Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
Edin H.

#1001 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

Bodkin wrote:
ultima_palabra wrote: Dedo nije bio u partiji, bio direktor. Njegov otac bio trgovac i hadzija, nacionaliziralo mu vecinu imovine iza rata.

Moj stari isto bio direktor, ali je bio u partiji.
Lazes ili su ti starom dali ime damir. Nema treceg objasnjenja
Sta bolan laze, upravo je tako bilo.
Edin H.

#1002 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:
Bake je legarno izabrani lider Bosnjaka, njegove rijeci sigurno imaju tezinu, kako god ti to zelio spinovati.
Ok, "Edine".
Nego, pretpostavljam da isto vrijedi i za vas,
znas ono : "Karazdic, Milosevic su legalno izabrani lideri Srba, njihove rijeci/djela sigurno imaju tezinu", ma kako ti to zelio spinovati. :wink:
A to, da smo za vas Turci nije nista novo - jebi ga, valja lijeciti 500 godina kompleksa, jos otkako Olivera ode za mrskog Turcina. :D[/quote]

Kani se trivijalnih komentara u nesdostatku argumentata, ja sam jedan od rijetkih koji je na ovom forumu registrovan pod pravim imenom.
Ime ionako nista ne znaci, sto Fudo rece na Zapadu nasi ljudi mijenjaju imena kao sto su djeca razmjenjivala salvete i ja apsolutno nema nikakvih pozitivnih osjecanja niti prema jednoj vjerskoj skupini, pardon naciji.

Takodje ne znam sta pokusavas sa izvrtanjem cinjenica i imputiranjem srpskih fasista i ratnih zlocinaca koji su ili umrli u zatvoru ili zbog svojih djela leze u zatvoru. Ja sam se, vjerovatno za razliku od tebe, protiv tih ljudi i te fasiodne politike borio.
To bi po tebi trebalo znaciti da automatski opravdavam ono sto po meni nije ispravno i nepotrebno i besmisleno koketiranje sa istorijom na slican nacin na koji to rade druga dva nacionalna lidera.
Covjek je pojedinac i razmislja o dogadjajima svojom glavom, a ne valjda pod prizmom sta su bili roditelji ili koja je okupatorska sila i koliko bila na nekom teritoriju. Takodje su zlocini individualni, a ne kolektivni i iza svakog postoji covjek sa imenom i prezimenom, berz obzira u cije ime tvrdi da ih je pocinio.
S obzirom da nacije ne mozes ukinuti , premda bh ja naravno bio za to, Bosna moze opstati samo kao sto Tito rece za Jugoslaviju kao ravnopravna zajednica svih naroda i narodnosti. Nazalost nema licnosti ili volje naroda da je povuce u tom pravcu, a sve ostalo vodi haosu koji sada imamo.
Bodkin

#1003 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

Edin H. wrote:
Bodkin wrote:
ultima_palabra wrote: Dedo nije bio u partiji, bio direktor. Njegov otac bio trgovac i hadzija, nacionaliziralo mu vecinu imovine iza rata.

Moj stari isto bio direktor, ali je bio u partiji.
Lazes ili su ti starom dali ime damir. Nema treceg objasnjenja
Sta bolan laze, upravo je tako bilo.
Bodkin wrote:
ultima_palabra wrote:
Bodkin wrote: Lazes ili su ti starom dali ime damir. Nema treceg objasnjenja
Ja prvi u familiji koji nema ime arapskog porijekla.
Sarkazam jeboga :D
insomnia78

#1004 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

Edin H. wrote:
insomnia78 wrote:
Bake je legarno izabrani lider Bosnjaka, njegove rijeci sigurno imaju tezinu, kako god ti to zelio spinovati.
Ok, "Edine".
Nego, pretpostavljam da isto vrijedi i za vas,
znas ono : "Karazdic, Milosevic su legalno izabrani lideri Srba, njihove rijeci/djela sigurno imaju tezinu", ma kako ti to zelio spinovati. :wink:
A to, da smo za vas Turci nije nista novo - jebi ga, valja lijeciti 500 godina kompleksa, jos otkako Olivera ode za mrskog Turcina. :D
Kani se trivijalnih komentara u nesdostatku argumentata, ja sam jedan od rijetkih koji je na ovom forumu registrovan pod pravim imenom.
Ime ionako nista ne znaci, sto Fudo rece na Zapadu nasi ljudi mijenjaju imena kao sto su djeca razmjenjivala salvete i ja apsolutno nema nikakvih pozitivnih osjecanja niti prema jednoj vjerskoj skupini, pardon naciji.

Takodje ne znam sta pokusavas sa izvrtanjem cinjenica i imputiranjem srpskih fasista i ratnih zlocinaca koji su ili umrli u zatvoru ili zbog svojih djela leze u zatvoru. Ja sam se, vjerovatno za razliku od tebe, protiv tih ljudi i te fasiodne politike borio.
To bi po tebi trebalo znaciti da automatski opravdavam ono sto po meni nije ispravno i nepotrebno i besmisleno koketiranje sa istorijom na slican nacin na koji to rade druga dva nacionalna lidera.
Covjek je pojedinac i razmislja o dogadjajima svojom glavom, a ne valjda pod prizmom sta su bili roditelji ili koja je okupatorska sila i koliko bila na nekom teritoriju. Takodje su zlocini individualni, a ne kolektivni i iza svakog postoji covjek sa imenom i prezimenom, berz obzira u cije ime tvrdi da ih je pocinio.
S obzirom da nacije ne mozes ukinuti , premda bh ja naravno bio za to, Bosna moze opstati samo kao sto Tito rece za Jugoslaviju kao ravnopravna zajednica svih naroda i narodnosti. Nazalost nema licnosti ili volje naroda da je povuce u tom pravcu, a sve ostalo vodi haosu koji sada imamo.[/quote]
Osim sto nekim cudom uvijek zavrsis braneci Srbe a za ‘snjake uvijek imas neku “anegdotu” kojom se popisas po njima
muha_sa

#1005 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by muha_sa »

pratim
hAZNADAR

#1006 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Novak20 wrote:
hAZNADAR wrote:
Novak20 wrote:Ima valjda pdf (H)istorija. Ovu temu treba maknuti tamo ili možemo pričati koliko je BiH i SDA bila loša prema komunistima, Srbima, Hrvatima, Bosancima, Jugoslavenima i nenormalnoj kategorizaciji izmišljenih OSTALIH. Ko je uopšte smislio i prihvatio "Ostale" ???
Kamo srece da je historija.
Jugoslavija je jedan veliki balast, kocnica,.. dan danas i razlog sto je tranzicija ubitacno teska i jos ce dugo trajati. Mnogi standardi su opstali u originalnom ili konvertovanom obliku.

- Predrasude o Islamu i muslimanima, stereotipi zaostalih, zaguljenih i stranaca sa stranom kulturom. Urbana elita, fgr, najveci dio ljevice jos gaji takvu sliku. Zato ljevica danas lose prolazi a kada ljevica pada na izborima - znas ko pobijedi.

- Sama SDA i IZ - konvertivali jugoslovenske standarde gdje se vjera politizuje. Nekad bilo podobno biti ateista a vjernik stigmatiziran - danas obrnuto - ista greska samo konvertovana. Umjesto da je vjera privatna stvar - danas se potencira kao politicka podobnost. Sto je nista drugo no dijametralna suprotna krajnost. SDA je takodjer preuzela greske komunista gdje se predstavlja kao jedini dusebriznik i izdajnik ko je protiv. Pa se tu nerjetko rijec islamofobija zloupotrebljava za mnogo toga sto nije. Slucaj Busaladzic najbolje pokazuje jugoslovenski atavizam - javnost trosi vrijeme i energiju dokazujuci njegov nacizam ili obrnuto a malo ko je obratio paznju na to da je lik skoro nepoznat i ustvari stranacki junak a ne narodni. Imali smo skole po komunistickim mucenicima, spanskim borcima, sekretarima SKOJ-a... nismo znali nista o tim likovima ali Partija izabrala po svom kriteriju. Slucaj Busaladzic je ista stvar.

- Drzava da gradi fabrike i nalazi posao ljudima? Silne demonstracije, blokade, paljevine,... sa takvim zahtjevima su samo pokazali da ljudi nisu prerasli taj Jugo standard ekomije i trzista. Juga nas je istrenirala da smo poslusnici kojima treba tutor da se brine o njima - pa se slabo snalazimo kada se treba brinuti sam o sebi.

- Ljevica osim ogradjivanja od vjere ima jos par Jugo gresaka. Jednostavno ne funkcionise bez jakog harizmaticnog lidera koji ce postrojiti sve i narediti sta i kako. Pa gledamo samo kako se osnivaju nove stranke gdje ne mogu naci zajednicki jezik i nastup. Totalno odsustvo tolerancije medju samim ljevicarima, kompromisa,... sve se svodi na suceljene grupacije bez ikakvog plana, cilja, strategije.

- Budzetlije, grebanje o drzavu, nastojanje da se nakaci na budzet, jami,... je isto naslijedjen odnos odranije. Zaboravlja se samo da BiH nije visemilionska drzava sa mnogo vecim budetom kao YU.

- Korupcija nije pocela poslije rata.

Historija?
Bez uvrede, ne čitam više šta pišeš. Jbm se za Jugu,komuniste, imena i prezimena. Ja živim u ovoj državi i ona me dere ko i ostale bekane koji su još u njoj. Ti se ne sekiraj, bezbjedan si.
OK, prisutan si na tematici za koju ti se Jbm. Ja imam svoje stavove i uvijek ih mogu braniti. Ovo je kao otvorena debata recimo u parlamentu gdje neki obrazlazu a neki samo dobacuju kako su to nebuloze, sitne prvokacije i pukusavaju ispasti duhoviti. Toliko o argumentima i pameti jugonostalgicara na ovoj temi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1007 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by _BataZiv_0809 »

A o tvojima tek je suvisno pricati :mrgreen:
hAZNADAR

#1008 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Edin H. wrote:
S obzirom da nacije ne mozes ukinuti , premda bh ja naravno bio za to, Bosna moze opstati samo kao sto Tito rece za Jugoslaviju kao ravnopravna zajednica svih naroda i narodnosti. Nazalost nema licnosti ili volje naroda da je povuce u tom pravcu, a sve ostalo vodi haosu koji sada imamo.
Juga se i raspala zato sto nije bila ravnopravna zajednica a pocetkom krize se pokazalo Ko je Kako rangiran.
Danas se moze samo diskutovati da li je aktuelna neravnopravnost proizvod necijeg nacionalizma ili nesto naslijedjeno iz Juge. Buduci da je odnos prema Bosnjacima, islamu,... identican i kod susjednih nacionalista i kod Jugoslovena. Paradoksalno je da je drzava izrasla na temeljima borbe protiv fasizma - proizvela svoj. Na ovoj temi se zakacilo i o mitovima o nekadasnjoj ekonomiji i o diktaturi vs demokratiji, i licnim imenima u procesu integracije u panslavenziam, i o Gavrilu, Njegosu,.. na listi "komunistickih heroja", i o selektivnom pristupu historiji nekada, ko je bio narod a ko vjerska grupa,.... i sve to kad oduzmes i saberes - tacno je da je Jugoslavija bila vise srpska nego komunistica a Jugosloveni - nedovrseni Srbi. Zato je i prica o ravnopravnsti bila samo sarena laza koja je mogla prolaziti pod parolama i palicom.

Danas neko ima volje za toleranciju i ravnopravnost a neko ne. Zato - ko god zeli da se ukljuci, prikljuci, pridruzi, pomogne,... snagama koje jesu za toleranciju i ravnopravnost - treba dobro da razmisli gdje da ih trazi i nadje. Medju jugonostalgicarima i najvecem dijelu nase ljevice ih nece naci.
General War

#1009 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

Nije tolerancija slusati gomilu izmisljenih budalastina.
LBVIEW

#1010 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by LBVIEW »

Edin H. wrote: Kani se trivijalnih komentara u nesdostatku argumentata, ja sam jedan od rijetkih koji je na ovom forumu registrovan pod pravim imenom.

Jah, kad se radi o legitimitetu koji srpska politika jeste uzivala medju svojim biracima, onda vrijedi: " necemo generalizirati, zlocini su individualni, svako nek odgovara za sebe", a kad Bakir bubne nesto, onda "njegove rijeci imaju tezinu". Nadasve providno i licemjerno moj "Edine", otud i ovi navodnici. :wink:
hAZNADAR

#1011 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

General War wrote:Nije tolerancija slusati gomilu izmisljenih budalastina.
Sta drugo ocekivati od nekoga koji neke stvari koje nisu postojale u YU naziva danas izmisljenim. Pocev od hotelske nacije do jezika kojeg koristi.
Moze svaka budala upasti u diskusiju i dati svoju ocjenu a da to ne obrazlozi.
Edin H.

#1012 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

LBVIEW wrote:
Edin H. wrote: Kani se trivijalnih komentara u nesdostatku argumentata, ja sam jedan od rijetkih koji je na ovom forumu registrovan pod pravim imenom.

Jah, kad se radi o legitimitetu koji srpska politika jeste uzivala medju svojim biracima, onda vrijedi: " necemo generalizirati, zlocini su individualni, svako nek odgovara za sebe", a kad Bakir bubne nesto, onda "njegove rijeci imaju tezinu". Nadasve providno i licemjerno moj "Edine", otud i ovi navodnici. :wink:
Slicnu sam raspravu imao sa jednim nacionalistom iz Banjaluke, koji opravdava pocinjenje zlocine navodno velikim brojem clanova njegove obitelji ubijenim u Drugom Svjetskom ratu. Na to sam mu ja naravno odgovorio da me zaboli za njih i neka se trazi odgovorne koji su to pocinili, a ne da puca po meni. I da je to moj otac uradio to nema nikakve veze sa mnom i nisam za to odgovoran.

Kontas? Ili pak radije ne?

Medjunarodno pravo je jasno, ali jos uvijek svaki narod kolektivno stiti i pravda svoje individualne zlocince i samo likuje kada su oni iz drugog naroda osudjeni.

Naravno da su Radovananove i Slobodanove rijeci imale tezinu, zato su i zavrsili tu gdje jesu.

Rekao bih da si opterecen netrepljivoscu, stoga je diskusija besmislena.
heat
Grijem se na: Ljubav
Vozim: ABCD

#1014 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by heat »

2018 godina i nama nedostaje informaticara :roll:
LBVIEW

#1015 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by LBVIEW »

Edin H. wrote:
LBVIEW wrote:

Slicnu sam raspravu imao sa jednim nacionalistom iz Banjaluke, koji opravdava pocinjenje zlocine navodno velikim brojem clanova njegove obitelji ubijenim u Drugom Svjetskom ratu. Na to sam mu ja naravno odgovorio da me zaboli za njih i neka se trazi odgovorne koji su to pocinili, a ne da puca po meni. I da je to moj otac uradio to nema nikakve veze sa mnom i nisam za to odgovoran.

Medjunarodno pravo je jasno, ali jos uvijek svaki narod kolektivno stiti i pravda svoje individualne zlocince i samo likuje kada su oni iz drugog naroda osudjeni.

Naravno da su Radovananove i Slobodanove rijeci imale tezinu, zato su i zavrsili tu gdje jesu.

Ne moras ti meni to objasnjavati, samo diskusija je pocela kako ono? Skocio si kao oparen kad sam te priupitao o tezini rijeci/djela srpskog politickog vodjsta posto isto pripisujes Baketu.
A Srbi kao kolektiv, nakon 20 i kusur godina, svakako snose moralnu odgovornost, jer ne samo da se od zlocina nisu ogradili, vec i danas daju legitimitet politici i idelogiji koja je iste planirala i pocinila. I tu nikakav spin u vidu poredjenja s drugima ne pomaze, jer izmedju Srba i Bosnjaka, a tako kaze i ICTY, istog nikako ne moze biti.
Edin H.

#1016 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

LBVIEW wrote:Skocio si kao oparen kad sam te priupitao o tezini rijeci/djela srpskog politickog vodjsta posto isto pripisujes Baketu.
Srpsko politicko vodstvo koliko se sjecam nisam ni komentarisao
General War

#1017 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:Nije tolerancija slusati gomilu izmisljenih budalastina.
Sta drugo ocekivati od nekoga koji neke stvari koje nisu postojale u YU naziva danas izmisljenim. Pocev od hotelske nacije do jezika kojeg koristi.
Moze svaka budala upasti u diskusiju i dati svoju ocjenu a da to ne obrazlozi.
:lol:

Za ovo drugo apsolutno se slazem :thumbup:
BHCluster

#1018 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by BHCluster »

Kad je trebalo stvarati Jugoslaviju tu su bili partizani za sve se izborili i njima naklon do poda, a onda kad je trebalo braniti tu isu Jugoslaviju djeca i unucad ti partizana ni za ljeka. A ovi sada nisu ni za komentara sve sami podrum "Jugosloven".
General War

#1019 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
Ponekad pomislim da su promotori Jugoslovenstva, stare civilizacije,.... SDA botovi.
GeeTnT

#1020 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by GeeTnT »

Edin H. wrote:
LBVIEW wrote:Skocio si kao oparen kad sam te priupitao o tezini rijeci/djela srpskog politickog vodjsta posto isto pripisujes Baketu.
U svetinju se ne dira...jelde? :per:
Fudo387

#1021 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

Edin H. wrote:
LBVIEW wrote:

Aha, pa sto onda pises da je Bakir=Bosnjaci?
Edin H.

#1022 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

GeeTnT wrote:
Edin H. wrote:
U svetinju se ne dira...jelde? :per:
Bravo, u pravu si jako dubokouman komentar. :D

Vama optercenim nacionalnom i vjerskom pripadnoscu uglavnom i trebaju vodje, jer bez njih nema zvijezde vodilje.
Edin H.

#1023 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

Fudo387 wrote:
Aha, pa sto onda pises da je Bakir=Bosnjaci?[/quote]

Pa ko je, nisi ti valjda, covjek je legalno izabran.
markomilanov

#1024 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by markomilanov »

Bošnjaci su bežali iz jugoslavije zbog srba,a potom pozivali srbe da prave novu državu,muslimani su u jugoslaviji bili priznati i cenjni u svim segmentima života od politike,kulture,sporta ,jugoslavija je ulagala u sarajevo,tuzlu,zenicu,u jugolsavijji su postojali mehanizmi da se odupru beogradu i zagrebu,i u krnjoj jugoslavija bošnjaci bi sačuvali svoj identitet.
Fudo387

#1025 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Fudo387 »

Edin H. wrote:
Pa ko je, nisi ti valjda, covjek je legalno izabran.
Pa ko je izabrao karadzica?
Post Reply