Her Flick wrote:Eborg wrote:Pozdrav,
Prichajuci o zaposhljavanju u BiH sa prijateljem,dodjosmo nekako na temu konkursa i slichnih nachina zaposhljavanja...Poshto obojica josh uvijek studiramo trazhenje posla nam nije trenutna briga nego cemo o tome kada se diplomira kroz koju godinu aBd...
No,zanima me slijedece.Da li ste vi ili neko drugi ikada poslali CV nekoj firmi u kojoj biste rado radili?Znachi,bez konkursa,bez shushkanja o manjku kadra,onako "nasuho"...Shta mislite koliko je to pametno i da li ce poslodavac uopce razmotriti vashu aplikaciju?Ono,da vas ne smatra za nekog ochajnika koji trazhi posao,pogotovo ako su to manje deficitarni kadrovi poput pravnika,ekonomista i sl.Mozhda je to u razvijenijim zemljama i prolazno no neshto sam skeptichan za ove nashe...
Evo recimo ja znam 2-3 poslodavca (medjunarodne i drzhavne institucije) kod kojih bih rado radio jednog dana.Ne toliko zbog love koliko zbog privlachnosti rada u tim sektorima...E sad,kada dodje vrijeme za to,koliko je pametno poslati CV i reci:"Znam to,to i to i rado bih radio kod vas."?

Je li to po "business bontonu"...
Zhiv'li!

zaboravio si jednu, nzalaost, veoma bitnu cinjenicu koja ti treba pored CV-a a to je stela
vidim da studiras, pretpostavljam da si u ranim 20im, evo ti jedan savjet ne sanjaj da ces raditi odma poslje fakulteta, ne sanjaj da ces raditi u svojoj struci i ne sanjaj generalno, nego trazi stelu
pa znamo svi da bez stele nemozes biti ni smecar
a ako dobijes posao bez stele, znaci onaj za koji se skolujes onda si negdje dobru sadaku dao
Ja sam dobila posao bez štele! dobila sam dobar posao i dobro plaćen. Rzalika između mene i oni za koje ti kažeš da su dali sadaku je u tome što sam kao student radila sve i svašata, čak godinu dana i volontirala. Mislim da nije sve do sadake i štele, treba rada i truda, a ne samo knjiga, predavanja i derneka.
Onaj ko je radio svo vrijeme kao student, ne vjerujem da će mu biti teško naći i ozbiljan posao bez štele. Znam najmanje pet ljudi sličnih meni, i svi imaju pravo dobra radna mjesta za koje bi ste vi rekli da je štela.
Ne poričem da ima "štela", najviše ih ima u državnim firmama, ali isto tako, privatne fime čiji je cilj profit, ako nisi stručan, neće te primiti, ma da te ne znam ko gura... Zašto bi neko plačao neznankovića, teretio firmu za dodatnih recimo 12.000 KM godišnje, a od toga nema nikakve koristi...