Jezicka sekularizacija Islama
- Borg-Resistence is FUTILE
#26 Re: Jezicka sekularizacija Islama
... The authoritative "readers" are:
Nafi (from Medina; d.169/785)
Ibn Kathir (from Mecca; d.119/737)
Abu `Amr al-'Ala' (from Damascus; d.53/770)
Ibn `Amir (from Basra; d.118/736)
Hamzah (from Kufah; d.156/772)
al-Qisa'i (from Kufah; d.189/804)
Abu Bakr `Asim (from Kufah; d.158/778)
The predominant reading today, spread by Egyptian Koran readers, is that of `Asim in the transmission (riwayah) of Hafs (d. 190/805). In Morocco, however, the reading is that of Nafi` in the riwayah of Warsh (d. 197/812) and Maghrebin Korans are written accordingly. (Cyril Glassé, The Concise Encyclopedia of Islam, San Francisco: Harper & Row, 1989, p. 324, bold added)
Conclusion 2. We can see from the above quote that the Qur'an has been passed down to us through seven men called "The Readers". The way in which the Qur'an was recited by each of these "Readers" was formerly recorded in textual form by other men called "Transmitters". This text made by a "Transmitter" is called a transmission of the Qur'an. Each "Reader" had two transmissions made of his recitation of the Qur'an. Thus a transmission is the Qur'an according to a particular authoritative "Reader". Any modern Qur'an will be according to one of these transmissions.
Nafi (from Medina; d.169/785)
Ibn Kathir (from Mecca; d.119/737)
Abu `Amr al-'Ala' (from Damascus; d.53/770)
Ibn `Amir (from Basra; d.118/736)
Hamzah (from Kufah; d.156/772)
al-Qisa'i (from Kufah; d.189/804)
Abu Bakr `Asim (from Kufah; d.158/778)
The predominant reading today, spread by Egyptian Koran readers, is that of `Asim in the transmission (riwayah) of Hafs (d. 190/805). In Morocco, however, the reading is that of Nafi` in the riwayah of Warsh (d. 197/812) and Maghrebin Korans are written accordingly. (Cyril Glassé, The Concise Encyclopedia of Islam, San Francisco: Harper & Row, 1989, p. 324, bold added)
Conclusion 2. We can see from the above quote that the Qur'an has been passed down to us through seven men called "The Readers". The way in which the Qur'an was recited by each of these "Readers" was formerly recorded in textual form by other men called "Transmitters". This text made by a "Transmitter" is called a transmission of the Qur'an. Each "Reader" had two transmissions made of his recitation of the Qur'an. Thus a transmission is the Qur'an according to a particular authoritative "Reader". Any modern Qur'an will be according to one of these transmissions.
#27 Re: Jezicka sekularizacija Islama
Thus there are a total of fourteen transmitted versions of the Qur'an, and different parts of the Muslim world print their Qur'ans according to different transmissions.
The 7 Readers and the 14 Transmitted Versions
Nafi` : Warsh, Qalun
Ibn Kathir : al-Bazzi, Qunbul
Abu `Amr al-'Ala' : Al-Duri , al-Suri
Ibn `Amir : Hisham , Ibn Dhakwan
Hamzah : Khalaf , Khallad
al-Qisa'i : al-Duri , Abu'l-Harith
Abu Bakr `Asim : Hafs , Ibn `Ayyash
There are in fact more transmitted versions than those shown
above but in this article I am only considering "The Seven"
The 7 Readers and the 14 Transmitted Versions
Nafi` : Warsh, Qalun
Ibn Kathir : al-Bazzi, Qunbul
Abu `Amr al-'Ala' : Al-Duri , al-Suri
Ibn `Amir : Hisham , Ibn Dhakwan
Hamzah : Khalaf , Khallad
al-Qisa'i : al-Duri , Abu'l-Harith
Abu Bakr `Asim : Hafs , Ibn `Ayyash
There are in fact more transmitted versions than those shown
above but in this article I am only considering "The Seven"
#28 Re: Jezicka sekularizacija Islama
In what way do the printed texts of these transmissions differ?
FACT 3. This is not a difficult question to answer because the Qur'an is still printed in several of the transmissions today and these are available for study. Below are two Qur'ans from different parts of the world. The one on the left is the most commonly used Qur'an and is according to the Hafs' transmission. The Qur'an on the right is according to the Warsh' transmission and is mainly used in North Africa.
There are three main types of differences between these two Qur'ans.
1. Graphical/Basic letter differences
2. Diacritical differences
3. Vowel differences
FACT 3. This is not a difficult question to answer because the Qur'an is still printed in several of the transmissions today and these are available for study. Below are two Qur'ans from different parts of the world. The one on the left is the most commonly used Qur'an and is according to the Hafs' transmission. The Qur'an on the right is according to the Warsh' transmission and is mainly used in North Africa.
There are three main types of differences between these two Qur'ans.
1. Graphical/Basic letter differences
2. Diacritical differences
3. Vowel differences
- Bosanac sa dna kace
#29 Re: Jezicka sekularizacija Islama
samo ukratko: Kuran ima 7 narjecja
#30 Re: Jezicka sekularizacija Islama
Ovo su samo nekiod podataka koji govore da nije tako jedinstveno kako bineki to željeli prikazati.
Da, jeste Copy-Paste, ali kada je informacija već tu, zašto je ne iskoristiti u originalu.
Ostatak ću skenirati i postaviti kao sliku. Jer se pokazuje jako puno dobeih razlika.
Da, jeste Copy-Paste, ali kada je informacija već tu, zašto je ne iskoristiti u originalu.
Ostatak ću skenirati i postaviti kao sliku. Jer se pokazuje jako puno dobeih razlika.
#31 Re: Jezicka sekularizacija Islama
Također nije tačno. postoji preko 24 000 manuskripta, i fragmenta manuskrupta, što za stari što za novi zavjet.turquoise wrote:
Za razliku recimo od Biblije koju niko nikad nije memorisao i cijih verzija postoji koliko i sekti u krscanstvu, a niti jedna od njih nije spasena niti u Aramejskom niti u Hebrejskom, jezicima kojima je govorio Isus i narod Izraela.
Kada bi se sve Biblije svijeta sakupile i spalile i njihov pepeo prosuo u okean i kada bi se svi Kur'ani svijeta skupili i spalili i njihov peope se takodjer prosuo u more, krscani nikad nebi mogli vratiti tekst Biblija koje su spalili u orginalnoj formi jer ne postoji niti jedna osoba na svijetu koja je memorisala Bibliju. Dok bi muslimani Kuran mogli ponovo napisati rijec za rijec, slovo za slovo bez ijedne greske jer u svijetu postoji oko 10,000 miliona muslimana hafiza - ljudi koji su memorisali Kuran u potpunosti.
Također se svi stihovi, osim četiri stiha iz Novog Zavjeta mogu pronaći u vanbibliskim dokumentima iz tog vremena.
Postoje manuskripti SZ koji su datiraju od 100 BC, tako da prave most kada je SZ kanon u pitanju.
Te tvoje navode o spaljivanju i pepelu .... ukratko možeš zaboraviti.
A što se tiče pamčenja, to što se niko ne hvali, ne mora da znači da ne postoji.
Mi imamo dokumentovano, a vi?
Zato sam i pitao od kada je manuskript Qurana.
Ali mi se čini da odgovor neću nikada dobiti.
- turquoise
#32 Re: Jezicka sekularizacija Islama
Kako god da okrenes, cinjenicno je stanje da svi muslimani svijeta imaju jednu jedinstvenu recitaciju koja se primarno prenosi memorizacijom...Tekst te recitacje je takodjer jedinstven...
Problem je sto za ovakvu diskusiju su ti potrebni arabisti, teolozi i ljudi koji su detaljno upuceni za ovu teme...Ja expert nisam, ali postavi sva ta pitanja na http://www.islamalways.com, http://www.irf.net i dobices detaljne odgovre...
Sto se tice price oko spaljivanja Biblija i Kurana to je bila samo hipoteticka prica...
Sto se tice memorizacije Biblije, sigurno da ne postoji niko ko ju je memorisao na aramejskom niti na hebrejskom, a pogotovo niko koje memorisao prevod, jer fakticki ono sto danasnji krscani imaju jesu pevodi biblije, a ne biblija u njenom originalnom tekstu...Cak i da se neko odluci da memorise bibliju, nebi znao tacno koju da memorise zbog viestrukih verzija (kad kazem verzija ne mislim u razlictim prevodima, vec u tome da su citavi segmnti izbaceni, citavi segmenti ubaceni - sto dalje vodi ka pitanju ko je odlucivao sta ce biti ubaceno a sta izbaceno), kao recimo Protestanska verzija sa 66 knjiga, Katolicka sa 73, Hriscanska - 78 knjiga, te dalje podjele unutar samih frakcija na revidirane, nove, slikovne, moderne i kakve ne jos verzije...
http://www.bible-researcher.com/versions.html
Muslimani nemaju revidirani, novi, stari, moderni, ilustrovani Kuran...Postoji jedinstveni tekst Kurana za sve denominacije, pravce, sekte i podjele...Sami tekst Kurana nije "Kuran", jer rijec Kuran ne znaci knjiga, vec recitacija, nesto sto se recitira, ponavlja. Kao adekvatan odgovor svim Krscanima u pogledu Kuarana, kao i u pogledu krscanstva i verija biblije preporucujem Gary MIllera, amerikanca, profesora matematike, koji i vise nego dovoljno i detaljno objasnjava i Kuran i kako zauzeti stav spram krscana i kako im odgovoriti efikasno...
http://www.mydeviant.com/miller/audio/m ... _Quran.mp3
http://www.mydeviant.com/miller/audio/m ... ianity.mp3
http://www.mydeviant.com/miller/gary_miller.html (na dnu je lista njegovih predavanja vezanih za Kuran, Bibliju i krscanstvo)
Problem je sto za ovakvu diskusiju su ti potrebni arabisti, teolozi i ljudi koji su detaljno upuceni za ovu teme...Ja expert nisam, ali postavi sva ta pitanja na http://www.islamalways.com, http://www.irf.net i dobices detaljne odgovre...
Sto se tice price oko spaljivanja Biblija i Kurana to je bila samo hipoteticka prica...
Sto se tice memorizacije Biblije, sigurno da ne postoji niko ko ju je memorisao na aramejskom niti na hebrejskom, a pogotovo niko koje memorisao prevod, jer fakticki ono sto danasnji krscani imaju jesu pevodi biblije, a ne biblija u njenom originalnom tekstu...Cak i da se neko odluci da memorise bibliju, nebi znao tacno koju da memorise zbog viestrukih verzija (kad kazem verzija ne mislim u razlictim prevodima, vec u tome da su citavi segmnti izbaceni, citavi segmenti ubaceni - sto dalje vodi ka pitanju ko je odlucivao sta ce biti ubaceno a sta izbaceno), kao recimo Protestanska verzija sa 66 knjiga, Katolicka sa 73, Hriscanska - 78 knjiga, te dalje podjele unutar samih frakcija na revidirane, nove, slikovne, moderne i kakve ne jos verzije...
http://www.bible-researcher.com/versions.html
Muslimani nemaju revidirani, novi, stari, moderni, ilustrovani Kuran...Postoji jedinstveni tekst Kurana za sve denominacije, pravce, sekte i podjele...Sami tekst Kurana nije "Kuran", jer rijec Kuran ne znaci knjiga, vec recitacija, nesto sto se recitira, ponavlja. Kao adekvatan odgovor svim Krscanima u pogledu Kuarana, kao i u pogledu krscanstva i verija biblije preporucujem Gary MIllera, amerikanca, profesora matematike, koji i vise nego dovoljno i detaljno objasnjava i Kuran i kako zauzeti stav spram krscana i kako im odgovoriti efikasno...
http://www.mydeviant.com/miller/audio/m ... _Quran.mp3
http://www.mydeviant.com/miller/audio/m ... ianity.mp3
http://www.mydeviant.com/miller/gary_miller.html (na dnu je lista njegovih predavanja vezanih za Kuran, Bibliju i krscanstvo)
- sesalmir
#33 Re: Jezicka sekularizacija Islama
Evo odgovor. Najstariji sacuvani zapisani Kuran je iz 651. god., 19 godina nakon smrti Muhammeda a.s. Naredbu da se izvrsi njegov zapis je dao 3. halifa, kada je zapisano pet primjeraka od cega je do danas sacuvan jedan.Borg-Resistence is FUTILE wrote:
Također nije tačno. postoji preko 24 000 manuskripta, i fragmenta manuskrupta, što za stari što za novi zavjet.
Također se svi stihovi, osim četiri stiha iz Novog Zavjeta mogu pronaći u vanbibliskim dokumentima iz tog vremena.
Postoje manuskripti SZ koji su datiraju od 100 BC, tako da prave most kada je SZ kanon u pitanju.
Te tvoje navode o spaljivanju i pepelu .... ukratko možeš zaboraviti.
A što se tiče pamčenja, to što se niko ne hvali, ne mora da znači da ne postoji.
Mi imamo dokumentovano, a vi?
Zato sam i pitao od kada je manuskript Qurana.
Ali mi se čini da odgovor neću nikada dobiti.
evo link:http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/4581684.stm
Meni s druge strane nije jasno kao se u krscanstvu prihvataju evandjelja po nekome, a po nekome ne? I ono sto me smeta kod krscanstva, kad vec govorimo o nekim autenticnostima, je idolopoklonstvo skulpturi covjeka razapetog na krizu, koji treba da predtavlja bozijeg poslanika Isa a.s., zato ako ti nije problem ti meni napisi od kada se lik kao takav poceo koristit i koliko je to stotina godina nakon smrti poslanika? Barem takav podatak je iznesen na nacionalno geografij da se radi o stotinama godina? I realno kolika je vjerovatnoca da covjek iz tog podrucja bude onako svjetle puti i kose kakvim se predstavlja?
btw Nema potrebe da prebacujes kompletan text vezan za narjecja Kurana na 3-4 posta, stavi link, pa koga interesuje procitat ce.
#34 Re: Jezicka sekularizacija Islama
Različiti prevodi nisu raličite verzije. (popusti se malo Dedata)Sto se tice memorizacije Biblije, sigurno da ne postoji niko ko ju je memorisao na aramejskom niti na hebrejskom, a pogotovo niko koje memorisao prevod, jer fakticki ono sto danasnji krscani imaju jesu pevodi biblije, a ne biblija u njenom originalnom tekstu...Cak i da se neko odluci da memorise bibliju, nebi znao tacno koju da memorise zbog viestrukih verzija (kad kazem verzija ne mislim u razlictim prevodima, vec u tome da su citavi segmnti izbaceni, citavi segmenti ubaceni - sto dalje vodi ka pitanju ko je odlucivao sta ce biti ubaceno a sta izbaceno), kao recimo Protestanska verzija sa 66 knjiga, Katolicka sa 73, Hriscanska - 78 knjiga, te dalje podjele unutar samih frakcija na revidirane, nove, slikovne, moderne i kakve ne jos verzije...
Manuskripri koji postoje su na originalnim jezicima, tj. Grčkom, hebrejskom, i oni djelovi koji to jesu na aramejskom.
Da bi to potvrdio provijeri do kada seže, i koliko je komplikovana, te koliko je zahtjevna nauka prepisivaja svetih tekstova kod starih Hebreja.
Samo neki podatci:
znaju su : - tačan broj slova u cjelom SZ, - u cijeloj (kasnije prozvanoj tako) Bibliji, - koliko je stihova u svakoj knjizi, koliko je slova u svakom stihu, itd, itd.
Do te mjere su išli, za njih nije bilo veće počasti, niti odgovornosti, nego biti taj koji će kopirati Toru, ili ostale djelove Svetih Spisa.
Evo neki od linkova koji govore o Hebrejskoj Kaligrafiji:
http://www.borshevsky.com/sacred.htm
http://www.templesanjose.org/JudaismInf ... graphy.htm
http://www.templesanjose.org/JudaismInf ... ezuzah.htm
Primjer :
“There are over 150 laws concerning how the Hebrew Alphabet must be written by the Jewish Scribe.
Here, each letter has been scanned in separately, to point out some of the things to look for in good writing. Note: This is only a reference and is by no means complete. Please check your STA"M with a competent certified Sofer. Ask your Sofer if he is certified by the Vaad Mishmeres STA"M.
(prvi bold je moj, drugi je iz originala)
Prevod:
Ima preko 150 zakona kada je u pitanju kako se Hebrejski alfabet treba pisati od Jevreskog pisara. .....
O ubačenim segmentima bi volio nešto konkretno, pasus, ili tako nešto.
kao recimo Protestanska verzija sa 66 knjiga, Katolicka sa 73, Hriscanska - 78 knjiga,
Pomoći za proučavanje nisu znak nove verzije, nego samo dodataka za lakše studiranje, i to je to.te dalje podjele unutar samih frakcija na revidirane, nove, slikovne, moderne i kakve ne jos verzije...
Što je razumljivo da ne shvataš. Jer, kod studiranja Qurana, toga nema, niti je dozvoljeno.
Te sa takvim već ispečenim pretpostavkama tebi je to "ubacivanje teksta."
- turquoise
#35 Re: Jezicka sekularizacija Islama
Ja mislim da nema potrebe diskutovati sa covjekom koji ne poznaje neke cinjenice...
Grcki orginalni tekst? Grcki je prevod, a Biblije na engleskom mahom prevodi sa grckog, prevod prevoda...Isus, njegovi ucenici nisu govorili Grcki...ccc s kime to vodim diskusiju...
Ne znas da Protestantska biblija ima 66 knjiga?
Ne znas da katolicka ima 73 knjige?
Evo par cinjenica za tebe:
Protestantska biblija - 66 knjiga (39 SZ, 27 NZ);
Katolicka biblija - 73 knjige (46 SZ, 27 NZ);
Ortodoksna biblija 78 knjiga (51 SZ, 27 NZ).
Hebrejska biblija - Tora - 24 knjige (fakticki 24 knjige SZ)
SZ - Stari Zavjet
NZ - Novi Zavjet
http://en.wikipedia.org/wiki/Books_of_the_Bible
Nebi da podcjenjujem diskutanta, ali mislim da nema smisla da raspravljam sa nekim ko neke osnovne opcepoznate svedosutpne cinjenice i informacije ne poznaje i usljed toga pravi lazne izjave...
Grcki orginalni tekst? Grcki je prevod, a Biblije na engleskom mahom prevodi sa grckog, prevod prevoda...Isus, njegovi ucenici nisu govorili Grcki...ccc s kime to vodim diskusiju...
SZ - Stari Zavjet
NZ - Novi Zavjet
Nebi da podcjenjujem diskutanta, ali mislim da nema smisla da raspravljam sa nekim ko neke osnovne opcepoznate svedosutpne cinjenice i informacije ne poznaje i usljed toga pravi lazne izjave...
#36 Re: Jezicka sekularizacija Islama
turquoise wrote:Ja mislim da nema potrebe diskutovati sa covjekom koji ne poznaje neke cinjenice...
SZ - Stari Zavjet
NZ - Novi Zavjet
Nažalost, tvoj stav govori o tome ko si zapravo, i koliko znaš.
Moj "NO Coment" je bio za tvoje Pisanje "
Jer ispada da su katolici i Protestanti "ne Hrišćani"kao recimo Protestanska verzija sa 66 knjiga, Katolicka sa 73, Hriscanska - 78 knjiga,"
Za tvoju informaciju, postoji i prevod tore, i starih spisa na grčki još od prije Krista, zove se Septuaginta, također postoji još barem tri prevoda SZ knjiga iz tog doba. Ti prevodi nm potvrđuju tačnost teksta koji mi imamo danas.
A da, Grčki je originalni tekst. Neki djelovi Evanđelja su na aramejskom, ali ne svi, isto i na hebrejskom, tada, ako to nisi znao Grčki je bio službeni jezik tog prostora, ali su Hebreji mogli koristiti Hebrejski u lične i religiske svrhe. Mada nisu u ovom slučaju. Tako da su pisci koristili jezik koji se najviše i njačešće govorio, nbevidim šta je tu čudno. (provjeri malo ranije postove na ovome i sličnim forumima, vidjećeš da nisi to dobro proučio nego samo onako ....)
Isus i njegovi učenici jesu govorili grčki, jer im je to bilo potrebno za poslove koje su obavljali prije službe, opet kažem to je službeni jezik tog doba i prostora.
Čini mi se da ti nešto malo znaš, pa misliš ako nij u skladu sa tvojim znanjem, onda nije tačno.
Kažem ti. popusti se malo Dedata, tip je senzacionalista.
#37 Re: Jezicka sekularizacija Islama
Što se tiče Hebrejske "Biblije" i to moraš malo....proučiti.
"Hebrejski kanon se u početku sastojao od dvije podjele, (vidi dole za Hebrejsku posjelu i specifične knjige)
I- Zakon
II- Proroci
III- Pisanja
Te je kao takav priznat od Hebreja.
Danijel 9:2
2prve dakle godine njegova kraljevanja, ja, Daniel, istraživah u Pismima broj godina koje se - prema riječi koju Jahve uputi proroku Jeremiji - imaju ispuniti nad ruševinama Jeruzalema: sedamdeset godina.
Mat. 5:12:
Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!"
Mat 5:17:
"Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti.
Mat 7:12:
"Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci."
Mat 11:13:
Uistinu, svi proroci i Zakon prorokovahu do Ivana.
Mat 22:40:
O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci."
Luka 24:27:
Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu.
Ivan 1:45:
Filip nađe Natanaela i javi mu: "Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta."
(..mislim da nema potrebe da navodim mjesta i koje knjige su citirane u NZu iz SZ, bilo to suviše posla ,a i zakomplikovalo bi sve ostalo.)
Hebrejski nazivi i podjele :
TORAH (The Law):
• Bereishith (In the beginning...) (Genesis)
• Shemoth (The names...) (Exodus)
• Vayiqra (And He called...) (Leviticus)
• Bamidbar (In the wilderness...) (Numbers)
• Devarim (The words...) (Deuteronomy)
NEVI'IM (The Prophets):
• Yehoshua (Joshua)
• Shoftim (Judges)
• Shmuel (I &II Samuel)
• Melakhim (I & II Kings)
• Yeshayah (Isaiah)
• Yirmyah (Jeremiah)
• Yechezqel (Ezekiel)
• The Twelve (treated as one book)
• Hoshea (Hosea)
• Yoel (Joel)
• Amos
• Ovadyah (Obadiah)
• Yonah (Jonah)
• Mikhah (Micah)
• Nachum
• Chavaqquq (Habbakkuk)
• Tzefanyah (Zephaniah)
• Chaggai
• Zekharyah (Zechariah)
• Malakhi
KETHUVIM (The Writings):
• Tehillim (Psalms)
• Mishlei (Proverbs)
• Iyov (Job)
• Shir Ha-Shirim (Song of Songs)
• Ruth
• Eikhah (Lamentations)
• Qoheleth (the author's name) (Ecclesiastes)
• Esther
• Daniel
• Ezra & Nechemyah (Nehemiah) (treated as one book)
• Divrei Ha-Yamim (The words of the days) (Chronicles)
http://www.templesanjose.org/JudaismInf ... /Torah.htm
Ovo je sa http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=46738
Pa ti izbroj koliko ima knnjiga.
Pozdrav.
Borg-Resistence is FUTILE
"Hebrejski kanon se u početku sastojao od dvije podjele, (vidi dole za Hebrejsku posjelu i specifične knjige)
I- Zakon
II- Proroci
III- Pisanja
Te je kao takav priznat od Hebreja.
Danijel 9:2
2prve dakle godine njegova kraljevanja, ja, Daniel, istraživah u Pismima broj godina koje se - prema riječi koju Jahve uputi proroku Jeremiji - imaju ispuniti nad ruševinama Jeruzalema: sedamdeset godina.
Mat. 5:12:
Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!"
Mat 5:17:
"Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti.
Mat 7:12:
"Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista, Zakon i Proroci."
Mat 11:13:
Uistinu, svi proroci i Zakon prorokovahu do Ivana.
Mat 22:40:
O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci."
Luka 24:27:
Počevši tada od Mojsija i svih proroka, protumači im što u svim Pismima ima o njemu.
Ivan 1:45:
Filip nađe Natanaela i javi mu: "Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta."
(..mislim da nema potrebe da navodim mjesta i koje knjige su citirane u NZu iz SZ, bilo to suviše posla ,a i zakomplikovalo bi sve ostalo.)
Hebrejski nazivi i podjele :
TORAH (The Law):
• Bereishith (In the beginning...) (Genesis)
• Shemoth (The names...) (Exodus)
• Vayiqra (And He called...) (Leviticus)
• Bamidbar (In the wilderness...) (Numbers)
• Devarim (The words...) (Deuteronomy)
NEVI'IM (The Prophets):
• Yehoshua (Joshua)
• Shoftim (Judges)
• Shmuel (I &II Samuel)
• Melakhim (I & II Kings)
• Yeshayah (Isaiah)
• Yirmyah (Jeremiah)
• Yechezqel (Ezekiel)
• The Twelve (treated as one book)
• Hoshea (Hosea)
• Yoel (Joel)
• Amos
• Ovadyah (Obadiah)
• Yonah (Jonah)
• Mikhah (Micah)
• Nachum
• Chavaqquq (Habbakkuk)
• Tzefanyah (Zephaniah)
• Chaggai
• Zekharyah (Zechariah)
• Malakhi
KETHUVIM (The Writings):
• Tehillim (Psalms)
• Mishlei (Proverbs)
• Iyov (Job)
• Shir Ha-Shirim (Song of Songs)
• Ruth
• Eikhah (Lamentations)
• Qoheleth (the author's name) (Ecclesiastes)
• Esther
• Daniel
• Ezra & Nechemyah (Nehemiah) (treated as one book)
• Divrei Ha-Yamim (The words of the days) (Chronicles)
http://www.templesanjose.org/JudaismInf ... /Torah.htm
Ovo je sa http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=46738
Pa ti izbroj koliko ima knnjiga.
Pozdrav.
Borg-Resistence is FUTILE
- bambi_23
#38 Re: Jezicka sekularizacija Islama
Da, i to je mu'dziza Kur'ana. Ima sedam narijecja, sedam razlicitih znacenja i nijedno nije kontradiktorno drugom.Bosanac sa dna kace wrote:samo ukratko: Kuran ima 7 narjecja
- IZVANZEMALJAC
#39 Re: Jezicka sekularizacija Islama
Hočeš da kažeš da su svi djelovi koji su napisani na grčkom, napisani kada je Isus govorijo na grčki, aramejski djelovi kada je govorijo aramejski. Jer jedino su tako mogli biti zapisani u orginalu jer ako to nije tako onda je rječ o prjevodima.prjevod i orginal su dvje različite stvari. Večina ljudi je vjerovatno govorila maternji jezik aramejski ili hebrejski, nevjerujem da su svi znali grčki. Zašto bi jim Božji poslanik govorijo u jeziku koji večina ne govori (ne razumje). Poslanig je govorijo aramejski što znači da bi orginal trebo da bude u tome jeziku. Koliko je meni poznato to područje je bilo jedna od rimskih provincija a oni su govorili latinski zašto se nije obračao masi u tom jeziku?Borg-Resistence is FUTILE wrote:turquoise wrote:Ja mislim da nema potrebe diskutovati sa covjekom koji ne poznaje neke cinjenice...
SZ - Stari Zavjet
NZ - Novi Zavjet
Nažalost, tvoj stav govori o tome ko si zapravo, i koliko znaš.
Moj "NO Coment" je bio za tvoje Pisanje "Jer ispada da su katolici i Protestanti "ne Hrišćani"kao recimo Protestanska verzija sa 66 knjiga, Katolicka sa 73, Hriscanska - 78 knjiga,"
Za tvoju informaciju, postoji i prevod tore, i starih spisa na grčki još od prije Krista, zove se Septuaginta, također postoji još barem tri prevoda SZ knjiga iz tog doba. Ti prevodi nm potvrđuju tačnost teksta koji mi imamo danas.
A da, Grčki je originalni tekst. Neki djelovi Evanđelja su na aramejskom, ali ne svi, isto i na hebrejskom, tada, ako to nisi znao Grčki je bio službeni jezik tog prostora, ali su Hebreji mogli koristiti Hebrejski u lične i religiske svrhe. Mada nisu u ovom slučaju. Tako da su pisci koristili jezik koji se najviše i njačešće govorio, nbevidim šta je tu čudno. (provjeri malo ranije postove na ovome i sličnim forumima, vidjećeš da nisi to dobro proučio nego samo onako ....)
Isus i njegovi učenici jesu govorili grčki, jer im je to bilo potrebno za poslove koje su obavljali prije službe, opet kažem to je službeni jezik tog doba i prostora.
Čini mi se da ti nešto malo znaš, pa misliš ako nij u skladu sa tvojim znanjem, onda nije tačno.
Kažem ti. popusti se malo Dedata, tip je senzacionalista.