Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#101 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by _BataZiv_0809 »

Dje nisu radi njih se i akcize uvode :D
mO k3

#102 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by mO k3 »

:lol: :thumbup:
dječak sa šibicama wrote:Bolje plakati i biti nesretan u novom Maseratiju, nego u Stojadinu.
HardcoreMX

#103 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by HardcoreMX »

bolje biti sretan u stojadinu, nego nesretan u maseratiju...
DearJohn

#104 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by DearJohn »

Niemand wrote:
DearJohn wrote: Ja cini mi se još nisam upozno nekog ko ima a da ne voli odvest familiju na more ili skijanje, ili da vozi dobro auto, ali mozda ima.
Stvarno? Ja poznajem dosta dijasporaca kojima nije bitno da odu na more kolko im je bitno da dodju u bosnu i vide roditelje npr. Tu nije novac problem, potrose oni cesto i puno vise u bosni. Il skijanje npr, shvatam da neko voli skijati, da mu je to hobi il sta vec, al to je svejedno relativno mali broj ljudi koji to stvarno vole. Ja licno ne vidim nista privlacno u skijanju i ne pada mi vala napamet sve kad bih imala para na bacanje uciti skijati nit imam ikakvu zelju za tim. Novac koji bi eventualno dala za to skijanje nije problem potrositi na nesto drugo. To je stvar izbora. A to je ono sto ljudi ne shvataju.

Problem je medjutim sto moras imati konja za utrku, moras se dokazati, pokazati koliko imas, sta imas, inace svjetina vice-dzaba, kad ljudi i pored para ne znaju zivjeti, stisli se. Jer svjetina odlucuje kako se to treba zivjeti.

A novac svakom treba, pitanje je jel ti samo novac dovoljan za srecu. Meni treba vise, jbg. Sam novac me ne bi cinio sretnom il druge stvari bez novca.

Hipoteticka situacija, da imam te svarcenegerove milione i da postanem debela, ne bucmasta, nesto krupnija, neg ono obese-debela. Vako debela:
Image

Ja ne bi bila sretna. Kolko god glupo zvucalo. Nije dovoljan samo novac, vise niz razlictih stvari i okolnosti da budem sretna.

Al isto tako, ne mozes biti sretan ni bez novca. Mozes doduse, ako koristis karticu. :D

Uostalom, te crno-bijele price funkcionisu samo u teoriji svakako. Ima toliko dana kad teoretski imam sve da budem sretna, al padne mi pritisak, i dzaba sve, nisam sretna. :| :D
Sve to što si ti napisala mozda stoji ali iste te dijasporce vjerovatno cini SRECNIM to što dolaze u Bosnu i vide familiju i raju. Eh sad se vracamo na pocetno pitanje, da li bi oni mogli doci i dozivjeti SRECU što su sa svojima i potrošiti ko što kazeš i više nego da su otišli negdje drugo da nemaju PARA?
Hakiz

#105 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Hakiz »

Niemand wrote:
DearJohn wrote: Ja cini mi se još nisam upozno nekog ko ima a da ne voli odvest familiju na more ili skijanje, ili da vozi dobro auto, ali mozda ima.
Stvarno? Ja poznajem dosta dijasporaca kojima nije bitno da odu na more kolko im je bitno da dodju u bosnu i vide roditelje npr. Tu nije novac problem, potrose oni cesto i puno vise u bosni. Il skijanje npr, shvatam da neko voli skijati, da mu je to hobi il sta vec, al to je svejedno relativno mali broj ljudi koji to stvarno vole. Ja licno ne vidim nista privlacno u skijanju i ne pada mi vala napamet sve kad bih imala para na bacanje uciti skijati nit imam ikakvu zelju za tim. Novac koji bi eventualno dala za to skijanje nije problem potrositi na nesto drugo. To je stvar izbora. A to je ono sto ljudi ne shvataju.

Problem je medjutim sto moras imati konja za utrku, moras se dokazati, pokazati koliko imas, sta imas, inace svjetina vice-dzaba, kad ljudi i pored para ne znaju zivjeti, stisli se. Jer svjetina odlucuje kako se to treba zivjeti.

A novac svakom treba, pitanje je jel ti samo novac dovoljan za srecu. Meni treba vise, jbg. Sam novac me ne bi cinio sretnom il druge stvari bez novca.

Hipoteticka situacija, da imam te svarcenegerove milione i da postanem debela, ne bucmasta, nesto krupnija, neg ono obese-debela. Vako debela:
Image

Ja ne bi bila sretna. Kolko god glupo zvucalo. Nije dovoljan samo novac, vise niz razlictih stvari i okolnosti da budem sretna.

Al isto tako, ne mozes biti sretan ni bez novca. Mozes doduse, ako koristis karticu. :D

Uostalom, te crno-bijele price funkcionisu samo u teoriji svakako. Ima toliko dana kad teoretski imam sve da budem sretna, al padne mi pritisak, i dzaba sve, nisam sretna. :| :D
Ali se onda postavi logično pitanje zašto nisu u Bosni ostali sretni u siromaštvu sa svojom porodicom? Nije novac jedini element sreće, ali je neophodan.

Što se tiče količine novca. Neko će biti sretan da ima dovoljno novca da na stoliću u sobici pravi nakit. Za to treba malo novca. Neko drugi će biti sretan da pravi dizajnerski namještaj. Za to treba puno novca. Ni jedna ni druga osoba ne žele novac zbog njega samog, nego zato da mogu raditi ono šta ih čini sretnim. Samo što prvoj osobi za sreću treba nekoliko stotina maraka, a drugoj nekoliko stotina hiljada maraka da rade ono šta ih usrećuje.

A i prva osoba ako ima više novca praviće taj nakit od boljih i raznovrsnijih materijala, alatom koji će joj omogućiti lakši, brži precizniji i kvalitetniji rad i finalni proizvod, omogućiće joj lakše i široj publici bolje predstavljanje svog rada itd što će je činiti sretnijom nego da pravi u mraku pod slabom sijalicom nakit od materijala nađenog na otpadu sa zahrđalim kliještima itd.

Jesu, bogati su sretniji.
JThomas

#106 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by JThomas »

želja se stalno mijenja i pomjera, i ona koja se može ostvariti (samo) novcem i ona koja ne može. ništa ti realno potrebno ne možeš kupiti sa 300 miliona što ne možeš i sa dva miliona. pa ih opet ljudi ganjaju. i ubiju se kad sa 300 miliona "propadnu" na dva :mrgreen:
Sanjarko

#107 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Sanjarko »

Jesu li sretniji za to ne znam, ali pohlepni da jesu za to znam. Puna takvih Bosna, Hrvatska, Srbija itd. Jos ih kao heroje nekakve slave i slicno. :-)
Niemand

#108 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Niemand »

Ja stvarno ne znam jeste vi glupi, ne znate sva slova pa imate problema sa citanjem il me jednostavno pravite budalom.

Mislim, nakon budalastih pitanja-al kako bi dijasporci dosli na odmor da nemaju para, al zasto onda ljudi u bosni nisu sretni.., na poprilicno jasno napisano, ne znam sta drugo da zakljucim.

Svasta.
PlayItCoolowski

#109 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by PlayItCoolowski »

Nisu sretniji. Ljudi koji su bili siromašni pa postali bogati to najbolje znaju. Siromašni to ne znaju jer ne znaju kako je biti bogat i da taj novac ne donosi ono što su mislili da će donijeti. Najsrećniji ljudi koje sam upoznao su oni koji nisu tražili preko onog što imaju, ma koliko imaju već su živjeli u trenutku a ne u mislima o nekoj budućnosti koja vjerovatno neće ni doći. Jedno je biti ambiciozan ali drugo je narušavati sebi sadašnjoj tugom zbog onog što nemamo. Sve je izbor i stvar perspektive. Uvijek ima ljudi kojim je gore nego nama. Ako se na to fokusiramo, cijenićemo više ono što imamo. Bilo kako bilo, tek kada dobijete i novac i posao i sve što smo nekad govorili da nam je najveći problem života, shvatite da je to bio samo 1% života i da život čine druge stvari.
nema me tamo

#110 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by nema me tamo »

PlayItCoolowski wrote:Nisu sretniji. Ljudi koji su bili siromašni pa postali bogati to najbolje znaju. Siromašni to ne znaju jer ne znaju kako je biti bogat i da taj novac ne donosi ono što su mislili da će donijeti. Najsrećniji ljudi koje sam upoznao su oni koji nisu tražili preko onog što imaju, ma koliko imaju već su živjeli u trenutku a ne u mislima o nekoj budućnosti koja vjerovatno neće ni doći. Jedno je biti ambiciozan ali drugo je narušavati sebi sadašnjoj tugom zbog onog što nemamo. Sve je izbor i stvar perspektive. Uvijek ima ljudi kojim je gore nego nama. Ako se na to fokusiramo, cijenićemo više ono što imamo. Bilo kako bilo, tek kada dobijete i novac i posao i sve što smo nekad govorili da nam je najveći problem života, shvatite da je to bio samo 1% života i da život čine druge stvari.

A znaš kad je svako od tih ljudi shvatio da novac ne donosi srecu?

10 godina nakon što su se isprovodili i zajebavali... :lol:
Edin H.

#111 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Edin H. »

Image
uglavnomja

#112 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by uglavnomja »

PlayItCoolowski wrote:Nisu sretniji. Ljudi koji su bili siromašni pa postali bogati to najbolje znaju. Siromašni to ne znaju jer ne znaju kako je biti bogat i da taj novac ne donosi ono što su mislili da će donijeti. Najsrećniji ljudi koje sam upoznao su oni koji nisu tražili preko onog što imaju, ma koliko imaju već su živjeli u trenutku a ne u mislima o nekoj budućnosti koja vjerovatno neće ni doći. Jedno je biti ambiciozan ali drugo je narušavati sebi sadašnjoj tugom zbog onog što nemamo. Sve je izbor i stvar perspektive. Uvijek ima ljudi kojim je gore nego nama. Ako se na to fokusiramo, cijenićemo više ono što imamo. Bilo kako bilo, tek kada dobijete i novac i posao i sve što smo nekad govorili da nam je najveći problem života, shvatite da je to bio samo 1% života i da život čine druge stvari.
jah, kad imas posao i platu, pa se naviknes,pogotovo dvije ... onda ti je to 1% problema

ali ako stanes bez nje ili njih? koji ti je onda %? ili ako ti je ta plata dovojna za golu egzistenciju

a covjek je drustvena zivotinja, a svaka zivotinja tezi boljem mjestu za hranjenje, za uzgajanje mladih, sa boljom vodom, lovistem, skrovistem ... bore se za to,
tako i covjek, nesto bukvalno ratuje, vise se bori ovim nenasilnim putevima za svoje dobro, obrrazovanje, rad, trud, odricanje, ideje, inovativnost, sreca, nasljedje ... nebitno

malo off, ne radi se o sreci, ne mogu rat i sreca u istu recenicu, ali svako je cuo onu poznatu: u ratu smo bili bolji ljudi

jer smo u rati svi bili isti, jadni, gladni, mrsavi, u staroj odjeci, u stanovima bez prozora, zivjeli od iste humanitarne ... i mogli poginuti svake sekunde, i nismo bili zavidni, nismo imali kome zasto biti zavidni
'
(ne racunam trezorcad i ostalu pascad sto su se obogatila na nasem jadu :twisted: )

a danas i golim okom i jednim klikom vidis razmjere te nejednakosti.
Zoya

#113 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Zoya »

Ja sam prije par dana bila ko Malko nesretna i onda naručišmo karte za Ameriku i prođe me nekako. :skoljka:
zrakomlat

#114 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by zrakomlat »

zlo zlo wrote:Ne treba bogatstvo ali da budeš sretan moraš imat dovoljno za neki normalan život, bez toga nema sreće svakako, dok ti je gola egzistencija u glavi.
:thumbup:
tako je.
.................
Mislim da se ovdje ide iz krajnosti u krajnost, u isti koš se stavlja žestoka sirotinja s vrlo bogatim.

Siromašni ljudi, al ono baš siromašni, teško da mogu biti uopšte sretni, ako su svjesni svoga stanja. Nemogućnost kupiti hljeb, ne znati da li ćeš sutra imati šta za ručak, nemaš marku dati djetetu kad pođe u školu a i da imaš za marku ne može ništa ni kupiti skoro. Pogledaš emisiju ispuni mi želju i sve ti se samo kaže.
Mislim da bi se jedina usporedba mogla napraviti između ljudi koji imaju za relativno normalan život, s onima koji mogu više od njih. Ljudi koji imaju dovoljno za normalan život, bez nekih odricanja, a s druge strane i bez velikog luksuza, sigurno da mogu biti sretniji od "kontraverznog bismismena" koji ima keša ali svaki trenutak može očekivati sipu na vratima, i sl.
medvjed23

#115 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by medvjed23 »

Zoya wrote:Ja sam prije par dana bila ko Malko nesretna i onda naručišmo karte za Ameriku i prođe me nekako. :skoljka:
aaa.. zemlja kurte bejna, nina i aic-a.. gdje sreću tražiti ako ne tamo :D
zrakomlat

#116 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by zrakomlat »

Thorgerson wrote:Pa sve zavisi od covjeka do covjeka.

Meni je najsmjesnije kad raja komentarise tipa neki pjevac/glumac izvrsi samoubistvo i idu komentari eto vidite, imao para, sve ali dzaba bogatasi su nesretni i ubijaju se.

To sto milioni drugih glumaca i muzicara zive sretno i ok, to se zanemari. To sto milioni drugih bogatasa uzivaju po jahtama, putuju zajebaju se...ma nista to...eno jedan se ubio. :-)
Jašta, požar u kaliforniji, uragan irma, šta ja znam, kae e neka, ovo im se sve vraća za zlo sto cine po svijetu :D
Zoya

#117 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Zoya »

medvjed23 wrote:
Zoya wrote:Ja sam prije par dana bila ko Malko nesretna i onda naručišmo karte za Ameriku i prođe me nekako. :skoljka:
aaa.. zemlja kurte bejna, nina i aic-a.. gdje sreću tražiti ako ne tamo :D
:D znam i ja gdje ću upret'
Fudo387

#119 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Fudo387 »

al' si se usrecila... :lol:
Zoya

#120 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Zoya »

Fudo387 wrote:
Zbog toga me medo i zeza. :D Pa i jesam se usrećila. Ja ću biti turista desetak dana.
medvjed23

#121 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by medvjed23 »

kad već spomenuh kurtu, ovaj klip je, u kontekstu teme, interesantan

i ide u prilog pretpostavke koju već spomenuh: čovjek nesretne prirode će, dugoročno gledano, biti nesretan i sa parama i bez para..
Fudo387

#122 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Fudo387 »

Zoya wrote:
Fudo387 wrote:
Zbog toga me medo i zeza. :D Pa i jesam se usrećila. Ja ću biti turista desetak dana.
Enjoy.
Dobro se obuci, a ako ces juznije ponesi azbestno odjelo.
Zoya

#123 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Zoya »

Azbestno odijelo :shock:

New York. utopliti ćemo se. Hvala :)
Zoya

#124 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by Zoya »

medvjed23 wrote:kad već spomenuh kurtu, ovaj klip je, u kontekstu teme, interesantan

i ide u prilog pretpostavke koju već spomenuh: čovjek nesretne prirode će, dugoročno gledano, biti nesretan i sa parama i bez para..
:sad: baš.
DearJohn

#125 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih

Post by DearJohn »

Niemand wrote:Ja stvarno ne znam jeste vi glupi, ne znate sva slova pa imate problema sa citanjem il me jednostavno pravite budalom.

Mislim, nakon budalastih pitanja-al kako bi dijasporci dosli na odmor da nemaju para, al zasto onda ljudi u bosni nisu sretni.., na poprilicno jasno napisano, ne znam sta drugo da zakljucim.

Svasta.
Vidi, nisi napisala ništa pametno i neoborivo da bi proglašavala ovdje ovdje raju glupom. Napisala si da je dijasporcima sreca da dodju u Bosnu i da budu s familijom i da mnogi potroše više nego po raznoraznim destinacijama. Mi smo ti napisali da ne bi mogli da budu sretni sa svojom familijom da nemaju gengi da plate put i boravak i šta ti ja znam. Nego bi vjerovatno bili tamo gdje su i mozda bili nesretni. Ili argumentovano pricaj i debatuj ili nemoj vrijedjati, to je najlakše.
Post Reply