Jevreji u Evropi - uzroci mrznje

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
stakasa

#26 Re: Jevreji

Post by stakasa »

aurora313 wrote:Bilo kako bilo, Jevrejima nije bilo lako. Evo malo parčića iz njihove istorije.

a) Najprije su zvanično postali neprijatelji hrišćanstva. Nakon koncila u Nikeji 325 godine i stvaranja moderne Biblije, Konstantin Veliki šalje poslanicu svim crkvama i izmešu ostalog poručuje:
...” Najprije, izjasnili smo kao nepriličnim običaje Jevreja u slavlju, zato što su njihove ruke umrljane kriminalom, i pamet tih pokvarenih ljudi je zaslijepljena. Odbijajući njihove običaje, mi utvrđujemo i proslijeđujemo budućim generacijama običaje koji su prihvatljiviji i koji se praktikuju od momenta patnji Isusa. Zato, nemojmo da imamo bilo šta zajedničkog sa Jevrejima koji su naši protivnici. Jer mi smo prihvatili našeg Spasioca na drugi način.”

b) Jevreji su se svugdje u dijaspori najbolje osjećali u svom krugu. Ma da su getoi uglavnom proizvod tuđe vlasti da izoluje Jevreje, često su sami stvarali geta, ponajviše radi sigurnosti.

c) Evropski noblesse prije i nakon Renesanse je smatrao novac prljavim, i bilo je neprihvatljivo da ga prevrću preko ruku. Jevreji su ionako dobivali sve prljave poslove, i tako su vremenom kao mjenjači novca postali zajmodavci vladarima i ostalima 'plave krvi'. Kada je trebalo vratiti novac, neki vlastodršci se nisu mnogo dvoumili da optuže baš one kojima su dužni... ne bi li izbjegli plaćanje. Bilo kako bilo, Jevreji su na taj način postali bankari, pa zato danas drmaju finansijskim svijetom.

d) Istočnoevropski pogromi su bili zabava za lokalne momke, ali često i vlast. Ništa ljepše nego uletiti u selo, seksualno napastovati žene, pokrasti imovinu, pa onda selo uredno spaliti.

e) Kada ih je Izabela protjerala iz Španije nakon odlaska Arapa 1492, mnogi od sefarda su došli i u naše krajeve, ali najviše naravno u Grčku (Solun), Italiju, Francusku i dalje. Srećom po nas, oni su bili bolje edukovani i sposobni trgovci i mjenjači novca, što je dalo pozitivne rezultate gdje god su se pojavili.

f) Jevreji su dobitnici 105 Nobelovih nagrada.
b) I radi zelje da sacuvaju svoju osobenost, straha od asimilacije vecine, rabinskog uticaja itd. Mozda radi neke svakodnevne sigurnosti, sitnih neprijatnosti itd. Ali kada je domacin naumio da napravi pogrom napravio ga je skoro pa neometano. Obicno bi se to desavalo uz povike:
- Hep, hep!
Tim povicima su Rimljani napadali Jerusalem. Inace ih nista ne moze nasekirat kao ovo

c) danasnji liberalni kapitalizam, moc korporacija i slicno je ono o cemu su oni sanjali od Napoleona do Vajmarskog ustava
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#27 Re: Jevreji

Post by Woody »

stakasa wrote: Ali kada je domacin naumio da napravi pogrom napravio ga je skoro pa neometano.
Pa, logično. Jevreji NIKADA nisu imali svoju vojsku niti ikakve zaštitne mehanizme tipa milicije da ih zaštiti. A za tadašnje zakone i države, znamo kako su im išli "na ruku"
c) danasnji liberalni kapitalizam, moc korporacija i slicno je ono o cemu su oni sanjali od Napoleona do Vajmarskog ustava
Teorija zavjere? Anti-semitizam? Ha? Ne kontam šta si ovim hotio rjeti...

Njihov jedini san je ODUVIJEK bio obnova Hrama i uskrsnuće Izraela sa Jerusalimom kao glavnim gradom.
stakasa

#28 Re: Jevreji

Post by stakasa »

Woody wrote:
stakasa wrote: Ali kada je domacin naumio da napravi pogrom napravio ga je skoro pa neometano.
Pa, logično. Jevreji NIKADA nisu imali svoju vojsku niti ikakve zaštitne mehanizme tipa milicije da ih zaštiti. A za tadašnje zakone i države, znamo kako su im išli "na ruku"
Teorija zavjere? Anti-semitizam? Ha? Ne kontam šta si ovim hotio rjeti...

Njihov jedini san je ODUVIJEK bio obnova Hrama i uskrsnuće Izraela sa Jerusalimom kao glavnim gradom.
Ja nemam nikakvih problema sa globalizacijom i korporativnim kapitalizmom, tako da...
U uvodnom postu sam napomenuo da je teziste na ovima sa njemackog govornog podrucja. Oni su bili i najemancipovaniji. Njihova teznja u periodu do Vajmarske republike tj dok se cionizam nije zahuktao je bila ovo sto imamo sada - smanjen njemacki nacionalizam, otvoreno drustvo, globalno selo itd.
Ja pokrecem afirmativnu temu i on mene na drugoj strani optuzuje za antisemitizam :D
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#29 Re: Jevreji

Post by Woody »

stakasa wrote:
Woody wrote:
stakasa wrote:Ja nemam nikakvih problema sa globalizacijom i korporativnim kapitalizmom, tako da...
Ali, ja imam! Zato sam te i pit'o. Ta dva pojma su za mene k'o crvena krpa za bika. Jebi ga... Takav sam.

Ja sam ti k'o onaj crnac (uf, pardon, afro-amerikanac) koji izdaje sobe. Pa kad mu je došao bijelac, ovaj mu odgovorio: "Ne izdajem bijelcima!" Bijelac mu kaže: "Ali, ja nisam rasist! Zašto?" Crnac će na to: "Zato što sam ja rasist!"

Eto... :thumbup:
stakasa

#30 Re: Jevreji

Post by stakasa »

Ok, nema problema. Inace je tzv politicka korektnost glavni neprijatelj ove teme, vjerovatno iz tog razloga dosad nije bilo slicne. Tu smo da iznosimo cinjenice, ma kakve bile. Interesantan podatak je da je sam izraz "antisemitizam" u siru javnost plasiran od strane Jevreja (otac jevrejski glumac, majka katolkinja) Wilhelma Marr-a. To je kraj devetnaestog stoljeca, moze se reci zlatno doba nemackih sto ce reci vecinom pruskih Jevreja (ukinute sve institucionalne barijere pa su mogli biti vlasnici zemlje, raditi u drzavnoj sluzbi ali ne i biti dio vojske ) kada su u ujedinjenoj Njemackoj napravili klasne uspone dotad, a i nakon toga, nezabiljezene u evropskoj istoriji.
Sve je to, naravno, bolo oci pa na reakciju nije trebalo dugo cekati. Reakcija je bila nova doktrina, ovaj put o rasama.
tranquil

#31 Re: Jevreji

Post by tranquil »

stakasa wrote:Ok, nema problema. Inace je tzv politicka korektnost glavni neprijatelj ove teme, vjerovatno iz tog razloga dosad nije bilo slicne. Tu smo da iznosimo cinjenice, ma kakve bile. Interesantan podatak je da je sam izraz "antisemitizam" u siru javnost plasiran od strane Jevreja (otac jevrejski glumac, majka katolkinja) Wilhelma Marr-a. To je kraj devetnaestog stoljeca, moze se reci zlatno doba nemackih sto ce reci vecinom pruskih Jevreja (ukinute sve institucionalne barijere pa su mogli biti vlasnici zemlje, raditi u drzavnoj sluzbi ali ne i biti dio vojske ) kada su u ujedinjenoj Njemackoj napravili klasne uspone dotad, a i nakon toga, nezabiljezene u evropskoj istoriji.
Sve je to, naravno, bolo oci pa na reakciju nije trebalo dugo cekati. Reakcija je bila nova doktrina, ovaj put o rasama.
Pa postojanje samog termina više manje nije bitno. Ionako je, ako ćemo cjepidlačiti, i taj termin neprecizan, nominalno se odnosi na Semite a koristi samo za Jevreje, a nepreciznosti tog termina doprinosi i činjenica da se u današnje vrijeme ponekad pod taj termin, u zavisnosti od dnevno političkih potreba, pokušava ugurati dosta stvari koje ne bi trebale biti obuhvaćene s njim.

Kažem da termin nije bitan, jer su pojave istrebljenja Jevreja u Europi, kako god ih nazvali, mnogo starije od tog termina, jer su ukorijenjene u religijskim predrasudama. Zapravo za ovu pojavu možemo slobodno reći da je "stara k'o Biblija" a da pri tome nismo figurativni nego doslovni.

Što se tiče Njemačke, neprijateljstvo prema Jevrejima je uvijek bilo prisutno s hrišćanstvom, ali je u vrijeme Martina Luthera (početak šesnaestog vijeka) kristalno definirano, i cementom ugrađeno u tradiciju Njemačke za naredna 4 vijeka i kusur.
Gojeni H

#32 Re: Jevreji

Post by Gojeni H »

Dvorski Jevrej
Dvorski Jevrej

Dvorski Jevrej (njem. Hofjude) ili dvorski faktor (njem. Hoffaktor) je u ranom savremenom dobu bio jevrejski bankar koji je držao finansije, ili pozajmljivao novac, evropskim kraljevskim i plemićkim porodicama. Zauzvrat, dvorski Jevrej je dobijao društvene privilegije, uključujući u nekim slučajevima dobijanje statusa plemstva.

Primjer toga što će se nazvati dvorskim Jevrejom vide se u srednjem vijeku, kada su kraljevske i plemićke porodice i crkva pozajmljivale novac od mjenjača novca ili zaposlenih kao finansijeri. Jevrejski finansijeri su koristili svoje porodične veze, kao i međusobne veze, da bi obezbjedili svoje sponzore sa, između ostalog, finansija, hranom, oružjem, municijom, zlatom i plemenitim metalima.[traži se izvor]

Uspon apsolutnih monarhija u srednjoj Evropi doveo je veliki broj Jevreja, posebno aškenaskog porijekla, u poziciju pregovora o kreditima za različite dvorove. Oni su mogli nagomilati lično bogatstvo i steći politički i društveni uticaj. Međutim, dvorski Jevreji su imali društvene veze i uticaj u hrišćanskom svijetu uglavnom kroz hrišćansko plemstvo i crkvu. Zbog nesigurnog položaja Jevreja, neki plemići su mogli da ignorišu svoje dugove. Ako bi sponzorisani plemić umro, njegov jevrejski finansijer mogao bi da se suoči sa protjerivanjem ili pogubljenjem. Najpoznatiji primjer ovog procesa bio je u Virtembergu, kada je nakon smrti Karla Aleksandra 1737. godine, Josip Zos Openhajmer stavljen na suđenje i na kraju pogubljen.[1] U nastojanju da izbjegne takvu sudbinu, neki dvorski bankari su u kasnom 18. vijeku — kao što su Samuel Bleihred, Majer Amšel Rotšild ili Aron Elijas Seligman — uspješno odvojili svoja poslovanje od onih na dvoru i utvrdili ono što su kasnije postala punopravne banke.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D ... 0%B5%D1%98

https://en.wikipedia.org/wiki/Court_Jew

Dvorski/Kraljevski Jevrej je interesantan fenomen koji je odigrao znacajnu ulogu u polozaju "obicnih" Jevreja u evropskim drustvima. Dvorski Jevrej je bio "primjer" subjekta mrznje u formiranju ranog antisemitizma.

Hannah Arendt otvoreno ne gaji nikakve simpatije prema Dvorskom Jevreju pisuci u svom djelu Korijeni totalitarizma.
stakasa

#33 Re: Jevreji

Post by stakasa »

Ti dvorski jevreji su mahom bili klasicni supci prema kojima niko nije gajio simpatije. Potpuno odnarodeni od Jevreja koji nisu uspjeli dobaciti tako daleko a nikad prihvaceni od onih kojima su pruzali usluge i koji su ih smatrali nuznim zlom.
Desavalo se je tu cesto da im se ne vrate pare koje bi pozajmili a onda bi te neredovne platise (kraljevi, crkva, vlastela...) pokretali "medijske kampanje" da bi opravdali sebe. Na taj nacin se je i ucvrstila slika o Jevrejima kao lihvarima, prevarantima itd
Gojeni H

#34 Re: Jevreji

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:Ti dvorski jevreji su mahom bili klasicni supci prema kojima niko nije gajio simpatije. Potpuno odnarodeni od Jevreja koji nisu uspjeli dobaciti tako daleko a nikad prihvaceni od onih kojima su pruzali usluge i koji su ih smatrali nuznim zlom.
Desavalo se je tu cesto da im se ne vrate pare koje bi pozajmili a onda bi te neredovne platise (kraljevi, crkva, vlastela...) pokretali "medijske kampanje" da bi opravdali sebe. Na taj nacin se je i ucvrstila slika o Jevrejima kao lihvarima, prevarantima itd
Bleichröder i Rothschild su tipicni primjeri tih dvorskih Jevreja. Imali su ogroman uticaj na tadasnje evropske kraljevske porodice.
Tacno je da su bili supci, koji su bili jedni od onih koji su se protivili prihvatanju svih Jevreja "jednakim pred zakonom" jer su njihova prava bila ponekad veca i od obicnih smrtnika krscana.

Interesantan podatak je da cak i ti dvorski Jevreji nikada nisu pokusali da budu dio industrijske elite. Cak i onda kada bi ovladali nekim preduzecima, ovi su ih brze-bolje prodavali. Bili su u bankarskom sektoru i osjecali su se kao riba u vodi.
Fabrike, odnosi prema radnicima, dobavljaci ... izgleda da se nikako nisu pronalazili u toj prici.
DJ Babo

#35 Re: Jevreji

Post by DJ Babo »

Gojeni H wrote: Bleichröder i Rothschild su tipicni primjeri tih dvorskih Jevreja. Imali su ogroman uticaj na tadasnje evropske kraljevske porodice.
Tacno je da su bili supci, koji su bili jedni od onih koji su se protivili prihvatanju svih Jevreja "jednakim pred zakonom" jer su njihova prava bila ponekad veca i od obicnih smrtnika krscana.

Interesantan podatak je da cak i ti dvorski Jevreji nikada nisu pokusali da budu dio industrijske elite. Cak i onda kada bi ovladali nekim preduzecima, ovi su ih brze-bolje prodavali. Bili su u bankarskom sektoru i osjecali su se kao riba u vodi.
Fabrike, odnosi prema radnicima, dobavljaci ... izgleda da se nikako nisu pronalazili u toj prici.
Rothschildi su u svom vlasnistvu imali vise rudnika. Presvukli su spansku vladu oko jednog izdanja obveznica i domogli se velikog rudnika žive Almaden i jedno vrijeme su drzali monopol na proizvodnju žive. Mislim da su samo taj rudnik drzali u svom vlasnistvu skoro 100 godina.

Osim toga su Rothschildi dugo vremena bili vlasnici veceg dijela prvih zeljeznica u Evropi i pokusavali su da i tu ostvare monopol.

Jedini razlog zasto su imali udjele u tim granama privrede je zato sto su to bile visoko profitabilne djelatnosti i zato sto su mogli ostvariti monopol.

Monopol na naftu nisu uspjeli ostvariti zbog Rockefellera, a u SAD im je monopol na drzavne obveznice uspio uskratiti JP Morgan. Inace su najveci dio bogatstva stekli na izdavanju drzavnih obveznica, ali su nakon prvog svjetskog rata definitivno izgubili primat na tom polju zbog sve jace konkurencije i evolucije bankarskog sistema i trzista obveznica...

Antisemitizam u Evropi se u 19. vijeku hranio mrznjom prema Rotschildima, ali su i pored toga uspjeli da ostvare ogroman uticaj na najvise slojeve i vlade (posebno u Britaniji i Francuskoj).
Gojeni H

#36 Re: Jevreji

Post by Gojeni H »

DJ Babo wrote:
Rothschildi su u svom vlasnistvu imali vise rudnika. Presvukli su spansku vladu oko jednog izdanja obveznica i domogli se velikog rudnika žive Almaden i jedno vrijeme su drzali monopol na proizvodnju žive. Mislim da su samo taj rudnik drzali u svom vlasnistvu skoro 100 godina.

Osim toga su Rothschildi dugo vremena bili vlasnici veceg dijela prvih zeljeznica u Evropi i pokusavali su da i tu ostvare monopol.

Jedini razlog zasto su imali udjele u tim granama privrede je zato sto su to bile visoko profitabilne djelatnosti i zato sto su mogli ostvariti monopol.

Monopol na naftu nisu uspjeli ostvariti zbog Rockefellera, a u SAD im je monopol na drzavne obveznice uspio uskratiti JP Morgan. Inace su najveci dio bogatstva stekli na izdavanju drzavnih obveznica, ali su nakon prvog svjetskog rata definitivno izgubili primat na tom polju zbog sve jace konkurencije i evolucije bankarskog sistema i trzista obveznica...

Antisemitizam u Evropi se u 19. vijeku hranio mrznjom prema Rotschildima, ali su i pored toga uspjeli da ostvare ogroman uticaj na najvise slojeve i vlade (posebno u Britaniji i Francuskoj).
Moze li izvor za ovaj podatak o rudnicima?
Ja sam naisao na jedan podatak gdje su Rotsildi ovladali nekakvom fabrikom, koja ce postati brend za sebe, prodali ubrzo nakon sto su je dobili na ime otpisa duga.
DJ Babo

#37 Re: Jevreji

Post by DJ Babo »

Niall Ferguson - The House of Rotschild, Volumes I and II

https://www.amazon.com/The-House-Rothsc ... 0140240845

https://www.amazon.com/House-Rothschild ... 8TMAP75A4R

Oba toma su daleko najvise posvecena 19 vijeku, a najmanje prostora je dobio period nakon 1. svjetskog rata. Inace je Ferguson imao pristup licnim arhivama Rotschilda (mislim i britanskih i francuskih), a i Rusi su mu otvorili svoje arhive... ispao je njihov "privatni" istoricar, da tako kazem, ali jako puno materijala je obradio
Gojeni H

#38 Re: Jevreji

Post by Gojeni H »

DJ Babo wrote:Niall Ferguson - The House of Rotschild, Volumes I and II

https://www.amazon.com/The-House-Rothsc ... 0140240845

https://www.amazon.com/House-Rothschild ... 8TMAP75A4R

Oba toma su daleko najvise posvecena 19 vijeku, a najmanje prostora je dobio period nakon 1. svjetskog rata. Inace je Ferguson imao pristup licnim arhivama Rotschilda (mislim i britanskih i francuskih), a i Rusi su mu otvorili svoje arhive... ispao je njihov "privatni" istoricar, da tako kazem, ali jako puno materijala je obradio
:thumbup:

Knjigu kibicujem vec neko vrijeme, ogradio sam pristup :D , jos samo da izvadim novce i da je kupim.
Mada se ja ne lozim previse na te porodice, kraljevske vake-nake, a pogotovo ne na anti-semitizme, izme i ostale fazone, ali nakon Korijena totalitarizma ne mogu da docekam da procitam Fegusonovu knjigu.

Arendt je 50-ih tvrdila da niko ne moze dobiti pristup Rotsildovim arhivama. Ferguson je haman dobio. On je fantastican historicar, ali i ultra-desnicarski papak koji zagovara novu imperiju po uzoru na britansku 19.vijeka. Fokus mu je na "kulturoloskoj odgovornosti SAD-a".

Hvala
DJ Babo

#39 Re: Jevreji

Post by DJ Babo »

Gojeni H wrote: :thumbup:

Knjigu kibicujem vec neko vrijeme, ogradio sam pristup :D , jos samo da izvadim novce i da je kupim.
Mada se ja ne lozim previse na te porodice, kraljevske vake-nake, a pogotovo ne na anti-semitizme, izme i ostale fazone, ali nakon Korijena totalitarizma ne mogu da docekam da procitam Fegusonovu knjigu.

Arendt je 50-ih tvrdila da niko ne moze dobiti pristup Rotsildovim arhivama. Ferguson je haman dobio. On je fantastican historicar, ali i ultra-desnicarski papak koji zagovara novu imperiju po uzoru na britansku 19.vijeka. Fokus mu je na "kulturoloskoj odgovornosti SAD-a".

Hvala
Ove knjige su zanimljive i zbog opisa historijskih dogadjaja iz licne, privatne perspektive raznih grana porodice Rotschild, vrlo zanimljiv historiografski pristup. Pristup arhivama je dobio zato sto su Rotschildi sami od njega narucili da napise historiju njihove porodice... sada ga zbog toga zovu na rodjendane i druzi se sa milijarderima :-D

https://www.theguardian.com/world/2011/ ... rothschild

Neces se pokajati ako ih narucis, sudeci po knjigama koje inace citas (koje su i meni sve zanimljive, samo da je vremena za citanje...)

A ovu knjigu Hanne Arendt cu ja upravo sada naruciti, hvala tebi ;)

apropo teme
kljuc jevrejskog 'problema' u evropi je mislim to sto su bili i ostali 'strano tijelo' u nacionalnom tkivu evrope. kad se sve uzme u obzir, dobro su prezivjeli sta ih je sve tralo...

na slican nacin neki danas gledaju i bosnjake i inace muslimane na balkanu...
Gojeni H

#40 Re: Jevreji

Post by Gojeni H »

DJ Babo wrote: ...
apropo teme
kljuc jevrejskog 'problema' u evropi je mislim to sto su bili i ostali 'strano tijelo' u nacionalnom tkivu evrope. kad se sve uzme u obzir, dobro su prezivjeli sta ih je sve tralo...

na slican nacin neki danas gledaju i bosnjake i inace muslimane na balkanu...
:thumbup:

Jevreji u Evropi su svjetski drustveni fenomen. Ne postoji nacionalna/vjerska grupa koja je nakon stotine godina zivota na "stranom terenu" uspjela ocuvati svoju vjeru i tradiciju, i u velikoj mjeri i jezik.
I ovdje je izuzetno interesantna teorija Arendt-ove. Ova tvrdi da tajna jevrejska koheziona sila nije bila religija, kako je bilo uobicajeno misljenje polovinom proslog vijeka, vec - porodica. Jevrejska porodica, sa svim tradicijama, je ta sila zbog koje i danas govorimo o Jevrejima u Evropi, ali i svijetu ... cak i ako izuzmemo u obzir Izrael kao jevrejsku drzavu. Ostali Evropljani su se pomicali po Evropi i od Spanaca postajali Francuzi, od Norvezana Amerikanci, itd. Da, i Jevreji su postajali drzavljani zemalja, ali uvijek i Jevreji.

Amy Chua ili Ian Morris ovlas spominju Frankfurtski geto u oba smisla; jedan - ogranicavanje zivotnog prostora Jevrejima, te ogranicenje u smislu "dozvoljenih poslova koje Jevreji mogu obavljati", i drugi - "guranje" Jevreja u bankarske poslove. Iako im se s pravom ponekad zamjera zelja za teritorijalnom ekskluzivnoscu, bez ikakvog prava su im anti-semiti zamjerali bankarstvo. Realno, Jevreji i nisu imali prevelikog izbora.
Ova teritorijalna izdvojenost, i poslovi koje su obavljali su znatno doprinijeli u percepciji Jevreja kao "stranog tkiva" u Evropi.
* Mayer Amschel Rothschild je bio stanovnik Frankfurtskog geta.

Ranija teza je bila da je ucenje o "obecanoj zemlji" i "odabranom narodu" bilo kljucno kod Jevreja u vlastitoj percepciji sebe kao kulturoloskog vuka samotnjaka.

Apsolutno se slazem da je pozicija Bosnjaka slicna s jedne strane, ali drugacija s druge - Bosnjaci imaju svoju zemlju, Jevreji je nisu imali.
Spremnost Bosnjaka da preuzmu ulogu kulturoloskog vuka samotnjaka, tako slicnog a tako drugacijeg, bice izuzetno znacajno kod daljeg razvoja nacionalne svijesti.
stakasa

#41 Re: Jevreji

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
stakasa wrote:Ti dvorski jevreji su mahom bili klasicni supci prema kojima niko nije gajio simpatije. Potpuno odnarodeni od Jevreja koji nisu uspjeli dobaciti tako daleko a nikad prihvaceni od onih kojima su pruzali usluge i koji su ih smatrali nuznim zlom.
Bleichröder i Rothschild su tipicni primjeri tih dvorskih Jevreja. Imali su ogroman uticaj na tadasnje evropske kraljevske porodice.

Kasnije ih je bilo i u industriji, vlasnik AEG-a je bio Jevrej. Ali to je vec dvadeseti vijek. Njegov sin je kasnije bio ministar vanjskih poslova Wajmarske Njemacke ali je ubijen nedugo nakon stupanja na funkciju. Njemacka nacija toliko nije mogla sazvakat, ni tad ni prije ni poslje. A pogotovo tada u jeku optuzbi o "nozu u leda", tj navodnoj jevrejskoj odgovornosti za predaju u prvom svjetskom ratu
Gojeni H

#42 Re: Jevreji

Post by Gojeni H »

stakasa wrote: Kasnije ih je bilo i u industriji, vlasnik AEG-a je bio Jevrej. Ali to je vec dvadeseti vijek. Njegov sin je kasnije bio ministar vanjskih poslova Wajmarske Njemacke ali je ubijen nedugo nakon stupanja na funkciju. Njemacka nacija toliko nije mogla sazvakat, ni tad ni prije ni poslje. A pogotovo tada u jeku optuzbi o "nozu u leda", tj navodnoj jevrejskoj odgovornosti za predaju u prvom svjetskom ratu
Upravo tako, brato. Sad vec govoris o 20. vijeku. Prave uzroke mnogih jevrejskih belaja ipak treba traziti u 19. vijeku.
stakasa

#43 Re: Jevreji

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
stakasa wrote: Kasnije ih je bilo i u industriji, vlasnik AEG-a je bio Jevrej. Ali to je vec dvadeseti vijek. Njegov sin je kasnije bio ministar vanjskih poslova Wajmarske Njemacke ali je ubijen nedugo nakon stupanja na funkciju. Njemacka nacija toliko nije mogla sazvakat, ni tad ni prije ni poslje. A pogotovo tada u jeku optuzbi o "nozu u leda", tj navodnoj jevrejskoj odgovornosti za predaju u prvom svjetskom ratu
Upravo tako, brato. Sad vec govoris o 20. vijeku. Prave uzroke mnogih jevrejskih belaja ipak treba traziti u 19. vijeku.
Uzroci su stari ko Biblija kao sto neko vec napisa ali je i meni najintresantniji 19-i vijek i njemacko govorno podrucje
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#44 Re: Jevreji

Post by Truba »

simpatični ljudi

mogu nam biti uzor u dosta stvari

( ko spomene neke genocide navest ću mu barem dva koje su počinili njegovi puleni)
Altsa

#45 Re: Jevreji

Post by Altsa »

Black swan wrote:simpatični ljudi

( ko spomene neke genocide navest ću mu barem dva koje su počinili njegovi puleni)
Jedne prilike sam se susreo sa grupom turista iz Izraela koji su bili u hotelu gdje i ja. Ponasanje je bilo na nivou populacije sa gorice.
Gojeni H

#46 Re: Jevreji

Post by Gojeni H »

Altsa wrote:

Jedne prilike sam se susreo sa grupom turista iz Izraela koji su bili u hotelu gdje i ja. Ponasanje je bilo na nivou populacije sa gorice.
Kakva je populacija s gorice?
Gojeni H

#47 Re: Jevreji

Post by Gojeni H »

stakasa wrote: Uzroci su stari ko Biblija kao sto neko vec napisa ali je i meni najintresantniji 19-i vijek i njemacko govorno podrucje
Oto brato, oto.

Poseban fenomen je razvoj onog sto Arendt-ova zove judaizma vs. jevrejstine. Povezano sa nacional romantizmom u Evropi 19. vijeka i pokusajem jednog dijela Jevreja da se asimiliziraju i udju u nacionalne projekte.
Prepisem dio iz knjige kad stignem.
stakasa

#48 Re: Jevreji

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
stakasa wrote: Uzroci su stari ko Biblija kao sto neko vec napisa ali je i meni najintresantniji 19-i vijek i njemacko govorno podrucje
Oto brato, oto.

Poseban fenomen je razvoj onog sto Arendt-ova zove judaizma vs. jevrejstine. Povezano sa nacional romantizmom u Evropi 19. vijeka i pokusajem jednog dijela Jevreja da se asimiliziraju i udju u nacionalne projekte.
Prepisem dio iz knjige kad stignem.
Nije to vise bilo jednog dijela Jevreja nego mahom, to je bio mainstream. I corak. Na isti nacin kao sto su u logore i jame odvodeni Bosnjaci bosnjackih i nebosnjackih imena. To je to naravoucenije, ti sto te mrze te nikada nece prestat mrziti, mozes im se dodvoravat koliko god hoces, oni ce te mrziti i dalje. Ali te mogu postovati ili ne postovati, bojati te se ili ne bojati. Jevreji su se izborili da ih se postuje i za to - kapa dolje.
A ovo za Jevreje i nacionalne pokrete, pisao sam o tome na prvoj stranici. Pa oni su npr bili protiv Napoleona, protiv covjeka cijom pobjedom oni postaju punopravni gradani, ne oni se okrecu npr zadriglom pruskom nacionalizmu.
stakasa

#49 Re: Jevreji

Post by stakasa »

Altsa wrote:

Trenutno internetom kruzi video o navijacima nekog kluba iz Jerusalema, klub arapskih Jevreja ako se dobro sjecam. Da vidis seljaka i sovinista
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#50 Re: Jevreji

Post by Truba »

Altsa wrote:

možda su bili beduini iz izraela, druzi, muslimani kršćani :D ne židovi :lol:
Post Reply