Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
homo_sapiens

#1 Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by homo_sapiens »

Jesu li bosanski Srbi dijaspora Republike Srbije

U Srbijanskoj Vladi formirano je, i aktivno djeluje, Ministarstvo za dijasporu (http://www.mzd.sr.gov.yu/cyr/Contents/C ... spx?id=122) , koje dijasporu definira: „Под овим појмом подразумевају се сва она лица која Србију доживљавају као матицу, и који се са Србијом идентификјују у културном и језичком смислу, без обзира на то да ли имају држављанство Србије, или су припадници друге или треће генерације исељеника, да ли живе у прекоокеанским земљама или у региону, да ли су српске националности или су припадници неке од националних мањина које живе у Србији.
Процењује се да у свету, ван граница Србије, живи око 3 и по милиона људи који се сматрају српском дијаспором.
Данашња српска дијаспора резултат је неколико емиграционих таласа. Историја бележи исељавања још у 18 и 19 веку, али се под српском емиграцијом најчешће подразумева талас политичких избеглица после 2 светског рата, затим талас који је од средине 1960-тих до краја седамдестих одвео велики број наших људи на привремени рад у иностранство, и најзад, последњи талас из деветесетих година прошлог века који још није у потпуности престао а захватио је српски народ из свих бивших југословенских република.
Појединачно по земљама, највише припадника наше дијаспоре живи на северноамеричком континенту, у САД и Канади, затим у земљама западне Европе, као и на просторима држава насталих распадом СФРЈ“

A ovo je agencijska vijest, objavljena 28. decembar 2008. u 20:02 sati, na http://www.vesti.rs/izvor/Talenti-dijas ... r-1-0.html
BEOGRAD - U beogradskom sportskom centru Kovilovo završen je tradicionalni fudbalski turnir "Talenti dijaspore 2008", u organizaciji Saveza za sportsku saradnju sa dijasporom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za dijasporu.
U finalnom susretu selekcija dečaka iz Bijeljine savladala je vršnjake iz Vukovara sa 1:0 i zasluženo osvojila veliki prelazni pehar, dar Ministarstva za dijasporu, koji je pobednicima uručio Miodrag Jakšić, državni sekretar u tom Ministarstvu.
U fer i sportskoj atmosferi, šest ekipa srpskih dečaka, rođenih 1994. godine i mlađih, iz Austrije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, pokazalo je zavidno fudbalsko umeće, a skauti Fudbalskog Saveza Srbije, Fudbalskog saveza Beograda i naših vodećih klubova imali su prilike da vide veoma talentovane mlade fudbalere.
Za najboljeg igrača turnira proglašen je Miroslav Maletić, koji igra u Holandiji. On je, prilikom uručenja pehara, obećao da će svakako pre izabrati dres reprezantacije Srbije, nego Holandije, ako mu selektori upute poziv.
Najbolji golman je Savo Đurić iz Bijeljine, a najbolji strelac - Uroš Nenadović iz Fudbalskog saveza Beograda.

Po ovoj definiciji Dijaspora (starogrčki διασπορά = rasutost, rasprostranjenost) označava od druge polovine 20. vijeka skupinu ljudi ili etničke grupe, koje su pod pritiskom sile napustile svoju tradicionalnu etničku domovinu i nastanile se po cijelom svijetu. Pojam dijaspora može istovremeno označavati i status manjine, na primjer određenih vjerskih skupina.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Dijaspora

Jesu li bosanski Srbi dijaspora Srbije ?
KemalTata

#2 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by KemalTata »

Bosanski srbi su genocidni fašisti.
cyprus

#3 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by cyprus »

KemalTata wrote:Bosanski srbi su genocidni fašisti.
Ovo pak je fašizam.

A odgovor na pitanje iz naslova glasi: NISU NI SLUČAJNO !!! (osim dakako onih koji su se direktno doselili iz Republike Srbije) Tako bi bar trebalo biti, al na Balkanu nije ništa kako bi trebalo bit :roll:
homo_sapiens

#4 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by homo_sapiens »

cyprus wrote: A odgovor na pitanje iz naslova glasi: NISU NI SLUČAJNO !!! (osim dakako onih koji su se direktno doselili iz Republike Srbije) Tako bi bar trebalo biti, al na Balkanu nije ništa kako bi trebalo bit :roll:
Tako bi trebalo biti, međutim, zvanična Srbija ih tretira kao dijasporu. Ili je neka greška na zvaničnoj stranici srbijanskog Ministarstva za dijasporu.
cyprus

#5 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by cyprus »

homo_sapiens wrote:
cyprus wrote: A odgovor na pitanje iz naslova glasi: NISU NI SLUČAJNO !!! (osim dakako onih koji su se direktno doselili iz Republike Srbije) Tako bi bar trebalo biti, al na Balkanu nije ništa kako bi trebalo bit :roll:
Tako bi trebalo biti, međutim, zvanična Srbija ih tretira kao dijasporu. Ili je neka greška na zvaničnoj stranici srbijanskog Ministarstva za dijasporu.
A mislim ista stvar je i sa BH Hrvatima. Pa ako mogu ovi, onda je logično da mogu i ovi drugi, ALI SVE SKUPA TO NIJE NIMALO LOGIČNO... :roll:
and

#6 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by and »

puno toga nije logično,ali bosanski srbi i hrvati se upravo ponašaju kao dijaspora u miru,a u ratu kao peta kolona.
homo_sapiens

#7 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by homo_sapiens »

cyprus wrote:
homo_sapiens wrote:
A mislim ista stvar je i sa BH Hrvatima. Pa ako mogu ovi, onda je logično da mogu i ovi drugi, ALI SVE SKUPA TO NIJE NIMALO LOGIČNO... :roll:
Ne mislim ja na logiku, nema je nigdje svakako :D , mislim na bosanske Srbe kao ustavnopravnu kategoriju u BiH, dok se isti oni u Srbiji tretiraju kao dijaspora, dakle narod Srbije, iz raznih razloga iseljen iz matice, ali koje Srbija vodi u evidenciji i koji predstavljaju biračko tijelo, a bez pravnog osnova. Nije mi jasno ..... Zar definicija bosanskih Srba kao dijaspora Srbije ne predstavlja i neku vrstu miješanja u unutrašnje poslove BiH ? Nek' mi neko stručan objasni.
KemooSA

#8 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by KemooSA »

Hoce li ko reagovati na ovakvu izjavu !? :x
lahor

#9 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by lahor »

KemooSA wrote:
Kemo je pogresio...nisu svi ,ali jesu mnogi kao recimo moji cuvari iz zloglasnog keraterma.....nedaj Boze vise nikome... :bih:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#10 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by Romeo 80 »

homo_sapiens wrote:
Ma mogu oni mene tretirati i kao vanzemaljca ako im je ćeif, ja znam šta sam! :roll: Srbijanac nisam! :x
Hvala i doviđenja...
cyprus

#11 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by cyprus »

lahor wrote:
KemooSA wrote:
Kemo je pogresio...nisu svi ,ali jesu mnogi kao recimo moji cuvari iz zloglasnog keraterma.....nedaj Boze vise nikome... :bih:
Mislim da nisam jedini koji je čuo više puta rečenice tipa: On je Srbin, ali je dobar... :roll:
Kralj Tvrtko XXVIII

#12 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Romeo 80 wrote: Ma mogu oni mene tretirati i kao vanzemaljca ako im je ćeif, ja znam šta sam! :roll: Srbijanac nisam! :x
Hvala i doviđenja...
Pa nisi, niko te ne moze ni u sta ubijediti. Kao sto niko ne moze ni one iz RS da ubijedi da su bosanci, kad oni mrze sve sto je bosansko. To je slobodno pravo.
brinetta

#13 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by brinetta »

Ako su dijaspora hajde da skupimo love i pomognemo im da se vrate u svoju domovinu, to bi bilo stvarno fer.

Gdje na svijetu dijaspora ima svoj entitet, nigdje? Znaci, fino spakuju kofere i kuci!
100urbanihlegendi

#14 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by 100urbanihlegendi »

Jesu li bosanski Srbi dijaspora Republike Srbije?

Ako su Bosanski Srbi zapravo Bosanci pravoslavne vjere, onda su oni dijaspora BiH a ne Srbije.
Tacka.
Kralj Tvrtko XXVIII

#15 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

100urbanihlegendi wrote:Jesu li bosanski Srbi dijaspora Republike Srbije?

Ako su Bosanski Srbi zapravo Bosanci pravoslavne vjere, onda su oni dijaspora BiH a ne Srbije.
Tacka.
Jel to zeko reko. :-D
amrica

#16 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by amrica »

Tacka.

:? :? :? :? :? :? :? :?

Kako bosanac bilo koje vjere moze biti dijaspora u bih?
100urbanihlegendi

#17 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Ovo nije tacno!
Ne dam da se generalizuju stvari, jer svako ko generalizuje i uopstava stvari, taj je totalni kreten i retard!
Da li su onda, po misljenju Keme, a svako ima pravo na misljenje bez obzira na to koliko je to misljenje potkrepljeno dokazima i argumentima i cinjenicama, da su Nijemci fasistoidan i da velicaju nacizam? Kao Spanci i Italijani?
CInjenica je da je VRS imala u svojim redovima vojnike koji su pocinili ratne zlocine, ali oni imaju imena i prezimena i neka za to sto su radili odgovaraju!
100urbanihlegendi

#18 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

amrica wrote:

Tacka.

:? :? :? :? :? :? :? :?

Kako bosanac bilo koje vjere moze biti dijaspora u bih?
Gledaj ovako:
Mene zaboli patka ko je koje vjere... To meni nista ne znaci, znaci mi ko je kakav covjek, zvao se on Serafim, Tvrtko, Zvonimir, Slavisa, to me ne zanima. Zanima me kakav je kao covjek.
A zasto ovo kazem?
Zato sto se u BiH misli, vecina gradjana BiH tako misli, da je vjera jednako nacija. A to je, znamo svi, pogresno razmisljanje.
Dakle, kada bismo posmatrali stvari kako nasi vajni politicari vole da se tako gleda, Bosanci pravoslavne vjere su Srbi. A Srbi su opet povezani, sa majcicom Srbijom bas kao sto su Bosanci muslimanske vjere sa Irakom, Afganistanom...
Slicno je kao pita i asfalt. Oni koji ne razlikuju, imaju krezave zube ili ih nemaju nikako...(cinizam)
Onaj ko je rodjen na tlu BiH, danasnje drzave, on je Bosanac po naciji i drzavljanstvu, a koju ce vjeru da uzme, na njemu je i to bi bilo sve. Bosanac sajentoloske vjere. Sa Ustavom BiH, na to ima pravo.
Da rezimiram: Bosanski Srbi su zapravo Bosanci pravoslavne vjere, dakle oni su gradjani BiH, tako da su u ovom pitanju na temi, zapravo dijaspora BiH.
Kome ovo nije jasno, neka preskoci. I ne postavlja pitanje o zekama, kravama... nek se suzdrzi.
brinetta

#19 Re: Jesu li bosanski Srbi dijaspora R.Srbije

Post by brinetta »

Slazem se s tobom.
Locked