je li istina da se Isak Samokovlija uopšte ne izučava jer ga je nemoguće svrstati među srpsku/hrvatsku/bošnjačku književnost?
Isak Samokovlija se izučava na četvrtoj godini na predmetu "Jevrejska književna tradicija u BiH"
Na faksu se ne izučava
makondo wrote:Andric je ukljucen u srpsku knjizevnost na vlastiti zahtjev. Isti slucaj je sa Mesom Selimovicem. Sa druge strane, mislim da Mak Dizdar potpada pod hrvatsku knjizevnost.
samo rani Andric ("Ex Ponto") spada u hrvatsku knjizevnost, sve ostalo je srpska. Recimo "Gospodjica" je pravi srpski romanlija86 wrote:makondo wrote:Andric je ukljucen u srpsku knjizevnost na vlastiti zahtjev. Isti slucaj je sa Mesom Selimovicem. Sa druge strane, mislim da Mak Dizdar potpada pod hrvatsku knjizevnost.
Nisam baš čula da je Ivo Andrić zahtijevao da ga svrstavaju bilo gdje, a njegovo djelo se ne može svrstati samo u srpsku književnost nikako jer je imao više različitih stvaralačkih faza u životu.
Kod nas su papci i polupismeni ljudi preuzeli "brigu" o jeziku. Evo nekoliko nelogičnosti. Na FTV su prvi počeli da ime grada Banja Luka izgovaraju sa dugo a tj. Baaaanja Luka. To je naravno nepravilno jer ako je neko rođen u tom gradu neće kazati da je rođen u Baaaanjoj Luci već u Banjaluci. Može se pisati i Banja Luka, a može i Banja Luka, ali se izgovara kao jedna riječ Banjaluka. Što se tiče ispravnosti glagola na - irati i - ovati, sve zavisi od glagola. Ovi što forsiraju da je ispravno samo po novohtvatskom sve na -irati onda vjerojatno sa ženom ujutru ne kafenišu već kahveniraju i pri tome egleniraju, kad već ne eglenišu. Ispravno može da bude i jedno i drugo, samo se ljudi prave Englezi. Može se i korigirati, ali je u duhu našeg jezika u Bosni ipak prirodnije kazati korigovati. U suštini i u Bosni i u Hrvatskoj i u Srbiji je jedan južnoslovenski jezik sa različitim narječjima i dijalektima. Za Amerikance je to sve jedan te isti jezik. Uporedite engleski po izgovorima i gramatici. Gramatika je gotovo uvijek ista ( ima nekih uobičajenih razlika, npr. u Engleskoj je ispravno reći: Have you ever seen rain? Kod amera bi moglo i Did you ever see rain?. Ovo je samo naslov pjesme i ništa mi drugo ne pada na pamet kao primjer.) Na Novom Zelandu what izgovaraju sa i (wit), ali je to ipak jedan te isti jezik. Ima dosta ovakvih primjera u engleskom, a i u njemačkom jeziku. Npr. Austrijanci kažu za paradajz kao i mi u Bosni - paradise. (valjda se ovako i piše, to nisam siguran). U Njemačkoj je to TOMATO, a ipak je to jedan te isti jezik i fino se razumiju. Ne može se govoriti i pisati hudovica i hlopta. Tu je "h" višak. Na selima u Bosni se nekad govorilo: peterica, četverica. Ispravno je petorica i četvorica. E sad što su primitivci sa sela zavladali i na fakultetima i po novinama, pa u "Avazu" piše upravo ovako, to nismo mi normalni, kulturni i pismeni ljudi krivi. Kriv je sistem vrijednosti kojeg ovdje nema. U Hrvatskoj u TV kućama kažu da ako je nešto ispravno "u redu". Ispravno se piše se i izgovara kao jedna riječ UREDU, jer ako bi se izgovaralo i pisalo u dva sloga onda bi nešto ili neko stajalo da dođe na red. Gluposti novohrvatskog jezika i nepismenih urednika i spikera. U novinama čitamo da je uhvaćen diler drogom, tj. da je neko dilao dogu. To je neispravno. Ako se koristi strani glagol(u ovom slučaju to deal) onda nije ispravno dodavati naše nastavke i primijenjivati naše padeže. Ako je u pitanju preprodavač tj. dealer, onda nije moguće napisati diler. Prilozi i imenice se mogu koristiti u originalu, ali padeži se ne mijenjaju kao u našem jeziku. Malo šale: ako može dilati drogu, onda bi vala mogao i dilovati drogu. Glupo, zar ne? Sjećate li se možda često viđene i još češće u govoru korištene riječi BEZBJEDONOSNA SITUACIJA. BEZBJEDONOSNA? Onda bi bila riječ BEZBJEDONOST, a ne BEZBIJEDNOST. To se i prije ove seljačke revolucije iz zadnjeg rata koristilo, a i sada se može čuti i vidjeti napisano. Neki Srbijanac je prija 40-tak godina u "Politici" napisao Elvis Prisli. Trebalo je Elvis Presley. Još i pogriješio u izgovoru i sad svi kod nas misle a je on Prisli umjesto Presli. Isto je i sa riječi fudbal. Na engleskom je to football, a na njemačkom fussbal (izgovara se fuzbal) i trebalo bi ga tako i izgovarati na našem jeziku, kao posuđicu - FUZBAL. Na našem bi bilo i nogomet. Ma ima toga koliko hoćete, samo su raja prihvatila dosta nepravilnih stvari. Ljudi su nepismeni i misle da sve znaju. To je tragično.karloružni wrote:Živim u inostranstvu i zanima me koji se jezički standardi u BiH uče u školama. Upadljivo je da se bosanskohercegovački mediji ne pridržavaju nekog jedinstvenog jezičkog standarda. Pitam se da li je uopšte okončana standardizacija bosanskog jezika te ukoliko se razlikuje od srpskog ijekavskog standarda. Poznato mi je npr. odvojeno pisanje futura "pisat ću" (kao u hrvatskom). Takođe me zanima koje riječi još odgovaraju hrvatskim (kao npr. spol, grah umjesto pol, pirinač). Posebno me zbunjuju glagoli stranog porijekla koji u srpskom završavaju na -ovati ili -isati. Naime, čitao sam negdje da po novom standardu završavaju na
-irati, dakle po ugledu na hrvatske oblike, međutim, na BH Televiziji gotovo isključivo čujem kako je neko protestovao, garantovao, komentarisao i sl. (osim ako je prilog na hrvatskom). Na kraju krajeva, da li djeca u Republici Srpskoj uče ta pravila ili se nastavnici ravnaju po srpskom standardu?
Nije potpuno tacno. U RS su oba pisma ravnopravna i svako tokom skolovanja moze da izabere koje ce pismo koristiti, cirilicu ili latinicu. Sto se tice standarda, on je isti kao sto je bio i prije rata.Marchegianni wrote:U RS se uči srpski jezik, ijekavska varijanta, ćirilično pismo.
FX900 wrote: Može se pisati i Banja Luka, a može i Banja Luka, ali se izgovara kao jedna riječ Banjaluka.
Ne, nije. Napisao je Елвис Присли. Kako bi ipsilon napisao ćirilicom?FX900 wrote: Neki Srbijanac je prija 40-tak godina u "Politici" napisao Elvis Prisli.Trebalo je Elvis Presley
FX900 wrote:Još i pogriješio u izgovoru i sad svi kod nas misle a je on Prisli umjesto Presli. Isto je i sa riječi fudbal. Na engleskom je to football, a na njemačkom fussbal (izgovara se fuzbal) i trebalo bi ga tako i izgovarati na našem jeziku, kao posuđicu - FUZBAL. Na našem bi bilo i nogomet. Ma ima toga koliko hoćete, samo su raja prihvatila dosta nepravilnih stvari. Ljudi su nepismeni i misle da sve znaju. To je tragično.
Jebi ga nađe mi ti tip feler. Mi nemamo riječ diler i to nije ispravno, već dealer. I to jeste posuđena riječ, samo nije ušla u naš jezik. Treba li ti navesti njeno značenje? Ja mislim da nije potrebno jer vidim da se hvališ da imaš dobar riječnikJara wrote:FX900 wrote: Može se pisati i Banja Luka, a može i Banja Luka, ali se izgovara kao jedna riječ Banjaluka.
Ne, nije. Napisao je Елвис Присли. Kako bi ipsilon napisao ćirilicom?FX900 wrote: Neki Srbijanac je prija 40-tak godina u "Politici" napisao Elvis Prisli.Trebalo je Elvis PresleyFX900 wrote:Još i pogriješio u izgovoru i sad svi kod nas misle a je on Prisli umjesto Presli. Isto je i sa riječi fudbal. Na engleskom je to football, a na njemačkom fussbal (izgovara se fuzbal) i trebalo bi ga tako i izgovarati na našem jeziku, kao posuđicu - FUZBAL. Na našem bi bilo i nogomet. Ma ima toga koliko hoćete, samo su raja prihvatila dosta nepravilnih stvari. Ljudi su nepismeni i misle da sve znaju. To je tragično.
Posuđica ?![]()
Možda mi promače nešto u nekom rječniku...
Posuđenice se ne moraju izgovarati kao u jeziku iz kojeg su posuđene ( uglavnom se i ne izgovaraju) . Jer onda to ne bi bile posuđenice nego riječi na tom jeziku, npr. " sendvič", "ćevap", "sataraš", "palačinka", "čitanka", "zadaća", "cipela"...
FX900 wrote:Jebi ga naðe mi ti tip feler. Mi nemamo rijeè diler i to nije ispravno, veæ dealer. I to jeste posuðena rijeè, samo nije u¹la u na¹ jezik. Treba li ti navesti njeno znaèenje? Ja mislim da nije potrebno jer vidim da se hvali¹ da ima¹ dobar rijeènikJara wrote:FX900 wrote: Mo¾e se pisati i Banja Luka, a mo¾e i Banja Luka, ali se izgovara kao jedna rijeè Banjaluka.
Ne, nije. Napisao je Елвис Присли. Kako bi ipsilon napisao æirilicom?FX900 wrote: Neki Srbijanac je prija 40-tak godina u "Politici" napisao Elvis Prisli.Trebalo je Elvis PresleyFX900 wrote:Jo¹ i pogrije¹io u izgovoru i sad svi kod nas misle a je on Prisli umjesto Presli. Isto je i sa rijeèi fudbal. Na engleskom je to football, a na njemaèkom fussbal (izgovara se fuzbal) i trebalo bi ga tako i izgovarati na na¹em jeziku, kao posuðicu - FUZBAL. Na na¹em bi bilo i nogomet. Ma ima toga koliko hoæete, samo su raja prihvatila dosta nepravilnih stvari. Ljudi su nepismeni i misle da sve znaju. To je tragièno.
Posuðica ?![]()
Mo¾da mi promaèe ne¹to u nekom rjeèniku...
Posuðenice se ne moraju izgovarati kao u jeziku iz kojeg su posuðene ( uglavnom se i ne izgovaraju) . Jer onda to ne bi bile posuðenice nego rijeèi na tom jeziku, npr. " sendviè", "æevap", "satara¹", "palaèinka", "èitanka", "zadaæa", "cipela"...![]()
![]()
Æevap, satara¹, palaèinak,... jesu na¹e rijeèi. Naèi æe¹ ih u na¹em jeziku. Oèigledno si slab sa jezikom, jer da zna¹ znao bi da je npr. moderni engleski nastao od staroengleskog i francuskog. Zna¹ li koliko ima u engleskom rijeèi skandinavskog, latinskog ili francuskog porijekla. To su ti bolan ne bio internacionalne rijeèi i nije potrebno da dajem primjere. ©ta misli¹ kakvih je sve bilo uticaja na ju¾noslovenski jezik? Slabo ti ¹ta zna¹.
![]()
![]()
![]()
Trebao sam napisati Banjaluka i Banja Luka, ali da zna¹ u kakvim uslovima pi¹em ne bi se ti jarane nikad javio da ovo kritikuje¹. PS Zna¹ li iz kojeg je jezika nama do¹la rijeè "jaran"? Ako sam negdje zaboravio znake interpunkcije opprosti mi prof. ¾urim, jer veæ ide neko drugi na ovaj computer ( èitaj kompjuter) ili raèunar.
To je tocno. O tome sam cak postavio clanak koji je napisao Mile Stojic u Feralu. Ali procitaj i zasto.makondo wrote:Andric je ukljucen u srpsku knjizevnost na vlastiti zahtjev. Isti slucaj je sa Mesom Selimovicem. Sa druge strane, mislim da Mak Dizdar potpada pod hrvatsku knjizevnost.
Veæ ti je neko objasnio razloge ovakvog redoslijeda - abecedalija86 wrote:Bosna i Hercegovina je èudna zemlja, usudiæu se reæu - morbidan satara¹ svega i svaèega... Studiram maternji jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, taènije odsjek se zove BOSANSKI/HRVATSKI/SRPSKI JEZIK I KNJI®EVNOSTI NARODA BOSNE I HERCEGOVINE. Studenti uglavnim pola¾u normu bosanskog jezika, a i ako polo¾imo normu hrvatskog, srpskog jezika ne mo¾emo se zaposliti npr. u Katolièkom ¹kolskom centru jer tamo ne primaju nas studente iz Sarajeva. Malo pa¾ljivije pogledajte ime odsjeka. Za¹to prvo bosanski pa hrvatski pa na kraju srpski? Pa oèito, èisto politizacija, veæina nas je Bo¹njaka pa logièno da je na 1. mjestu bosanski jezik, a hrvatski je na 2. mjestu jer nam je tobo¾e bli¾i ili su nam Hrvati dra¾i od Srba, prosudite.
Studira¹ jezik, ka¾e¹... Moj je stav da, ako jo¹ postoji, onaj ispit iz pravopisa na prvoj godini ili polo¾i¹ ili ne polo¾i¹, nema 65% uspje¹no uraðenog zadatka i slièno. Ako, dakle, postoji i ako si ga polo¾ila, sramota za Haliloviæa. Ako nisi, knjige u ruke i dobro prouèi materiju. I ne pozivati se na brzinu, kucanje i tipfelere. Veæ u nastavku tvog teksta stoji ne¹to ¹to se opet mo¾e opisati kao nepoznavanje literature - Hlivno u bosanskom jeziku nije standardan izraz. Mo¾da postoji (i postoji), ali ga nauka ne prihvata. Lijepo stoji Hlivno v. Livno.lija86 wrote:I jo¹ sam primjetila da pored naziva za grad Livno ima opcija Hlivno, to mi je ba¹ bilo smije¹no jer nisam èula da iko tako govori. I èemu to insistiranje na glasu h... Jedino ¹to mogu reæi jeste da se na bosanskom pravopisu mora jo¹ mnogo raditi i da treba biti dosljedan a ne izmi¹ljati neke izraze koji nemaju veze sa logikom.
Na faksu se nije izuèavao do, recimo, 1999. godine.Jara wrote:Naravno da znas, konkretniji si.lija86 wrote:Pa valjda znam izuèava li se ili ne kad to studiram, dakle definitivno izuèava se!!!
Mozda je sulesavic mislio na masinstvo, medicinu ili veterinu...
Etimoloski gledano najpravilniji izgovor je Banjaaa Luka i vjerojatno se tako nekad i govorilo (sa dva naglaska kao "dalja luka"). Ali mnogo veci problem je u pisanju. Novosadski pravopis SH jezika dozvoljavao je izbor izmedju dvije mogucnosti:FX900 wrote:Evo nekoliko nelogičnosti. Na FTV su prvi počeli da ime grada Banja Luka izgovaraju sa dugo a tj. Baaaanja Luka. To je naravno nepravilno jer ako je neko rođen u tom gradu neće kazati da je rođen u Baaaanjoj Luci već u Banjaluci.
A da li je prirodnije kazati "propagirati" ili "propagovati"?FX900 wrote: Može se i korigirati, ali je u duhu našeg jezika u Bosni ipak prirodnije kazati korigovati.
Potpuno se slazem.FX900 wrote: Ne može se govoriti i pisati hudovica i hlopta. Tu je "h" višak.
I to ne samo u TV kucama. I ne samo u Hrvatskoj, vec i u Srbiji, "uredu" je nepravilno. "U redu" ima i drugo znacenje osim "u redu za cekanje", a to je da nesto "nije u neredu, kaosu" tj. da je "sredjeno". Kao u njemackom "In Ordnung", to je "OK".FX900 wrote: U Hrvatskoj u TV kućama kažu da ako je nešto ispravno "u redu". Ispravno se piše se i izgovara kao jedna riječ UREDU, jer ako bi se izgovaralo i pisalo u dva sloga onda bi nešto ili neko stajalo da dođe na red.
Ako tvrdis da je "u redu" novohrvatski, onda imas potpuno pogresnu predodzbu o hrvatskom jeziku. Molim te navedi jos neke primjere "novohrvatskog".FX900 wrote: Gluposti novohrvatskog jezika i nepismenih urednika i spikera.
Ovo je vec potpuno drukcije. Svakako da treba "nazalost", tako su pisali svi B-H-S pisci otkad je vijeka i covjeka...FX900 wrote:Ima i riječ na žalost. Treba NAŽALOST. Sad se evo sjetih.
Iz istog iz kojeg su nam dosle rijeci "cevap" i "sataras" - turskog. Docim je "palacinak" njemacka rijec.FX900 wrote:Znaš li iz kojeg je jezika nama došla riječ "jaran"?
Nemoj se uvrijediti, ne djeluje¹ mi kao nepapak i nepolupismenFX900 wrote:Kod nas su papci i polupismeni ljudi preuzeli "brigu" o jeziku.
FTV nije ustanova koja propisuje kako se ¹ta pi¹e i kako se ¹ta govori.FX900 wrote:Evo nekoliko nelogiènosti. Na FTV su prvi poèeli da ime grada Banja Luka izgovaraju sa dugo a tj. Baaaanja Luka. To je naravno nepravilno jer ako je neko roðen u tom gradu neæe kazati da je roðen u Baaaanjoj Luci veæ u Banjaluci. Mo¾e se pisati i Banja Luka, a mo¾e i Banja Luka, ali se izgovara kao jedna rijeè Banjaluka.
FX900 wrote:©to se tièe ispravnosti glagola na - irati i - ovati, sve zavisi od glagola. Ovi ¹to forsiraju da je ispravno samo po novohtvatskom sve na -irati onda vjerojatno sa ¾enom ujutru ne kafeni¹u veæ kahveniraju i pri tome egleniraju, kad veæ ne egleni¹u. Ispravno mo¾e da bude i jedno i drugo, samo se ljudi prave Englezi. Mo¾e se i korigirati, ali je u duhu na¹eg jezika u Bosni ipak prirodnije kazati korigovati. U su¹tini i u Bosni i u Hrvatskoj i u Srbiji je jedan ju¾noslovenski jezik sa razlièitim narjeèjima i dijalektima. Za Amerikance je to sve jedan te isti jezik. Uporedite engleski po izgovorima i gramatici. Gramatika je gotovo uvijek ista ( ima nekih uobièajenih razlika, npr. u Engleskoj je ispravno reæi: Have you ever seen rain? Kod amera bi moglo i Did you ever see rain?. Ovo je samo naslov pjesme i ni¹ta mi drugo ne pada na pamet kao primjer.) Na Novom Zelandu what izgovaraju sa i (wit), ali je to ipak jedan te isti jezik. Ima dosta ovakvih primjera u engleskom, a i u njemaèkom jeziku. Npr. Austrijanci ka¾u za paradajz kao i mi u Bosni - paradise. (valjda se ovako i pi¹e, to nisam siguran). U Njemaèkoj je to TOMATO, a ipak je to jedan te isti jezik i fino se razumiju.
Opet argumentacija u vidu Avaza i oduvijek se prièaloFX900 wrote:Ne mo¾e se govoriti i pisati hudovica i hlopta. Tu je "h" vi¹ak. Na selima u Bosni se nekad govorilo: peterica, èetverica. Ispravno je petorica i èetvorica. E sad ¹to su primitivci sa sela zavladali i na fakultetima i po novinama, pa u "Avazu" pi¹e upravo ovako, to nismo mi normalni, kulturni i pismeni ljudi krivi. Kriv je sistem vrijednosti kojeg ovdje nema.
©ta si htio reæi? Da se sla¾e¹ sa spojenim pisanjem ili se ne sla¾e¹? Sla¾e¹ se sa uredu u bosanskom, ali ne i u hrvatskom.[/quote]FX900 wrote:U Hrvatskoj u TV kuæama ka¾u da ako je ne¹to ispravno "u redu". Ispravno se pi¹e se i izgovara kao jedna rijeè UREDU, jer ako bi se izgovaralo i pisalo u dva sloga onda bi ne¹to ili neko stajalo da doðe na red. Gluposti novohrvatskog jezika i nepismenih urednika i spikera.
Kao ni monitor, ekran, tastatura, kartica, disk... (to su samo stvari koje trenutno vidim pred sobom).FX900 wrote:U novinama èitamo da je uhvaæen diler drogom, tj. da je neko dilao dogu. To je neispravno. Ako se koristi strani glagol(u ovom sluèaju to deal) onda nije ispravno dodavati na¹e nastavke i primijenjivati na¹e pade¾e. Ako je u pitanju preprodavaè tj. dealer, onda nije moguæe napisati diler. Prilozi i imenice se mogu koristiti u originalu, ali pade¾i se ne mijenjaju kao u na¹em jeziku. Malo ¹ale: ako mo¾e dilati drogu, onda bi vala mogao i dilovati drogu.
Lak¹e malo - bezbjednost (ako æemo veæ - sigurnost unosi manje zabune).FX900 wrote:Sjeæate li se mo¾da èesto viðene i jo¹ èe¹æe u govoru kori¹tene rijeèi BEZBJEDONOSNA SITUACIJA. BEZBJEDONOSNA? Onda bi bila rijeè BEZBJEDONOST, a ne BEZBIJEDNOST. To se i prije ove seljaèke revolucije iz zadnjeg rata koristilo, a i sada se mo¾e èuti i vidjeti napisano.
Znamo.FX900 wrote:Neki Srbijanac je prija 40-tak godina u "Politici" napisao Elvis Prisli. Trebalo je Elvis Presley. Jo¹ i pogrije¹io u izgovoru i sad svi kod nas misle a je on Prisli umjesto Presli.
FX900 wrote:Isto je i sa rijeèi fudbal. Na engleskom je to football, a na njemaèkom fussbal (izgovara se fuzbal) i trebalo bi ga tako i izgovarati na na¹em jeziku, kao posuðicu - FUZBAL. Na na¹em bi bilo i nogomet. Ma ima toga koliko hoæete, samo su raja prihvatila dosta nepravilnih stvari.
FX900 wrote:Ljudi su nepismeni i misle da sve znaju. To je tragièno.