Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#76 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:Ne mozes se bolan frljacit dje ti hos, imaju pravila.
I fakat si nanijetio ispod neke kruske u dvoristu? :lol:
Kako ba ne moze.Ciku na peljescu kremirali i sinovi ga prosuli sa trajekta po moru.Simpa skroz.Njegova zelja.Ispostovana. Ja sam isto reko osim sto nije peljesac,nije more,nije trajekt...nego nek me trehnu s vidikovca. :D
edo_79

#77 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by edo_79 »

SaraFina wrote:
spreca wrote:
Ovakvi mene guraju iz Dina i Imana...IZ je postala nikom potrebna osim sama sebi i onim koji nam oblace jer odavno nam nista ne vedre....i fino nas :izet: za nase pare....ali dali ce biti halala za njihov rad?...to im vec odavno nije vazno

Vas dvojca miješate Babe i Žabe :kiss:

Dedi rahmetli nije zabranjen ukop, kao ukop, pored životne družice, nego se vjerski obred mora obaviti po muslimanskim običajima. To je tako u svim religijama. Obzirom da je to odbijeno, logično nisu ga mogli ukupati.
Zašto? Ukop odnosno dženaza, je laički rečeno, zadnji obred koji rahmetliju približava Bogu /Allahu dž.š
I naravno da se mora obaviti po vjerskim propisima izuzev ako groblje nije ateističko.
To važi i katolike i pravoslavce.
Jel po vjerskim propisima uzimati pare za grobno mjesto?
Ja samo kažem, ono što je i hadžinica rekla, učini sevap robu Božijem i ukopaj ga kraj one s kojom je život proveo.
I ne, ne miješam babe i žabe, sve je se svelo samo na biznis, i kod muslimana, i hrvata i srba, samo daj kovertu a rahmetliju ko :izet:
edo_79

#78 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by edo_79 »

HAVANA wrote:
Kako ba ne moze.Ciku na peljescu kremirali i sinovi ga prosuli sa trajekta po moru.Simpa skroz.Njegova zelja.Ispostovana. Ja sam isto reko osim sto nije peljesac,nije more,nije trajekt...nego nek me trehnu s vidikovca. :D
Nemere HAVANA .... đe efendija razapne kanafu tu ćeš bit ukopan pa makar i na kant :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
HAVANA

#79 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by HAVANA »

edo_79 wrote:
HAVANA wrote:
Nemere HAVANA .... đe efendija razapne kanafu tu ćeš bit ukopan pa makar i na kant :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nek materi razapinje.Meni nece.
edo_79

#80 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by edo_79 »

HAVANA wrote:Nek materi razapinje.Meni nece.
Ni meni vala ....
SaraFina

#81 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by SaraFina »

edo_79 wrote:
SaraFina wrote:

Vas dvojca miješate Babe i Žabe :kiss:

Dedi rahmetli nije zabranjen ukop, kao ukop, pored životne družice, nego se vjerski obred mora obaviti po muslimanskim običajima. To je tako u svim religijama. Obzirom da je to odbijeno, logično nisu ga mogli ukupati.
Zašto? Ukop odnosno dženaza, je laički rečeno, zadnji obred koji rahmetliju približava Bogu /Allahu dž.š
I naravno da se mora obaviti po vjerskim propisima izuzev ako groblje nije ateističko.
To važi i katolike i pravoslavce.
Ja samo kažem, ono što je i hadžinica rekla, učini sevap robu Božijem i ukopaj ga kraj one s kojom je život proveo.
I ne, ne miješam babe i žabe, sve je se svelo samo na biznis, i kod muslimana, i hrvata i srba, samo daj kovertu a rahmetliju ko :izet:

Jeste. Kod katolika se grob mjesto godišnje plaća i nakon smrti. Desi se da ljudi nemaju djecu ili djeca im umru bez potomstva, onda natupa baš prava drama oko naplaćivanja te godišnje takse za grobno mjesto.
Koleginici mi došlo da plaća za pokojnog strica i njegovu suprugu. Nisu imali djece.
Haris.ba

#82 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Haris.ba »

edo_79 wrote:
NIko ti ne brani izganjati papire za parcelu koju imaš da bude groblje. Pa nek se kopa džabane ko želi. Sevap ti je.

Bez ikakve naknade. Nek porodica rahmetlije iskopa raku. Svak nek sebi podrezuje travu.Sevap ti je.

Eto, nek kod tebe ne bude biznisa. Sevap ti je.
Fudo387

#83 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Fudo387 »

HAVANA wrote:
To je drugo.
edo_79

#84 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by edo_79 »

Haris.ba wrote:
edo_79 wrote:
NIko ti ne brani izganjati papire za parcelu koju imaš da bude groblje. Pa nek se kopa džabane ko želi. Sevap ti je.

Bez ikakve naknade. Nek porodica rahmetlije iskopa raku. Svak nek sebi podrezuje travu.Sevap ti je.

Jel sevap cijeli život plaćati hodžarinu, i opet kad je dženaza de plati?
Jel sevap efendiji sergija kad treba za kuće, kad treba za auto, kad treba hanumi za nove dimije?
Last edited by edo_79 on 07/11/2017 14:11, edited 1 time in total.
HAVANA

#85 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by HAVANA »

Haris.ba wrote:
edo_79 wrote:

Bolje mu je jedno 12x13 na 3 etaze.Gore stanovi ,dole poslovni. :lol:
edo_79

#86 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by edo_79 »

HAVANA wrote:
Haris.ba wrote:
edo_79 wrote:

Bolje mu je jedno 12x13 na 3 etaze.Gore stanovi ,dole poslovni. :lol:
Ta ti je ba, dvi gasulhane, jedno 3-4 mesdžida nek se nađe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
HAVANA

#87 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by HAVANA »

Zavisi,kakav je povrat investicije?
Ci-Nick

#88 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Ci-Nick »

Zejnep wrote:Zaboravljate da su ukopi, sahrane, dženaze pos'o, ko svaki drugi, ljudima koji tamo rade.
Ne baš ko i svaki drugi,.. ko zelenaški posao to se može već prihvatiti.
Kupe zemljište po 10 KM po m2 a onda 2 m2 naplate 800 KM, pa kopanje naplate 600 KM kao da kopaju kašikom, povrh toga kažu red bi bio da se nešto da tim ljudima koji kopaju, pa onda naplate plahtu 100 KM . A onda nastave naplaćivati godišnje održavanje, naplate i taksu ako se porodica odluči za neke radove.
Ponašaju se ne kao firma nego kao gospodari života i smrti.
Last edited by Ci-Nick on 07/11/2017 14:17, edited 1 time in total.
edo_79

#89 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by edo_79 »

HAVANA wrote:Zavisi,kakav je povrat investicije?
10-15 dobrih dženaza i et ga ...
edo_79

#90 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by edo_79 »

Ci-Nick wrote:
Zejnep wrote:Zaboravljate da su ukopi, sahrane, dženaze pos'o, ko svaki drugi, ljudima koji tamo rade.
Kupe zemljište po 10 KM po m2 a onda 2 m2 naplate 800 KM, pa kopanje naplate 600 KM kao da kopaju kašikom, povrh toga kažu red bi bio da se nešto da tim ljudima koji kopaju nešto, pa onda naplate plahtu 100 KM . A onda nastave naplaćivati godišnje održavanje, naplate i taksu ako se porodica odluči za neke radove.
Jarane nesmiješ travku otkinut dok od njih ne dobiješ amin ...
HAVANA

#91 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by HAVANA »

Nemojte se ba sekirat nista.Svi cemo umrijet.Nedje ce nas tarlahnut.Bilo,proslo i cao.Za 200 godina neko ce soping centar napravit tu i tako...
zagortenej

#92 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by zagortenej »

ti isti komunisti su oduzeli tu zemlju od IZ i sad kad je vraćena opet hoće da bude po njihovom. ne mogu oni određivati i miješati se u božije.
i još hoće da se ukopa u tu istu zemlju koju je oduzeo od te iste IZ.

davno je reis cerić objasnio:

:bih:
Haris.ba

#93 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Haris.ba »

edo_79 wrote: Jel sevap cijeli život plaćati hodžarinu, i opet kad je dženaza de plati?
Jel sevap efendiji sergija kad treba za kuće, kad treba za auto, kad treba hanumi za nove dimije?
Vidim ja tebe puno ne grebe gdje je Dedo ukopan.

Niko te ne tjera plaćati hodžarinu. Tj. članarinu IZ. I ta članarina svugdje ne znači pravo na pokop na groblju IZ. Negdje da, ali negdje i ne. Zavisi od mjesta do mjesta. Najviše iz razloga što groblja i jesu uzeta od IZ.

Sergija je dobrovoljni prilog. Niko nikoga ne tjera da da. Ako si ljubomoran, nabavi kutiju i sergijaj na sred čaršije. Niko ti ne brani. Ako skupiš dovoljno istomišljenika - osnuj i vjersku zajednicu.
edo_79

#94 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by edo_79 »

zagortenej wrote:ti isti komunisti su oduzeli tu zemlju od IZ i sad kad je vraćena opet hoće da bude po njihovom. ne mogu oni određivati i miješati se u božije.
i još hoće da se ukopa u tu istu zemlju koju je oduzeo od te iste IZ.

davno je reis cerić objasnio:

:bih:
Oooooo Hižaslav Bey ..... ne poznah ga odmah :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
hadzinicasa

#95 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by hadzinicasa »

Haris.ba wrote:
edo_79 wrote:

ja nikad nisam rekla da se ne treba placati odrzavanje mezara/groba. nego unaprijed rezervisati mjesto i uzimati novac za to, kad Niko od nas, po islamu ne zna ni kad ni gdje ce umrijeti, vec nam je to, dok smo u majcinoj utrobi bili, propisano. o tome je bila rijec, a moje rijeci se naravno po nahodjenju ili interesu mogu izvrtati kako je kome milo and drago, no to ne znaci da sam ja to rekla.

btw - da parafraziram - jal prema dobojskim dzelatima ne treba i ne smije se prebijati preko ledja bilo kojeg rahmetlije. haram je.
edo_79

#96 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by edo_79 »

Haris.ba wrote:
edo_79 wrote: Jel sevap cijeli život plaćati hodžarinu, i opet kad je dženaza de plati?
Vidim ja tebe puno ne grebe gdje je Dedo ukopan.

Niko te ne tjera plaćati hodžarinu. Tj. članarinu IZ. I ta članarina svugdje ne znači pravo na pokop na groblju IZ. Negdje da, ali negdje i ne. Zavisi od mjesta do mjesta. Najviše iz razloga što groblja i jesu uzeta od IZ.

Sergija je dobrovoljni prilog. Niko nikoga ne tjera da da. Ako si ljubomoran, nabavi kutiju i sergijaj na sred čaršije. Niko ti ne brani. Ako skupiš dovoljno istomišljenika - osnuj i vjersku zajednicu.
Ne pada mi na pamet da sergijam (novi termin jbt) .... ne treba meni to .... ja imam dovoljno ... ;-)
Pa zar nisu pravila IZ jednaka za sva mjesta, po tvom postu nisu, negdje plaćaš hodžarinu i imaš pokop na mezarju, a negdje plaćaš hodžarinu, plus parkplatz kad postaneš rahmetlija?

Nešto si mi se malo pogubio Hare ;-)
broj dva

#97 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by broj dva »

Dno ljudskosti ? I nakon rata, pokolja, logora, sovinizma, kriminala...mi jos uvjek vrijedno radimo da do dna dodjemo.
Tu onaj nas inat dolazi do izrazaja, mozemo mi i gore.
SaraFina

#98 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by SaraFina »

Edo, da je rahmetli dede familija pristala da se dženaza obavi po muslimanskim propisima čovjek bi sasvim sigurno bio ukupan na predvidjeno mjesto.
Dakle i provizorno održan vjerski obred bio bi dovoljan da se ispoštuju vjerska pravila.
Haris.ba

#99 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Haris.ba »

edo_79 wrote:
Ne pada mi na pamet da sergijam (novi termin jbt) .... ne treba meni to .... ja imam dovoljno ... ;-)
Pa zar nisu pravila IZ jednaka za sva mjesta, po tvom postu nisu, negdje plaćaš hodžarinu i imaš pokop na mezarju, a negdje plaćaš hodžarinu, plus parkplatz kad postaneš rahmetlija?

Nešto si mi se malo pogubio Hare ;-)
Neki džemati imaju groblja, i odlučili su da plaćanjem članarine imaš peškeš i sahranu. Ništa dodatno ne moraš platiti osim nišana.

Pravila IZ su svugdje ista. Članarina nema veze sa pravom na grobno mjesto. Ali, neki džemati to mogu sebi priuštiti.

Mogu misliti kukanja kada krene vraćanje imovine IZ -u.
Fudo387

#100 Re: Jesmo li stvarno dotakli dno ljudskosti??

Post by Fudo387 »

Ci-Nick wrote:
Kupe zemljište po 10 KM po m2 a onda 2 m2 naplate 800 KM, pa kopanje naplate 600 KM kao da kopaju kašikom, povrh toga kažu red bi bio da se nešto da tim ljudima koji kopaju nešto, pa onda naplate plahtu 100 KM . A onda nastave naplaćivati godišnje održavanje, naplate i taksu ako se porodica odluči za neke radove.
Dobro, u cemu je problem?
Ako postoji organizacija koja se time bavi, ima svoje uposlenike kojima treba plata, odrzava groblje, i ti si dobrovoljno prihvatio da na neki nacin budes dio toga, time prihvatio i obaveze koje dolaze sa clanstvom...sta je problem?
Puno para traze? Mozda i jeste puno, samo sam potpuno ubijedjen da ne postoji nijedan hodza koji ce odbiti da nekom klanja dzenazu zato sto porodica nema para da plati troskove.
Uostalom, ljidi su se kod nas vazda pomagali kad je nevolja, regulise se to nekako.
Ovdje liku niko ne brani da se ukopa pored supruge, samo ne mozes hodzu kriviti sto nece da bude dio neke ceremonije koja se kosi sa njegovim pravilnikom i propisima o radu.
Post Reply