JMO, bosnjacka politika i bosnjacki nacionalizam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#1 JMO, bosnjacka politika i bosnjacki nacionalizam

Post by Bosanac sa dna kace »

Ne znam gdje postavit ovu temu, pa nek moderatori odluce gdje je joj mjesto.
Da li iko od vas vidi vezu izmedju JMO(Jugoslovenske muslimanske organizaije) i danasnje bosnjacke pa da kazem i bosankse politike, vezu izmedju ''bosnjackog nacionalizma'' i JMO.
Trazeci knjige i tekstove o JMO u Sarajevu sokirao sam se cinjenicom da ugledne institucije(Bosnjacki institut, Gazi Husrevbegova biblioteka, UG Mladi Muslimani) imaju jako malo bilo sta o JMO.
Kad sam pitao na Fakultetu islamskih nauka o JMO, cura mi odgovori; Sta? kakva slovenacka organizacija? :-? :D
Da li je bilo ikakve veze u organizacionom ili ideoloskom smislu izmedju JMO i Mladih Muslimana a kasnije i SDA?
incognito071

#2 Re: JMO, bosnjacka politika i bosnjacki nacionalizam

Post by incognito071 »

Bosanac sa dna kace wrote:Ne znam gdje postavit ovu temu, pa nek moderatori odluce gdje je joj mjesto.
Da li iko od vas vidi vezu izmedju JMO(Jugoslovenske muslimanske organizaije) i danasnje bosnjacke pa da kazem i bosankse politike, vezu izmedju ''bosnjackog nacionalizma'' i JMO.
Trazeci knjige i tekstove o JMO u Sarajevu sokirao sam se cinjenicom da ugledne institucije(Bosnjacki institut, Gazi Husrevbegova biblioteka, UG Mladi Muslimani) imaju jako malo bilo sta o JMO.
Kad sam pitao na Fakultetu islamskih nauka o JMO, cura mi odgovori; Sta? kakva slovenacka organizacija? :-? :D
Da li je bilo ikakve veze u organizacionom ili ideoloskom smislu izmedju JMO i Mladih Muslimana a kasnije i SDA?

bolje bi ti bilo da si potrazio nesto da povalis :oops:
lady midnight

#3 Re: JMO, bosnjacka politika i bosnjacki nacionalizam

Post by lady midnight »

Bosanac sa dna kace wrote:Ne znam gdje postavit ovu temu, pa nek moderatori odluce gdje je joj mjesto.
imash knjigu o JMO atifa purivatre, jako detaljnu, mozhesh je nabaviti u sarajevskim antikvarnicama sigurno... sve shto te zanima, tu je.

i ukratko: ne, JMO nije imala veze sa mladim muslimanima, a sigurno ne sa SDA.
Bosanac sa dna kace

#4 Re: JMO, bosnjacka politika i bosnjacki nacionalizam

Post by Bosanac sa dna kace »

lady midnight wrote:
imash knjigu o JMO atifa purivatre, jako detaljnu, mozhesh je nabaviti u sarajevskim antikvarnicama sigurno... sve shto te zanima, tu je.

i ukratko: ne, JMO nije imala veze sa mladim muslimanima, a sigurno ne sa SDA.
knjigu vec imam.
a mislim da ti odgovor treba ic obrnutim redom.
mene zanima da li je iko od bosnjackih politicara spominjao JMO kao neki svoj prapocetak, Haliloviceva BPS?
vec sam rekao zasto me to zanima.
men se cini da sam procitao negdje da je bilo neke veze izmedju M.Muslimana i JMO.
IBM

Post by IBM »

hahahahhahah

prelud si...

Najbolje ti je da odes u neku biblioteku i da potrazis "Muslimanski glas", "Ljiljan", "Glasnik IZ" i drugih casopisa (iz 90-tih) i da fino napravis analizu i da vidis kol'ka je veza izmedju njih. Ja se sjecam da kada su formirali SDA, da je neko htio da se ono prvobitno zove JMO, al' vecina osnovaca je bilo protiv tog prijedloga.

U svakom slucaju dobra je tema za istrazivati, samo je do tebe koliko ces ozbiljno to raditi.

Svako dobro
Post Reply