Jezero u Sarajevu
-
sarajevonekad
#1 Jezero u Sarajevu
neki dan gledam slike starog Sarajeva i na jednoj primjetim pravo pravcato jezero, tj. vise njih i to naravno na mjestu gdje je danas stadion Kosevo. Naravno jezero, po kojem je i naselje dobilo naziv trebalo je isusiti da bi se napravio gradski stadion koji je prije toga bio na Marijinom dvoru (Marin dvoru)...i tako je nas grad prioje nekih 5 decenija osto bez jezera, na kojem su se prve poslijeratne generacije Sarajelija kupale do mile volje.
Buduci da sam od onih (vjerovatno rijetkih) koji smatraju da bi jedno jezero (ili barem jezerce) bilo visestruko korisno nasem gradu, odlucih da cujem i misljenje forumasa po ovom pitanju.
To jese investicija, ali ja smatram da je isplativa. Tuzla ih ima tri i ne zale se. Dobro, mi nismo Tuzla, al nije ni Zagreb, pa se ni tamo neiko ne zali sto imaju gradsko jezero.
Prva lokacija koja je meni pala na pamet je prostor izmedju golfovskih terena i Sam-shop supermarketa na putu ka Vogosci.
Vidjo sam nekoliko gradova po Balkanu koji su napravili vjestacka jezera, te ih koriste kao setaliste, park, i kupaliste.
Pozdrav
S.
Buduci da sam od onih (vjerovatno rijetkih) koji smatraju da bi jedno jezero (ili barem jezerce) bilo visestruko korisno nasem gradu, odlucih da cujem i misljenje forumasa po ovom pitanju.
To jese investicija, ali ja smatram da je isplativa. Tuzla ih ima tri i ne zale se. Dobro, mi nismo Tuzla, al nije ni Zagreb, pa se ni tamo neiko ne zali sto imaju gradsko jezero.
Prva lokacija koja je meni pala na pamet je prostor izmedju golfovskih terena i Sam-shop supermarketa na putu ka Vogosci.
Vidjo sam nekoliko gradova po Balkanu koji su napravili vjestacka jezera, te ih koriste kao setaliste, park, i kupaliste.
Pozdrav
S.
- uvjek dobar gost
#2 Re: Jezero u Sarajevu
... Ove ili bolje rečeno ovakve vlasti to nikad napraviti neće, zašto?
Pa pogledajmo samo neiskorištene prirodne ljepote, proplanke ,izletišta... pa nisu bili u stanju reaktivirati jezerce na Stojčevcu..
NJima su u glavi samo cifre od prodaje građevinskog zemljišta... nema interesa da se prave parkovi il ne daj bože neka jezerca... ma otiđi na Vrelo Bosne i vidi kako izgleda... , a onda zažmiri i zamisli kako bi izgledalo da je pored Beča, Zagreba, Ljubljane, Graza.... nemaju oni bolan ti ličnog interesa u tome....
Pa pogledajmo samo neiskorištene prirodne ljepote, proplanke ,izletišta... pa nisu bili u stanju reaktivirati jezerce na Stojčevcu..
NJima su u glavi samo cifre od prodaje građevinskog zemljišta... nema interesa da se prave parkovi il ne daj bože neka jezerca... ma otiđi na Vrelo Bosne i vidi kako izgleda... , a onda zažmiri i zamisli kako bi izgledalo da je pored Beča, Zagreba, Ljubljane, Graza.... nemaju oni bolan ti ličnog interesa u tome....
- morti
#3 Re: Jezero u Sarajevu
nekada davno sam čuo o mogućem jezeru tipa jaruna u okolini ilidže...
ključna riječ - DAVNO...
ključna riječ - DAVNO...
-
sarajevonekad
#4 Re: Jezero u Sarajevu
Osim ako ih neko "ubijedi" da imaju i oni interesa u "zajednickom" interesu....to bi u sustini bilo rjesenje i to je lakse nego "skinuti ih s fotelje"...takvi idu na onaj dunjaluk s'foteljom izgleda...
uvjek dobar gost wrote:... Ove ili bolje rečeno ovakve vlasti to nikad napraviti neće, zašto?
- Banksy
#5 Re: Jezero u Sarajevu
To je donedavno bio Park prirode Betanija, u kojem je bilo predviđeno puno takvih i sličnih sadržaja.sarajevonekad wrote: Prva lokacija koja je meni pala na pamet je prostor izmedju golfovskih terena i Sam-shop supermarketa na putu ka Vogosci.
Pozdrav
S.
Načelnik Općine Centar preinačio je to, baš nedavno, u poslovno-stambenu zonu, zaboravi tu lokaciju. Ma, zaboravi svaku.
- zgembo_sa
#6 Re: Jezero u Sarajevu
Eto ti sad izbora pa svojim glasom daj do znanja sta mislis o njegovom radu... (opet se kandidovao za nacelnika)Banksy wrote:To je donedavno bio Park prirode Betanija, u kojem je bilo predviđeno puno takvih i sličnih sadržaja.sarajevonekad wrote: Prva lokacija koja je meni pala na pamet je prostor izmedju golfovskih terena i Sam-shop supermarketa na putu ka Vogosci.
Pozdrav
S.
Načelnik Općine Centar preinačio je to, baš nedavno, u poslovno-stambenu zonu, zaboravi tu lokaciju. Ma, zaboravi svaku.
- uvjek dobar gost
#7 Re: Jezero u Sarajevu
Više se isplati prodati zemlju za tržni centar, stambeni objekat ... ili nešto treće... nego namjeniti određenu površinu za odmor, sport i rekreaciju..
Slična stvar je bila i za spomen šumom Mojmilo.. pričalo se o tome nekad 97 i 98.. poslije toga ... divlja gradnja.., a prošle godine neka fol sankaška staza i parkić.. u sred divlje gradnje...
Čudo je šta se sve može uraditi u ovom gradu ako si u pravoj stranci ili sa par hiljada maraka i par kila janjetine....
Pih
Slična stvar je bila i za spomen šumom Mojmilo.. pričalo se o tome nekad 97 i 98.. poslije toga ... divlja gradnja.., a prošle godine neka fol sankaška staza i parkić.. u sred divlje gradnje...
Čudo je šta se sve može uraditi u ovom gradu ako si u pravoj stranci ili sa par hiljada maraka i par kila janjetine....
Pih
-
Umjetnik a
#8 Re: Jezero u Sarajevu
je li imaš nekih slika tog jezera
- Jara
#9 Re: Jezero u Sarajevu
Ima i filmski zapis o tom jezeru...bio na TV, davno... kako ga naći ?
Da li ste se kad zapitali zašto se jedna od bolnica zove Jezero?
- Luke Perry
#10 Re: Jezero u Sarajevu
Ima li negdje slika tog jezera?
Sigurno nekome palo na pamet da bi isusivanje jezera moglo biti dobra radna akcija
Sigurno nekome palo na pamet da bi isusivanje jezera moglo biti dobra radna akcija
- Jara
#11 Re: Jezero u Sarajevu
Ima:Luke Perry wrote:Ima li negdje slika tog jezera?
neki dan gledam slike starog Sarajeva i na jednoj primjetim pravo pravcato jezero,
- Banksy
- alica.k
#13 Re: Jezero u Sarajevu
i zasto se naselje oko stadiona (ona 4 nebodera i zgrade iznad) zovu JEZEROJara wrote:Ima i filmski zapis o tom jezeru...bio na TV, davno... kako ga naći ?
-
callmethebreeeze
#14 Re: Jezero u Sarajevu
nece valjda i to usrati. betanija se pominjala kao mjesto za park, nakon sto su prodali marsalku amerikancima.Banksy wrote:To je donedavno bio Park prirode Betanija, u kojem je bilo predviđeno puno takvih i sličnih sadržaja.sarajevonekad wrote: Prva lokacija koja je meni pala na pamet je prostor izmedju golfovskih terena i Sam-shop supermarketa na putu ka Vogosci.
Pozdrav
S.
e, stvarno su idioti.
- ibrahim_tanovic
#15 Re: Jezero u Sarajevu
Ljudi, koji samo negativizam ovdje na forumu!
Čovjek nije pitao, da li vi mislite da će naša smotana Vlada ikada napraviti jezero u Sarajevo, već je pitao: Da li VI želite jezero, park i šetalište u VAŠEM gradu.
Ja želim. I mislim da je to nešto od zajedničkog interesa. Znači da bi ga morao neko i napraviti ko taj interes zastupa.
A ko je sad taj neko u našem gradu? Koga smo to birali pa smo tako sigurni da taj neko NIJE izabrana Vlada općina i kantona?
Čovjek nije pitao, da li vi mislite da će naša smotana Vlada ikada napraviti jezero u Sarajevo, već je pitao: Da li VI želite jezero, park i šetalište u VAŠEM gradu.
Ja želim. I mislim da je to nešto od zajedničkog interesa. Znači da bi ga morao neko i napraviti ko taj interes zastupa.
A ko je sad taj neko u našem gradu? Koga smo to birali pa smo tako sigurni da taj neko NIJE izabrana Vlada općina i kantona?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#16 Re: Jezero u Sarajevu
Rat.. nemas para da kupis zelenis...al imas stariju tetku...gluha...totalno...poljoprivredni tehnicar...ode na betaniju...sve roka oko nje...ne cuje ona...bere radic i jos neke trave...podbjel isto...kaze SUSI MOTAJ I PUSHI....Banksy wrote: To je donedavno bio Park prirode Betanija, u kojem je bilo predviđeno puno takvih i sličnih sadržaja.
sad ce reci, suti i parkiraj...
- uvjek dobar gost
#17 Re: Jezero u Sarajevu
Da ne budem tako negativan, želim i ja i predlažem da se za početak na Stojčevcu reaktivira jezerce... da bi populacija skontala koje sve blagodeti nešto takvo donosi u njihovim životima...
- ibrahim_tanovic
#18 Re: Jezero u Sarajevu
Slažem se. Start small, think big...uvjek dobar gost wrote:Da ne budem tako negativan, želim i ja i predlažem da se za početak na Stojčevcu reaktivira jezerce... da bi populacija skontala koje sve blagodeti nešto takvo donosi u njihovim životima...
- uvjek dobar gost
#19 Re: Jezero u Sarajevu
ibrahim_tanovic wrote:Slažem se. Start small, think big...uvjek dobar gost wrote:Da ne budem tako negativan, želim i ja i predlažem da se za početak na Stojčevcu reaktivira jezerce... da bi populacija skontala koje sve blagodeti nešto takvo donosi u njihovim životima...
Radi lokalno, misli globalno...
-
callmethebreeeze
#20 Re: Jezero u Sarajevu
ja ne zelim da sirim negativnu energiju, ali meni se cini da u vlastima i te kako razmisljaju. neko je, jebi ga, morao donijeti aktivnu odluku da se zajebu planovi za park na betaniji i da se prave stanovi i poslovni objekti....
lova je vaznija od interesa gradjana. meni samo nije jasno sto se nasi majmuni ne ugledaju na ove velike evropske gradove, i ovdje se gradi, ali se istovremeno vodi racuna da se gradovi ne pretvore u betonske dzungle.

lova je vaznija od interesa gradjana. meni samo nije jasno sto se nasi majmuni ne ugledaju na ove velike evropske gradove, i ovdje se gradi, ali se istovremeno vodi racuna da se gradovi ne pretvore u betonske dzungle.
- ibrahim_tanovic
#21 Re: Jezero u Sarajevu
Odlično zapažanje! E šta sad misliš ko o tome vodi računa?callmethebreeeze wrote:lova je vaznija od interesa gradjana. meni samo nije jasno sto se nasi majmuni ne ugledaju na ove velike evropske gradove, i ovdje se gradi, ali se istovremeno vodi racuna da se gradovi ne pretvore u betonske dzungle.
![]()
Ima više tih grupa. Jedna je, ona koja bira svoje organe vlasti. Neke stranke ipak obećavaju više ekologije od ostalih... A druga je grupa, ona koja kupuje ili - još važnije - NE kupuje te stanove u parku betona. Može se živjeti i negdje drugo, u kući izvan grada npr. To je obično i dosta jeftinije...
-
callmethebreeeze
#22 Re: Jezero u Sarajevu
iskreno da ti kazem, ja citam nase novine redovno, ali ovu pricu o ekologiji kod politicara nisam upratio. mogu samo reci da imam dosta kolega svedjana koji su bili u bosni, ljudi su odusevljeni ljepotom nase zemlje, ali ne i odnosom prema zemlji.ibrahim_tanovic wrote:Odlično zapažanje! E šta sad misliš ko o tome vodi računa?callmethebreeeze wrote:lova je vaznija od interesa gradjana. meni samo nije jasno sto se nasi majmuni ne ugledaju na ove velike evropske gradove, i ovdje se gradi, ali se istovremeno vodi racuna da se gradovi ne pretvore u betonske dzungle.
![]()
Ima više tih grupa. Jedna je, ona koja bira svoje organe vlasti. Neke stranke ipak obećavaju više ekologije od ostalih... A druga je grupa, ona koja kupuje ili - još važnije - NE kupuje te stanove u parku betona. Može se živjeti i negdje drugo, u kući izvan grada npr. To je obično i dosta jeftinije...
sarajevo bi bilo puno atraktivniji grad da ima vise zelenila. slazem se i sa pricom o zivotu van grada. da zivim u bosni, rado bih se mogao zamisliti da zivim u fojnici, problem je samo infrastruktura... valja se voziti nasim cestama do posla svaki dan.
- Alfons Kauders
#23 Re: Jezero u Sarajevu
stojcevac bi bio idealan, fakat mi nije jasno kako je moguce da je onakva lokacija tako zapustena, tj. da je neko nije poklopio i sredio...
- uvjek dobar gost
#24 Re: Jezero u Sarajevu
Interesne grupe ili lobiji... u biti svuda u svijetu kroje kapu ljudima i gradovima..
Negdje su te grupe ekolozi, zeleni, naftaši, proizvođači deterdženata, udruženja građana, neki klubovi ili tajna društva...
Kod nas su to piljari, mesari, ljudi koji otvaraju benzinske pumpe, trgovci, kamiondžije... to se najbolje vidi po stanju svuda oko nas... u parkovima prirode na izletištima, proplanicima, u koritima rijeka... itd..
potrudimo se i budimo i mi jedna od tih interesnih grupa...
Negdje su te grupe ekolozi, zeleni, naftaši, proizvođači deterdženata, udruženja građana, neki klubovi ili tajna društva...
Kod nas su to piljari, mesari, ljudi koji otvaraju benzinske pumpe, trgovci, kamiondžije... to se najbolje vidi po stanju svuda oko nas... u parkovima prirode na izletištima, proplanicima, u koritima rijeka... itd..
potrudimo se i budimo i mi jedna od tih interesnih grupa...
-
caniggia
#25 Re: Jezero u Sarajevu
Ovo je jedna od boljih tema na forumu. Pocetkom ljeta sam bila u Tuzli, i jezero fakat dobro izgleda.
U Sarajevu postoje brojne lokacije, al' ste, na zalost, u pravu: bitnije je gradit' stanove i naplacivat' bezobrazno skup kvadrat, jer to sve njima ide u dzep.
Skoro sam cula da je jedan od bivsih nacelnika jedne od nasih opcina kupio sebi stan za 900 km po kvadratu, preko stele, naravno, gdje inace kvadarat ide od 3000 pa nadalje.
U Sarajevu postoje brojne lokacije, al' ste, na zalost, u pravu: bitnije je gradit' stanove i naplacivat' bezobrazno skup kvadrat, jer to sve njima ide u dzep.
Skoro sam cula da je jedan od bivsih nacelnika jedne od nasih opcina kupio sebi stan za 900 km po kvadratu, preko stele, naravno, gdje inace kvadarat ide od 3000 pa nadalje.