Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ovo_malo_duse

#1 Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by ovo_malo_duse »

Pozdrav svima
Trazio sam po klixu ovaj topic al nisam nista nasao, pa haj da priupitam cjenjene forumashe kako podnose Jetlag.

Bio sam nekoliko sedmica u USA na zapadnoj obali znaci nekih 9 sati vremenske razlike. Vratio sam se prije 5 dana i nikako da dodzem sebi. Evo opet sam se probudio naspavan u 2 iza pola noci i vilenim.
U suprotnom pravcu je sve proslo za 2 dana, budio se malo ranije ( pola 6 - 6) ali 3_i dan spavao do 8 i nakon tog sve bilo ok.
Putovao sam vise puta i u suprotnom pravcu, Kina i India ali uvjek nekako do 10 dana i nikad nisam bio ovoliko pod uticajem Jetlag.
Kako vi podnosite Jetlag i koji su njjbolji nacini adaptacije?
Bluemore

#2 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by Bluemore »

Sat podesi odmah po ulasku u avion
I odmah prilagodi ritam obroka
Ja Kad prepustim tijelu inerciji ostanem duze zarobljena jet legom
B6Redhell

#3 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by B6Redhell »

jetlag ne znam. Ali jarane Ako ima turbo lag. Onda ne valja. Slab pritisak turbine. preDZi na kola sa twin scroll turbom. manji turbo lag. :P Šala

Nista tome. Zivi jedno vrijeme zapadnoamericku vremenski zonu. Kad svi spavaju ti landaraj

Nema tu lijeka. Vremenski ce izlapiti. Treba nekad i dvije sedmice. Zavisi od osobe mozda i vise.
muha_sa

#4 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by muha_sa »

šta vam je Jetlag :?
Billy The Pljuc

#5 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by Billy The Pljuc »

muha_sa wrote:šta vam je Jetlag :?
De ba Muha moj, vidis da je otvorena tema samo da se pokaze "ima se - moze se" :-D .
Sala mala postavljacu teme, prodje vremenom, mada sam kod sebe primjetio bezbeli kako starim da mi je period povratka u normalu sve duzi i duzi. Nisam nikad nista specijalno ni poduzimao, pustim tijelo samo da se prilagodi, spavaj kad ti se spava, nadji neku zanimaciju u nevakat i doci ce sve u normalu, naravno ako si u mogucnosti.
Jack Be Nimble

#6 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by Jack Be Nimble »

Kada idem u EU nemam nikakvi problema. Obicno tada prvu noc pokusam da zaspim oko 22h sto mi je vec oko 24-28 sati ne spavanja. Ustanem ko normalan slijedece jutro u 7 u 8 i to je to. Al kad se vratim nazad treba mi najmanje tri - pet dana da se ne budim u 3 ili 4 ujutro iako sam zaspao u ponoc.

Ipak mi je najgore prebaciti 2 ili 3 sata razlike.
Gojeni H

#7 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by Gojeni H »

muha_sa wrote:mene jeNNo zanima--ima li za taj Jetlag izraz na našem jeziku

Jetlag = :?
Pa i nema, na zalost.
To ti je ono kad mijenjas vremenske zone, tijelo ti govori: hajvanu, vakat ti je spavat'. A ti negdje u bijelom svijetu gdje su ljudi tek poceli ici na posao.

Mene obicno pukne 2 dana kasnije. Nekad s manjim problemima, a nekad se osjecam kao da sam noc proveo u kosnici. Sto veca razlika veci belaji. Iz Bosne, najveci belaj kad letis za Chemeriku ili na drugoj strani, za Australiju ili Daleki istok.
Bluemore

#8 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by Bluemore »

Bluemore wrote:Sat podesi odmah po ulasku u avion
I odmah prilagodi ritam obroka
Ja Kad prepustim tijelu inerciji ostanem duze zarobljena jet legom
I ako je na destinaciji vrijeme za spavanje polusaj u avionu, Imas Maske preko ociju i ti spavati.
Po Meni je taj prvi dio kljucan a Kad sletis onda samo to nastavis.
Kad ne uradim tako, onda me nosa danima ..
ovo_malo_duse

#9 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by ovo_malo_duse »

Sta je bolje pokusati na silu okrenut orgnizam n novo vrijeme ili pustiti da se sam prilagodi?
Kako ovo drugo ako imate obaveze ne mos odspavat u 1 ako si na poslu a obara te.
Ja evo 6 dan i jos vilenim. Juce probao spavat 2 sata sinoc se drzao budnim al dzaba opet jutros u pola 4 oci ko fildzani.
realna do boli

#10 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by realna do boli »

Sve je to od osobe do osobe. Neko stvarno ima te probleme..tada treba uracunati i vrijeme kada se vrati, da se stvori ravnoteza.
Znala sam se vratiti sa poduzih letova i ujutro na posao. Letila sam tamo-vamo po svijetu i tek nakon par godina, sam prvi put osjetila da imam taj problem.
Nista strasno..odspavas prvom priliokom..i sve po starom. Malo izgledas kao zombi i hajmo dalje.
saga

#11 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by saga »

10h razlike, 24+h puta
Dosla tamo oko pola 7 ujutro, u putu skoro ni spavala nisam; Prvi dan je jedino bio borba, popodne legla (nije bilo sanse da izdrzim), navila alarm da zvoni za sat vremena, plakalo mi se koliko mi se spavalo ali sam se natjerala da ustanem;
Docekala 8h navece... legla, i do 8 ujutro odspavala. Poslije toga je sve ok bilo.

Povratak bio puno laksi, moguce i jer sam dosla oko 3 popodne pa je lakse bilo docekati noc, zaspala opet ranije, i ljepota.
ovo_malo_duse

#12 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by ovo_malo_duse »

saga wrote:10h razlike, 24+h puta
Dosla tamo oko pola 7 ujutro, u putu skoro ni spavala nisam; Prvi dan je jedino bio borba, popodne legla (nije bilo sanse da izdrzim), navila alarm da zvoni za sat vremena, plakalo mi se koliko mi se spavalo ali sam se natjerala da ustanem;
Docekala 8h navece... legla, i do 8 ujutro odspavala. Poslije toga je sve ok bilo.

Povratak bio puno laksi, moguce i jer sam dosla oko 3 popodne pa je lakse bilo docekati noc, zaspala opet ranije, i ljepota.
I ja sam dosao u 3 po podne drzao se budnim do 9 navece ali sm se probudio u 2 . I tako evo 5 dana za redom i to mi je nelogicno jer tamo gdje sam bio je 5, 6 po popodne a ovdje 2 iza pola noci.
animals

#13 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by animals »

muha_sa wrote:šta vam je Jetlag :?
Ono kad radis nocnu, pa spavas danju.. :D
Bluemore

#14 Re: Jetlag - Kako se najlakse prilgoditi?

Post by Bluemore »

Sto prije u uvedi lokalno vrijeme
Post Reply