"joj sto me pogodi, dje bas tu?"
Postoji li ono nesto sto vas moze izbaciti iz takta i da vam time u vasem mikrosvijetu nepovratno narusi elemenat dusevne ravnoteze i skladnosti, koji ste postigli ako ste ga uopste i postigli?
odnosno, pitanje je kao iz naslova teme.. Jeste li poravnili? Boli li vas ona stvar za sva desavanja oko vas? Koliko vam je vazan Fadil Novalic i njegova reformska agenda? Koliko pridajate znacaja stvarima oko vas? Postoji li kod vas stanje soka , ako procitate sokantnu vijest na portalu!
Ne radi se tu uopste o zasicenju i umoru..
Nego, vjerujete li svemu sto cujete, svemu sto procitate, svemu sto pogledate? Vjerujete li da je BH narod toliko odvratan, da dok svrljas po stranici Njemacke ambasade, prva stvar na koju naletis , je ovo..
"Veliki broj ljudi iz Bosne i Hercegovine, posebno sa područja Kozarske Dubice, obraćaju se njemačkim ustanovama i podnose zahtjeve za naknadu štete za nepravdu koju su pretrpjeli za vrijeme nacionalsocijalizma."
1945 -2017! (72 godine je proslo, ali pare imaju neogranicen rok trajanja jel, de?
znas ti nas, jebo ti nas.. da je samo biti parazit i da je samo hljeba bez motike, a ? Socijala , socijala , socijala
odmah dolje ide upozorenje da je falsifikovanje Goethe cerifikata krivicno djelo.. VELIKIM SLOVIMA!
Moji Bosanci..
Citavo ovo vrijeme se mislim kako je moguce da se citave porodice iseljavaju u Njemacku? Da, moguce je.
Covjek Bosanac-Baustelac nadje posao CO2 zavarivaca, na osnovu svoje radne dozvole povuce i zenu i svu djecu sto je s njom izrodio. (viza u svrhu spajanja porodice) As simple as that. Tako Bosanci postaju Nijemci.
I to ti je princip po kojem funkcionise citava ta fama oko odlaska u Njemacku sa ljude sa BH pasosem. (udaja, i def zanimanja koje imas takodjer na stranici Njemacke ambasade, dodji, ne pitaj, trebas nam!)
Sem toga, sto je barem 90% ljudi koji se odseljavaju iz BIH , da su to ljudi sa domovnicama koji mogu bez viznih komplikacija da odu tamo gdje zele + 870 njegovatelja koji su posredstvom drzavne agencije za zaposljavanje svoj posao pronasli u Njemackoj. Neki od njih imaju po 48 godina.
Bas nedavno cujem od nekog magistra ekonomije koji zeli da ekonomise sa svojom diplomom u Njemackoj kako je cula da je neka njena kolegica otisla u Njemacku sa istom diplomom.. pa se citavo vrijeme pitam kako?
Ljudi koji su zavrsili jebenu javnu upravu, hoce u Njemacku! I sad kazu , eto mi procitali u grupama na fejsu da moze... ovo me sad podsjeca na ono vrijeme kad su ljudi po onim selima oko Zvornika prodavali svoju ljetinu i kad su ih u kombijima prevozili gore jer je pukla vijest da Nijemci dijele
azil. Vracali su se vidno razocarani, sa sjetom u ocima. Kanula je i pokoja suza.
ako pogledas oficijalne informacije, i kad svrljas po stranici ambasade procitas ovo:
Tamo mora biti potvrđeno sljedeće:
· da niko iz Njemačke ili EU nije podoban za to slobodno radno mjesto.
Znaci, moras biti bas bas bas raritet, (ne vjerujem da ih uopste ima u BIH) pa da 500 miliona ljudi nema kvalifikacije koje ti posjedujes pa da tvoj poslodavac dokaze da im bas ti trebas, pored zivog trzista citave EU.
osim za zanimanja koja su proglasena deficitarnim , odnosno koja Nijemci pa i ostatak populacije EU ne zeli da radi.
Pa se Njemacka vlada okrece nama, kao zadnjoj opciji.
Otprilike to tako nekako ide.
Vrijedis onoliko koliko ti vrijedi pasos. Sa svojim BH pasosem ne mogu ni prismrditi Londonu, pa cak ni kao obicni turista. Jel to do mene ili do mog politickog reprezenta koji sjedi tamo negdje u fotelji, dimi original Kubanku dok ovo cita i govori:
"Ma ko im jebe mater, rulja je to."
Haj me prosvijetlite. Haj mi recite, kako je moguce otici u Njemacku, tek tako? Sto vas mediji toliko obmanjuju i lazu , i cemu se vi zapravo nadate? Njemacka, Njemacka, Njemacka..
Sve je to super, ali koji su legalni nacini odlaska? Ne morate meni davati informacije, imam ih i vise nego sto je potrebno..
ali, objasnite sebi konacno da vas obmanjuju i da njemacko trziste rada za BH drzavljane nije liberalizovano, i da nas Svabe kroz sisaljku pustaju u svoju drzavu. (kad oni odluce da im treba, i kad im ponestane drugih opcija, sto prevedeno znaci ako su toliko ocajni)
2012 godine je izdano 136 radnih dozvola za BH drzavljane.
136 radnih dozvola na 3.6 miliona ljudi.
Generalno, covjeka uvijek iznerviraju poluinformacije, i rekla-kazala prica. Ali treba poravniti, zar ne?
Sta ima kod vas?
Edit: općenito čovjeka, mene ponaosob uvijek iznervira mahalska priča , uključujući i neke poluistine koju nam serviraju mediji , pa onda to okolina prihvati pa širi dalje..
Pa uvijek me iznervira ona nasa kafanska priča o broju treba koje je neko pojeb'o.
Znaš , znaš pojeb'o sam pola Sarajeva..
Da , da jesi. Svaka ti čast na tome. Divim ti se. (Cinizam)
Njemačka je samo jedan u nizu primjera kako Bosanci i Hercegovci mogu iznervirati čovjeka. Mi smo toliko posran narod koji živi u iluziji, da je baš gadljivo razmišljati koliko samo zapravo lažemo sami sebe. Pa tek onda druge oko sebe..
I na kraju da ispravim ovaj zbunjujući uvodni post , i da pitam konkretno u kost..
Jeste li poravnili ili ipak postoji nešto što vas može iznervirati?
Pa makar to bila i njemačka ambasada..