Da li su ovo stvarno simptomi mini mozdanog udara (Transient Ischemic Attack: TIA) ili da se ne brinem.
Jesu li ovo simptomi mini mozdanog udara?
Moderator: anex
-
miki27A
#1 Jesu li ovo simptomi mini mozdanog udara?
Danas napolju, tokom i nakon fizicke aktivnosti prvo mi se periferni vid zamutio, ono kao da gledam kroz vodu, a nakon 15 minuta mi se ukocila cijela desna saka postepeno: pocelo je sa malim prstom, da bi nakon 5 minuta cijela saka izgubila osjecaj. Nakon toga kad sam pricala sa osobom s kojom sam bila nekih rijeci se nisam mogla sjetiti, neke sam skroz fulila a imala sam osjecaj kao da je vrh jezika mi bio malo ukocen. Ovo je sve proslo nakon nekih 40 minuta, sat vremena.
Da li su ovo stvarno simptomi mini mozdanog udara (Transient Ischemic Attack: TIA) ili da se ne brinem.
-
Alkos
#2 Re: Jesu li ovo simptomi mini mozdanog udara?
Prepoznaj moždani udar: Postoje 4 koraka kojih bi se trebalo pridržavati kako bi se prepoznao moždani udar.
- zamoli osobu da se nasmiješi (neće uspjeti)
- zamoli osobu da izgovori jednu sasvim jednostavnu rečenicu (npr. „Danas je lijep dan.“)
- zamoli osobu da podigne obje ruke (neće moći ili samo djelomično)
- zamoli osobu da isplazi jezik (ako joj je jezik savijen, ljuja se s jedne strane na drugu, to je također znak moždanog udara)
Slijedeci put pokusaj nesto od ovoga pa ces odmah znati...
Te stvari se ne shvataju tako neozbiljno, cim si primjetila neke simptome, odmah si se trebala spremiti i otici u hitnu!
- zamoli osobu da se nasmiješi (neće uspjeti)
- zamoli osobu da izgovori jednu sasvim jednostavnu rečenicu (npr. „Danas je lijep dan.“)
- zamoli osobu da podigne obje ruke (neće moći ili samo djelomično)
- zamoli osobu da isplazi jezik (ako joj je jezik savijen, ljuja se s jedne strane na drugu, to je također znak moždanog udara)
Slijedeci put pokusaj nesto od ovoga pa ces odmah znati...
Te stvari se ne shvataju tako neozbiljno, cim si primjetila neke simptome, odmah si se trebala spremiti i otici u hitnu!
-
miki27A
#3 Re: Jesu li ovo simptomi mini mozdanog udara?
Sad iz hitne: pritisak 110/60,
oni ne nadjose nista neuroloski sto bi zahtijevalo slanje na kliniku (mada sam dobila uputnicu za KUM u slucaju da bilo sta bude cudno)
Hvala jos jednom na pomoci,

oni ne nadjose nista neuroloski sto bi zahtijevalo slanje na kliniku (mada sam dobila uputnicu za KUM u slucaju da bilo sta bude cudno)
Hvala jos jednom na pomoci,
- kamen spoticanja
#4 Re: Jesu li ovo simptomi mini mozdanog udara?
ovo meni lici na hipoglikemiju...naime ona ima slicne simptome...a javlja se najcesce pri tjelesnim naporima
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: Jesu li ovo simptomi mini mozdanog udara?
Mora da je na nekoj rigoroznoj dijeti?kamen spoticanja wrote:ovo meni lici na hipoglikemiju...naime ona ima slicne simptome...a javlja se najcesce pri tjelesnim naporima
-
Maybach
#6 Re: Jesu li ovo simptomi mini mozdanog udara?
Da li si poslije imao/la glavobolju?Ako je odgovor da,onda su ti to simptomi migrene sa aurom.Opisano odgovara simptomima aure(neuroloski ispadi) koji prethode migreni.Jedan od pokretaca migrene takodje moze biti fizicka aktivnost.Uradi sve nalaze tipa glave ct,eg,audio i vizuelne potencijale i tako dalje,da se iskljuce eventualne druge bolesti.Sve je to identicno tako opisano bilo i kod mene kod pocetnih migrenskih napada.Dobra stvar je,ako bude to,sto nije toliko opasno i napadi se mogu predvijdeti i tako umanjiti njihov intezitet.Sretno!
-
miki27A
#7 Re: Jesu li ovo simptomi mini mozdanog udara?
Hvala @MAybechMaybach wrote:Da li si poslije imao/la glavobolju?Ako je odgovor da,onda su ti to simptomi migrene sa aurom.Opisano odgovara simptomima aure(neuroloski ispadi) koji prethode migreni.Jedan od pokretaca migrene takodje moze biti fizicka aktivnost.Uradi sve nalaze tipa glave ct,eg,audio i vizuelne potencijale i tako dalje,da se iskljuce eventualne druge bolesti.Sve je to identicno tako opisano bilo i kod mene kod pocetnih migrenskih napada.Dobra stvar je,ako bude to,sto nije toliko opasno i napadi se mogu predvijdeti i tako umanjiti njihov intezitet.Sretno!
Imala sam malu glavobolju, ali to je trajalo nekih 15-20 minuta, pa je proslo.
Juce me poceo lijevi biceps boljeti, kao blago trnjenje ali nikakvih drugih simptoma nije bilo.
Danas medjutim imam osjecaj da dobijam prehladu, gripu sta li: tesko disem, ono kao blagi nadrazaj na kasalj, ali tek svakih 15 minuta kasalj, grebe u grlu, i tresem se od hladnoce (sad sam doslovce sjedila na radijatoru na poslu da se zgrijem). Ne znam vise sta da radim, a na poslu do 1730.
-
miki27A
#8 Re: Jesu li ovo simptomi mini mozdanog udara?
Nema rigorozne dijete, jedva imam 52kgPipiDugaDevetka wrote:Mora da je na nekoj rigoroznoj dijeti?kamen spoticanja wrote:ovo meni lici na hipoglikemiju...naime ona ima slicne simptome...a javlja se najcesce pri tjelesnim naporima
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#9 Re: Jesu li ovo simptomi mini mozdanog udara?
Izvini @miki27A, nisam imao namjeru da se šegačim jer sam i sam preživio moždani udar. Nedobog nikome da iskusi nešto slično! Sada sam O.K. samo što se ne pridržavam ljekarskih uputstava u vezi sa ishranom, pa problemi i dalje postoje.miki27A wrote: Nema rigorozne dijete, jedva imam 52kgnikakva dijeta: dorucak ujutro, rucak oko 13h, vecera oko 19h, a i meni ono nije tjelesni napor: penjanje je moja zanimacija.
http://www.powertoendstroke.org/stroke-recognize.html wrote:Numbness or weakness of the face, arm or leg, especially on one side of the body
Confusion
Trouble speaking or understanding
Trouble seeing in one or both eyes
Difficulty walking
Dizziness
Loss of balance or coordination
Severe headache with no known cause
- MMM1977