Jeste li znali za ovo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Benjaminsky

#1 Jeste li znali za ovo?

Post by Benjaminsky »

Samo sam jednom načuo nešto o ovome, a sad prvi put vidim da je istina:

Bogati stranci su sa srpskih položaja ubijali civile u opkoljenom Sarajevu

https://balkans.aljazeera.net/teme/2022 ... u-sarajeva
tranquil

#2 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by tranquil »

Benjaminsky wrote: 02/09/2022 17:44 Samo sam jednom načuo nešto o ovome, a sad prvi put vidim da je istina:

Smrdi na rusku propagandu. Znamo mi ko nas je ubijao.
Benjaminsky

#3 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by Benjaminsky »

tranquil wrote: 02/09/2022 17:50
Benjaminsky wrote: 02/09/2022 17:44 Samo sam jednom načuo nešto o ovome, a sad prvi put vidim da je istina:

Molim te, možeš li malo pojasniti? Hvala.
Dope_Man

#4 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by Dope_Man »

Sta se ima pojasnjavati zivota ti?

Sad treba da vjerujemo u svaku glupost, da su pucali ama bas svi (zapadnjaci naravno) samo da niko iz Srbije i domacih pocetnika nije ni metka opalio. Pusti se tih gluposti, znamo ko je pucao po nama od Bihaca do Trebinja. Da je bio poneki bolesnik i sa strane - vrlo moguce, al to su nebitni ljudi, oni koji su sve organizovali i pucali svakodnevno su krivci a to su pocetnici sa obje strane Drine.
Benjaminsky

#5 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by Benjaminsky »

Dope_Man wrote: 02/09/2022 19:30 Sta se ima pojasnjavati zivota ti?

Sad treba da vjerujemo u svaku glupost, da su pucali ama bas svi (zapadnjaci naravno) samo da niko iz Srbije i domacih pocetnika nije ni metka opalio. Pusti se tih gluposti, znamo ko je pucao po nama od Bihaca do Trebinja. Da je bio poneki bolesnik i sa strane - vrlo moguce, al to su nebitni ljudi, oni koji su sve organizovali i pucali svakodnevno su krivci a to su pocetnici sa obje strane Drine.
Nejasno je šta konkretno smatraš glupošću.
Nigdje nije rečeno da nitko iz Srbije nije pucao, a ni od bosanskih početnika.
Znam i ja tko je pucao, samo ne znam da su na tom zarađivali oni koji su ionako redovno ubijali s okolnih brda.
Samo sam pitao je li raja znala i za taj oblik zločina.
tranquil

#6 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by tranquil »

Benjaminsky wrote: 02/09/2022 18:21
tranquil wrote: 02/09/2022 17:50

Molim te, možeš li malo pojasniti? Hvala.
Vrlo rado.

Prvo, radi se o igranom filmu. Ne dokumentarcu. Igranom filmu. Dakle, ne pretvarajmo se da ćemo tu vidjeti bilo šta osim fikcije.

Drugo, autor pokušava podići publicitet filma time što vrlo neodređeno implicira da bi moglo biti bazirano na istinitim dešavanjima, no ne navodeći niti jedan izvor, niti jedno ime, iako im zna nacionalnost (Ameri, Kanađani, Talijani).

Treće, niti jedan takav slučaj, sa jednim mogućim izuzetkom koji ću pokriti u idućoj tački, nije dokumentovan, niti raja zna šta o tome. Tako da moram iskazati sumnju da odjednom, 2022 godine, režiser igranih filmova iz Slovenije nešto zna o tome.

Četvrto. Da, postoji jedan izuzetak, stranac koji je došao da puca na Sarajevo, ne za pare, istina, nego zato što je poremećen velikosrpskom i velikoruskom ideologijom. I nije ni Amer ni Kanađanin, nego Rus, imenom i prezimenom Eduard Limonov. I zanimljivo, tog lika ovaj film, koliko vidim, ne tretira.

Dakle ako imamo film o nigdje dokumentovanim zločinima navodnih zapadnjaka u Sarajevu, a koji ignoriše doslovno na kameru snimljeno pucanje ruskog pisca, jedino što mogu reći je to da mi priča smrdi na pljuvačinu po zapadu i relativiziranje četničkih i ruskih zločina. Dakle, smrdi na rusku propagandu, koje u zadnje vrijeme ima k'o govana.
Benjaminsky

#7 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by Benjaminsky »

Hvala Tranquil.
Tvoje objašnjenje mi je vrlo logično.
Sad idem potražiti Jasmina da ga pitam, mada bi trebalo prije popričati sa autorom filma.
Jasmin je napisao: "Istine o opsadi Sarajeva, koje su iznesene u ovom iskrenom i brutalnom dokumentarcu..."
Ako je igrani film, onda to znači da on obmanjuje ili bolje rečeno laže javnost...
Sve u svemu to znači, Bosna je i dalje kao i do sada; moneta za potkusurivanje. Pa dokle više...
tranquil

#8 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by tranquil »

Hej, moguće da sam pogriješio, bio sam siguran da je ovo igrani film, tj. da sam tako negdje pročitao i prenijeo bez provjeravanja. Izgleda da je ipak "dokumentarni".

Kako god, u pitanju je nova informacija, moja prva tačka nije validna, ostale i dalje stoje.
Benjaminsky

#9 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by Benjaminsky »

tranquil wrote: 03/09/2022 15:36 Hej, moguće da sam pogriješio, bio sam siguran da je ovo igrani film, tj. da sam tako negdje pročitao i prenijeo bez provjeravanja. Izgleda da je ipak "dokumentarni".

Kako god, u pitanju je nova informacija, moja prva tačka nije validna, ostale i dalje stoje.
Quandoque bonus dormitat Homer.
Thorgerson

#10 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by Thorgerson »

Stranci su pucali po lutkama koje su bile postavljene po ulicama i trgovima Sarajeva.

Za to vrijeme civili i gradjani Sarajeva su ispijali kahve, a VRS rostiljali i igrali odbojku na obroncima Trebevica.
AtillaS

#11 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by AtillaS »

Srbi će prodavati priču i da su Marsovci pucali, samo oni nisu.

Kakva prljava propaganda, kakvo zlo.
karanana

#12 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by karanana »

Hajmo vako prije nego pocnem ikakvu diskusiju, imam par pitanja vezano za ovo filmsko djelo pa da pitam da li je iko pogledao film?
AtillaS

#13 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by AtillaS »

Kako ono bi, muslimani pucali na Markale da privuku pažnju Zapada? Dovlačili lutke i leševe s drugih mjesta?

Sad su pucali i anonimusi sa Zapada, nisu Boro i Mirko?

Šta je sljedeće, da je neki Haićanin rukovodio opsadom Sarajeva, nemaju Srbi s tim ništa? Ne zna mu se ime, nisu mogli zapamtiti?
Benjaminsky

#14 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by Benjaminsky »

AtillaS wrote: 03/09/2022 17:10 Kako ono bi, muslimani pucali na Markale da privuku pažnju Zapada? Dovlačili lutke i leševe s drugih mjesta?

Sad su pucali i anonimusi sa Zapada, nisu Boro i Mirko?

Šta je sljedeće, da je neki Haićanin rukovodio opsadom Sarajeva, nemaju Srbi s tim ništa? Ne zna mu se ime, nisu mogli zapamtiti?
U pravu si Atilla jer vjerojatno nitko od nas nije gledao film, ali sad pričamo na osnovu onoga što smo mogli saznati o filmu. Dakle, ovo su komentari na osnovu teksta Jasmina Agića, a ne na komentari na film. Međutim, čim se priča nešto mislim: gdje ima dima - ima i vatre. Zna se tko je pucao i ubijao s brda. Međutim, jednako tako znam da ima dovoljno ludih u svijetu da će zaista platiti za svoj ćejf ma kakav on bio. Meni je bio čisti idiotizam kad je nekih godina (negdje oko 2000. godine) u Sarajevu Ambasada UK organizirala one ratne igre; paintball u okolini grada. Pa yebo ih svetac, kao da ne znaju da se po gradu pucalo i ubijalo. I raja iz drugih ambasada je plaćala učešće u tim idiotlucima.

Evo, vidi ovo: https://www.google.com/maps/search/Pain ... a=!3m1!4b1
foton

#15 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by foton »

Ja ne bih odbacio mogucnost da neki psihopate jesu placali da dodju i pucaju po civilima. Ali znamo da je bilo daleko vise psihopata kojima je placano da dodju i pucaju po civilima. Nadam se da film nije u sluzbi zamjene tih teza. Organizovano su dolazili vikend cetnici mahom iz Srbije da opsluzuju artiljeriju, bilo je i onih sto zaduze pusku i sanduk municije. Dolazili su i iz Rumunije, Rusije, Crne Gore, Ukrajine i Grcke da ratuju na cetnickoj strani u BiH. I razni unproforci su u "slobodno vrijeme" zaradjivali na raznim vrstama "saradnje".

Ono o cemu bi se zaista mogao napraviti film je prica o ljudima koji su dolazili u Sarajevo da "dozive rat". Oni su placali da dodju, zive u sklonistu, cuju granate, pucnjeve... i to su psihopate svoje vrste. I tu je bilo italijana. A ko zna, mozda su to ti isti koji prvo malo gledaju kako je s jedne strane pa onda sa druge.
karanana

#16 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by karanana »

Nisam ni za ovu stranu cuo.
Benjaminsky

#17 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by Benjaminsky »

karanana wrote: 03/09/2022 18:34 Nisam ni za ovu stranu cuo.
A eto vidiš i dan-danas se igraju rata. Bože sačuvaj. Onaj koji to organizira u tome vidi samo zaradu. Valjda mu nitko nije stradao u ratu.
oldtajmer

#19 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by oldtajmer »

jednom sam na tv gledao ,sad je li to bio vlasta mijovic ili neki drugi novinar,dokumentarac o ratu i sjecam se kada spominje da je u holidej inu vidjao obicne ljude/strance koji su dolazili u grad da iskuse kako je zivjeti u ratu,jbg svakakvih budala ima
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by Truba »

kad sve iskusiš ostanu samo hardkor osjećaji
tranquil

#21 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by tranquil »

Sasvim realističan scenario po kom su VRS puštali amere ili talijane da dolaze na njihove položaje i malo pucaju:

Položaj VRS iznad Sarajeva, 1993:
- Uroše, dođi malo
(Uroš dotrčava)
- Slušaj, došli su nam neki amerikanci, plaćaju velike pare, odvešćeš ih do položaja, pokazati im malo svoj radni dan, gdje pucaš i tako, onda im dati oružje i streljivo, i pustiti ih da se malo i oni ispucaju. Ali ima da ih pratiš dobro šta rade!
- Zašto, da nije zbog toga što bi mogli biti iz mrskog NATO-a ili podle CIA?
- Ma bježi majmune, nije to, nego ti pravi recke, koliko je koji šta roknuo, ako je dijete, da mu dvostruko tarifiramo!
- Aaaaa

Protokom vremena zaboravljamo neke stvari. Npr. koliko je bilo realno da VRS pusti naoružnog amerikanca na svoje položaje. Ali pretpostavljam da se nekome rođenom iza rata može prodati ta priča.

Još jednom priznajem da sam pogriješio, i da nije u pitanju igrani film. Ali sada kada vidim da od dokaza imaju jednu osobu koja zamračeno priča, i da su ostatak minutaže popunili iskazima žrtava i njihovih najbližih, a Eduarda Limonova nema ni u tragovima, sada još više mislim da se radi o najobičnijoj poganoj ruskoj propagandi.
VladaFBiH

#22 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by VladaFBiH »

Ovu sam priču čuo neposredno poslije rata ali mi je tada bila toliko suluda da tada nisam ni pokušao da vjerujem u nju.
VladaFBiH

#23 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by VladaFBiH »

tranquil wrote: 05/09/2022 14:06 Sasvim realističan scenario po kom su VRS puštali amere ili talijane da dolaze na njihove položaje i malo pucaju:

Položaj VRS iznad Sarajeva, 1993:
- Uroše, dođi malo
(Uroš dotrčava)
- Slušaj, došli su nam neki amerikanci, plaćaju velike pare, odvešćeš ih do položaja, pokazati im malo svoj radni dan, gdje pucaš i tako, onda im dati oružje i streljivo, i pustiti ih da se malo i oni ispucaju. Ali ima da ih pratiš dobro šta rade!
- Zašto, da nije zbog toga što bi mogli biti iz mrskog NATO-a ili podle CIA?
- Ma bježi majmune, nije to, nego ti pravi recke, koliko je koji šta roknuo, ako je dijete, da mu dvostruko tarifiramo!
- Aaaaa

Protokom vremena zaboravljamo neke stvari. Npr. koliko je bilo realno da VRS pusti naoružnog amerikanca na svoje položaje. Ali pretpostavljam da se nekome rođenom iza rata može prodati ta priča.

Još jednom priznajem da sam pogriješio, i da nije u pitanju igrani film. Ali sada kada vidim da od dokaza imaju jednu osobu koja zamračeno priča, i da su ostatak minutaže popunili iskazima žrtava i njihovih najbližih, a Eduarda Limonova nema ni u tragovima, sada još više mislim da se radi o najobičnijoj poganoj ruskoj propagandi.
koliko je realističan scenario da su Srbi i Hrvati pa i dio Bošnjaka sarađivali veći dio rata? A ima milion dokaza da jesu.
n+1

#24 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by n+1 »

Ne moraju biti nužno Amerikanci, ali da se rekreativno pucalo po gradu, pogotovo da se ukaže čast i dobrodošlica viđenijim gostima, pa im se omogući da se isprobaju u snajperisanju građana, vjerujem da jeste.

A jedan je korak od toga do "daje frajer dobru lovu da ga pustiš na snajper".
AtillaS

#25 Re: Jeste li znali za ovo?

Post by AtillaS »

VladaFBiH wrote: 05/09/2022 14:26
koliko je realističan scenario da su Srbi i Hrvati pa i dio Bošnjaka sarađivali veći dio rata? A ima milion dokaza da jesu.
Saradnja je širok pojam.
Post Reply