Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
-
sandzokan
#401 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Pa nisu svi isti, ali dosta je laži. Nećemo bajke pričati.
- cyprus
#402 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ma meni je fascinantno kako je veća mržnja (ne samo od haznadara) uperena kao Jugoslavenima, nego prema velikosrbima... Takvi jedno 10 puta više energije, vremena i truda ulažu u harangu na Jugoslavene ili ono što im liči na jugoslavenstvo, nego na bratiju sa kojom su 1990. godine zajedno palili svjetlo..._BataZiv_0809 wrote:Moze to i jednostavnije: prica o Jugoslovenima kao sto velikosrbi pricaju o Bosnjacimacyprus wrote:
I onda svaki post nastavio ponavljati manje-više isto... I tako maltene na svakoj prošloj temi, gdje god se spominjao bivši sistem i jugoslavenstvo... On pritom nikad ne govori o "pojedinim Jugoslavenima", "nekim Jugoslavenima", "tom i tom Jugoslavenu", čak ni o "većini Jugoslavena"... Jok, on govori samo i jednostavno o "Jugoslavenima", bez ikakve ograde i rezerve, kao da nikakve razlike među nama nema - ko biva svi smo ista govna...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#403 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Mah, 2018. godina, ovdje ljudi još uvijek blebeću o socijalizmu, komunizmu, spavanju na klupama, nekim imaginarnim zajebanim policajcima i sklapaju najbolju reprezentaciju sastavljenu od "jugoslAvena" 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#404 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Dok ti sad pregledas juznoamericke lige i trazis jos jedan par sa kvotom 2,30...
- Edin H.
#405 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Hajde barem da se u necemu nacionalisti sa sve tri strane slazu
https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2850 ... a-u-Zagreb
http://www.hrsvijet.net/index.php/magaz ... kog-naroda
https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/2850 ... a-u-Zagreb
http://www.hrsvijet.net/index.php/magaz ... kog-naroda
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#406 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Normalno, sada imam priliku da uživam u Monterreyu i Boca Juniorsima. Sve to jednim klikom 
A evo za pola sata i Yankeesi igraju
-
sandzokan
#407 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Najjače su ankete sa famoznim pitanjem ˝je li vam bilo bolje tada ili sada?˝.... 
- Edin H.
#408 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Tehnoloski napredak nema veze sa temom, gledao bi i da je opstala Jugoslavija ako te to interesuje.Velkoski wrote:Normalno, sada imam priliku da uživam u Monterreyu i Boca Juniorsima. Sve to jednim klikom
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#409 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ne bih. Bio bih primoran da gledam košarku između Zadra i Budućnosti.Edin H. wrote: Tehnoloski napredak nema veze sa temom, gledao bi i da je opstala Jugoslavija ako te to interesuje.
Amerika je zlo!!1!
-
kiligonzales
#410 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ne slazem se u ovome s tobom, upravo te relacije su zdrave, da odrze balans, a i kriticku misao, a ne preovlada jednoumlje. Eh samo da to kanalisemo kako bi kao kolektiv bili bolji, pa svi zajedno izgurali sopstvene ideje cuvanja Bosne i jacanje drzave i naroda sto je imperativ i iza toga cilja nebi smjelo biti podjele. Ono sto je jedini problem toga, sto se ta kriticka misao ne biva gurana ovim razlogom, vec cesto biva sredstvom politicke propagande i obracunavanja i iskace iz onoga sto je objektivno, realno i istinito.smajjo wrote:E, vako. Nit je bilo fino nit loše, neka sredina. Recimo da je tad čovjek mogao da uzme novu Zastavu za koju platu, što je danas nezamislivo, naravno, Zastava je kršina bila ali bar je eto naša bila a sad vozamo leševe stare 30 godina. Recimo da je tad čovjek mogao da uvijek bude sit,a što se tiče luksuza koji se zove cigare i alkohol, ne znam jel i jedna više država popila alkohola i popušila cigara pa ga je na kraju popušila. Recimo da nije bilo Novalića koji nisu postojali prije rata jer su bili čobani da pričaju da su se Partizani borili protiv antifašizma.. a da je bilo recimo govana u Jugoslaviji, jeste. Recimo i tada je bilo ujki i četa dosta, a vjerovatno smo se mi jedini založili najviše na ideju Bratstva i jedinstva, i zapustili svoju vjeru Islam, dok su drugi poštovali svoje vjere mi smo bili u fazonu Tita mi. Kad je došla BiH mi smo vratili svoju vjeru Islam ali opet je tu doza komunizmo-ateizma koja kvari sve i bolje bi bilo da je to ostao komunizam nego ovaj neki miks Islama i ateizma komunizma nemam pojma. SDA je recimo loš primjer kako to Bošnjak treba da bude musliman..
-
hAZNADAR
#411 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Mislis ismijavam izmisljenu naciju u hotelu, negiram im jezik, nazivam ih skartom, kulturoloski ili vjerski background proglasavam stranim i nazadnim,.... - e taj film niste gledali od mene. A za vas neznam bas,..._BataZiv_0809 wrote:Moze to i jednostavnije: prica o Jugoslovenima kao sto velikosrbi pricaju o Bosnjacimacyprus wrote:
I onda svaki post nastavio ponavljati manje-više isto... I tako maltene na svakoj prošloj temi, gdje god se spominjao bivši sistem i jugoslavenstvo... On pritom nikad ne govori o "pojedinim Jugoslavenima", "nekim Jugoslavenima", "tom i tom Jugoslavenu", čak ni o "većini Jugoslavena"... Jok, on govori samo i jednostavno o "Jugoslavenima", bez ikakve ograde i rezerve, kao da nikakve razlike među nama nema - ko biva svi smo ista govna...
Usput receno - duboko se izvinjavam svim Jugoslovenima danas, Bosancima, FGR,... i svim ostalima koji su znali lanuti nesto od gore nevedenog o nama - ako sam rekao da su svoju pamet pokupili od srpskih nacionalista.
Ocigledno je da sve sorte koje pricaju ovakve bljuvotine o Bosnjacima - imaju isti korijen. Isto naslijedje.
I da cyprus - bez ikakve ograde i rezerve ne stedim fasiste. A danas je ocigledno da su Jugosloveni po svojim stavovima najblizi fasizmu.
Da napravimo neku tabelu, upitnik,.. po pitanju tolerancije prema svim narodima i vjerama i vidimo kako u stvarnosti Ko Sta propagira?
Last edited by hAZNADAR on 11/05/2018 10:17, edited 2 times in total.
-
hAZNADAR
#412 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Svaki spomen SDA sa YU je besmislen.Ludzak wrote:Zato sada ova SDA vladavina je tako dobra za Bošnjake da imaju sve što požele. Od religije do ekonomije.
Jugoslaviju prizivaju i slave oni kojima se shvatanje politike svodi na tutora, diktatora,... koji je pravedan, mi slusamo, klicemo parole,.. i sve fercera,..
Osim toga - nismo mi izasli iz kako-tako funkcionalne drzave 80-tih, napustili idilicni raj. Zna se u sta se YU pretvorila i kakva je bila onda kada smo glasali za nezavisnost.
SDA jeste sranje - ali zasto se stvara mit da smo imali bolju alternativu ostankom u YU? Koja je inace poenta usporedbe danasnjeg stanja i YU iz vremena kada nije bio krize.
- agent_zero
#413 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Čuj zašto se stvara mit?
I kakva takva YU je bolja od ovog SDA tamnog kriminalno majfijaško turkofilskog vilajeta.
Izvoli na tacni: https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bih-n ... /180510024
I kakva takva YU je bolja od ovog SDA tamnog kriminalno majfijaško turkofilskog vilajeta.
-
hAZNADAR
#414 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Kao da se na neki nacin pokusava zaboraviti vrijeme Milosevica, nezaustavljiv izlazak Hrvatske i Slovenije i u sta se YU pretvorila na kraju.sandzokan wrote:Najjače su ankete sa famoznim pitanjem ˝je li vam bilo bolje tada ili sada?˝....
Pa se stvara mit o nasoj gluposti - kao vidi ovo danas i sta smo izabrali - a vidi sta smo glupi i naivni napustili.
Nagore je sto nam mladi psuju sve po spisku misleci da smo zbog euforije nacionalizma napustili idilicni raj.
-
hAZNADAR
#415 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
agent_zero wrote:Čuj zašto se stvara mit?
Pa naravno da jeste bila bolja YU barem ekonomski nego SDA epoha(koja nam usput receno nije nametnuta).
I sta s¨tim? Kao imali smo alternativu da ostanemo u idilicnom raju Juge u najboljem izdanju 80-tih?
Nismo mi YU napustili niti rusili. Ona je prestala postojati davno prije nezavisnosti i to ne nasom zaslugom.
Cemu onda prizivanje tog sistema ako nemas uopce nikakvu alternativu, realan plan kako nesto priblizno tom sistemu ponovo uspostaviti?
- Kejn
#416 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Sve "Jugoslovenske" državne zajednice su bile samo privremena riješenja u svrhu particije Bosne i namirivanja apetita Zagreba i Beograda. Čim se je jednoj od tih tvorevina približavao kraj, naše komšije su u onom haosu uvijek uspjevale da se dogovore samo oko jedne stvari, a to je oko Bosne (Cvetković-Maček 1939; Tuđman-Milošević 1991). Nije tu bilo ni j od jugoslovenstva. Bošnjak koji to ne vidi je ili glup ili naivan.
-
hAZNADAR
#417 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Nemoj mijesati odnos komunista prema nama i odnos Jugoslovena prema nama. Jugoslavija je vise bila srpska negoli komunisticka.sandzokan wrote:Na koliko stratišta bošnjačkog naroda po istočnoj Bosni su komunisti organizovano vodili školarce? Koliko znam takvih ˝ekskurzija˝ nije bilo. Moje su iz Sandžaka odvodili u Jasenovac. I neka su. Ali zašto ih nisu odveli i u Foču do koje je bilo 3-4 sata vožnje? Koliko je spomenika napravljeno za poklane 1942 u istočnoj Bosni?
Možemo odnos komunista prema Bošnjacima posmatrati i iz ovoga ugla, svakako je smislenije nego razglabati kako se zvalo dijete Džemala Bijedica i ostalh.
Komunisti su bili i ostali mala grupa fanatika(ne u negativnom smislu) - koji nebi ni pobijedili u NOB niti ostali na vlasti da nisu kompromisno napravili tal sa srpskim interesima.
Sva ta cenzura prema blizoj i daljoj historiji u udzbenicima, taj neravnopravnost naroda u YU nije od komunista vec od srpskih politicara i ideologa koji su samo mijenjali boje na dresu.
- Sanjarko
#418 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ovo za tadasnje vrijeme i sadasnje u vezi ekonomije ne znam bas. Tada su stalno bile hiperinflacije ako se ne varam. Kad smo sada imali zadnji put hiperinflaciju. A proizvoda police nikad punije. Istina mozda samo vise posla tada bilo a platezna moc bila veca, ali bilo je nestasica i hiperinflacije dok danas slabo toga imamo.
Kazem ja ni tamo ni vamo, pehlivani kao i mi.
Kazem ja ni tamo ni vamo, pehlivani kao i mi.
- ultima_palabra
#419 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Fali ti tu logike podobro... ako je drzava osnovana sa tom svrhom, zasto se cekao njen kraj da se Bosna pokusa podijeliti, zasto to nije ucinjeno odmah?Kejn wrote:Sve "Jugoslovenske" državne zajednice su bile samo privremena riješenja u svrhu particije Bosne i namirivanja apetita Zagreba i Beograda. Čim se je jednoj od tih tvorevina približavao kraj, naše komšije su u onom haosu uvijek uspjevale da se dogovore samo oko jedne stvari, a to je oko Bosne (Cvetković-Maček 1939; Tuđman-Milošević 1991). Nije tu bilo ni j od jugoslovenstva. Bošnjak koji to ne vidi je ili glup ili naivan.
- LBVIEW
#420 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Za tebe i takve ne sumnjam.agent_zero wrote:Čuj zašto se stvara mit?
Nego, kmecis li i danas sto propade 2. maj i jel' te stra' u turskom Sarajevu?
- Sanjarko
#421 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Pa i onda su se iseljavali i onda je bilo nezaposlenih ko zna koliko. Samo tada manje masinske proizvodnje bilo pa bilo vjerovatno vise zaposlenih. Recimo primjerice nije bilo toliko bagera i slicno pa se krampalo, lopatalo i slicno. Sad te masine zamjenile desetine radnika mozda i stotine a par radnika upravlja tim masinama.
-
hAZNADAR
#422 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Tema nije o meni sto je glavnica tvog nastupa ovdje. Umoran sam vise od ovog naseg vjecitog natezanja, svanulo bi mi kad bi me za divnu promjenu popustio malo. Nikako da skontas da sam ja stara komunjara a ne jedan od tvojih new age demona.Chmoljo wrote:koji oksimoron. lik koji minira temu traži njen nastavak...hAZNADAR wrote:
Dobro. J´si završio?
Mozemo li nastaviti sad sa temom? Hvala.
A ako u bivsoj drzavi vise vidim srpsku politiku a manje komunizam - to je moje pravo i moje iskustvo. Izvoli kontrargumentuj - bez tih amatarskih psihoanaliza.
-
kiligonzales
#423 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Moj Haznadare evo citam Historiju BiH napisanu perom Safeta bega Basagica na digitalnoj biblioteci GHB i zanimljiva je to knjiga i bas se pitam dali bi ista od ove bastine prezivilo da je neko drugi vladao od drugih opcija Bosnom ko se tada borio za vlast nad njom.hAZNADAR wrote:
Mislis ismijavam izmisljenu naciju u hotelu, negiram im jezik, nazivam ih skartom, kulturoloski ili vjerski background proglasavam stranim i nazadnim,.... - e taj film niste gledali od mene. A za vas neznam bas,...
Usput receno - duboko se izvinjavam svim Jugoslovenima danas, Bosancima, FGR,... i svim ostalima koji su znali lanuti nesto od gore nevedenog o nama - ako sam rekao da su svoju pamet pokupili od srpskih nacionalista.
Ocigledno je da sve sorte koje pricaju ovakve bljuvotine o Bosnjacima - imaju isti korijen. Isto naslijedje.
I da cyprus - bez ikakve ograde i rezerve ne stedim fasiste. A danas je ocigledno da su Jugosloveni po svojim stavovima najblizi fasizmu.
Da napravimo neku tebelu po pitanju tolerancije prema svim narodima i vjerama i vidimo kako u stvarnosti Ko Sta propagira?
Jugoslovenima su se nametali stereotipovi srpske politike, ipak su oni u Jugoslaviji bili najbrojniji narod i sami su imali problem koji se mogao nazvati medjusrpskim ratom i ubijanjem. Mnogi Srbi su istina bili partizani, kao sto su i mnogi Srbi bili cetnici. Sami cetnici su partizane iz Srbije protjerali u BiH. Svoje neistomisljenike po Srbiji su ubijali. Crne trojke su organizovale klanja izdajnika. Cetnici su ubijali sopstveni narod. Da ne govorimo nemilosrdnoj politici prema svemu nesrpskom, a najvise prema muslimanima. Tito je njima Hrvat i veliko zlo po Srbe. To je onaj dio Srba i Srbije koji danas rehabilituju Drazu, Nedica i ostalu svitu zlocinaca. A tu su i Hrvati koji su isto tako bili podjeljeni na fasiste i antifasiste. Bosnjaci su drugi svijetski rat docekali u rasulu i zbog toga sto nisu imali zajednicku politiku, nisu bili jak politicki faktor, ali ne i nebitan, mnogi gradovi po Bosni nisu bili mjestima zestokog otpora partizanskoj ideji, bili su dosta meksi u odnosu na Srbiju i Hrvatsku. Mnogi su razlozi sto je ta ideja nasla plodno tlo u BiH i sto se teziste partizanskog otpora preselilo u BiH. Neki zanimljivi tekstovi o tome:
https://greatersurbiton.wordpress.com/2 ... world-war/
http://www.spiritofbosnia.org/volume-9- ... ugoslavia/
- stakasa
#424 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Screen sport, kablovska 90-eEdin H. wrote:Tehnoloski napredak nema veze sa temom, gledao bi i da je opstala Jugoslavija ako te to interesuje.Velkoski wrote:Normalno, sada imam priliku da uživam u Monterreyu i Boca Juniorsima. Sve to jednim klikom
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#425 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
zašto lažeš?hAZNADAR wrote:
Tema nije o meni sto je glavnica tvog nastupa ovdje. Umoran sam vise od ovog naseg vjecitog natezanja, svanulo bi mi kad bi me za divnu promjenu popustio malo. Nikako da skontas da sam ja stara komunjara a ne jedan od tvojih new age demona.
ja se tebi uopšte nisam obratio dok ti nisi našao za shodno da me citiraš i komentarišeš sa svojim ofrljativnim argumentima "takva je epoha", a prije toga da me nešto ružiš jer sam se drznuo što sam doveo u pitanje tok rasprave, UOPŠTE SE NE OBRAĆAJUĆI TEBI.
čovječe, lažeš i pri tome pokušavaš uraditi psihoanalizu mene, dok ja komentarišem ono što si napisao: šuplje argumente i nesuvisle logičke slijedove. sve dok glumiš žrtvu
e da. boli me ba dupe šta si ti, ne znam koliko puta ti treba napisati. vidim ono što pišeš i to komentarišem. zaboli me da si lično Mikulić il Kalabić.
kako rekoh...A ako u bivsoj drzavi vise vidim srpsku politiku a manje komunizam - to je moje pravo i moje iskustvo. Izvoli kontrargumentuj - bez tih amatarskih psihoanaliza.