Jeste li ikada poslali svoj CV?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Eborg

#1 Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by Eborg »

Pozdrav,

Prichajuci o zaposhljavanju u BiH sa prijateljem,dodjosmo nekako na temu konkursa i slichnih nachina zaposhljavanja...Poshto obojica josh uvijek studiramo trazhenje posla nam nije trenutna briga nego cemo o tome kada se diplomira kroz koju godinu aBd... :D

No,zanima me slijedece.Da li ste vi ili neko drugi ikada poslali CV nekoj firmi u kojoj biste rado radili?Znachi,bez konkursa,bez shushkanja o manjku kadra,onako "nasuho"...Shta mislite koliko je to pametno i da li ce poslodavac uopce razmotriti vashu aplikaciju?Ono,da vas ne smatra za nekog ochajnika koji trazhi posao,pogotovo ako su to manje deficitarni kadrovi poput pravnika,ekonomista i sl.Mozhda je to u razvijenijim zemljama i prolazno no neshto sam skeptichan za ove nashe... :-)

Evo recimo ja znam 2-3 poslodavca (medjunarodne i drzhavne institucije) kod kojih bih rado radio jednog dana.Ne toliko zbog love koliko zbog privlachnosti rada u tim sektorima...E sad,kada dodje vrijeme za to,koliko je pametno poslati CV i reci:"Znam to,to i to i rado bih radio kod vas."? :) Je li to po "business bontonu"... :)

Zhiv'li! :bih:
Maraschino

#2 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by Maraschino »

Ja kako znam, trebao bi kontaktirati svaku firmu za koju si ti zainteresovan. Pitati ih kakvo je njihovo interesovanje za tvoju bransu. Ako kazu da trenutno nema potrebe za tim kadrom, usput ih pitas da im dostavis CV. Neke firme imaju stalno otvoreno konkurisanje (bez obaveze da nekoga prime) i oni s'vremena na vrijeme ako im se ukaze potreba prelistaju CV-ove onih koji su zainteresovani za taj posao.

Budi samo uporan.
zelenooka blogerica

#3 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by zelenooka blogerica »

Ja imam pozitivno iskustvo s ovim sto ti navodis. Naime, moj suprug je prije 4 godine kada je ostao bez posla sastavio spisak top 10-20 firmi
u koojima zeli da radi. I krneuo je redom i zvao ih te slao svoj CV u odjel za ljudske resurse (naravno ukoliko je postojao). I vjerovao ili ne - iz jedne od firmi su ga pozvali na razgovor, i rekli da trenutno nemaju otvoren konkurs, a cim ga otvre da ce ga zvati. I tako je i bilo, u roku od neke dvije sedmice su ga pozvali irekli da je primljen... i dan danas radi tamo... bez IKAKVE stele.. Dakle, nada postoji a postoje i rijetki svijetli primjeri!
Asmara

#4 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by Asmara »

Her Flick wrote:
Eborg wrote:Pozdrav,

Prichajuci o zaposhljavanju u BiH sa prijateljem,dodjosmo nekako na temu konkursa i slichnih nachina zaposhljavanja...Poshto obojica josh uvijek studiramo trazhenje posla nam nije trenutna briga nego cemo o tome kada se diplomira kroz koju godinu aBd... :D

No,zanima me slijedece.Da li ste vi ili neko drugi ikada poslali CV nekoj firmi u kojoj biste rado radili?Znachi,bez konkursa,bez shushkanja o manjku kadra,onako "nasuho"...Shta mislite koliko je to pametno i da li ce poslodavac uopce razmotriti vashu aplikaciju?Ono,da vas ne smatra za nekog ochajnika koji trazhi posao,pogotovo ako su to manje deficitarni kadrovi poput pravnika,ekonomista i sl.Mozhda je to u razvijenijim zemljama i prolazno no neshto sam skeptichan za ove nashe... :-)

Evo recimo ja znam 2-3 poslodavca (medjunarodne i drzhavne institucije) kod kojih bih rado radio jednog dana.Ne toliko zbog love koliko zbog privlachnosti rada u tim sektorima...E sad,kada dodje vrijeme za to,koliko je pametno poslati CV i reci:"Znam to,to i to i rado bih radio kod vas."? :) Je li to po "business bontonu"... :)

Zhiv'li! :bih:
zaboravio si jednu, nzalaost, veoma bitnu cinjenicu koja ti treba pored CV-a a to je stela
vidim da studiras, pretpostavljam da si u ranim 20im, evo ti jedan savjet ne sanjaj da ces raditi odma poslje fakulteta, ne sanjaj da ces raditi u svojoj struci i ne sanjaj generalno, nego trazi stelu
pa znamo svi da bez stele nemozes biti ni smecar

a ako dobijes posao bez stele, znaci onaj za koji se skolujes onda si negdje dobru sadaku dao
Ja sam dobila posao bez štele! dobila sam dobar posao i dobro plaćen. Rzalika između mene i oni za koje ti kažeš da su dali sadaku je u tome što sam kao student radila sve i svašata, čak godinu dana i volontirala. Mislim da nije sve do sadake i štele, treba rada i truda, a ne samo knjiga, predavanja i derneka.

Onaj ko je radio svo vrijeme kao student, ne vjerujem da će mu biti teško naći i ozbiljan posao bez štele. Znam najmanje pet ljudi sličnih meni, i svi imaju pravo dobra radna mjesta za koje bi ste vi rekli da je štela.

Ne poričem da ima "štela", najviše ih ima u državnim firmama, ali isto tako, privatne fime čiji je cilj profit, ako nisi stručan, neće te primiti, ma da te ne znam ko gura... Zašto bi neko plačao neznankovića, teretio firmu za dodatnih recimo 12.000 KM godišnje, a od toga nema nikakve koristi...
karanana

#5 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by karanana »

ja mislim da je ova taktika sasvim ok i da je u skladu sa "poslovnim bontonom".
samo salji.
vjesticanametli

#6 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by vjesticanametli »

salji jer nemas sta izgubiti
Meshtar

#7 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by Meshtar »

Imaš dvije opcije.

Prva: kukati nad svojim napaćenim životom i ne pokušavati jer svugdje treba štela, veza ili slično, pa ništa ne pokušavati.

Druga: pokušavati svakog dana ponovo, sve dok ne upali. Bar ćeš mirno spavati jer znaš da si uradio sve što si mogao. Prva opcija je svakako odraz pritiska na sopstvenu savjest.

Samo je jedna opcija prava.
Prijepoljka

#8 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by Prijepoljka »

Vjerujem da ste i te kako svjesni da je danas tesko doci do posla, ali licno mislim, (iako znam da je to nasa realnost), da ne treba sve posmatrati kroz prizmu stela i namjestaljki, tako da, ukoliko posaljete CV-s na nekoliko adresa, a onda vas primjer slijede i ostali, i to postane praksa, poslodavci ce pocinjati shvatati da do potrebnog, strucnog i za rada spremnog kadra mogu doci i na ovaj nacin...

Zasto da ne...treba navoditi sto vise primjera iz prakse gdje nije potrebna stela i tako je polako iskorjenjivati iz nasih mozgova (svi smo manje vise opsjednuti time da se do posla moze doci samo preko stele i to nam dodje kao pravilo), ali ne rijetki izuzeci ce vremenom ovo "pravilo" pretvoriti u "izuzetak"...

Mozda previse idealizujem, i ne bih voljela da neko na ovaj moj post doda i onu poruku iz djecjih bajki ..."i svi cemo biti srecni i zadovoljni"... ali zaista mislim i vjerujem da se moze do posla doci i na ovaj nacin...

Na kraju bih vam predlozila da svoj CV posaljete i na http://www.posao.ba

Sretno!!!
Eborg

#9 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by Eborg »

Kada smo vec kod toga,kakve opcije preferirate-pismeno ili elektronski poslati svoj CV? :) Nekako su mi ove pismene forme "opipljivije" i ozbiljnije,mozhda je to samo moja zabluda...

BTW,mala digresija...Je li istina da se novac koji stazhisti volonteri dobijaju u nekom simbolichnom iznosu odbija poslodavcima od poreza tako da ga nije problem dobiti?Upravo ponukan ovim vashim komentarima htio sam aplicirati "nasuho" na ljetno stazhiranje u par firmi u inostranstvu pa me interesuje da usput pitam i za pokrivanje troshkova smjeshtaja/ishrane ukoliko bih bio prihvacen...

Tnx! ;-)
debela

#10 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by debela »

meni je besmisleno u danasnji vakat traziti da se prijava ili cv salje postom, a posebno ako je neki konkurs objavljen na internetu.
zelenashica

#11 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by zelenashica »

da se i ja upišem u slanje CV-a..i ja sam tako dolila posao...jednostavno poslala mailom samo jednu rečenicu :D
Ja sam ta i ta....i znam da vaša firma mene treba :-D ...fkt je malo glupo al ljudi me zvali kroz par dana...još nisam ni broj telefona ostavila :lol: ...a u to vrijem sam rijetko provjeravala e-poštu...tako da je prošli i koja sedmica dok se nizam odazvala na poziv za razgovor..al eto posao je moj :thumbup:
samo šalji :-D
iceman ze

#12 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by iceman ze »

ja sam se javio na jedan posao, i na kraju nas je u konkurenciji bilo 8....ja sam na intervjuisanju upoznao 7, ovog zadnjeg 8 nisam ni vidio. I poslije par dana provjerim rezultate, kad ono primljen covjek kojeg nisam ni vidio, odnosno taj fatomski 8. Pa sad kontam sta je bilo, na testiranju je frajer imao jedini 100% tacnih odgovora......ja imam nekakav posao, i trazim nesto drugo ali zao mi ljudi koji nemaju nikakav posao, i stvarno je zalosno da ljudi na konkursima budu i par godina i na kraju nista.....volio bih da nije tako, to je neko moje iskustvo..... :roll:
Maybach

#13 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by Maybach »

Sve je to divno i krasno,ukoliko ne moras odradit pripravnicki poslije faksa,a ako moras(zelis) da bi dalje mogao nesto postati,djaba ti cv.Pripravnika rijetko koji privatnik hoce,jel mu nije u interesu da te obucava,a u drzavnom sektoru...e to je posebna prica.Bez stele ili prosjeka 9,duga je lista cekanja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#14 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by Truba »

projekt konkurs cv poso bez štele
povraća mi se na te riječi :roll:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#15 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by mIRCerka »

debela wrote:meni je besmisleno u danasnji vakat traziti da se prijava ili cv salje postom, a posebno ako je neki konkurs objavljen na internetu.
te stvari obicno rade i organizuju recepcioneri u firmama...i njihov je zadatak da budu prvi filter...kod poste...jedna je koka dobila nogu u jednoj od ovih medjunarodnih institucija obzirom da su neki ljudi rekli NISMO DOBILI OBAVJESTENJE O PRIMITKU bla bla, a jedan lik se javio na drugi put objavljen oglas, i kad su ga pozvali, pitase ga STO NISI RANIJE APLICIRAO a on rekao jesam, bla truc, ispostavi se da je koka sa recepcije gurajuci neke svoje jednostvano shredala sve jace aplikacije...ima tome 4 godine...
debela

#16 Re: Jeste li ikada poslali svoj CV?

Post by debela »

mirco, ne kontam te bas. ne znam za takve situacije sa recepcionerima. njihovo je da prime postu, ne otvaraju koverte i proslijede ih dalje u kadrovska odjeljenja ili zaduzenim osobama za taj dio posla. ovi tamo to raspakuju i prave odabir.
Post Reply