Jetta (Iz SAD)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dingosp0

#1 Jetta (Iz SAD)

Post by dingosp0 »

Pozdrav,

Stari mi je kupio Jettu u Americi koju ce da posalje za BH. Interesuje me sledece, imam 5.000km.... i za to bi volio da promjenim felge na ovoj jetti, i da stakla utamnim (sve osim sofersajbe) .... koliko bi me to kostalo...da li se mogu postaviti 18" felge na ovu jettu... i od prilike koliko bi me kostale nove gume...ne trazim sad neke specijalne felge, ali nesto da malo uljepsa izgled auta...

Ovo je ta Jetta sto mi je stari uzo:
Izgledaju bezveze ove plasticne ratkape... ali bi preko zime stavljo ove sadasnje gume, a na proljece, ljeto i jesen bi cuvo felge.
Image
Image
Image
Image
Image

ovako nesto trazim:

Image

ili ove orginalne VW felge:
Image

Koliko se krece cijena felga po Sarajevu, i gume uz te felge? I ako ko zna koliko kostaju ove orginalne VW?
olensoner

#2 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by olensoner »

Mogu 18-ke bez problema na Jettu a cijena ti je nekih dobrih replika racunaj najmanje 4-500Eura i jos dobre gume isto toliko racunaj na kraju da ces dati 1000Eura za felge i gume, naravno moze se i jeftinije proci sa nekim 17-kama (sto je mozda i bolja varijanta s obzirom na BiH ceste) i Fulda gumama koje su dobre a nisu pretjerano skupe. Profesionalno zatamnjivanje racunaj 300-400KM u LLumar, ali imaju stalno neke popuste da ne bude cesto ni preko 300KM. Ne znam koji je motor u Jetti, a ako je turbo moja preporuka je jos uraditi remap i KN filter to ti je 300-injak eura.
dingosp0

#3 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by dingosp0 »

olensoner wrote:Mogu 18-ke bez problema na Jettu a cijena ti je nekih dobrih replika racunaj najmanje 4-500Eura i jos dobre gume isto toliko racunaj na kraju da ces dati 1000Eura za felge i gume, naravno moze se i jeftinije proci sa nekim 17-kama (sto je mozda i bolja varijanta s obzirom na BiH ceste) i Fulda gumama koje su dobre a nisu pretjerano skupe. Profesionalno zatamnjivanje racunaj 300-400KM u LLumar, ali imaju stalno neke popuste da ne bude cesto ni preko 300KM. Ne znam koji je motor u Jetti, a ako je turbo moja preporuka je jos uraditi remap i KN filter to ti je 300-injak eura.
to je 1000 eura po gumi i felgi? ili

ne vjerujem da je turbo...

hvala na odgovoru :thumbup:
jefferson

#4 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by jefferson »

Ta Jetta je OK auto. Ima dobar motor, 2.5 5-cil sa 150ks (kasnije se pojavila verzija sa 170ks) koji je striktno napravljen za americko trziste. Ima veliku zapreminu a relativno malo ks, nije nesto stedljiv, ali moze preci puno km.
Podnosi lose gorivo i gorivo sa malo oktana, sto bi ti kod nas trebao biti plus.
Moj savjet ti je da sve sto radi da ti stari odradi u SAD i posalje zajedno sa autom. Sve je jeftinije tamo i sve je originalno.
Dimenzije guma???? Mnogo bolja opcija je 225/45 R17, posebno iz razloga sto su kod nas ceste vrlo lose.
Zatamnjivanje? Nek uradi u SAD, i ja sam na svom passatu to uradio i kostalo je 160dol za profesionalni rad sa dozivotnom garancijom.
K&N filter? 44 dolara u SAD.
Nek ti takodje posalje zupcasti remen sa pumpom i svim zatezacima jer taj motor nema u ponudi u evropi.
Dobit ces pp sa web stranicama gdje mozes naci originalne i delove renomiranih proizvodjaca pa nek ti stari to tamo nabavi i posalje s autom.
Ako bude uzimao felge+gume u SAD, pazi da uzme ljetne gume (posto ih je vecina u SAD tkz. all season).
olensoner

#5 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by olensoner »

dingosp0 wrote:
olensoner wrote:Mogu 18-ke bez problema na Jettu a cijena ti je nekih dobrih replika racunaj najmanje 4-500Eura i jos dobre gume isto toliko racunaj na kraju da ces dati 1000Eura za felge i gume, naravno moze se i jeftinije proci sa nekim 17-kama (sto je mozda i bolja varijanta s obzirom na BiH ceste) i Fulda gumama koje su dobre a nisu pretjerano skupe. Profesionalno zatamnjivanje racunaj 300-400KM u LLumar, ali imaju stalno neke popuste da ne bude cesto ni preko 300KM. Ne znam koji je motor u Jetti, a ako je turbo moja preporuka je jos uraditi remap i KN filter to ti je 300-injak eura.
to je 1000 eura po gumi i felgi? ili

ne vjerujem da je turbo...

hvala na odgovoru :thumbup:
Heheh ma jok u kompletu da je 1000 eura po komadu ne bi niko ni kupovao :mrgreen:
Static-X

#6 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by Static-X »

Nadam se da ovo nece biti off topic

Bas kad smo kod americki auta, dali je isplatnije prevesti auto iz amerike ili ga kupti u europi po povratku.
Cuo sam price da je problem ako se auto pokvari jer nema djelova.
dingosp0

#7 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by dingosp0 »

Static-X wrote:Nadam se da ovo nece biti off topic

Bas kad smo kod americki auta, dali je isplatnije prevesti auto iz amerike ili ga kupti u europi po povratku.
Cuo sam price da je problem ako se auto pokvari jer nema djelova.
zavisi, ja sam gledo dobrih auta i po njemackoj a i u americi... naprimjer nekidan sam gledo Golfa GTI, 2007 godina... nekih 13.000 dollara... ali je pravo mocan... zavisi...moze se i u njemackoj naci dobrih auta... imas na autoscout24.de

ako se vracas za BH, i ako je na tebi auto 6 mjeseci u americi onda ga mozes uvesti bez placanje poreza...

A ima djelova koji nema u evropi za americka auta... tako da je to malo gutavo...ali ako imas nekog u americi onda nije problem...
Static-X

#8 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by Static-X »

Neznam, recimo umene rodjak ima mazdu6 nisam siguran jel 2005 ili 2006 godiste, mislio je prebaciti za bih.
Auto je 3.0 6 cilindara, mislim da se to ipak ne isplati. Jako je auto i puno trosi za bh uslove.
Tuzlachina

#9 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by Tuzlachina »

ko jos kupuje auta od super lopova dilera u US...... craiglist je zakon
luckylaka

#10 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by luckylaka »

Bog me ne ubio ako ovo nije moja jetta.Salim se.Imam istu.Prezadovoljan.Dosad sam presao sa njim 70.000 milja (oko 100.000 km)vjeruj da jos nisam u nju ulozio ni centa osim zamjene guma(205/55/16)zatamnio stakla($140) i redovni serisi.Sto kaze predhodnik najbolje da ti stari sve te stvari uradi ovdje(usa)jer je daleko povoljnije za tebe(on ce platiti)i veca mogucnost izbora guma i felgi za manje para(craig list je zakon)Meni je samo bio problem kako dici prednje brisace(zadnjih nema)kad hocu sajbu ocistiti.Jedva ukapiro .(neka ti stari obavezno posalje rezervne brisace)Hajd javi kad stigne jesil zadovoljan
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#11 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by corolla02 »

Static-X wrote:Neznam, recimo umene rodjak ima mazdu6 nisam siguran jel 2005 ili 2006 godiste, mislio je prebaciti za bih.
Auto je 3.0 6 cilindara, mislim da se to ipak ne isplati. Jako je auto i puno trosi za bh uslove.
mazda6 sa 6 cilindara generalno nije za bih, sedan jos manje, amaricka proizvodnja/trziste opet najmanje. Da rodjak ima mazda 3 hatchback te da se vraca zastalno slozio bih se odmah ali ovako ne. Dakle, bolje neka druga opcija, bar po meni :)
Static-X

#12 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by Static-X »

corolla02 wrote:
Static-X wrote:Neznam, recimo umene rodjak ima mazdu6 nisam siguran jel 2005 ili 2006 godiste, mislio je prebaciti za bih.
mazda6 sa 6 cilindara generalno nije za bih, sedan jos manje, amaricka proizvodnja/trziste opet najmanje. Da rodjak ima mazda 3 hatchback te da se vraca zastalno slozio bih se odmah ali ovako ne. Dakle, bolje neka druga opcija, bar po meni :)
Upravo to, potrosnja je velika.

Uzimajuci u obzir auta manja od 2.5l i sa 4 cilindra, govoreci iskljucivo o cijeni, dali je isplatnije kupiti u americi ili bih, naravno ubrajajuci trosak prevoza iz amerike u bosnu, prevoda i ostali sitnica koje su potrebne?
ljudozder

#13 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by ljudozder »

U Americi kupit vW? :S Niđe veze :D

Šala naravno, svako kupuje šta mu paše... Slažem se da je bolje sve što planiraš odradit u Americi, jer je u Evropi skuplje dosta...

A ovaj što je pito za dijelove za američka vozila, nije teško nabavit, internet je čudo :D Ja redovno nabavljam sve, čak pomalo i švercam :D I svi ovi što prodaju dijelove za američka vozila kod nas rade na isti način, preko interneta i zarađuju na nesnalažljivima nekad i preko 200%. Npr. ja kad sam kupovo 6 svjećica za Jeep GC, kod nas tražili 120 KM. Naravno nisam htio, naručim preko neta i sve ispadne 50ak KM s dostavom i svim, samo eto valja čekat 10-15 dana, al nije to ništa :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#14 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by corolla02 »

Static-X wrote:
corolla02 wrote:
Upravo to, potrosnja je velika.

Uzimajuci u obzir auta manja od 2.5l i sa 4 cilindra, govoreci iskljucivo o cijeni, dali je isplatnije kupiti u americi ili bih, naravno ubrajajuci trosak prevoza iz amerike u bosnu, prevoda i ostali sitnica koje su potrebne?
pa zar ima igdje nesto jeftinije ko u Americi :D

Naravno da se svakom americkom domorocu(bosancu) najvise isplati uvesti dole odavde ali opet nesto sto najbolje prolazi dole. Ovdje da sredis kakav polovnjak i napucas ga prodjes sa najmanje ali opet moras imati na umu gdje je Bosna i sta tamo prolazi, tako da kakav Buick da dole prebacis cete nakon svega opet najvise kostati jer ti ga dole niko nece. Dakle Kakav, rentabilini europljanin ili japanac najbolje prolazi. Opet, preprodaja je im opet najgora ma kakav da uvezes dole, ali opet nije receno da ne mozes naci kakvog blesu, kud oci tud i pamet :-D

DAkle, isplati se naravno da se isplati pogotovo u pocetku, medjutim nakon 5+ godina habanja i vozanja u BIH vise nesto i nisam siguran...
Last edited by corolla02 on 19/07/2010 19:27, edited 1 time in total.
shlauf

#15 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by shlauf »

Evo pogledaj ovdje izbor felgi a imaš i veliki izbor guma:
www.ao-leko.com :D

Aleee aleeeeeeeeeee :dance:
dingosp0

#16 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by dingosp0 »

Sto se tice zatamljivanja stakala, znam da u SAD'u mozes dobiti kaznu zbog tog. Kako to ide ovdje kod nas? Nekidan je mog rodjaka zaustavila policija i naplatili mu kaznu. Nebi 100% zatamljivo, mozda nekih 65%... Sta vi mislite?
corolla02

#17 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by corolla02 »

dingosp0 wrote:Sto se tice zatamljivanja stakala, znam da u SAD'u mozes dobiti kaznu zbog tog. Kako to ide ovdje kod nas? Nekidan je mog rodjaka zaustavila policija i naplatili mu kaznu. Nebi 100% zatamljivo, mozda nekih 65%... Sta vi mislite?
neka ti zatamni nesto, ne mnogo, uostalom uvjek ih mozes skinuti, i to manje dva prednja stakla, a vise dva odpozadi te sofersajbu zadnjuu..

jos nesto: nek ti ispolira prednja svijetla, obicno znaju zatamniti nakon upotrebe od par godina i negaraziranja auta
dingosp0

#18 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by dingosp0 »

corolla02 wrote:
dingosp0 wrote:Sto se tice zatamljivanja stakala, znam da u SAD'u mozes dobiti kaznu zbog tog. Kako to ide ovdje kod nas? Nekidan je mog rodjaka zaustavila policija i naplatili mu kaznu. Nebi 100% zatamljivo, mozda nekih 65%... Sta vi mislite?
neka ti zatamni nesto, ne mnogo, uostalom uvjek ih mozes skinuti, i to manje dva prednja stakla, a vise dva odpozadi te sofersajbu zadnjuu..

jos nesto: nek ti ispolira prednja svijetla, obicno znaju zatamniti nakon upotrebe od par godina i negaraziranja auta
prednja svijetla cu da mijenjam kad stigne auto. Kupicu ona zatamljena svijetla, bice dobro uz crnu boju. Isto tako mislim mijenjati ovaj krom gril, postaviti onaj puno crni, sa crvenom linijom... zadnje farove cu isto da promjenim... uzeti isto neka crna zatamljena... malo da ga napucam da ne izgleda penzionerski... :D
corolla02

#19 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by corolla02 »

dingosp0 wrote:
corolla02 wrote:

prednja svijetla cu da mijenjam kad stigne auto. Kupicu ona zatamljena svijetla, bice dobro uz crnu boju. Isto tako mislim mijenjati ovaj krom gril, postaviti onaj puno crni, sa crvenom linijom... zadnje farove cu isto da promjenim... uzeti isto neka crna zatamljena... malo da ga napucam da ne izgleda penzionerski... :D
eto jos malo pa si mogo i novu kupiti :P :mrgreen:
BSn

#20 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by BSn »

ovaj americki vw ima pravo lijepe linije.

a sto nisi uz'o golfa dvicu? :D
corolla02

#21 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by corolla02 »

BSn wrote:ovaj americki vw ima pravo lijepe linije.

a sto nisi uz'o golfa dvicu? :D
moj izbor jer opet ova Corolla do Jette :)
corolla02

#22 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by corolla02 »

Tuzlachina wrote:ko jos kupuje auta od super lopova dilera u US...... craiglist je zakon
ma kakva kraig lista jarane; nisam zagovornik kupovine auta na craiglisti; ima milion nacinma da se dodje do dobrog deala, i to najcesce i boljeg i kvalitetnijeg, kao ovaj npr.

http://ajcexchange.com/2-Cars-Other-Veh ... 631/detail
citroen

#23 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by citroen »

samo nek je volkswagen :D ,ono ce ga iz amerike docerati vamo da se fali,tata ce mi poslati auto za koje ne mozes svjecicu zamijeniti u bosni :-) fakatne kontam likove,pa hebote zar ne moze naci licnu jettu i ovdje nego ce dovuci ovo smece sa 2.5 motorom koje stancaju mexikanci,vela havle,vela kuvete :lol: :lol: Jrane moj savjet,ako hoces jettu nek ti posalje sa TDI motorom,bas danas sam vidio jednu,americke table ali Tako Dobar Izbor(TDI),a za felgice i zatamnjivanje ces lahko
dingosp0

#24 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by dingosp0 »

citroen wrote:samo nek je volkswagen :D ,ono ce ga iz amerike docerati vamo da se fali,tata ce mi poslati auto za koje ne mozes svjecicu zamijeniti u bosni :-) fakatne kontam likove,pa hebote zar ne moze naci licnu jettu i ovdje nego ce dovuci ovo smece sa 2.5 motorom koje stancaju mexikanci,vela havle,vela kuvete :lol: :lol: Jrane moj savjet,ako hoces jettu nek ti posalje sa TDI motorom,bas danas sam vidio jednu,americke table ali Tako Dobar Izbor(TDI),a za felgice i zatamnjivanje ces lahko
mozda ce da doplati malo vise i uzme bolju....
ova
Image
Image
Image

nije puno skuplja...cak i manje presla...
GLI 4 cylindra...
sa mjenjacem dok je ova gore automatik..sto je sranje..
Bordolini

#25 Re: Jetta (Iz SAD)

Post by Bordolini »

jefferson wrote: Nek ti takodje posalje zupcasti remen sa pumpom i svim zatezacima jer taj motor nema u ponudi u evropi.
Dobit ces pp sa web stranicama gdje mozes naci originalne i delove renomiranih proizvodjaca pa nek ti stari to tamo nabavi i posalje s autom.
Ako bude uzimao felge+gume u SAD, pazi da uzme ljetne gume (posto ih je vecina u SAD tkz. all season).
Da si ziv i zdrav taj auto uopste nema zupcasti remen vec lanac.

Za postavljaca teme: Nek ti je sa srecom ali osim sto ima VW znacku ovaj auto bas i nema puno slicnosti sa evropskim vw. Kao sto vidis, ima drugi agregat (kojeg u Evropi nema nikako), automatski mjenjac koji i nije los kao prethodni (jetta4/bora) ali definitivno i dalje nije najbolje rjesenje za nas teren. Moj ti je savjet da umjesto sto ces dodati "petardu" na napucavanje dodaj je u auto koje bolje odgovara nasem trzistu.
A ako je bas cejf ova jetta onda neka je sa srecom. :wink:
Post Reply