Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
- edo_79
#1451 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
NIšta nama više ne može pomoći ... jedino sa udari brdo u brdo, da nas potamani sve i jednog kad smo ovakva gamad i kapak .....
- Banksy
#1452 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
fašistička orjunašicesabina1 wrote:A Jugoslavija i komunisti su manje-vise cetnici s petokrakama i to je manje-vise isto.........jedino je dijaspora patriotskaBanksy wrote:Da nema dijaspore ne bi niko sjetio ni Jugoslavije ni komunista...
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#1453 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ja sam vas mislim na nekoj drugoj temi zamolila da me ne citirate...uz duzno postovanje vasoj elokvenciji , pristojnosti pa cak i stavovima koji su takvi kakvi jesu - ne zelim gubiti vrijeme (iako forum jeste gubljenje vremena) na prepiske u kojoj nece doci do promjene stavova iskljucivo zbog ideoloske matrice (obostrane da se razumijemo).hAZNADAR wrote:Bas duhovito,... iako ne vidjeh na ovoj temi nekog patriotizma - bitno je gajiti taj stereotip. Ono - skuzis neciju IP adresu - patriJota alert!!!sabina1 wrote:A Jugoslavija i komunisti su manje-vise cetnici s petokrakama i to je manje-vise isto....jedino je dijaspora patriotska....ako njima ne treba Dezulovic , koji ce klinac taj Dezulovic pisati za Oslobodjenje ???Banksy wrote:Da nema dijaspore ne bi niko sjetio ni Jugoslavije ni komunista...![]()
A interesantno je kad se vec spominje druga tema o Borisu - kako se tu samo zbog jednog neobjavljenog teksta drami o zabrani slobode govora - a u isto vrijeme draga Juga i draga jugina sloboda govora u medijima.
Nikada ne sudim o ljudima na osnovu toga gdje , kako i zasto zive ili kakvu pozadinu imaju i koliko god o dijaspori postojale predrasude nikada se njima zdravorazumski nisam vodila jer je takva percepija jednostavno - neistinita , ipak primjeticu da su svi ex-yu ljudi iz dijaspore veci katolici of pape (svako u svom toru) i da njihova mudrovanja (subjektivno obojena zbog neke licne sudbine) su najcesce gomila gluposti u odnosu na realnost u zemlji trenutno.
Ponovicu iako nije tema , ovom zabranom SARAJEVO JE DOKAZALO DA NE ZASLUZUJE DEZULOVICA. Pametnom isaret dosta.
Nadam se da cemo se uspjesno zaobilaziti kao i do sada.
Pozdrav.
- sabina1
#1454 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Banksy wrote:
fašistička orjunašice![]()
.....
![]()
![]()
- edo_79
#1455 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
ZIP FAJL Binasasabina1 wrote:Banksy wrote:
fašistička orjunašice![]()
.....
![]()
![]()
![]()
![]()
- Hajvan
#1456 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ovdje neki forumashi brkaju vlastite propale zzivote, nazivajuchi to propalom zemljom..
tu je bosna, nije ona kriva za vashe promashaje i visoka ochekivanja…
tu je i tu che i ostati.
tu je i tu che i ostati.
-
kiligonzales
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1458 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
hiljadu opštih mjesta umjesto argumenata i onda kada se očekivala neka razrada i sa tim argumentima sa sijela, frajer završi "esej" na najbitnijem dijelu. u stvari prije njegakiligonzales wrote:Evo sta stav kaze...
http://stav.ba/zasto-su-bosnjaci-voljel ... goslaviju/
smeće.
-
kiligonzales
#1459 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
ma clanak ko clanak, sve udrobljeno pomalo. ali jedan detalj iz clanka me podsjeti na neku moju pricu s rajom, neki dan tako na nekoj sjedaljki kako smo upali u proces citanje neke arhivske gradje jaran izvuce podatak upravo o toj Kraljevini Jugoslaviji i cetnickoj kancelariji u Sarajevu tokom Kraljevine, te proganjanju komunista tada i neki Bosnjo svjedoci protiv istog. U sobi tajac...Chmoljo wrote:hiljadu opštih mjesta umjesto argumenata i onda kada se očekivala neka razrada i sa tim argumentima sa sijela, frajer završi "esej" na najbitnijem dijelu. u stvari prije njegakiligonzales wrote:Evo sta stav kaze...
http://stav.ba/zasto-su-bosnjaci-voljel ... goslaviju/![]()
smeće.
- BHCluster
#1460 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Eh da neJma Bosnjaka i diJaspore pa ovdje bi bio raj, kad malo razmislis pa Bosnjaci nisu bili nikakav faktor u bivsoj SFRJ pa ste je sjebali. Ko vas ne zna skupo ce vas platiti.
-
hAZNADAR
#1461 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ih, ih sto mi se neko uobrazio,..sabina1 wrote:Ja sam vas mislim na nekoj drugoj temi zamolila da me ne citirate...uz duzno postovanje vasoj elokvenciji , pristojnosti pa cak i stavovima koji su takvi kakvi jesu - ne zelim gubiti vrijeme (iako forum jeste gubljenje vremena) na prepiske u kojoj nece doci do promjene stavova iskljucivo zbog ideoloske matrice (obostrane da se razumijemo).hAZNADAR wrote:Bas duhovito,... iako ne vidjeh na ovoj temi nekog patriotizma - bitno je gajiti taj stereotip. Ono - skuzis neciju IP adresu - patriJota alert!!!sabina1 wrote:
A Jugoslavija i komunisti su manje-vise cetnici s petokrakama i to je manje-vise isto....jedino je dijaspora patriotska....ako njima ne treba Dezulovic , koji ce klinac taj Dezulovic pisati za Oslobodjenje ???![]()
A interesantno je kad se vec spominje druga tema o Borisu - kako se tu samo zbog jednog neobjavljenog teksta drami o zabrani slobode govora - a u isto vrijeme draga Juga i draga jugina sloboda govora u medijima.
Nikada ne sudim o ljudima na osnovu toga gdje , kako i zasto zive ili kakvu pozadinu imaju i koliko god o dijaspori postojale predrasude nikada se njima zdravorazumski nisam vodila jer je takva percepija jednostavno - neistinita , ipak primjeticu da su svi ex-yu ljudi iz dijaspore veci katolici of pape (svako u svom toru) i da njihova mudrovanja (subjektivno obojena zbog neke licne sudbine) su najcesce gomila gluposti u odnosu na realnost u zemlji trenutno.
Ponovicu iako nije tema , ovom zabranom SARAJEVO JE DOKAZALO DA NE ZASLUZUJE DEZULOVICA. Pametnom isaret dosta.
Nadam se da cemo se uspjesno zaobilaziti kao i do sada.
Pozdrav.
Nema sanse. I ne sjecam se da sam te ikada zaobilazio, ni tebe ni ikoga ovdje na Politici. Prebaci se na FB, PP, #,... ako ti je do odabrane raje - ali dok pises javno gluposti - na svaku ces dobiti odgovor. Svidjalo ti se ili ne. Ako ne - uvijek imas onu igru kaladonta gdje ti niko ne moze proturjeciti.
Sudis ti ljude po opredjeljenju a ne karakteru, po stereotipnim predstavama koje ujedno i siris ovdje a tako se siri i mrznja. Gdje si molim te na ovoj temi vidjela neki dijasporski patriotizam, katolicanstvo vece od pape,... i sl.? Proveo sam oko 30 god u YU i imam pravo reci sta mislim bez obzira gdje zivio sada kada te drzave vise nema - kakav patriotizam ti spominjes? Mislim imate li vi fgr drama queen ikakav odgovor neistomisljenicima osim SDA, turkofil, dijasporski patrijota, nacionalista,... i sl.?
Cuj Sarajevo ne zasluzuje Dezulovica.
Davno sam rekao - ne treba vas covjek previse kritikovati i razotkriti - samo da vas pusti da sami dodjete do izrazaja. I usput receno malo kulture nije naodmet - postoji tema o Borisu i nije mi jasno zasto miniras ovdje.
Last edited by hAZNADAR on 12/06/2018 17:01, edited 1 time in total.
- BHCluster
#1462 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Pa kad neJma sta drugo napisati valja popuniti praznine.
- LBVIEW
#1463 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Cuj nisu, pa zar nije sve pocelo Alijinom IZ, a zavrsilo Referendumom "kojim su Srbi satjerani uz zid", kako rece perjanica jugoslovenstva na forumu i sire - drug Djeneral?BHCluster wrote:Eh da neJma Bosnjaka i diJaspore pa ovdje bi bio raj, kad malo razmislis pa Bosnjaci nisu bili nikakav faktor u bivsoj SFRJ pa ste je sjebali. Ko vas ne zna skupo ce vas platiti.
Alija, Alija, dje ce ti dusa?
- BHCluster
#1464 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
A islamizacija, Tekbiranje???LBVIEW wrote:Cuj nisu, pa zar nije sve pocelo Alijinom IZ, a zavrsilo Referendumom "kojim su Srbi satjerani uz zid", kako rece perjanica jugoslovenstva na forumu i sire - drug Djeneral?BHCluster wrote:Eh da neJma Bosnjaka i diJaspore pa ovdje bi bio raj, kad malo razmislis pa Bosnjaci nisu bili nikakav faktor u bivsoj SFRJ pa ste je sjebali. Ko vas ne zna skupo ce vas platiti.![]()
- Kejn
#1465 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Је... ли вас отац бечки коњушари и потурице нато пакта !
Ко вас је терао да разбијате онако лепу земљу !
- LBVIEW
#1466 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
To je finale - pocelo je s IZ, pa preglasavanje, srpski svat...BHCluster wrote:A islamizacija, Tekbiranje???LBVIEW wrote:Cuj nisu, pa zar nije sve pocelo Alijinom IZ, a zavrsilo Referendumom "kojim su Srbi satjerani uz zid", kako rece perjanica jugoslovenstva na forumu i sire - drug Djeneral?BHCluster wrote:Eh da neJma Bosnjaka i diJaspore pa ovdje bi bio raj, kad malo razmislis pa Bosnjaci nisu bili nikakav faktor u bivsoj SFRJ pa ste je sjebali. Ko vas ne zna skupo ce vas platiti.![]()
- LBVIEW
#1467 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Mogli smo lepo ziveti u Jugoslaviji, a vi s Hrvatima opet noz u ledja.Kejn wrote:Је... ли вас отац бечки коњушари и потурице нато пакта !
- sabina1
#1468 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Temu o Borisu sam namjerno navela kao egazaktan primjer dijasporsko-forumskog poimanja stvarnosti , ako vam se ne dopada - tu je moderacija da skrene pažnju.hAZNADAR wrote:[
Ih, ih sto mi se neko uobrazio,..![]()
Nema sanse. I ne sjecam se da sam te ikada zaobilazio, ni tebe ni ikoga ovdje na Politici. Prebaci se na FB, PP, #,... ako ti je do odabrane raje - ali dok pises javno gluposti - na svaku ces dobiti odgovor. Svidjalo ti se ili ne. Ako ne - uvijek imas onu igru kaladonta gdje ti niko ne moze proturjeciti.
Sudis ti ljude po opredjeljenju a ne karakteru, po stereotipnim predstavama koje ujedno i siris ovdje a tako se siri i mrznja. Gdje si molim te na ovoj temi vidjela neki dijasporski patriotizam, katolicanstvo vece od pape,... i sl.? Proveo sam oko 30 god u YU i imam pravo reci sta mislim bez obzira gdje zivio sada kada te drzave vise nema - kakav patriotizam ti spominjes? Mislim imate li vi fgr drama queen ikakav odgovor neistomisljenicima osim SDA, turkofil, dijasporski patrijota, nacionalista,... i sl.?
Cuj Sarajevo ne zasluzuje Dezulovica.Ah tesko vama sad sto gubitkom jedne kolumne patite u tom civilizacijskom mraku i sunovratu kulture. Jadno li je i cemerno to Sarajevo ako mu je jedan insan dizao prosjek.
Davno sam rekao - ne treba vas covjek previse kritikovati i razotkriti - samo da vas pusti da sami dodjete do izrazaja. I usput receno malo kulture nije naodmet - postoji tema o Borisu i nije mi jasno zasto miniras ovdje.
Nigdje nisam propagirala MRŽNJU , reći nekome da nekoga mrzi nije zajebancija ili obrazložite ili povucite riječ ili ću ja pozvati pogađate - moderaciju ?
Rekla sam da ljude ne posmatram na osnovu porijekla , nacije , religije bilo kako...na osnovu bilo čega na šta oni rođenjem nisu mogli uticati , to je besmisleno ali ovo oko dijasporskih mudrovanja je apsolutna istina (koja ne mora biti preslikana 100 % ni na forum ni na neku temu ni na forumaše) , sama imam rođake u dijaspori od kojih sam 1000 puta čula šta je najbolje "za mene" i kako bi mi trebali "da se obračunamo" i zašto treba "pretrpiti" vladajuću lopovsku , ratno-profitersku bagru i od njihovih opservacija mi se diže kosa na glavi.
Niti za jedan promil ne želim umanjiti njihov sud i njihove vrijednosti te umanjiti ličnu tragediju ratnu ili postratnu zbog koje su završili u dijaspori ali mi je pun klinac tastaturno-telefonskih internet patriota kojima je iz udobne tuđine i socijalne sigurnosti jako teško posmatrati mene kako se patim - ma nemojte.
I u najvećoj mjeri svi razmišljaju jednako , ponekad mogu biti zanimljivi u svojim sajber-ratovima i bitkama ali kad valjaju budaleštine nikako nisu zanimljivi.
SarajevU NAŽALOST JESTE JEDAN DEŽULOVIĆ DIZAO PROSJEK , on jedan i još pokoji domaći i pokoji srpski Dežulović...DA JESTE , Sarajevo nažalost spalo na to da gubitkom jednog Dežulovića dokazanog PRIJATELJA GRADA gubi puno toga...nabavite naočale s malo većom dioptrijom ako ne vidite.
Bajke su na spratu kaže jedan star vic haznadare...na spratu.
-
Liska
#1469 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Nisam Bošnjak ali valjda mogu reći svoje mišljenje. U siječnju 1990. godine održan je posljednji kongres SKJ koja se na njemu raspala i to zbog nepristajanja većina partijskih komunističkih partija na princip jedan čovjek-jedan glas, koji su željeli nametnuti rukovodstva iz Srbije i Crne Gore. Meni je tada kao 18 godišnjaku bili jasno da slijedi raspad partije a time i države. Tako da je bespredmetno raspravljati o tome je li nešto bilo loše ili dobro kad se raspadne, pogotovo na onaj način. Valjalo je dok nije puklo, a čim je puklo to je znak kako nije valjalo. A puklo je sa raspadom komunističke partije koji je počeo bar 20 godina ranije. S obzirom na sustav u kojem smo odgajani, gdje se drugačije mišljenje nije toleriralo nego kažnjavalo, bilo je iluzorno očekivati da će sada uslijediti bezbolni prijelaz na višestranački sustav u kojem će narod birati najbolje. S obzirom na karakter države i jednu vladajuću ideologiju, nije se moglo završiti drugačije. Jer to je isto kao da od autističnog djeteta, a to smo svi mi bili u takvom sustavu, očekuješ da preuzme odgovornost u svome životu i donosi najbolje moguće odluke. Jedini način da se vrijeme vrati je ponovno uvođenje jednostranačkog sustava i jedne ideologije i partije koja će imati sredstva kojima će moći natjerati sve druge da budu podložni, a one koji to neće će jednostavno pobiti i ukloniti. U takvome sustavu je moguće očekivati bolji i lakši okvir za ekonomiju jer ako i bude loše, nitko to neće smjeti reći. Svi ćemo biti nasmijani i govoriti kako nam je lijepo, jer drugačije i ne bi smjeli. Sad se svi zapitajte koliko je ovo realno. Imamo i drugi put mukotrpne izgradnje i države, i pojedinaca, i naroda do neke zajedničke svijesti što je to najbolje za većinu nas, a bez nametanja i prijetnji onima koji se sa time eventualno ne slažu. Dijalog i uvažavanje tuđeg mišljenja je jedino što možemo uraditi. Međutim, mi smo danas na nivou svijesti da se ljudi u jednom haustoru ne mogu dogovoriti oko najjednostavnijih stvari oko uređenja zgrade, a ne oko uređenja naših života i države. Jedino poznajemo silu, ako nećeš ovako, ja ću ovako, ako nešto i pokušaš iz inata ću ti zeznuti sve što pokušavaš. Nigdje ni pokušaja da se dođe do najmanjeg zajedničkog nazivnika oko kojeg bi se svi složili. Zato i nije čudo da smo tu gdje jesmo, u svakom pogledu.
- BHCluster
#1470 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Rad svoje nesposobnosti naeavno traze u drugima, medjutim ima internet pa mogu svoje frustracije i komplekse da ispoljavaju.Hajvan wrote:Ovdje neki forumashi brkaju vlastite propale zzivote, nazivajuchi to propalom zemljom..
tu je i tu che i ostati.
- madner
#1471 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Bolje ti ide sa slikicama.
Gdje su nam ove gromade sa svojim teorijama?
Gdje su nam ove gromade sa svojim teorijama?
- madner
- ultima_palabra
-
The 51st State
#1474 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Kad je ekonomija bila mjerilo na balkanu...
-
kiligonzales
#1475 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Moramo se ovim istocnim komsijama i zapadnim susjedima zahvaliti na restartovanje na pocetne postavke.madner wrote: