Jesu li uspjeli?
-
zavrzlama
#26 Re: Jesu li uspjeli?
jesu...jedni davno ispod milion,a drugi ispod pola miliona....rahat patnja se nastavlja...
- hornet
#27 Re: Jesu li uspjeli?
Nemam ja nista protiv Turske. Ovdje se cesto predstavlja kako su Ameri Balkan prepustili zoni Turskog uticaja, al se zaboravlja da Turska nije evropska zemlja, a da Balkan jeste cisto europski teritorij, a ne transkontinentalni. Ne mora znaciti da zemlje NATOa imaju uvijek iste interese, da kada je u pitanju Rusija, al zasto onda nisu prihvatili Tursku u EU. Turci kakav god rast da imaju, daleko su od toga da dostignu nivo Njemacke, Britanije ili Francuske, jer Turska je jos uvijek djelom zaostala zemlja. Imaju fantastican geostrateski polozaj, to je tacno. Po meni trebamo imati jednu od te tri europske zemlje kod koje bi lobirali, a moj favorit je Britanija. Jesu bili supci u ratu, al sad je situacija drugacija. Dodik je nedavno izjavljivao kako su mu najveci neprijatelji Britanci i kako imaju zajednicke interese sa Turskom na Balkanu. To govori dosta.-H-E-L-L- wrote:Ma bice u zoni njihovog interesa.Nece se tu niko pitati ili protiviti jer je to jednostavno prirodan proces.Sila koja se budi projicira svoj interes u siroj regiji uvijek.Kako Kina,Rusija,SAD dok nisu postali svjetski hegemon,tako ce i Turci isto.Zone su kavkaz,irak i levant te balkan.Balkan je podrucje na kojem ce se koristiti soft power i ekonomija kao instrumenti.Nece to biti turski zulum kao sto mnogi odmah zamisljaju.(nemoj zaboravit da je trakija dio Turske tako da su fakticki i oni dio jugoistocne europe)hornet wrote:
Kojoj regiji? Turska nije europska zemlja, a Balkan jeste u Europi. Ako mislite da ce ove jace europske zemlje prepustiti Turskoj uticaj na Balkanu, tu se varate. Da se ne vracamo na kraj 19. i pocetak 20st. A znamo kako je bilo. Drugo, Hrvatska je u europskim okvirima beznacajna zemlja, zato koriste poziciju clanice da se raskusuavaju sa nama ili Srbijom. Kompleksi malog naroda. Znamo ko kroji politiku u EU, ko su veliki igraci, zato bi bilo dobro lobirati kod jedne od te 3 ili 4 jace zemlje.
Sto vise EU zateze s Rusijom,to im je Turska sve potrebnija,kao zemlja koja cuva juzno krilo NATO pakta sa drugom najvecom vojske u alijansi poslije SAD,te kao kljucna tranzitna zemlja za naftu i plin s kaspijskog bazena i bliskog istoka-znaci bez njih nema alternativnog pravca za dobavu energenata.Dalje ne znam sto to izaziva odmah neku vrstu straha.Gledaj sa nase perspektive to,prijateljska zemlja,80 miliona stanovnika,sa tendencijom rasta,rast 3%-4%(bio i visi),BDP utrostrucen za 10 godina,a za sljedecih 10-15 ce jos biti udvostrucen.
Kada imas za 10-15 godina prijateljsku zemlju sa 100 miliona stanovnika i ekonomijom od preko 2.000 milijardi to je jako dobra stvar.Pa zamisli samo to trziste kada se jos digne standard stanovnistva,koliko moze pomoci nasem izvozu,samo da pokupis 2-3 % trzista i njihovih turista vec je lakse svima.Treba samo gledat svoje interese i to je to.Samo da ne bude kao sto mislim da ce biti za 15 tak godina-Srbija,Makedonija itd. salju delegacije po turskoj ganjaju dio kolaca,a mi sjedimo i gledamo da nas ne bi neko optuzio da se vezemo sa Turcima.
-
-H-E-L-L-
#28 Re: Jesu li uspjeli?
Pa ni nece niko prepustit sam od sebe,to je cista glupost,ali ce se oni jednostavno ekonomski nametnuti regiji htjeli to nijemci ili ne.U EU ih nisu primili zbog prevelikog broja stanovnistva i da se ne bi narusio balans moci u korist franko-germanskog saveza.Ako si pratio malo nijemci su kategoricki protiv Turske u EU,dok su britanci za,sto je ponovio David Cameron u zadnjoj posjeti Turskoj prije par mjeseci.hornet wrote:Nemam ja nista protiv Turske. Ovdje se cesto predstavlja kako su Ameri Balkan prepustili zoni Turskog uticaja, al se zaboravlja da Turska nije evropska zemlja, a da Balkan jeste cisto europski teritorij, a ne transkontinentalni. Ne mora znaciti da zemlje NATOa imaju uvijek iste interese, da kada je u pitanju Rusija, al zasto onda nisu prihvatili Tursku u EU. Turci kakav god rast da imaju, daleko su od toga da dostignu nivo Njemacke, Britanije ili Francuske, jer Turska je jos uvijek djelom zaostala zemlja. Imaju fantastican geostrateski polozaj, to je tacno. Po meni trebamo imati jednu od te tri europske zemlje kod koje bi lobirali, a moj favorit je Britanija. Jesu bili supci u ratu, al sad je situacija drugacija. Dodik je nedavno izjavljivao kako su mu najveci neprijatelji Britanci i kako imaju zajednicke interese sa Turskom na Balkanu. To govori dosta.-H-E-L-L- wrote:Ma bice u zoni njihovog interesa.Nece se tu niko pitati ili protiviti jer je to jednostavno prirodan proces.Sila koja se budi projicira svoj interes u siroj regiji uvijek.Kako Kina,Rusija,SAD dok nisu postali svjetski hegemon,tako ce i Turci isto.Zone su kavkaz,irak i levant te balkan.Balkan je podrucje na kojem ce se koristiti soft power i ekonomija kao instrumenti.Nece to biti turski zulum kao sto mnogi odmah zamisljaju.(nemoj zaboravit da je trakija dio Turske tako da su fakticki i oni dio jugoistocne europe)hornet wrote:
Kojoj regiji? Turska nije europska zemlja, a Balkan jeste u Europi. Ako mislite da ce ove jace europske zemlje prepustiti Turskoj uticaj na Balkanu, tu se varate. Da se ne vracamo na kraj 19. i pocetak 20st. A znamo kako je bilo. Drugo, Hrvatska je u europskim okvirima beznacajna zemlja, zato koriste poziciju clanice da se raskusuavaju sa nama ili Srbijom. Kompleksi malog naroda. Znamo ko kroji politiku u EU, ko su veliki igraci, zato bi bilo dobro lobirati kod jedne od te 3 ili 4 jace zemlje.
Sto vise EU zateze s Rusijom,to im je Turska sve potrebnija,kao zemlja koja cuva juzno krilo NATO pakta sa drugom najvecom vojske u alijansi poslije SAD,te kao kljucna tranzitna zemlja za naftu i plin s kaspijskog bazena i bliskog istoka-znaci bez njih nema alternativnog pravca za dobavu energenata.Dalje ne znam sto to izaziva odmah neku vrstu straha.Gledaj sa nase perspektive to,prijateljska zemlja,80 miliona stanovnika,sa tendencijom rasta,rast 3%-4%(bio i visi),BDP utrostrucen za 10 godina,a za sljedecih 10-15 ce jos biti udvostrucen.
Kada imas za 10-15 godina prijateljsku zemlju sa 100 miliona stanovnika i ekonomijom od preko 2.000 milijardi to je jako dobra stvar.Pa zamisli samo to trziste kada se jos digne standard stanovnistva,koliko moze pomoci nasem izvozu,samo da pokupis 2-3 % trzista i njihovih turista vec je lakse svima.Treba samo gledat svoje interese i to je to.Samo da ne bude kao sto mislim da ce biti za 15 tak godina-Srbija,Makedonija itd. salju delegacije po turskoj ganjaju dio kolaca,a mi sjedimo i gledamo da nas ne bi neko optuzio da se vezemo sa Turcima.
Dodit to vjerovatno govori zbog turskog toka koji planiraju graditi rusija i turska kao zamjena juznom toku.Rusi su tu morali dat guzice i to kvalitetno,od cijene plina za TR pa nadalje.S time da to nije siguran projekat.Siguran je jedino TANAP,sto je prst u oko Rusima.
I ja sam kao sto sam napisao za Britaniju,ko god je na njihovoj strani bio kroz historiju je dobro prosao,dok je za saveznike NIjemaca ili Rusa bas obrnuto.
- It_is_a_Leclerc
#29 Re: Jesu li uspjeli?
Ovu zemlju, i Bošnjake u njoj, nisu uspjeli zavaliti JNA, srpske agresorske horde, povampireni hrvatski secesionisti, i Abdićevi izdajnici, koji su u ljeto 93. svi skupa kidisali na nju, da je zavali neki Željko Reiner i Ivana Maletić (LOL ! Čuj Ivana Maletić) i njihova pišljiva EU blebetanja.
Umjesto time kako napakostiti Bošnjacima, evo teme za Hrvate
Umjesto time kako napakostiti Bošnjacima, evo teme za Hrvate
U U Vrhbosanskoj nadbiskupiji u godini dana "nestalo" 8000 Hrvata katolika
- hornet
#30 Re: Jesu li uspjeli?
Ne mogu se nametnuti jer su inferiorni u odnosu na Njemacku, i nece Njemacka to blagonaklono gledati. Drugo, Balkan jeste bitan. Mogu Ameri sebi priustiti da daleko od kuce imaju saveznike po potrebi, al ovdje govorimo cisto o europskom teritoriju ( ne dvoristu kako neki vole reci) a europljani to gledaju malo drugacije. Zato nije iskljuceno da kroz par godina prime i nas i Srbiju u paketu, a prije toga pohapse aktuelne politicare o kojima ionako sve znaju.-H-E-L-L- wrote:Pa ni nece niko prepustit sam od sebe,to je cista glupost,ali ce se oni jednostavno ekonomski nametnuti regiji htjeli to nijemci ili ne.U EU ih nisu primili zbog prevelikog broja stanovnistva i da se ne bi narusio balans moci u korist franko-germanskog saveza.Ako si pratio malo nijemci su kategoricki protiv Turske u EU,dok su britanci za,sto je ponovio David Cameron u zadnjoj posjeti Turskoj prije par mjeseci.hornet wrote:Nemam ja nista protiv Turske. Ovdje se cesto predstavlja kako su Ameri Balkan prepustili zoni Turskog uticaja, al se zaboravlja da Turska nije evropska zemlja, a da Balkan jeste cisto europski teritorij, a ne transkontinentalni. Ne mora znaciti da zemlje NATOa imaju uvijek iste interese, da kada je u pitanju Rusija, al zasto onda nisu prihvatili Tursku u EU. Turci kakav god rast da imaju, daleko su od toga da dostignu nivo Njemacke, Britanije ili Francuske, jer Turska je jos uvijek djelom zaostala zemlja. Imaju fantastican geostrateski polozaj, to je tacno. Po meni trebamo imati jednu od te tri europske zemlje kod koje bi lobirali, a moj favorit je Britanija. Jesu bili supci u ratu, al sad je situacija drugacija. Dodik je nedavno izjavljivao kako su mu najveci neprijatelji Britanci i kako imaju zajednicke interese sa Turskom na Balkanu. To govori dosta.-H-E-L-L- wrote:
Ma bice u zoni njihovog interesa.Nece se tu niko pitati ili protiviti jer je to jednostavno prirodan proces.Sila koja se budi projicira svoj interes u siroj regiji uvijek.Kako Kina,Rusija,SAD dok nisu postali svjetski hegemon,tako ce i Turci isto.Zone su kavkaz,irak i levant te balkan.Balkan je podrucje na kojem ce se koristiti soft power i ekonomija kao instrumenti.Nece to biti turski zulum kao sto mnogi odmah zamisljaju.(nemoj zaboravit da je trakija dio Turske tako da su fakticki i oni dio jugoistocne europe)
Dodit to vjerovatno govori zbog turskog toka koji planiraju graditi rusija i turska kao zamjena juznom toku.Rusi su tu morali dat guzice i to kvalitetno,od cijene plina za TR pa nadalje.S time da to nije siguran projekat.Siguran je jedino TANAP,sto je prst u oko Rusima.
I ja sam kao sto sam napisao za Britaniju,ko god je na njihovoj strani bio kroz historiju je dobro prosao,dok je za saveznike NIjemaca ili Rusa bas obrnuto.