Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
pemanapemani

#1501 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by pemanapemani »

SaraFina wrote:Odredjen broj Bošnjaka je preko 50% stanovništva BiH :D

I zglajzali u mitomaniji, a Srbi i Hrvati niJesu :D

Aneks 7 će nas dokusuriti :D
Po obicaju izokreces rijeci sugovornika.

Dio Bosnjaka je zglajzao u mitomaniju. Dio bosnjacke elite boli kurac za manjim entitetom i zapadnom Hercegovinom. Ko je spominjao sve ili vecinu Bosnjaka?

Ko je rekao da vecina Hrvata i Srba nije zglajzala u mitomaniju?

Ako si psiholog, kao sto tvrdis, trebala bi bolje citati i slusati sta govori sugovornik.
Edin H.

#1502 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

CPT wrote:

Jugoslaven je teritorijalna kvalifikacija i ne nacionalna.
A sta je za tebe nacionalna odrednica? Razlicite vjere? :oops:
Kejn

#1503 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Kejn »

pemanapemani wrote:

Dio Bosnjaka je zglajzao u mitomaniju. Dio bosnjacke elite boli kurac za manjim entitetom i zapadnom Hercegovinom. Ko je spominjao sve ili vecinu Bosnjaka?

Ako si psiholog, kao sto tvrdis, trebala bi bolje citati i slusati sta govori sugovornik.
Sagovornik se kaže na bosanskom.... Bosanac...
seherzada_begovica

#1504 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by seherzada_begovica »

SaraFina wrote: Kakvih ljudi??? Kojih? Bosanaca? Pa i taj 1% "ostalih" su lude Bošnje i par ljudi iz mješovitih brakova u sredinama kao Sarajevo, Tuzla, Zenica i sl.
Trebalo se još 14% popisati da dokažu susjedima i komšijama koliko su privrženi suživotu? :D
A o tvojoj podjeli BiH.... mislim moguće je...
U mokrim snovima svakako i devedesetih je to pokušano nasilno, pa evo dvajs' i kusur godina oni koji su priželjkivali taj scenario ili se popišani bude ili su pod zemljom.
Hrvata u BiH 2020 neće biti više od 5 - 6%. Na osnovu čega ti pripajaš taj teritoriji onda HR?
I na osnovu čega pola BiH daješ Srbiji? Na osnovu 700 000 Srba u RS?
Ja mislim da nema potrebe suprotstavljati bosansku ideju vs. bosnjacku ideju, a mnogi to bez neke velike potrebe, rade.

Mislim da je glupo zanemariti bosansku ideju, kojom se okvirno omogucava i probosanskim Hrvatima i Srbima ideoloska pripadnost Bosanskoj drzavi (pa makar to bilo i 5-10% tih, mozda ih nekada bude vise, mozda manje, nebitno). A s druge strane omogucava se u buducnosti ideja gdje i neki npr. Arapi sutra mogu imati neko ideju u kojoj se mogu osjecati komforno u Bosanskoj drzavi.

A isto tako je glupo zanemariti bosnjacku ideju, koja kao treca kopija asimilatornih nacionalizama na ovim prostorima, je za BiH zalijepila slavenske muslimane. Npr. danas se slavenski muslimani na Kosovu, Makedoniji, nazivaju sebe Bosnjacima i vezu se za Bosnu.

Oboje je to dobro, i svakom ko je izabrao biti vezan za BiH, pozeljne su obje opcije paralelno, sto vise to bolje.
SaraFina

#1505 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by SaraFina »

pemanapemani wrote:

Pa jeboga ti. ... Ti tvrdiš da su Bosanci garant opstojnosti BiH. I da će budjenje i Aneks 7 biti kraj ove države u sadašnjim granicama...Obzirom da Bosanaca ima 1%, znači da je taj pokušaj stvaranja jedinstvene bosanske nacije propao projekat. Je li si? I država je trebala još nakon popisa puknuti. Sve kasnije je glupost.
Ja tvrdim da su Bošnjaci garant opstojnosti BiH u sadašnjim granicama i da trebaju težiti ka cifri od 60 - 70% udjela u stanovništvu BiH. Sa 15 - 20 % Srba i oko 5 -7% Hrvata BiH nema šanse da pukne po šavovima i tvojim predvidjanjima. Ostatak neka budu " ostali" Razumiješ li?

Dakle, postoji i ta "bosanska" mitomanija zakinute manjine, koja se provlači godinama ovdje, a ustvari je propao projekt. Ne zbog Bošnjaka kojih je 50%, nego komšija i susjeda. I nisu krive bošnjačke elite što Srbi i Hrvati sebe ne vide Bosancima, da je uzeta i nacionalna odrednica Bosanci umjesto Bošnjaci ni 2% Srba a ni 1% Hrvata ne bi se opet "upecali" i vezali za BiH. To su obične gluposti.
pemanapemani

#1506 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by pemanapemani »

Kejn wrote:
pemanapemani wrote:

Sagovornik se kaže na bosanskom.... Bosanac...
Kao i sugovornik. Saopstenje - saopcenje, opstina -opcina, kruh -hljeb i sl., dobri moj Bosnjak.
SaraFina

#1507 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by SaraFina »

seherzada_begovica wrote:
SaraFina wrote: Kakvih ljudi??? Kojih? Bosanaca? Pa i taj 1% "ostalih" su lude Bošnje i par ljudi iz mješovitih brakova u sredinama kao Sarajevo, Tuzla, Zenica i sl.
Trebalo se još 14% popisati da dokažu susjedima i komšijama koliko su privrženi suživotu? :D
U mokrim snovima svakako i devedesetih je to pokušano nasilno, pa evo dvajs' i kusur godina oni koji su priželjkivali taj scenario ili se popišani bude ili su pod zemljom.
Hrvata u BiH 2020 neće biti više od 5 - 6%. Na osnovu čega ti pripajaš taj teritoriji onda HR?
Ja mislim da nema potrebe suprotstavljati bosansku ideju vs. bosnjacku ideju, a mnogi to bez neke velike potrebe, rade.

Mislim da je glupo zanemariti bosansku ideju, kojom se okvirno omogucava i probosanskim Hrvatima i Srbima ideoloska pripadnost Bosanskoj drzavi (pa makar to bilo i 5-10% tih, mozda ih nekada bude vise, mozda manje, nebitno). A s druge strane omogucava se u buducnosti ideja gdje i neki npr. Arapi sutra mogu imati neko ideju u kojoj se mogu osjecati komforno u Bosanskoj drzavi.

A isto tako je glupo zanemariti bosnjacku ideju, koja kao treca kopija asimilatornih nacionalizama na ovim prostorima, je za BiH zalijepila slavenske muslimane. Npr. danas se slavenski muslimani na Kosovu, Makedoniji, nazivaju sebe Bosnjacima i vezu se za Bosnu.

Oboje je to dobro, i svakom ko je izabrao biti vezan za BiH, pozeljne su obje opcije paralelno, sto vise to bolje.

Pojasnila sam u predhodnom postu. Ne suprostavljam ja te ideje jedne drugima. Naprotiv! Dobrodošle su. Ali krenuti od temelja da 1% ostalih bude garancija opstojnosti države je nebulozno.
Logičnije je krenuti da 50% jeste i biće s porastom garancija opstojnosti BiH u sadašnjim granicama.
pemanapemani

#1508 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by pemanapemani »

SaraFina wrote:
pemanapemani wrote:

Pa jeboga ti. ... Ti tvrdiš da su Bosanci garant opstojnosti BiH. I da će budjenje i Aneks 7 biti kraj ove države u sadašnjim granicama...Obzirom da Bosanaca ima 1%, znači da je taj pokušaj stvaranja jedinstvene bosanske nacije propao projekat. Je li si? I država je trebala još nakon popisa puknuti. Sve kasnije je glupost.
Ja tvrdim da su Bošnjaci garant opstojnosti BiH u sadašnjim granicama i da trebaju težiti ka cifri od 60 - 70% udjela u stanovništvu BiH. Sa 15 - 20 % Srba i oko 5 -7% Hrvata BiH nema šanse da pukne po šavovima i tvojim predvidjanjima. Ostatak neka budu " ostali" Razumiješ li?

Dakle, postoji i ta "bosanska" mitomanija zakinute manjine, koja se provlači godinama ovdje, a ustvari je propao projekt. Ne zbog Bošnjaka kojih je 50%, nego komšija i susjeda. I nisu krive bošnjačke elite što Srbi i Hrvati sebe ne vide Bosancima, da je uzeta i nacionalna odrednica Bosanci umjesto Bošnjaci ni 2% Srba a ni 1% Hrvata ne bi se opet "upecali" i vezali za BiH. To su obične gluposti.
Vidjet cemo sta buducnost nosi. Po meni je na sceni razdvajanje bosnjackog od esencijalnog bosanskog, odnosno, naglasavanje bitnosti naroda u odnosu na drzavu.

Danas imamo situaciju gdje se vise ni na FTV ne upotrebljava prefiks Bosanski, a sve se vise preuzima velikosrpska i velikohrvatska matrica - bosnjacke stranke, bosnjacka politika, bosnjacka dijaspora i sl.
Zato sam i reagovao na post kolege @Sarajmena. Bosnjacima se potura ta neka ugrozenost i nepriznavanje da bi zaboravili kako je velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici problem drzava BiH, a ne bosnjacki narod. Odnosno, problem su Bosnjaci ako brane drzavu BiH.
seherzada_begovica

#1509 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by seherzada_begovica »

SaraFina wrote:

Pojasnila sam u predhodnom postu. Ne suprostavljam ja te ideje jedne drugima. Naprotiv! Dobrodošle su. Ali krenuti od temelja da 1% ostalih bude garancija opstojnosti države je nebulozno.
Logičnije je krenuti da 50% jeste i biće s porastom garancija opstojnosti BiH u sadašnjim granicama.
Da, to jeste nebuloza, gdje se bosanstvo, koje je i dalje samo i samo idejni projekat, suprotstavlja bosnjastvu koje je funkcionirajuca ideologija.

Bosancerosi, u smisu ljubitelja te ideje, nisu jos pomakli od idejnog projekta, pa ne bi bilo lose da to konkretno i implementiraju u politicku ideolosku platformu, naprave stranke i programe, i zapocnu svoj rad na asimilaciji Hrvatica i Srbeka u Bosancerose, uz uvazavanje da ta ideja nije ideja koja bi trebalo da bude u srazu sa bosnjackom ideologijom, jer Bosnjani vec jesu ili im je lako biti Bosancerosima. .
hAZNADAR

#1510 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:Ja sam od onih idiota koji se i dalje nazivaju Jugoslavenima", rekla je Goca Tržan.

I dodala kako su Bosnjacima pradedovi Srbi i da se ne moraju jesti od muke sto je to tako. :D

Sve u stilu Jugoslavije.
https://www.klix.ba/magazin/muzika/goca ... /180623067

A javio se i Raif Dizdarevic kojemu su noge nekada virile - zna se odakle - sa porukom kako su Bosnjaci u YU imali Renesansu. :shock:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/raif-di ... /180619090
Jeste, jugoslavija=goca trzan. U pravu si :D
Nisam to rekao ali me i ne iznenadjuje da izokreces rijeci. Goca je samo rekla nesto sto vecina Srba misli o nama a to je da smo bivsi Srbi, narod bez korijena, imena,... i koji se jede od muke i kompleksa pa izmislja.... I korijen toga je naravno u Jugi koja je imala tendenciozan pristup historiografiji i fokus na drugima. Ni u gradivu osnovne skole, ni srednje i fakuteta nije bilo ni spomena starih Bosnjana, Bosnjaka i bosanskog jezika. Sami Bosnjaci su vjerovali u mitove da su potomci srpskih prevjera i sl.

A to spominjem samo u kontekstu razbijanja mita o tobozoj ravnopravnosti svih. Zal za Jugom je zal za vlascu Beograda u periodima kada je bilo posla i plata. Inferioran odnos je nazalost prezivio kod mnogih koji su prihvatili tu nizu ulogu.
SaraFina

#1511 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by SaraFina »

pemanapemani wrote:
SaraFina wrote:

Vidjet cemo sta buducnost nosi. Po meni je na sceni razdvajanje bosnjackog od esencijalnog bosanskog, odnosno, naglasavanje bitnosti naroda u odnosu na drzavu.

Danas imamo situaciju gdje se vise ni na FTV ne upotrebljava prefiks Bosanski, a sve se vise preuzima velikosrpska i velikohrvatska matrica - bosnjacke stranke, bosnjacka politika, bosnjacka dijaspora i sl.
Zato sam i reagovao na post kolege @Sarajmena. Bosnjacima se potura ta neka ugrozenost i nepriznavanje da bi zaboravili kako je velikosrpskoj i velikohrvatskoj politici problem drzava BiH, a ne bosnjacki narod. Odnosno, problem su Bosnjaci ako brane drzavu BiH.
Logičnije je težiti da od 50% ideš ka 60%. I da je ta cifra garant opstojnosti jer i jeste... rezervne država nemaju Bošnjaci. Nego od 1% zamišljati gluposti da će se nekom Srbinu i Hrvatu odjednom probuditi bosanskohercegovačka nacionalna svijest i da ćemo doći do zajedničke nacije svih naroda. Od toga nema ništa. Niti je ikad bilo. Možda u ponekoj "romantičnoj" glavi nabrijanoj zajedništvom, ali u R.L nikad. Zato jeste 1% ostalih. A ne 15 - 20%.
hAZNADAR

#1512 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

pemanapemani wrote:

To razdvajanje bosnjackog i bosanskog postoji samo u glavama jugonostalgicara iliti Bosanaca. Necemo se lagati - Bosanstvo koje se ovdje propagira kao konkurent bosnjastvu je nista drugo no nastavak jugoslovenstva. Sa istim zabludama.

U stvarnosti velika vecina Bosnjaka itekako voli, postuje, upotrebljava,... bosanski prefiks. Zato sto bosanski prefiks znaci dvije stvari.

- prva je drzavljanstvo, odnosno poistovjecivanje sa drzavom BiH pa se bosanski prefiks koristi kao skracenica od bosanskohercegovackog.
- drugo je odredjeni geopoliticki i kulturoloski fenomen koji se veze uz bosanstvo.

A popis koji se ovdje spominje nije pokazao pad bosanstva i pobjedu etnija - mozemo slobodno bez ikakve dvojbe dodati bosanski prefiks uz bosnjastvo. Normalnim ljudima to ide jedno uz drugo. Jugonostalgicari su kao manjina odavno operisani od ikakve logike, etike i ponosa pa od njih i ne ocekujem da prihvate da su Bosnjaci istovremeno i Bosanci.
SaraFina

#1513 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by SaraFina »

SaraFina wrote:

Da, to jeste nebuloza, gdje se bosanstvo, koje je i dalje samo i samo idejni projekat, suprotstavlja bosnjastvu koje je funkcionirajuca ideologija.

Bosancerosi, u smisu ljubitelja te ideje, nisu jos pomakli od idejnog projekta, pa ne bi bilo lose da to konkretno i implementiraju u politicku ideolosku platformu, naprave stranke i programe, i zapocnu svoj rad na asimilaciji Hrvatica i Srbeka u Bosancerose, uz uvazavanje da ta ideja nije ideja koja bi trebalo da bude u srazu sa bosnjackom ideologijom, jer Bosnjani vec jesu ili im je lako biti Bosancerosima. .
Ma naravno. Bosanci i Bošnjaci kojima je cilj opstanak i "boljitak" BiH kao jedinstvene i priznate država u sadašnjim granicama za mene su =. Ali....
Trenutno jedino bošnjačku dominaciju vidim kao realnu opciju opstojnosti BiH.
Bodkin

#1514 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:Ja sam od onih idiota koji se i dalje nazivaju Jugoslavenima", rekla je Goca Tržan.

I dodala kako su Bosnjacima pradedovi Srbi i da se ne moraju jesti od muke sto je to tako. :D

Sve u stilu Jugoslavije.
https://www.klix.ba/magazin/muzika/goca ... /180623067

A javio se i Raif Dizdarevic kojemu su noge nekada virile - zna se odakle - sa porukom kako su Bosnjaci u YU imali Renesansu. :shock:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/raif-di ... /180619090
Jeste, jugoslavija=goca trzan. U pravu si :D
Nisam to rekao ali me i ne iznenadjuje da izokreces rijeci. Goca je samo rekla nesto sto vecina Srba misli o nama a to je da smo bivsi Srbi, narod bez korijena, imena,... i koji se jede od muke i kompleksa pa izmislja.... I korijen toga je naravno u Jugi koja je imala tendenciozan pristup historiografiji i fokus na drugima. Ni u gradivu osnovne skole, ni srednje i fakuteta nije bilo ni spomena starih Bosnjana, Bosnjaka i bosanskog jezika. Sami Bosnjaci su vjerovali u mitove da su potomci srpskih prevjera i sl.

A to spominjem samo u kontekstu razbijanja mita o tobozoj ravnopravnosti svih. Zal za Jugom je zal za vlascu Beograda u periodima kada je bilo posla i plata. Inferioran odnos je nazalost prezivio kod mnogih koji su prihvatili tu nizu ulogu.
Znaci prvo je goca=jugoslavija, a sad je goca=vecina srba :D
spreca

#1515 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by spreca »

goca je izgleda bila malo vise popila a suhovine nije bilo pod rukom da zamezi pa joj se malo omaklo :lol:
hAZNADAR

#1516 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

pemanapemani wrote:
Kejn wrote:Interesantno je kako svi ovi "Bosanci i Hercegovci" na forumu ponavljaju političke mantre i floskule iz beogradske kuhinje devedesetih....
Npr. "Fildžan država" je jedna od njih.
Jebote, odredjen broj Bosnjaka je zglajzao u mitomaniju i istorijsku paranoju po ugledu na velikosrbe. Nakacilo se na ovo malo Bosanaca, jer nema muda da nesto kaze velikosrbima i velikohrvatima. Preksinoc si imso cetnicko orgijanje u istocnom Sarajevu, na 100m od glavnog grada, a ti lijecis frustracije na Bosancima koji postoje u tragovima.

Prihvacanje velikosrpske matrice u citavom obimu.
Nece proci ta prica kao kod Hrvata da Bosnjaci u nemoci prema Srbima svoje frustracije ispoljavaju na nekom drugom. Osim palamudjenja na ovom forumu u stvarnosti ne postoji nikakav atak na bosanstvo, Bosance,... od strane Bosnjaka,... mislim postojite li uopce politicki negdje? Neka stranka napr.?

A takodjer je velika zabluda to navodno kopiranje srpskog nacionalizma i ugled na velikosrbe. To niko nije nikada mogao dokazati ni argumentima ni logikom. Nacionalni identitet Bosnjaka koji jos nije sazrio se pokusava poistovjetiti sa ideologijom negiranja drugih, teriotrijalnih aspiracija, mitomanije u historiografiji, fasistickim stavovima prema drugima, slavljenju ili negiranju svojih zlocina i zlocinaca,.... :lol:

Ako cemo vec praviti paralele - zapitaj se radije ko ovdje na forumu jedino ismijava izmisljenu naciju u hotelu, negira bosanski jezik Bosnjacima, i opcenito islamsku kulturu i backgrund tumaci kao stran, zaostao,.... - pa onda skontaj na koga je to ugled.

A davno smo dokazali da je vecina zabluda kod velikosrba - korijenom u Jugoslaviji. Pa nisu oni pred opci pokolj bosnjackih civila 92-ge imali kratki kurs nacionalizma i sataniziranja,... vec su rasli sa predrasudama koje su im omogucile laksi genocid - bez problema sa moralom i savjescu. Upravo je Jugoslavija bila prostor i okvir gdje su se Bosnjaci mogli protumaciti, definisati,... kao korov i kukolj historije a sve od njih je ili primitivno ili zlo ili zaostalo ili nepostojece ili inferiorno,..... sto u tragovima mozes itekako naci u mnogim izjavama jugonostalgicara. Naravno da velikosrbi i domaci jugonostalgicari ne posmatraju isto genocid u zadnjem ratu - ali dijele zablude koje su dovele do genocida.
Bodkin

#1517 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
pemanapemani wrote:
Kejn wrote:Interesantno je kako svi ovi "Bosanci i Hercegovci" na forumu ponavljaju političke mantre i floskule iz beogradske kuhinje devedesetih....
Npr. "Fildžan država" je jedna od njih.
Jebote, odredjen broj Bosnjaka je zglajzao u mitomaniju i istorijsku paranoju po ugledu na velikosrbe. Nakacilo se na ovo malo Bosanaca, jer nema muda da nesto kaze velikosrbima i velikohrvatima. Preksinoc si imso cetnicko orgijanje u istocnom Sarajevu, na 100m od glavnog grada, a ti lijecis frustracije na Bosancima koji postoje u tragovima.

Prihvacanje velikosrpske matrice u citavom obimu.
Nece proci ta prica kao kod Hrvata da Bosnjaci u nemoci prema Srbima svoje frustracije ispoljavaju na nekom drugom. Osim palamudjenja na ovom forumu u stvarnosti ne postoji nikakav atak na bosanstvo, Bosance,... od strane Bosnjaka,... mislim postojite li uopce politicki negdje? Neka stranka napr.?

A takodjer je velika zabluda to navodno kopiranje srpskog nacionalizma i ugled na velikosrbe. To niko nije nikada mogao dokazati ni argumentima ni logikom. Nacionalni identitet Bosnjaka koji jos nije sazrio se pokusava poistovjetiti sa ideologijom negiranja drugih, teriotrijalnih aspiracija, mitomanije u historiografiji, fasistickim stavovima prema drugima, slavljenju ili negiranju svojih zlocina i zlocinaca,.... :lol:

Ako cemo vec praviti paralele - zapitaj se radije ko ovdje na forumu jedino ismijava izmisljenu naciju u hotelu, negira bosanski jezik Bosnjacima, i opcenito islamsku kulturu i backgrund tumaci kao stran, zaostao,.... - pa onda skontaj na koga je to ugled.

A davno smo dokazali da je vecina zabluda kod velikosrba - korijenom u Jugoslaviji. Pa nisu oni pred opci pokolj bosnjackih civila 92-ge imali kratki kurs nacionalizma i sataniziranja,... vec su rasli sa predrasudama koje su im omogucile laksi genocid - bez problema sa moralom i savjescu. Upravo je Jugoslavija bila prostor i okvir gdje su se Bosnjaci mogli protumaciti, definisati,... kao korov i kukolj historije a sve od njih je ili primitivno ili zlo ili zaostalo ili nepostojece ili inferiorno,..... sto u tragovima mozes itekako naci u mnogim izjavama jugonostalgicara. Naravno da velikosrbi i domaci jugonostalgicari ne posmatraju isto genocid u zadnjem ratu - ali dijele zablude koje su dovele do genocida.
:D :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1518 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote:
:lol:
pemanapemani

#1519 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by pemanapemani »

Opet oni o bratstvu i jedinstvu i @hAznadar o svojim frustracijama sto je nekad bio zadrti Jugosloven, pa ih ovako lijeci.

Nikakvo bratstvo i jedinstvo, nego bosanska ideja koja bi okupila sve one kojima je BiH domovina - vecinu Bosnjaka i ostalih, Hrvate poput Ive i Zeljka Komsica, Vikica, dijela franjevaca i sl., Srbe poput Lazovica, Bogicevica, Susnice, Bursaca, Puhala i sl.

Jebes vecinu od 60% kada zivi na 30% teritorija drzave. Ta bi prica pila vode da se forsirao i forsira povratak u manji entitet i da zapadna Hercegovina nije prepustena velikohrvatima.
Covjece, tzv. ProBiH snage nisu u stanju napraviti jebenu cestu do jedinog grada na moru u drzavi, nego moras dva puta vaditi pasos dok stignes do BiH mora.

Moja malenkost navedeno tumaci kao prihvatanje velikosrpske i velikohrvatske matrice. Prodana muda koja su predstavljena kao kvalitetni bubrezi.

Znam da ce ponovo graktanje o Jugoslovenima i bratstvu i jedinstvu, pa odoh na pivu i travaricu.
General War

#1520 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

_BataZiv_0809 wrote:
Bodkin wrote:
:lol:
Kako se ovdje gluposti ciklicno ponavljaju :-)
radostan dan

#1521 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by radostan dan »

jel se očitovao balašević, da se i ja uključim u diskašn...
SaraFina

#1522 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by SaraFina »

radostan dan wrote:jel se očitovao balašević, da se i ja uključim u diskašn...

Inšalah, hajde :D... Da pročitamo koju pametnu. Nego, jesi se oporavio od poraza i oniJeh provokacija? MoReš li "haberiti" mislim tipkati?
hAZNADAR

#1523 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

radostan dan wrote:jel se očitovao balašević, da se i ja uključim u diskašn...
Nema tu puno diskasn

Balas rece da Juga nije valjala jer da jest - nebi se nako raspala.

FGR ga razape. Zadnje javljanje od mister H po tom pitanju:
Ne podnosim prelivode i neprincipijelne ljude.

Pisao pateticne i uvlakacke pjesme u onom rezimu zbog licnog interesa, pa poslije promjenio. Ko bolan u tim godinama pise pjesme podrske rezimu i vodji? :lol: U mojoj osnovnoj skoli ucenike ganjali sto su crtali kukaste krstove ili sto su se zajebavali sa Titovom bolesti.

I onda kazes karakter i dobrota.

Kada bude napravio nesto poput Huse iz Kladuse koji je smjestio izbjeglice u svom restoranu i hranio ih svojim novcem onda cu prihvatiti tu dobrotu, a ja koliko znam niko ga ni od komsija u Novom sadu ne podnosi.

Uostalom nebitan lik, nikada nisam podnosio njegove pateticne pjesme ionako, premda me komsija porijeklom Madjar poprilicno peglao svojevremeno sa istima. :skoljka:
Ne volem
zatucane, gratis, kravatase
hipohondre sto se plase
da dobiju rak od razmisljanja
Novak20

#1524 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Novak20 »

.
Obi Wan Bosnian

#1525 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Obi Wan Bosnian »

Sarajmen wrote:Image

Jedna baklja je predstavljala simbol jednog od naroda. Husaga Čišić je tražio da Bošnjaci imaju ravnopravan status sa ostalim narodima (i narodnostima) ali nije bilo sluha za to. Grb je dvije decenije imao pet baklji.
Pa naravno. Ja ne znam šta je tu čudno. Nisu ni Albanci imali baklju a ni Mađari. Naravno, Bošnjaci su slaveni porijeklom ali su prihvatili azijsku religiju i davali imena koja imaju značenja na azijskim jezicima. Dakle, Bošnjaci su svojevoljno prihvatili da svoj identitet vežu sa vanevropskim identitetom. A dio tog identiteta je bio i da vjerska pripadnost bude važnija od nacionalne pa nisu ni dovoljno radili na afirmaciji svoje nacije.

Svi naši ratovi ovdje su se vodili zbog identiteta jer jedni ne žele da budu asimilirani u identitet drugih a drugi žele da šire teritorij svog identiteta. Jugoslavija je nastala na ideji zajedničke države slavena i naravno da oni koji svoj identitet nisu vezali za evropu i slavene već za aziju i arape nisu shvatani kao dio istog jugoslovenskog identiteta.

U tom smislu Jugoslavija je svakako bila dobra Bošnjacima jer ih je dobrim dijelom asimilirala nazad u evropski i slavenski identitet i odmakla od nazadnog arapskog identiteta. Nažalost, ne dovoljno jer nije dovoljno dugo trajala. Kada se je raspadala Bošnjaci su i dalje dominantno imali arapska imena i arapsku religiju. Tokom rata su jasno pokazali da im je u slučaju borbe za opstanak njihov azijski identitet najvažniji (od pobjede SDA koja je gradila kampanju na islamu, tekbiranja i nazivanja mrtvih šehidima itd).

Nakon rata Bošnjaci se još više okreću aziji i naravno da je to najveći problem Bošnjaka jer ih sve više pozicionira kao strano tkivo u evropi.

Zaključak: Jugoslavija je bila zadnja nada za Bošnjake. Bez Jugoslavije Bošnjaci su strano tkivo koje će uvijek smetati evropi. Nedovoljno jaki da budu samostalni Bošnjaci će nastaviti lagano da propadaju sa ova dva okova koja su im svezano oko nogu.

Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije.
Post Reply