patriot_1 wrote:dustaban wrote:Najvamjebolje da odjebete sve i jednu religiju, sve je to isto njesra, vode istragu u krivom pravcu!

Deset Božjih zapovijedi
1. Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene.
2. Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud.
3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji.
4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji.
5. Ne ubij.
6. Ne sagriješi bludno.
7. Ne ukradi.
8. Ne reci lažna svjedočanstva.
9. Ne poželi tuđeg ženidbenog druga.
10. Ne poželi nikakve tuđe stvari.
Što ovdje ne valja?
Protivpitanje: De mi objasni promjenu i razdvajanje zapovijedi o danu odmora, izvršenu od strane Rimokatoličkog Katekizma.
Vidim da pasionirano pišeš, ali dosta plitko. Ja nakon 25 godina izučavanja vidim rupe u teološkim obrascima, mada ne znam kojoj denominaciji pripadaš.
Dakle, gdje je nestala zapovjed objavljena po Mojsiju a koja glasi ovako:
Sjeti se da svetkuješ dan subotnji. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotnji.
Elem, nije Dies Solis, ni egipatski dan Boga Sunca, ni šta od tih mnogobožačkih pravila o nedjelji, ni "dan uskrsnuća" koji je za sveti dan -proglasila Crkva, a ne Isus ili nedajbože neko od starih poslanika/proroka

. Subota je, i nije nikada dokinuta, mada je političko-vjerski nepodobna iz starih razloga.
Nema ti tu ni direktne zapovijedi koja
zabranjuje ikone, krstove i slične paganštine:
Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi.
Dakle, od početka i sve do samog Krista i našeg vremena. Ne kleči pred kamenom, ne bulji u ikonu, ne trpaj pare za oprost grijeha, sahranu, krštenje.
Ne nosi krst, ne ismijavaj Isusa i njegovu patnju na tom rimskom izumu za polagano umiranje.
Odmah da te napomenem da nisam ni židov, ni adventist.
Zbilja, ima već par godina ne petljam se u ove sumanute teološke polemike, ali s vremena na vrijeme , kad vidim kakav cirkus prave ljudi poput tebe, zbrda zdola indoktrinirani...
Eto, pa mi malo razjasni kako to fulaš u temelju vjeronauka? Iz koje literature si učio vjeronauk i koji prijevod Biblije uzimaš kao najčešći izvor?
Na koncu, naslov teme.
Naslov teme te provaljuje. Sam po sebi je glupost.Naskačeš istim onima kojima je vehabijsko lupetanje o mnogoboštvu (širku) u Novom zavjetu ili Katekizmu redovna tema.
Ne znam ko niže pada, moderni kršćani sa svojim modifikovanim "jedno da, drugo ne" stavom pri poštivanju Zapovjedi, ili saudijske bradonje koje mašući Kur'anom Časnim tvrde da smo mi kršćani koji štujemo Evanđelje heretici, ne znajući da Evanđelje navješćuje i njihova proroka.
Kršćanin koji razumije Kristove riječi prenesene u Novom zavjetu i 10 zapovjedi u originalnom obliku, svakako nije mnogobožac.
elem