,Sinj....kekec wrote:Mislim da je bilo rijec o napadu i odbrani, a ne o odcijepljenju.Maraschino wrote: Pitaj Samira iz Tuzle![]()
![]()
Hvala dragom Bogu što krajem aprila,kada počinje ataka na Hrvatsku,bježim iz JNA(razlozi su prevelki da to ne učinim).
Imam rodbinu i u Beogradu i u Osijeku i u Makedoniji,pa i u Sloveniji,pošto sam uvijek bio borac za ljudska prava,prvo sam završio u samici,zatim na vojni sud,ali onda se događa nešto neopisivo ,od običnog momka počinjem da zračim novom energijom,izgubivši vjeru u ljude-povjerova u Boga i zahvaljujući njemu i pišem ovo...
Samir je K.......c iz Mosnika (Tuzla),Kaletov sin
- valterbranisarajevo
Rekao je: Oni kao hoće da se odcijepe, a mi im kao ne damo..
-
strelčevina
Sad će se Mostarac javiti na ovu temu, JNA je valjda njegova armija, cvijeće je bacano na kolone tenkova kad su prolazili kroz Stolac, mislim ono mir mir niko nije kriv, i ostale nebuloze.
-
marijindvorac
Lijepo da si bio "borac za ljudska prava" (ne znam samo ko ti dade titulu?).Almir Arnaut-Belli wrote:.........Imam rodbinu i u Beogradu i u Osijeku i u Makedoniji,pa i u Sloveniji,pošto sam uvijek bio borac za ljudska prava,prvo sam završio u samici, zatim na vojni sud,ali onda se događa nešto neopisivo ,od običnog momka počinjem da zračim novom energijom,izgubivši vjeru u ljude-povjerova u Boga i zahvaljujući njemu i pišem ovo...
Daj nam sada ispricaj kako te je ON izvukao iz samice?
-
Almir Arnaut-Belli
ljudska prava brate-to kad pročitaš Bibliju,Kuran,Hagadu i druge svete knjige dođe ti kao da si pročitao knjigu o zakonu za ljude,tu nigdje nepiše da ubiješ,prevariš i budeš loš i zao,to je zakon koji ja stavljam pred sebe pa onda ovaj državni,kojeg nemamo i nismo imali ni te 1990,jer da im je Tito bio Bog,vjerovatno bi se bojali da išta loše učine jedni drugima,samo što u to vrijeme u Beogradu zamijeniše Titovu sliku sa Slobodanovom(a znamo njegova zlodjela,dbg truno vječno u paklu)a za samicu drugi put,i jest ON me je izvadiomarijindvorac wrote:Lijepo da si bio "borac za ljudska prava" (ne znam samo ko ti dade titulu?).Almir Arnaut-Belli wrote:.........Imam rodbinu i u Beogradu i u Osijeku i u Makedoniji,pa i u Sloveniji,pošto sam uvijek bio borac za ljudska prava,prvo sam završio u samici, zatim na vojni sud,ali onda se događa nešto neopisivo ,od običnog momka počinjem da zračim novom energijom,izgubivši vjeru u ljude-povjerova u Boga i zahvaljujući njemu i pišem ovo...
Daj nam sada ispricaj kako te je ON izvukao iz samice?
-
Almir Arnaut-Belli
A da završim,iz samice sam izašao zahvaljujuči njemu,kad se vrata otvoriše...,BJEGANOVA majka nije nikad plakala,da nije tako ja vam ovo nebi ni pisao