Francuzi i Britanci su bili znatno slabiji od Njemaca u tom segmentu.
JNA (1941-1992)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#201 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
KoV nije konvencionalna nego Kopnena Vojska
- drndalo
#202 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
E nek' si mi rek'o sta je KoV ! A vojske koje su imale atomsko naoruzanje nisu imale Kopnenu vojsku ( dakle ne avijaciju, ne mornaricu...) ??? Tj. samo su kopnenu vojsku imali oni koji nisu imali para za atome ??? Kako se kod ovih sto su imali para za atome zvala ? Atomska vojska ???
Ono sto sam ja rekao je da je CCCP, UK, i FRA u Evropi bio jaci od konvencionalnih vojski... Zasto ? Zato sto su imali atome da ih povaljaju u znatnim kolicinama i prije nego dodju blizu... Nakon toga mozda mozemo pricati o "jacini" ostalih Konvencionalnih KoV u Evropi !
Ono sto sam ja rekao je da je CCCP, UK, i FRA u Evropi bio jaci od konvencionalnih vojski... Zasto ? Zato sto su imali atome da ih povaljaju u znatnim kolicinama i prije nego dodju blizu... Nakon toga mozda mozemo pricati o "jacini" ostalih Konvencionalnih KoV u Evropi !
- madner
#203 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Svabe su imale americke atome u svojim bunkerima za avione kao i Italijani. Francuski i Britanski atomi su bili stratesko a ne takticko oruzje.
Postoji jako dobar razlog zasto tako oruzje nije koristeno ni u jednom sukobu.
- DIM
#204 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
OVa polemika u vezi KASNE JNA je da li je krivo oruzije ili covijek koji ga koristi?
JNA je 1980 sigurna bila 3 sila u Europi.A Tito je bio pametan pa nas osigurao protiv svih VANSKIH neprijatelja samo nemoze stoku nikad niko civilizovat!
U slucajnu napada SSSR imali smo sporazum sa Grckom i Turskom (Nato) o pomaganju a u slucaju napada Evrope i Amera imali smo SSSR-ovu podrsku
JNA je 1980 sigurna bila 3 sila u Europi.A Tito je bio pametan pa nas osigurao protiv svih VANSKIH neprijatelja samo nemoze stoku nikad niko civilizovat!
U slucajnu napada SSSR imali smo sporazum sa Grckom i Turskom (Nato) o pomaganju a u slucaju napada Evrope i Amera imali smo SSSR-ovu podrsku
- drndalo
#205 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Da, ali to nije bilo njihovo naoruzanje, nego americko, a oni su nisu mogli ni slikati s njim... Bez obzira na takticku/stratesku prirodu nekog oruzja, onda kada ga imas si nuklearna (atomska) sila, a ne vise konvecionalna...madner wrote:Svabe su imale americke atome u svojim bunkerima za avione kao i Italijani. Francuski i Britanski atomi su bili stratesko a ne takticko oruzje.
Kad smo kod taktickog nivoa, da prostis, i Francuska i UK su imali i takticka nuklearna oruzja...
- madner
#206 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
To ide sada skroz sa teme, mozemo onda i o hemijskom i bioloskom naoruzanju, znalo se ko je tu bio prvak.
Koliko znam to su bili americki lanseri, ali dobro.
Slicno kao sto su i ovi imali sve sto je potrebno da upotrijebe te bombe, ali deklerativno nisu bile njihove.
Koliko znam to su bili americki lanseri, ali dobro.
Slicno kao sto su i ovi imali sve sto je potrebno da upotrijebe te bombe, ali deklerativno nisu bile njihove.
- drndalo
#207 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Stvarno odosmo daleko, hajmo stati... A mogao bih replicirati...
- madner
#208 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Ok, ne vidim plausibilan scenario gdje bi doslo do upotrebe tog naoruzanja jer je bilo jasno da u teoriji eskalacije to povlaci i medjusobno raketiranje strateskih ciljeva. Cak i u slucaju WW3. MAD i tako to.
Paralela je hemijsko naoruzanje u WW2, gdje su i Njemci i Britanci mogli jedne druge gadjati istim, ali nisu. Cak i kada su saveznici bili na Rajni i vidjeli Berlin iz dvogleda.
Tako da to nije opste faktor snage KoV-a.
Paralela je hemijsko naoruzanje u WW2, gdje su i Njemci i Britanci mogli jedne druge gadjati istim, ali nisu. Cak i kada su saveznici bili na Rajni i vidjeli Berlin iz dvogleda.
Tako da to nije opste faktor snage KoV-a.
- drndalo
#209 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Naravno da nije, oni koji ga nisu imali, nisu ni pomisljali da udare na one koji ga imaju... ALi ne da mi se dalje o tome... Nisam ja izmislio nuklearne sile i konvencionalne armije... Tako su ih dijelili, OVI i ONI ...
- madner
#210 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Jasta, Falklandska ostvra se nisu desila, Francuzi i Englezi nisu morali napustiti Suez itd itd...
- drndalo
#211 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
De ubaci jos ponesto onda u temu, vidim da volis da ti bude zadnja po svaku cijenu, pa onda opleti...
Sta jos nije jasno u mojoj recenici ? Opet ponavljam, nisam ja izmislio recenicu Konvencionalna Armija, a to je nastalo nakon sto su se pojavile i Nekonvencionalne...
Sta jos nije jasno u mojoj recenici ? Opet ponavljam, nisam ja izmislio recenicu Konvencionalna Armija, a to je nastalo nakon sto su se pojavile i Nekonvencionalne...
Bez obzira na takticku/stratesku prirodu nekog oruzja, onda kada ga imas si nuklearna (atomska) sila, a ne vise konvecionalna...
- jyqan
#212 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
...plausibilan
super
super
- madner
#213 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Dakle JNA nije 4. kopnena vojska jer nije nuklearna sila. Dakle nije ni mornarica bila jaca od Izrealske, jer je Izreal imao nuklearno naoruzanje.
Isto tako je i KoV slabiji od Italijanskog, jer bi Italijani imali premoc u zraku
Nekonvecionalno armija moze biti i gerilska, ili specijalne jedinice (recimo za propagandu).
Atomske jedinice su pak stratetske jedinice, koje su zaseban rod.
Dakle prica o nuklearnom naoruzanju ti je jednako plasirana kao i prica o avijaciji na ovoj temi.
Nekonvecionalno armija moze biti i gerilska, ili specijalne jedinice (recimo za propagandu).
Atomske jedinice su pak stratetske jedinice, koje su zaseban rod.
Dakle prica o nuklearnom naoruzanju ti je jednako plasirana kao i prica o avijaciji na ovoj temi.
- drndalo
#214 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Hajd' mozes ti jos...
- bokakotorska
#215 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
racionalan, realistican, moguc...jyqan wrote:...plausibilan
super
to nasi socijalisticki strucnjaci kad ne znaju sta pametno onda malo nakite, da budu pametniji i da njiova bude zadnja onda su jos pametniji ba
e Tito dragi
umalo da zaboravim - evo kako mali Perica razmislja
http://www.youtube.com/watch?v=IMopPYGD ... re=related
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#216 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
to nasi socijalisticki strucnjaci kad ne znaju sta pametno onda malo nakite, da budu pametniji i da njiova bude zadnja onda su jos pametniji ba
A evo i da se podsjetimo na neke od vrhovnih komandanata JNA:
- novi.dan.nova.nafaka
#217 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Koliko je ovo pouzdana vijest ?madner wrote:Paralela je hemijsko naoruzanje u WW2, gdje su i Njemci i Britanci mogli jedne druge gadjati istim, ali nisu. Cak i kada su saveznici bili na Rajni i vidjeli Berlin iz dvogleda.
-
kv99
#218 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Prema svim dostupnim istorijskim podacima vrlo pouzdana informacija. Nijemci su imali vrlo razvijen program ispitivanja i proizvodnje hemijskog i bakterioloskog naoruzanja i imali su na raspolaganju rezerve takvih borbenih sistema . Sjecanja na 2 SR i znanje da i Saveznici imaju slicne ili iste takve sisteme je dovelo do odluke da se ne koriste.novi.dan.nova.nafaka wrote:Koliko je ovo pouzdana vijest ?madner wrote:Paralela je hemijsko naoruzanje u WW2, gdje su i Njemci i Britanci mogli jedne druge gadjati istim, ali nisu. Cak i kada su saveznici bili na Rajni i vidjeli Berlin iz dvogleda.
-
Rob_Atl
#219 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Misljenja sam da je ko pokusao napasti Jugoslaviju u 70-tim i pocetkom 80-tim da nam nebi pera mogao odbiti. Naravno ne racunajuci atomske bombe, a prezivili bi i to jer je skoro svako novije naselje imalo atomsko skloniste
... Mozda i zbog geografskog polozaja protivnici nebi imali prednost nad nama, jer neko je vec gore rekao koliko smo imali samo tajnih tunela i ostalih zajebancije odakle bi se samo minobacaci izvukli patovi, pamovi... Ma dajte ljudi ne zezajte, ne bitno koja smo sila bili jer svakako nebi nikog napali, a da je nas neko napao u tom periodu satrali bi ih za 10 dana i protivnik bi se povukao prije nego sto je i napao. Bili smo sila, a koja nebitno jer kroz 40 godina nije nas niko smio napasti ne zato sto im nismo bili interesantni vec zato sto su znali da ce biti porazeni! 
- crven_barjak
#220 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Rob_Atl wrote:Misljenja sam da je ko pokusao napasti Jugoslaviju u 70-tim i pocetkom 80-tim da nam nebi pera mogao odbiti. Naravno ne racunajuci atomske bombe, a prezivili bi i to jer je skoro svako novije naselje imalo atomsko skloniste... Mozda i zbog geografskog polozaja protivnici nebi imali prednost nad nama, jer neko je vec gore rekao koliko smo imali samo tajnih tunela i ostalih zajebancije odakle bi se samo minobacaci izvukli patovi, pamovi... Ma dajte ljudi ne zezajte, ne bitno koja smo sila bili jer svakako nebi nikog napali, a da je nas neko napao u tom periodu satrali bi ih za 10 dana i protivnik bi se povukao prije nego sto je i napao. Bili smo sila, a koja nebitno jer kroz 40 godina nije nas niko smio napasti ne zato sto im nismo bili interesantni vec zato sto su znali da ce biti porazeni!
Sila i snaga!!!
-
Dudajev
#221 Re: JNA kao 4. KoV sila u Evropi
Moji prijatelji ma jedino je ta tzv. sila bila jaka za parada i nista drugo, skupina neradnika i bezihljebovica pogotovo u visem ofioirskom kadru koji se ocjenjivao po poltronstvu i podobnosti. A rezultate te "sile" vidjesmo kako se rasturi kao kula od karata ili preko noci. Dugo i sistematski je tumor razdirao to tijelo, a poznat pod nazivom veliko-srpski hegemonizam i nacionalizam koji je razarao zdravo tkivo bivse JNA pocevsi jos daleke 43 kada su se kokarde masovno zamjenile petokrakom! 
- _Reds_
#222 2. maj '92.
O kakv li smo mi narod samo. Sve patriote na baterije. Da ne bi onih stolica ne bi se sjetili ni 6. aprila, kao sto se danas ne sjecamo ni 2. maja '92. Mozda i ključnog dana u odbrani Sarajeva od agresora.
rugog maja 1992. godine bivša JNA i srpske paravojne formacije napale su Sarajevo. Grad je bio u plamenu. Pucnjava iz automatskog oružja i eksplozije artiljerijskih granata satima su odjekivale… Bila je to prva bitka za glavni grad, ali i za nezavisnot Bosne i Hercegovine.
Sarajevo je već drugog maja bilo potpuno blokirano. Dijelovi grada su bili okupirani, dok su drugi bili pod stalnom artiljerijskom vatrom. Grad je svakodnevno ciljano napadan, a na meti su bile bolnice, biblioteke, muzeji, i mjesta gdje su građani stajali u redovima za hljeb i vodu. Grad je ostao bez struje, vode, plina, a ubrzo su počele nestajati i zalihe hrane.
Tadašnji predsjenik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović vraćao se u BiH sa pregovora u Lisabonu, ali ga je na sarajevskom aerodromu zarobila bivša JNA.
U knjizi “Rat uživo“, televizijskog urednika Senada Hadžifejzovića objavljen je i transkript razgovora između Alije Izetbegovića i Ejupa Ganića, koji se vodio tokom dnevnika.
“Izetbegović: A ja sam u Lukavici, u kasarni. Ja sam došao prije sat i po na aerodrom a onda me vojska dovela ovdje u Lukavicu. Ejupe, šta se dešava?
Ganić: Vojska gađa grad! Ovo je agresija, ovo je nevjerovatno! Od 12 sati gađaju. Pogođen je Dom sindikata, Skupština, relej na Humu..”
Inače, Senad Hadžifejzović, tadašnji urednik Dnevnika Televizije Sarajevo, je 2. maja 1992. dnevnik započeo riječima:
“Dobro veče. Nije ozvaničen, nije objavljen i vodi se za sada na ograničenim teritorijama i specijalnim metodama, ali možemo slobodno reći: ovo je već rat.”
Kako analitičari procjenjuju 2. maja 1992. godine nije vođena bitka samo za Sarajevo, već i za cijelu BiH. Iako su se 10. maja 1992., snage bivše JNA povukle iz Bosne i Hercegovine ipak su ostale uključene u rat u BiH sve do njegovog kraja.
Agresorski plan da likvidira prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, osvoji Sarajevo i zabetonira u glavama velikosrpskih ideologa davno skrojenu podjelu BiH, definitivno je srušen na današnji dan prije 18 godina – 2. maja 1992. godine.
Rušenje države
Desilo se to samo zahvaljujući sarajevskim herojima, bosanskom narodu koji se odupro ideji podjele njihove zemlje i podjarmljivanju.
Ali, nažalost, ideje koje su bile uzrok strašne agresije na našu zemlju i genocida još žive. Pokušaj revizije historije kroz pravni terorizam Srbije i hapšenje ratnog člana Predsjedništva RBiH akademika Ejupa Ganića najbolje svjedoče o tome.
Nema sumnje, 2. maj 1992. posebno će ostati u sjećanju svim bh. patriotima, jer je agresorska JNA taj dan namjeravala cijelu državu srušiti na koljena.
S tim se slaže i bivši ministar unutrašnjih poslova BiH Jusuf Pušina. On se sada pita šta bi se dogodilo da je predsjednika neke druge države uhapsila neprijateljska vojska iz druge zemlje, kao što je tog 2. maja učinjeno sa Izetbegovićem.
- U takvim situacijama dozvoljena su sva sredstva da bi se predsjednik oslobodio. Mi čak nismo koristili sva dozvoljena sredstva, već smo bili isprovocirani i na nas je pucano. Ali, 2. maj je definitivno dan kada je BiH opstala – kazao nam je Pušina.
Njegov kolega, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Avdo Hebib kaže da je 2. maj pripreman duže vremena i da je krajnji cilj bio da se u tim turbulentnim vremenima preuzme vlast u BiH.
- Srbi su vidjeli da ne mogu direktno, pa su na posredan način željeli uzeti vlast. Oni su htjeli da sruše predsjednika Aliju Izetbegovića i da se na vlast dovede Fikret Abdić. Za to je iskorišteno odsustvo predsjednika Izetbegovića, koji je kasnije i uhapšen pri povratku iz Lisabona. U isto vrijeme kada je predsjednik Izetbegović uhapšen, tenkovi JNA su krenuli na Predsjedništvo BiH iz tri pravca. Niški specijalci su čak tramvajem krenuli prema gradu. U zgradi najvišeg organa zemlje već je bio Abdić. Jedinice JNA su došle 100 metara od Predsjedništva BiH, ali su ih snage MUP-a RBiH, Patriotske lige, Zelenih beretki i Teritorijalne odbrane spriječile da zauzmu najvažnije institucije i grad. Bio je to Bartolomejski dan za Sarajevo – sjeća se Hebib.
Po njemu, to je jedan od najvažnijih datuma u odbrani BiH. Jer, da je pala zgrada Predsjedništva BiH, historija naše zemlje bi bila drugačija. Pokušaje kriminalizacije odbrane Sarajeva i prikazivanja kao tobožnjeg zločina, Hebib odlučno odbacuje.
- Sva vojska bila je dužna da poduzme sve mjere da oslobodi predsjednika. Također, JNA je bila nelegitimna vojska na našem teritoriju. Svi njeni vojnici su morali biti zarobljeni – ističe Hebib.
Stadion mezarje
Ratni pomoćnik komandanta Teritorijalne odbrane Zaim Backović smatra da je 2. maj 1992. jedan od najsudbonosnijih dana za opstanak i postojanje BiH, te da bi kao takav morao biti zabilježen u historiji.
- Djelo onih koji su sačuvali Sarajevo i BiH moralo bi se u historijskom smislu ne samo formalno obilježavati, već mu dati trajna obilježja. A kada je u pitanju pokušaj kriminalizacije tog datuma i drugih, želim reći da onaj koji je uništavao biće najljepšeg grada, grada s najvećim srcem u bivšoj Jugoslaviji, danas sebe želi prikazati kao žrtvu. Međutim, 1.600 djece, 12.500 poginulih, stadion kao mezarje u Sarajevu, neće dozvoliti da ono što je zločinac uradio bude historijski izbrisano – zaključuje Backović.
Klopka za predsjednika
- Rahmetli predsjednik Alija vraćao se s delegacijom iz Lisabona. U Rim su svratili da uzmu gorivo. Ja sam saznao i javio u Predsjedništvo BiH da aerodrom drže četnici, a ne UN, te rekao da se avion tamo nipošto ne spušta. Nažalost, ta informacija nije stigla do predsjednika. U međuvremenu im je ponuđeno da se spuste u Grac, Beograd ili Zagreb. Grac je bio daleko, Beograd nije dolazio u obzir, pa su poletjeli za Zagreb. Ali, javljeno im je da se mogu spustiti u Sarajevo. To je bila klopka, pa je umjesto vozila UN-a predsjednika dočekao transporter JNA i on je zatočen – priča nam Hebib o 2. maju 1992. godine.
-
adnan_hz
#223 Re: 2. maj '92.
Neka je sramota redakciji klixa zato sto nije ni jedan clanak napisala o 2. maju. Nek vas je stid. >Hocemo sax nazad.
- jasko_ba
#224 Re: 2. maj '92.
al zato RTRS I BNTV
stoka fasisticka
stoka fasisticka
- _Reds_
#225 Re: 2. maj '92.
PA vidis da ni ovi na forumu ne znaju sta je 2. maj !